19 ianuarie 2009

Programul "Casa verde" incepe cu o amanare

AMÂNARE

„Casa Verde“, pe butuci

O problemă şi mai delicată se dovedeşte a fi punerea în practică a programelor dedicate utilizatorilor individuali de energie verde.

* Programul „Casa Verde“, lansat cu mult tam-tam anul trecut de Administraţia Fondului de Mediu (AFM), a suscitat un interes enorm din partea populaţiei, care a luat cu asalt firmele importatoare de echipamente pentru informaţii suplimentare.

* Programul dispune de fonduri totale de 400 de milioane de lei şi are ca scop înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu cele bazate pe surse regenerabile.

* Programul a fost deja amânat de două ori şi are toate şansele să mai întârzie, după ce noul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, a criticat dur modul în care a fost întocmit şi a solicitat revizuirea lui.

Printre argumente, faptul că operatorii validaţi nu sunt obligaţi să utilizeze echipamente din România sau importate din spaţiul UE.

* O altă sursă de energie care ar putea fi exploatată pentru încălzirea locuinţelor este căldura pământului.

Adică prin funcţionarea unor pompe care preiau căldura de la 18 metri de sub pământ, unde temperatura râmâne constantă la 10 grade Celsius. Instalaţia presupune decopertarea a cel puţin 100 de metri pătraţi, respectiv investiţii în excavaţii şi studii de sol.

Pompele funcţionează pe acelaşi principiu al aparatelor de aer condiţionat şi au avantajul că furnizează atât câldură, cât şi frig. Cel mai utilizat tip de pompă e în prezent cel de tipul aer-aer, care consumă cât un aparat de aer condiţionat şi ar putea reduce factura cu circa 50-60%. Însă, deocamdată, această resursă nu este exploatată şi se află abia în stadiu de experiment.
cititi toata stirea in EVZ.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!