11 iunie 2008

Costul zugravirii scarii se imparte la toti proprietarii dupa cota-parte indiviza

Costul zugravirii scarii se imparte la toti proprietarii dupa cota-parte indiviza

Administratorul vrea sa zugraveasca scara blocului si ne pune sa platim lucrarea dupa numarul de camere, si nu dupa apartamente. E corect?
Roxana Marinescu, Bucuresti
Raspuns: Cheltuielile asociatiei de proprietari privind zugravirea scarii se suporta de catre toti proprietarii dupa cota-parte indiviza a fiecaruia, care este proportionala cu suprafata utila a apartamentului.
Locuiesc intr-un bloc de locuinte sociale si avem mai mult de 3 proprietari pe scara. Exista posibilitatea ca, datorita celor 3-4 proprietari, blocul sa-si schimbe destinatia si sa putem si noi, ceilalti, sa devenim proprietari? Cum se incaseaza intretinerea de la acesti proprietari de apartamente cand noi, restul, avem locuinte sociale? Pot infiinta ei o alta asociatie de proprietari? Cum se impart cheltuielile comune?
Pavel Gheorghe, Bucuresti
Răspuns: Cu cel putin 3 proprietari de apartamente se poate infiinta o asociatie de proprietari care nu include si chiriasii. ?nfiintarea asociatiei de proprietari nu da drepturi nici unui chirias cu privire la cumpararea apartamentului de la actualul proprietar care probabil este o institutie a statului roman. Cheltuielile comune ale tuturor proprietarilor, privati si de stat, se impart conform H.G. nr. 1.588/2007. Chiriasul plateste obligatiile stabilite conform contractului de inchiriere fie proprietarului, fie, in numele acestuia, la casieria asociatiei de proprietari, conform listei de plata afisate la avizier. Chiriasii se pot organiza intr-o asociatie a chiriasilor pentru apararea intereselor lor in raport cu proprietarul apartamentelor cu statut de locuinta sociala.
Administratorul nostru nu le cere celor de la parter si etajul intai bani pentru lift si pentru lumina de pe scara. Nu e corect, nu?
Mitu Ion, Bucuresti
Raspuns: Proprietarii de la parter si etajul 1 pot fi scutiti de la plata energiei electrice aferente functionarii ascensorului, dar nu si de la plata intretinerii ascensorului. De asemenea, nu se pot face scutiri de la plata energiei electrice pentru lumina de pe scara.
Este corect ca administratorul sa calculeze caldura pe suprafata utila, si nu pe suprafata termica? Mentionez ca nu avem repartitoare.
Daniela Buciliu, Bucuresti
Raspuns: Corect este sa se calculeze costurile cu caldura dupa ceea ce consuma fiecare proprietar, adica dupa tipul de consumator care este caloriferul si care este definit prin suprafata echivalenta termic (SET). ?n general, asociatiile nu au determinate aceste suprafete pentru fiecare apartament si pana la efectuarea acestor masuratori tehnice calculeaza dupa suprafata utila.

Specialistul nostru,
Radu Opaina
Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, www.fapr.ro
Sursa: www.libertatea.ro

6 comentarii:

  1. se strang bani pentru zugravit scara, eu nu am platit pentru ca vreau sa zugravesc personal, drept pentru care m-a pus restanta este corect?Sunt obligata sa platesc acesti bani si cu penalizari?

    RăspundețiȘtergere
  2. DA, trebuie sa plătiți, zugrăvitul scării este o cheltuiala comuna și se calculează la toți proprietarii pe cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua sunt zugrav daca aveti cumva nevoie ma puteti contacta la nr. de tel 0728387324

    RăspundețiȘtergere
  4. Amenajari interioare, amenajari exterioare, amenajari apartamente, amenajari birouri, amenajari hale,compartimentari de orice gen, placari (montaj) faianta, placari (montaj) gresie, placari (montaj) parchet, placari (montaj) rigips ......instalati sanitare si electrice ,zugraveli scari de bloc...s.a.m.d 0762.11.68.43 Dl. Stefan

    RăspundețiȘtergere
  5. Firma specializata, executam lucrări de hidroizolaţii terase bloc, termoizolaţii şi zugrăveli scări de bloc. Preturi avantajoasa şi sistem de rate. Contactaţi-ne la tel. 0720-601.931; sau pe e-mail: e.constructii@gmail.com

    Hidroizolatii-Profesionale.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  6. Marius:

    Imi puteti spune va rog, daca cheltuielile cota-parte intra in responsabilitatea chiriasilor?

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!