28 februarie 2010

Cine sa ne curete orasul?

Bucurestenii ar fi putut sa fie pusi in situatia sa curete tortuarele din fata caselor in fiecare sambata, intre orele 9 si 12, si amendati cu intre 200 si 500 de lei daca nu ar fi facut-o. Cei care apartin cultelor religioase ce au sambata zi de sarbatoare ar fi spalat trotuarul in alta zi, iar firmele ar fi trebuit sa iasa luni la curatenie.
Chiar daca a fost respinsa, propunerea consiliului local a starnit o adevarata revolta printre bucuresteni. E o masura comunista!, s-au ratoit exact cei care zi de zi se plang ca traiesc intr-un oras murdar. Toti vor curatenie, dar sa o faca altcineva, ca doar de aia platesc taxa de salubrizare.

Adevarul ar trebui probabil cautat, ca de obicei, undeva pe la mijloc.

Ne minunam cum in alte capitale europene pantofii nu se umplu de praf, iar masinile nu trebuie spalate o data pe saptamana. Ne place ca nu vedem coji de seminte si nici hartii aruncate pe jos. Cu sigurata ca acolo serviciile de salubritate sunt cu mult mai bine organizate, insa nu exista astfel de serviciu care sa faca fata murdariei care se acumuleaza intr-un oras, daca locuitorii acelui oras nu fac decat mizerie.

De fapt, acesta este marele beneficiu al iesirii la curatenie. Ar putea fi o modalitate de civilizare intr-un oras extrem de necivilizat. Pana cand nu pui tu insuti mana sa faci curatenie, nu inveti sa o respecti. Este o regula valabila de la nivelul micro al propriei case, pana la nivelul macro al orasului. Abia atunci incepi sa gandesti inainte de a arunca hartia, mucul de tigara sau coaja de samanta pe strada. Iar daca nu vrei sa pui tu insusi mana, macar platesti pe cineva sa o faca in locul tau, dar macar costul mizeriei devine unul concret. Ar putea creste astfel si intransigenta fata de nesimtiti, dar si masura in care copiii sunt educati sa faca si pastreze curatenia.

Cat despre efortul propriu-zis, sa fim seriosi! Cati bucuresteni au in fata proprietatii mai mult de cativa metri de trotuar care pot si rezolvati rapid cu cateva galeti de apa si detergent? In cazul blocurilor e chiar mai putina treaba daca ne gadim in grija cator familii cade cate o bucatica de trotuar. Ne e rusine sa facem curat? Mai bine ne-ar fi rusine sa sa facem mizerie.

In plus, cu cat mai curata e strada, cu atat mai curata pastram si propria casa.

Reglementarea a fost insa conceputa intr-un mod cu totul nefericit. Consiliul general nu are dreptul sa ii lege pe bucuresteni de oras sambata de sambata. In plus, exista si oameni care lucreaza sambata. Nu ii poti pune sa alega intre absenta de la serviciu si amenda de la primarie. De-abia fixarea momentului in care trebuie facuta curatenia are iz comunist. Ceea ce ar trebui sa intereseze este rezultatul indeplinirii acestei obligatii, nu momentul executarii ei. Amenda trebuie data pentru mudarie, nu pentru ratarea unui anumit moment.

Nici nu imi dau seama cum poate primaria sa verifice masura in care bucurestenii isi indeplinesc obligatia. Nici daca mobilizeaza toti angajatii din subordinea sa, Sorin Oprescu nu are cum sa acopere toate strazile din Capitala in doar trei ore.

Dincolo de inspiratia si inteligenta edililor, problema ramane. Nu vom avea un oras curat pana cand nu il vom face si nu il vom pastra curat. Dupa cum nu vom avea un trafic vicilizat pana cand nu vom circula fiecare dintre noi civilizat, nu vom avea copii educati pana cand nu ii vom educa cum se cuvine si tot asa. Nimic nu cade din cer. Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!