24 mai 2008

Termenul de plata a cheltuielilor e de 20 de zile de la data afisarii listelor

Termenul de plata a cheltuielilor e de 20 de zile de la data afisarii listelor
E adevarat ca s-a redus termenul de plata a cotelor de intretinere si ca asociatia poate sa calculeze penalizari de intarziere dupa 20 de zile, si nu dupa 30, cum stiam ca se aplica pana acum? Despre ce act normativ e vorba? Poate asociatia sa stabileasca cuantumul penalitatilor?
Dorin Draguleasa, Pitesti
Este vorba despre normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007, publicate in Monitorul Oficial din 18 ianuarie 2008, unde in art. 25 se precizeaza ca termenul achitarii cotelor de contributie la cheltuielile Asociatiei de Proprietari este de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, care trebuie intocmita in cinci zile de la data primirii ultimei facturi. Dupa derularea termenului amintit, asociatia poate calcula si percepe penalizari de intarziere, stabilite si aprobate de Comitetul Executiv in limitele art. 49 alin. 1 din Legea 230/2007, adica maximum 0,2% pentru fiecare zi de intarziere. Suma penalizarilor nu poate depasi suma cotei restante. Da, stiati bine, in Legea 230 termenul maxim era de 30 de zile.
Desi este greu de crezut, intr-o Asociatie de Proprietari nu s-a ales Comisia de cenzori. Este posibil sa functioneze legal o astfel de asociatie?
Laurentiu Icrozan, Bucuresti
Este posibil ca o asociatie sa functioneze fara Comisie de cenzori. In conditiile in care printre membrii asociatiei nu sunt persoane cu o pregatire corespunzatoare care sa le permita verificarea activitatii financiar-contabile, se poate apela la o firma sau persoana autorizata pentru exercitarea functiei de cenzor. Remunerarea acestor persoane specializate se face pe baza de contract sau de conventie de prestare de servicii. Acest aspect este reglementat prin art. 19 din normele metodologice.
Avem un vecin care are un aparat de aer conditionat care face foarte mult zgomot. Ce ne sfatuiti sa facem in acest caz pentru a ne recapata linistea?
Veronica Cotoiu, Bucuresti
Daca aparatul de aer conditionat la care va referiti produce un zgomot mai mare decat altele de acest gen, se impune sa solicitati, fie direct, fie prin presedintele asociatiei, sa se faca o revizie tehnica si implicit reglaje care sa-i asigure o silentiozitate mai mare. Oricum, trebuie acceptat faptul ca unele aparate electrocasnice produc zgomote care ne pot deranja, o izolare fonica perfecta nefiind posibila.
Administratora mi-a incarcat nota de plata la apa cu o suma destul de maricica peste ceea ce au inregistrat contoarele mele din apartament. Are dreptul sa faca asta? Daca au fost pierderi prin conductele de la subsol, trebuie sa le plateasca toata lumea?
Cornelia Boanta, Bucuresti
Accidentele de acest gen sunt greu de prevazut sau de imputat cuiva anume. Daca sunt indicii ca nu s-au verificat si reparat robinetii de coloana sau daca spartura a fost cauzata de cineva anume, da, ar fi posibil ca intreaga paguba sa intre in sarcina unor persoane. In cazul descris de dv., pierderile exterioare sunt suportate de toti proprietarii de imobil.

Sursa:
http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=199491

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!