20 august 2008

Animalele de companie, trecute la intretinere

Animalele de companie, trecute la intretinere

Foarte multe persoane ne-au sunat in ultima vreme la redactie sa se planga de faptul ca administratorul de bloc le-a trecut cainele sau pisica la intretinere. Astfel, darile catre asociatia de proprietari cresc lunar cu 10, 20 sau 30 de lei, dupa caz, pentru fiecare patruped in parte.

Animalele de companie sunt trecute la intretinere pe motiv ca produc diverse neplaceri vecinilor (zgomot, mizerie, par de caine sau de pisica pe scara, teama unora cand trec pe langa ele) si in baza cheltuielilor nejustificate pentru asociatia de proprietari (curatenia suplimentara dupa cei care fac mizerie pe spatiul comun, consum de energie electrica pentru ca plimba cainele cu liftul de 2-3 ori pe zi, incalcarea programului de liniste si somn etc.).

Potrivit specialistului nostru, Radu Opaina, 'Legea nu spune nimic in mod expres si nu interzice luarea unor masuri impotriva proprietarilor iresponsabili de caini'.

Taxa se stabileste in adunarea generala

Masurile impotriva locatarilor stapani de animale sunt luate numai in interiorul fiecarei asociatii de proprietari, in cadru organizat si in anumite conditii: sa fie prevazut in statutul asociatiei ca se pot sanctiona astfel, iar valoarea taxei sa fie adoptata de adunarea generala a proprietarilor la stabilirea bugetului anual. 'Masura care se refera strict la plata unei sume fixe lunare cu titlu de "cheltuieli pe beneficiari" - in conditiile prevazute la art. 47 lit. d) din Legea nr. 230/2007 si art. 50 alin. (2) din H.G. nr. 1.588/2007-, se va aplica pentru numarul de animale de casa pe care il are fiecare proprietar', ne-a mai spus specialistul.

Atentie insa: 'Daca animalul unui proprietar nu face galagie, mizerie, nu e plimbat cu liftul si nu e agresiv, nu provoaca teama vecinilor etc., atunci acesta poate fi scutit de la aceasta taxa, pe baza unei cereri-angajament, intocmita de proprietar si adresata presedintelui asociatiei', a mai adaugat Radu Opaina. Daca se constata ulterior incalcarea angajamentului, atunci proprietarului respectiv i se va anula cererea si va fi introdus la plata printr-o decizie a comitetului executiv.

Si nou-nascutii sunt luati in calcul

Locatarii au probleme si cu nou-nascutii abia veniti de la spital, care sunt trecuti la intretinere. 'Legea spune "plata pe persoane", fara sa se faca precizari cu privire la categorii de varsta, facilitati etc. De multe ori pentru un nou-nascut se consuma mai mult decat pentru o persoana in varsta. Numai asociatia poate stabili anumite facilitati sau scutiri, dar asta inseamna ca majoritatea proprietarilor sa fie de acord sa suporte o cheltuiala suplimentara', ne-a mai spus Radu Opaina.

Sursa: http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=212007

13 comentarii:

  1. ar trebui sa fie lege pe tara ca toti detinatorii de animale din bloc sa plateasca la taxele comune ca si pentru o persoana ( copil )

    RăspundețiȘtergere
  2. In Adunarea Generala a Asociatiei de proprietari puteti sa faceti o astfel de propunere, cainii sa fie trecuti la intretinere ca si o persoana. daca se aproba, atunci este lege.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma numesc Rosu In si locuiesc in Sectorul 4.
    Ma intereseaza daca exista o hotarare a Consiliului Local din cadrul Primariei sectorului 4 cu privire la includerea cainilor din apartamente pe listele de intretinere si ce prevede.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu exista o astfel de hotarare, din cate stim, dar asociatia de proprietari poate decide in acest sens, respectiv pentru perceperea unei taxe pentru animalele de companie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara. Va rog sa mi spuneti daca presedintele convoaca comitetul executiv pentru dezbateri si acesta nu intruneste 50+1, ce masuri se pot lua? Iulian

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara. Daca presedintele convoaca comitetul executiv pentru dezbaterii si acestia nu se prezinta pentru majoritate, ce masuri se pot lua. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Iulian, Președintele trebuie sa convoace Adunarea Generala și sa propună schimbarea comitetului executiv. Membrii aleși in comitetul executiv trebuie sa se implice in rezolvarea problemelor din imobil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! O adresa de e.mai unde putem coresponda mai mult se poate? Iulianbere@yahoo.com

      Ștergere
  8. Salut Iulian, ai adresa de email in partea dreapta a pagini, precum și un formular de contact care trimite mesajele confidențial, direct pe emailul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna seara ! Cui trebue sa ne adresam dacă asociația a prelungit un contract fără sa ne întrebe nimic ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna dimineata..sunt propietar in blocul meu si as vrea sa i-au presedinte dar fara nici un salariu pentru ca m-am saturat de hotiile lor.Este posibil asa ceva? Adica se poste lucrul asta..sa o fac pro bono?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DA, este posibil, numai sa fiti aleasa in cadru unei adunari generale.

      Ștergere
  11. Ma numesc Sandu Cristea Loredana..vreau sa i-au functia de presedinta de Asociatie A Blocului Meu,insa nu Vreau nici un Salariu.Este Posibil?

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!