1 iulie 2008

Ce servicii medicale puteti primi gratuit

Daca sunteti salariati ori pensionari sau aveti contract de asigurare individual incheiat cu casele de asigurari de sanatate, trebuie sa stiti ca, potrivit Legii 95/2006, nu trebuie sa platiti pentru anumite servicii medicale. Libertatea va spune care sunt aceste drepturi pe care le aveti ca asigurat.
Potrivit legii, persoanele care fac dovada platii contributiei la fond se bucura de anumite facilitati fara nici un fel de discriminare. Acestea sunt:
Servicii de medicina primara- pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative;- servicii medicale pentru situatii de urgenta si eliberare de acte medicale;- retete prescrise de medicul de familie;- trimiteri pentru consultatii la specialisti, pentru internare sau pentru efectuarea de investigatii si interpretarea acestora;- supraveghere in cazul graviditatii si imunizari (dupa caz).
Asistenta medicala de specialitate - ca asigurati beneficiati de pachetul de baza de servicii de specialitate in ambulatoriu, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de alt medic specialist; - in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al afectiunilor in care au fost epuizate celelalte posibilitati de explorare, va pot fi recomandate servicii medicale de inalta performanta pentru stabilirea diagnosticului;- realizarea de investigatii medicale de specialitate si prescrierea de medicamente, la recomandarea medicului de specialitate.

Servicii medicale spitalicesti- internare in spital pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialistul din ambulatoriu;- decontarea serviciilor medicale acordate in cadrul unitatilor medico-sociale.
Medicamente compensate si gratuite- medicamente, in ambulatoriu;- medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%, dupa caz.
Tratamentele stomatologice pot fi decontate 100%
Servicii stomatologice- serviciile medicale preventive si tratamentele stomatologice incluse in pachetul de baza acordate copiilor sub 18 ani sunt decontate 100%;- asiguratii cu var-ste peste 18 ani beneficiaza de servicii medicale preventive si tratamente de medicina dentara incluse in pachetul de baza, decontate de casele teritoriale in cote de 40%, 60% si 100%, in functie de specificul acestora.
Daca doriti sa primiti mai multe informatii despre aceste facilitati acordate asiguratilor, va puteti adresa medicului de familie sau Casei de Asigurari de Sanatate de care apartineti.
Orteze si proteze
In cazul in care aveti nevoie de orteze sau proteze si sunteti asigurati puteti primi:- dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice;- dispozitive medicale acordate la recomandarea medicului de specialitate si cu aprobarea caselor teritoriale de asigurari de sanatate.
Diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de referinta suportat de casele teritoriale va fi achitata de catre asigurat direct furnizorului de dispozitive medicale.

Sursa: http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=208121

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!