26 august 2008

DESPRE HIDROIZOLATII

Hidroizolatiile (cu sau fara mansardari) se executa cu membrane bituminoase aditivate, avind insertii de fibre poliesterice sau fibre de sticla, la greutati specifice de 3 pina la 6 KG/MP.
Membranele bituminoase aditivate sunt materiale compozite care se nasc din combinarea a doua elemente principale:
- mixtura bituminoasa - pe baza de bitum modificat cu polimeri termoplastici;
- suportul (armatura) - o tesatura din diverse materiale;
Cele doua componente conlucreaza foarte bine, bitumul oferind puterea sa impermeabilizeze, in timp ce armatura asigura o repartizare uniforma a sarcinilor de incarcare si o rezistenta mecanica superioara.
Bitumul din compozitia membranelor este modificat cu polimeri pentru a corecta caracteristicile nedorite; (bitumul nemodificat este foarte sensibil la variatii de temperatura, imbatraneste mult mai repede si isi pierde mult mai usor caracteristicile cand este expus la caldura si raze UV, deasemenea este fragil la temperaturi scazute).
Pentru a selecta polimerul optim se iau in considerare o serie de caracteristici cum ar fi:
- polimerul trebuie sa fie compatibil cu bitumul pentru a evita separarea compusilor si pentru a obtine o mixtura omogena.
Doi dintre polimerii care indeplinesc aceste conditii sunt: polipropilena atactica (APP) si cauciucul stiren-butadien-stiren (SBS). Ambii polimeri modifica caracteristicile bitumului conducand la un punct de imbatranire mai ridicat si o mai buna flexibilitate la rece.


Anunt: Firma specializata, executam lucrari de hidroizolatii si termoizolatii terase bloc. Acceptam plata in rate. Contactati-ne aici: Hidroizolatii-Profesionale.blogspot.com

Termoizolatia casei

Termoizolatia casei asigura confort
Termoizolatia este o parte esentiala a sistemului de incalzire si racire al casei. Creste nivelul de confort si reduce cheltuielile. In cazul unei case cu o termoizolatie bine pusa la punct, acestea
pot fi reduse cu pana la 50%.
Determinarea cantitatii necesare pentru termoizolatia unei case este cu siguranta o decizie economica. Izolarea termica trebuie realizata pe toate partile importante ale casei si, in functie de gradul “scurgerilor” de caldura, pentru fiecare in parte este recomandat un anumit nivel de termoizolatie. In cazul acoperisului, trebuie sa fie cat mai buna, la pereti putin mai mica, iar pentru pardoseli - cea mai mica.
Grosimea si R-ul
Pierderile de caldura sunt definite de valoarea R (rezistenta la transfer termic). De exemplu, cu cat R-ul este mai mare, cu atat calitatile termoizolante ale materialului sunt mai bune. De cele mai multe ori, unul de 4 cm gosime va avea R-ul de doua ori mai mare decat un altul de 2 cm. Asadar, grosimea este importanta.
Acum cativa ani, aceste materiale erau de doua feluri: fibra din sticla si vata minerala. Ele au proprietati termoizolante similare si a devenit o practica obisnuita ca atunci cand se vorbeste despre capacitatile izolante sa se faca referire la grosime.
In prezent, producatorii ofera o gama variata de optiuni, fiecare cu caracteristicile ei. Una din caracteristicile care trebuie studiate cu mare atentie este R-ul. Totusi, sunt multi producatori care ofera valoarea R a produsului deja montat, fapt ce duce la o inducere in eroare a cumparatorului.
Reducerea ”migratiei”
Caldura “migreaza” de la zonele calde catre cele reci. Termoizolatia ar trebui montata in locurile unde incercati sa reduceti “migrarea”. Desigur ca aceste locuri sunt reprezentate de peretii exteriori si tavan. Insa nu trebuie omisi peretii care despart camerele incalzite de cele neincalzite, cum ar fi garajul, demisolul sau camarile.
Daca doriti sa mentineti un nivel de confort termic acceptabil la demisol, este suficient sa nu izolati podeaua. In cazul in care il folositi ocazional, este mai economic sa izolati podeaua si sa incalziti demisolul separat, doar atunci cand este nevoie.
Probleme frecvente
Cele doua mari probleme asociate cu termoizolatia unei case sunt: calitatea slaba a lucrarii si condensul. Incapacitatea de a taia si potrivi materialul termoizolant in toate spatiile unde vreti sa reduceti transferul de caldura va reduce eficienta intregii lucrari.
Condensul poate fi prevenit! Atunci cand isi face aparitia in interiorul unui zid izolat termic (si nu numai), termoizolatia devine uda, materialele folosite la constructia casei incep sa cedeze si vopseaua de la exterior se exfoliaza. Ca sa evitati aceste “catastrofe” trebuie sa folositi un material care actioneaza ca o bariera de vapori, pentru a impiedica apa sa produca condens, intrand astfel in ziduri sau acoperis.

Întrebări şi răspunsuri Asociaţii de Proprietari

In blocul unde locuiesc și sunt administrator s-a ales un nou președinte al asociației de proprietari. Problema e ca acesta nu este proprietar pe apartamentul unde locuiește, ci părintii lui. In aceasta situație, poate sa dețină funcția de președinte?
C. M., București

Răspuns: Nu poate fi ales un președinte care nu este titular al unei proprietăți în cadrul blocului și care nu este membru al asociației de proprietari.

