24 mai 2008

Cheltuielile pentru reparatiile blocului se repartizeaza tuturor proprietarilor

Vreau sa stiu daca reparatiile blocului se calculeaza in functie de numarul de persoane sau pe apartament? Valeria Dragomir, Bucuresti

Cheltuielile cu reparatiile sau contributiile proprietarilor la fondul de reparatii se repartizeaza tuturor proprietarilor, proportional cu cota-parte indiviza, care este in functie de suprafata utila a apartamentului.

S-a ajuns la o datorie de 4,6 miliarde de lei vechi, din cauza restantierilor si conducerii proaste. E corect sa fie suportata de toata lumea? Ioan Firescu, Bucuresti

La o datorie de 4,6 miliarde lei vechi catre furnizori se poate ajunge numai ca urmare a unor mari abuzuri si neglijente in serviciu, inclusiv din partea furnizorilor. Pana la recuperarea acestor bani de la cei vinovati pe calea instantei de judecata, inclusiv de la restantieri, pentru a avea apa, caldura, gaze etc. trebuie ca toti proprietarii actuali sa suporte inca o data aceste cheltuieli definite ca fiind pierderi financiare pe asociatie. Dupa ce banii vor fi recuperati, acestia se vor restitui tuturor proprietarilor, in functie de contributia fiecaruia.

E normal ca, fiind pe pausal, administratorul sa ne puna in fiecare luna 30 mc de apa rece si 40 mc de apa calda? Florica Donici, Bucuresti

Nu este normal si nici legal ca un administrator sa puna de la el putere un consum pausal lunar pe persoana de 30 mc la apa rece si de 40 mc la apa calda. Pentru proprietatile necontorizate individual se aplica o norma de consum pe bloc, care, de regula, din statistica pentru Bucuresti, este de 10 mc/persoana/luna la apa rece si de 6-7 mc/persoana/luna la apa calda.

Am vandut apartamentul si administratorul nu-mi restituie fondul de reparatii. E corect? Mariana Peter, Bucureşti

Fondul de reparaţii nu se poate restitui la vânzarea proprietăţii, pentru ca pana la data vânzării apartamentului obligaţiile legale cu privire la reparaţiile si întreţinerea parţilor si instalaţiilor comune sunt ale proprietarilor de drept ai tuturor apartamentelor. Reparaţiile se fac pentru ca blocul sa arate si sa funcţioneze bine, adică sa puteţi vinde apartamentul la un preţ bun. Cel mult suma pe care o pretindeţi poate face obiectul negocierii cu cel care va cumpăra apartamentul dvs.

Care este pretul la apa rece si apa calda, daca pentru fiecare avem instalate contoare? Alexandra Miron, Bucuresti

Pretul la apa rece, inclusiv canalizarea, este fix pe localitate si este conform facturii, pentru Bucureşti fiind astăzi de 3,01 lei/mc. preţul pentru un mc de apa calda variază de la bloc la bloc in funcţie de temperatura cu care intra apa calda in imobil si se afla împărţind suma dintre valoarea Gcal., a apei reci pentru apa calda si a canalizării apei calde la numărul de mc inscrisi pe factura furnizorului. In Bucureşti preţul pentru un mc de apa calda este situat intre 8-9,5 lei. într-un bloc preţul pentru un mc de apa rece sau calda este acelaşi si pentru contorizaţi si pentru necontorizati.

