25 martie 2009

Programul national de reabilitare termica

Programul Naţional de Reabilitare Termică: 100 de blocuri în patru ani

Birocraţia şi incompetenţa autorităţilor locale au îngropat programul de reabilitare termică. Specialiştii în domeniu afirmă că izolarea termică ar reduce factura la căldură cu cel puţin 35 la sută. Legea prevede că statul va acoperi 80% din cheltuieli. Programul include circa 83.000 de blocuri.
În funcţie de fondurile de care dispun, autorităţile locale pot prelua parţial sau integral cheltuielile care revin asociaţiilor. În acest fel, locatarii ar putea să fie scutiţi de orice costuri pentru reabilitarea termică a propriilor apartamente.

Citeste toata stirea aici: Adevarul.ro

Un comentariu:

  1. Greseli in termoizolatie

    Duminica, 16 august 2009
    De la calitatea polistirenului, lungimea diblurilor si pana la grosimea stratului de adeziv, executia este la fel de importanta precum produsele folosite.

    Este stiut faptul ca in marea lor majoritate casele noastre pierd caldura prin ferestre, pereti, fundatii, mansarde, terase si chiar instalatii.
    Termoizolarea nu poate fi ignorata, daca luam in considerare consumul energetic al blocurilor din Romania, cu 77% mai mare decat media europeana.

    Alegerea solutiei utilizate si brevetate pentru sistemele de termoizolare poate fi influentata de pret, de preferinte sau de puterea de convingere a unei companii, insa problema reala este executia.

    Cele mai frecvente erori de executie si „miturile de santier” sunt de fapt ultima componenta din sistemul de termoizolare pe care il cumparati, fie ca vorbim de o casa noua, la rosu, sau de o casa mai veche, care abia acum „se imbraca”.

    Atentie la calitatea polistirenului

    „In primul rand nu trebuie sa accepti un polistiren cu o densitate mai mica de 15 kg/m, sau o rezistenta la compresiune mai mica de 80 N/mm. Poti verifica usor, pentru ca producatorii specifica aceste detalii pe ambalaj. Polistirenul de fatada
    trebuie sa fie neaparat expandat, pentru a permite cladirii sa respire si pentru a nu aparea fracturi la ciclul inghet-dezghet, in vreme ce la soclu se mai utilizeaza si polistirenul extrudat”, recomanda Gabriel Ionescu, director tehnic la Fabryo Corporation.

    „Aplicarea polistirenului trebuie sa se faca „tesut”, tip caramida, cu latura mai lunga paralela cu solul. Placile se monteaza in cordon continuu, altfel se fractureaza”, detaliaza Ionescu.

    Adezivul din sistem trebuie folosit in cantitati generoase, minim 12-14 kg/m pentru fatadele la rosu. Trebuie sa urmaresti daca executantul petrece plasa de armare, macar cu 10 cm, pentru ca aceasta trebuie neaparat sa se suprapuna peste stratul lateral urmator.

    Tencuirea este importanta

    „Cele mai frecvente sunt greselile de aplicare a stratului final. Cea mai comuna dintre ele pleaca de la convingerea ca orice imperfectiune a planeitatii suprafetei poate fi corectata cu stratul final decorativ. In realitate, corectura este numai de ordin estetic.

    Orice concavitate sau convexitate in care a „intrat” mai multa sau mai putina tencuiala decat trebuie este vulnerabila la intemperii. Plecand de la aceste puncte, se creeaza fisuri care scad rezistenta sistemului de termoizolare si conduc in timp la degradarea fatadei”, explica Gabriel Ionescu.

    DETALII

    Si diblurile sunt importante

    Diblurile trebuie sa fie de dimensiune potrivita, altfel nu vor rezista la actiunea vantului si se vor desprinde. Daca se utilizeaza dibluri scurte, exista pericolul ca acestea sa se prinda doar de tencuiala veche, in cazul caselor deja terminate, ceea ce in mod evident va scadea dramatic rezistenta in timp.

    Sistemul nu se va desprinde usor de la inceput, pentru ca adezivul este destul de puternic incat sa sustina greutatea acestuia pe zid. Si gaurile pentru dibluri sunt importante, in sensul ca nu trebuie facute cu percutie la peretii din caramida.

    MOTIVATIE

    Termoizolatia este o investitie importanta

    Asigura-te ca echipa de instalare a sistemului este experimentata si cunoaste toate regulile de executie. Un sistem de termoizolare de calitate reprezinta o investitie importanta, care nu trebuie periclitata de o executie defectuoasa. Mai cu seama daca se ia in calcul un fapt foarte important: daca pretul unui sistem standard poate varia intre 25 si 50 RON/mp, costurile de executie si utilajele pot ajunge chiar sa dubleze aceste cifre.

    Ultima componenta a unui sistem de termoizolare este chiar mana de lucru. Foarte important este sa te asiguri ca soclul cladirii este retras fata de restul fatadei, detaliu care uneori este trecut cu vederea. In caz contrar, toata apa de ploaie sau cea rezultata din topirea zapezii se va scurge pe soclul casei si vor aparea infiltrari.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!