26 decembrie 2008

Din 2010, certificatul energetic ,obligatoriu!

Din 2010, imobilele nu vor mai putea fi scoase la vânzare fără un certificat energetic, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de guvern. Documentul va clasifica imobilele în funcţie de consumul de căldură şi va fi eliberat de un auditor energetic, atestat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei (MDLPL). „Analiza pentru acest certificat se va face întâi pe clădire, şi abia apoi particular pe un apartament“, menţionează Cristian Stamatiade, şeful Direcţiei de Tehnică în Construcţii din cadrul MDLPL.
Potrivit acestuia, sunt foarte multe aspecte care contribuie la clasificarea unei locuinţe, cum ar fi vecinătatea - dacă în apartamentele de lângă nu locuieşte nimeni, pereţii sunt reci, ceea ce înseamnă pierderi de energie - şi chiar materialul şi izolaţia de la scara blocului.
„În cazul unei case, trebuie să se ţină cont de amplasare - să aibă cât mai mulţi pereţi spre soare, să nu fie înconjurată de alte clădiri. O clădire cu pereţi izolaţi termic şi realizaţi din materiale rezistente la transformările de energie termică limitează pierderile din exterior“, explică Stamatiade. Oficialul spune că toate imobilele construite după ianuarie 2007 au deja un certificat care atestă performanţ a energetică.

Austriecii, sensibili la cheltuieli
Chiar dacă va presupune o cheltuială în plus pentru proprietari - auditorul va percepe o taxă între 1 şi 3 euro/mp -, introducerea certificatului energetic nu le va diminua şansele de a obţine suma dorită. „Va fi, cel mult, un criteriu de preferinţă - cumpă- rătorul va înclina mai degrabă spre un apartament clasa A, decât spre unul de clasă C, dacă se află în zone similare şi nu există o diferenţă mare de preţ. Efectul va veni după câteva luni. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în Austria. „Au fost afectaţi cei care aveau un buget clar stabilit pentru cheltuielile lunare. Aceştia au constatat după şase luni că plătesc mai mult într-un imobil clasă C şi au încercat să-l schimbe cu unul clasă B sau A.

3 comentarii:

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!