Specialistul nostru, Radu Opaina
Preşedinte Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din Romania, www.fapr.ro

Sursa:
http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=201287

11 comentarii:

  1. Va felicit pentru acest blog si pentru informatiile continute.
    Mi-as dori, in limita timpului pe care il aveti, sa-l tineti la zi, cu informatii actualizate.
    Cu stima,
    Cristi Ciureanu

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt un proprietar care locuiesc intr-un bloc de 20 apartamente, organizat in asociatie de proprietari.
    Acum 5 ani, m-am debransat, cu acordul proprietarilor invecinati si al asociatiei (cu acte in regula), de la reteaua de incalzire a blocului si mi-am montat centrala termica pe gaz.
    Acum cateva zile, asociatia de propriatari a decis ca este nevoie de reparatii la tevile de incalzire de la subsolul imobilului.
    Avand in vedere ca eu nu beneficiez de instalatia de incalzire, sunt obligat sa platesc cota parte pentru reparatiile de la subsol a tevilor de incalzire ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, trebuie să plătiţi şi D-voastră. Ca să înţelegem, nici proprietarii de la parter nu folosesc liftul, iar când sunt reparaţii capitale plătesc şi ei. De ce?, pentru că liftul, ca şi subsolul sau terasa blocului sunt părţi comune, care fac parte din proprieta comună indiviză a asociaţiei de proprietari şi conform legii intervenţiile (reparaţiile) asupra părţii comune sunt suportate de toţi proprietarii, în funcţie de cota parte indiviză a fiecăruia.

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ziua
    de cateva luni, la un bloc in bucuresti, militari, 1mc de apa rece este intre 17.5 ron si 19.5 ron,iar 1mc de apa calda este in jur de 9.5 ron. si exista contoare.
    de ce ar putea fi atat de mult un mc de apa rece?de la administratie nu s-a putut primi un raspuns
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. @locatar
    Nu este normal ca un MC de apa rece sa coste asa de mult. Pretul unui mc de AR este in jurul a 3 ron.
    In cazul D-voastra ori sunt nereguli foarte mari in calcularea intretinerii, ori aveti pierderi de apa la partile comune ale imobilului. Asa ceva nu este normal, Asociatia tebuie sa ia masuri urgente pentru rezolvarea acestei situatii.
    Puteti sa faceti in felul urmator, sa solicitati in scris presedintelui sa va predea copia facturii de apa rece pe o luna, iar D-voastra sa calculati singur sa vedeti ce se intampla. Daca aveti apometre trebuie sa stiti cati MC sau consumat in luna respectiva pe tot blocul, daca nu aveti apometre, trebuie sa aveti numarul total de persoane din imobil (se gaseste pe liste) si astfel sa aflati unde este problema. Va asteptam cu detalii..

    RăspundețiȘtergere
  6. buna seara
    se pare ca suntem un caz pierdut: luna aceasta avem 21.5 ron apa rece(da, chiar 21.5 ron) si apa calda 7 ron.

    RăspundețiȘtergere
  7. @anonim
    21.5 ron/mc sau 21.5 ron este pretul pentru consumul lunar? daca este pe MC, atunci sigur este o greseala.

    RăspundețiȘtergere
  8. buna seara
    21.5/mc
    in seara aceasta am primit si un raspuns de la administratie: pt ca apa rece se plateste de doua ori: o data ca e rece si o data ca se incalzeste pt apa calda:)
    o sa ma interesez la radet si cred ca voi face o plangere.
    va multumesc pt opinii

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa este, din totdeauna apa rece pentru apa calda s-a facturat, pana nu de mult de către RADET, de curând aceasta se facturează tot de Apa Nova.
    dar și asa, costul unui MC de apa rece este tot 3 lei, nu are cum sa fie 21,5 lei/mc. Cumulați consumul de apa rece cu cel de apa calda de la apartamentul dvs și înmulțiți cu 3, rezultatul trebuie sa se reflecte în listele de întreținere, în caz contrar sunt greșeli sau mai rău...

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua. Balconul meu la exterior are nevoie de reparatii ajungand in aceasta perioada extrem de degradat. Asociatia de proprietari spune ca reparatia intra in atributiile mele. Este asa? Fatada exterioara, chiar si a balcoanelor, este proprietate personala sau este comuna si atunci este datoria asociatiei sa repare si sa plateasca?

    va multumesc,
    Petruta

    RăspundețiȘtergere
  11. Fațada blocului este parte comună, iar administratorul răspunde de integritatea părților comune, precum și de întreținerea acestora.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!