Vreau sa știu și eu dacă se plătește liftul de către cei care stau la etajul 1?
C. C., București

Răspuns: Liftul are doua cheltuieli: întreținerea, care este obligatorie prin lege și se plătește lunar indiferent dacă liftul este utilizat sau nu, și energia electrica aferenta funcționarii, care se consuma ca urmare a utilizării liftului de către persoanele din bloc. Persoanele care locuiesc la etajul 1 pot fi scutite doar de la plata energiei electrice în condițiile în care nu utilizează liftul.

Daca se sparge țeava de apa rece ori calda din peretele de la bucătărie sau baie știu ca eventualele costuri pentru înlocuirea acesteia revine administrației de proprietari. Dar as vrea sa știu cine achita daunele din apartamentele locatarilor.
A. T., București

Răspuns: Pentru orice lucrare făcută la instalațiile comune care a necesitat intervenții din apartamente stricând pereții acestora, obligația plătii refacerii pereților si a zugrăvelii revine asociației de proprietari

Avem apa la subsolul blocului de o jumătate de metru. Administratorul nu se implica deloc în problemele blocului. Ce putem face?
G. B., București

Răspuns: Președintele și membrii comitetului executiv sunt persoane alese de proprietari sa se ocupe de aceste aspecte, inclusiv de activitatea administratorului. Ceea ce decide comitetul, inclusiv cu privire la starea tehnica a subsolului, e obligatoriu de pus în practica de administrator sub coordonarea și supravegherea președintelui.

Pot sa închid caloriferele pe o perioada de 6 luni de iarna, timp în care sunt plecata din tara? Care ar fi modalitatea, fără a afecta circuitul celorlalți, neexistând repartitoare?
B. F., București

Răspuns: Într-un bloc de locuințe cu mai multi proprietari nici un proprietar nu poate închide la maximum caloriferele întrucât neasigurarea unei temperaturi interioare in apartament de minimum 16-18 gr. Celsius pe o perioada de 6 luni de iarna poate produce deteriorarea proprietății comune, ceea ce înseamnă prejudicii materiale create de dv. celorlalți proprietari. Iar costurile pentru dv. pot fi mult mai mari decât încălzirea apartamentului în condiții minime normale pentru o astfel de situație.

Sursa: www.libertatea.ro

Mai multe răspunsuri aici.

20 august 2008

Animalele de companie, trecute la intretinere

Animalele de companie, trecute la intretinere

Foarte multe persoane ne-au sunat in ultima vreme la redactie sa se planga de faptul ca administratorul de bloc le-a trecut cainele sau pisica la intretinere. Astfel, darile catre asociatia de proprietari cresc lunar cu 10, 20 sau 30 de lei, dupa caz, pentru fiecare patruped in parte.

Animalele de companie sunt trecute la intretinere pe motiv ca produc diverse neplaceri vecinilor (zgomot, mizerie, par de caine sau de pisica pe scara, teama unora cand trec pe langa ele) si in baza cheltuielilor nejustificate pentru asociatia de proprietari (curatenia suplimentara dupa cei care fac mizerie pe spatiul comun, consum de energie electrica pentru ca plimba cainele cu liftul de 2-3 ori pe zi, incalcarea programului de liniste si somn etc.).

Potrivit specialistului nostru, Radu Opaina, 'Legea nu spune nimic in mod expres si nu interzice luarea unor masuri impotriva proprietarilor iresponsabili de caini'.

Taxa se stabileste in adunarea generala

Masurile impotriva locatarilor stapani de animale sunt luate numai in interiorul fiecarei asociatii de proprietari, in cadru organizat si in anumite conditii: sa fie prevazut in statutul asociatiei ca se pot sanctiona astfel, iar valoarea taxei sa fie adoptata de adunarea generala a proprietarilor la stabilirea bugetului anual. 'Masura care se refera strict la plata unei sume fixe lunare cu titlu de "cheltuieli pe beneficiari" - in conditiile prevazute la art. 47 lit. d) din Legea nr. 230/2007 si art. 50 alin. (2) din H.G. nr. 1.588/2007-, se va aplica pentru numarul de animale de casa pe care il are fiecare proprietar', ne-a mai spus specialistul.

Atentie insa: 'Daca animalul unui proprietar nu face galagie, mizerie, nu e plimbat cu liftul si nu e agresiv, nu provoaca teama vecinilor etc., atunci acesta poate fi scutit de la aceasta taxa, pe baza unei cereri-angajament, intocmita de proprietar si adresata presedintelui asociatiei', a mai adaugat Radu Opaina. Daca se constata ulterior incalcarea angajamentului, atunci proprietarului respectiv i se va anula cererea si va fi introdus la plata printr-o decizie a comitetului executiv.

Si nou-nascutii sunt luati in calcul

Locatarii au probleme si cu nou-nascutii abia veniti de la spital, care sunt trecuti la intretinere. 'Legea spune "plata pe persoane", fara sa se faca precizari cu privire la categorii de varsta, facilitati etc. De multe ori pentru un nou-nascut se consuma mai mult decat pentru o persoana in varsta. Numai asociatia poate stabili anumite facilitati sau scutiri, dar asta inseamna ca majoritatea proprietarilor sa fie de acord sa suporte o cheltuiala suplimentara', ne-a mai spus Radu Opaina.

Sursa: http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=212007