17 martie 2010

Cat costa o casa cu energie proprie?

Persoanele care isi doresc sa aiba o locuinta cu incalzire proprie trebuie sa stie ca pentru o casa de 100 de metri patrati cu panouri solare, plasme termice, pardoseala si boltari ecologici trebuie sa scoata din buzunar pana la 45.000 de euro.

Investitia initiala intr-o casa ecologica se amortizeaza in maximum cinci ani, timp in care facturile la utilitati pot fi reduse la zero, conform Adevarul.

Cei care sunt interesati sa isi achizitioneze astfel de echipamente pentru incalzirea locuintelor o pot face zilele acestea la Romexpo, unde are loc expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului.

"Poti folosi instalatii care sa-si asigure apa calda, curentul, caldura, sa-ti produci practic singur energia. Dar costa zeci de mii de euro", a spus Corneliu Iacob, director general la Acqua Service, producator de panouri solare.

Sistemul solar cu tuburi vidate pentru incalzirea apei menajere poate fi instalat pe casa, asigura alimentarea unei locuinte atat pe timp de zi, cat si noaptea. Instalatia functioneaza ziua intre orele 06.00 si 18.00 - 20.00, in functie de anotimp, iar noaptea se opreste.

Randamentul sistemelor solare este la maximum vara si mai slab iarna, iar zona din Romania propice pentru instalarea unor astfel de sisteme este sudul si sud-estul tarii.

O noua tehnologie de incalzit locuintele o reprezinta plasmele de caldura care arata exact ca niste televizoare si care pot fi instalate in orice locatie. Acestea reduc costurile cu pana la 50%.

Mai mult, plasma nu usuca aerul si nu antreneaza praful din incapere (deoarece nu pune aerul in circulatie), previne aparitia mucegaiului si a igrasiei si mentine umiditatea aerului la valori optime si constante. Aceste plasme costa intre 300 si 500 de euro.

O alta noutate in domeniu o reprezinta boltarii ecologici, facuti din spuma poliuretanica finisata sunt destinati peretilor portanti ale diverselor constructii, precum si la cladiri cu caracter rezidential.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!