17 februarie 2011

Cum suntem furaţi la întreţinere de repartitoare

Sursa articolului:  www.EVZ.ro

Cu voia autorităților, românii care locuiesc în imobile "dotate" cu repartitoare sunt obligaţi să plătească, în această iarnă, facturi cu până la 50% mai mari.

Facturile la întreţinere pentru lunile octombrie şi noiembrie - primele în care caloriferele din apartamentele românilor au fost "dezmorţite" de căldura furnizată de centralele termice - sunt, în mare parte, mai mari cu 50% faţă de cât anunţau autorităţile. Motivul: preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilităţi publice (ANRSC), Mircea Matei, le-a permis, printr-un simplu ordin, firmelor care au contorizat imobilele să stabilească cotele procentuale care trebuie achitate de locatari pentru consumul comun de căldură.

"Beneficiază de ceva căldură, deci trebuie să plătească"


"Nu se poate aşa ceva! Cum să laşi firma de repartitoare să decidă cât trebuie plătit pentru părţile comune? 50% e prea mult!", se plânge M-R B, una dintre locatarele blocului de pe Calea Moşilor, din Capitală, care, graţie acestei noi obligaţii, a achitat, pentru octombrie, o factură cu 50% mai mare faţă de luna anterioară. 

"Chiar dacă într-un apartament sunt închise toate repartitoarele, în locuinţă sunt aproape 14-15 grade Celsius. Deci, beneficiază de ceva căldură, aşa că trebuie să plătească", a venit însă replica şefului ANRSC, în opinia căruia locatarii trebuie să achite cheltuielile comune la adevărata lor valoare.

Concluzia vine însă de la pre şedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina: "Cei care nu au repartitoare plătesc mai puţin (maximum 12% cotă comună). E un jaf la drumul mare, o afacere pentru firmele de contorizare".

LOCATARI NEMULŢUMIŢI

"Am ţinut caloriferele închise şi plătesc căldura"


"Am văzut că am de plătit căldura pentru octombrie, deşi am ţinut robinetele închise tocmai ca să fac economie. Iar de la ţevile comune nu ştiu cum am putut să mă încălzesc. Au fost mai mult reci în octombrie. E revoltător, mai ales că nu ne-a avertizat nimeni că vom fi buni de plată", explică, revoltată, E. A., o pensionară care locuieşte de ani buni în blocul de pe Calea Moşilor, din Capitală.

Ieri, în apartamentul acesteia, era cald doar caloriferul din dormitor - singurul care a fost încălzit de când mercurul termometrelor a coborât sub zero grade Celsius.

"Ce facem? Plătim dublu faţă de cât consumăm?"

Alt apartament, acelaşi bloc, aceeaşi poveste. R-M B. a plătit nu mai puţin de 111 lei pentru cheltuielile comune, între care şi încălzirea, în octombrie - dublu faţă de cei 52 de lei achitaţi în aprilie anul acesta, ultima lună a sezonului rece 2009-2010, în care a fost furnizată căldură.



"Când m-am dus să plăteasc întreţinerea pentru luna octombrie, am constatat că am prea mult de plată. Nu ştiam de ce plătesc atât, dar pe factură era menţionat ordinul ANRSC. Pe noi însă nu ne-a avertizat nimeni. Dacă se continuă aşa, ce facem? Plătim dublu faţă de cât consumăm? Deoarece nu cred că se consumă atât de multă căldură la comun", a explicat femeia. Apoi a adăugat: "Abia pe 1 noiembrie a fost o şedinţă la noi în bloc, iar oamenii au fost informaţi că vor plăti 50% cheltuieli comune. Până la acea dată, nu am primit însă niciun pliant de informare, nimic".

Afirmaţiile ei au venit în replică la declaraţia preşedintelui ANRSC, care le explicase reporterilor EVZ că oamenilor nu doar că le-au fost împărţite pliante, ci li s-au oferit chiar campanii de informare.

Facturi egale, cu sau fără repartitoare


Situaţia se repetă în alte câteva mii de blocuri din Capitală. Şi I. D., din cartierul Drumul Taberei, are înscrisă în factura pentru octombrie 2010 suma de 112 lei la capitolul "cheltuieli comune". În urmă cu un an, ea a achitat doar 65 de lei pentru acestea.

Decizia preşedintelui ANRSC a făcut astfel ca locatarii din blocurile contorizate să fie de favorizaţi în faţa celor care s-au încăpăţânat să nu-şi monteze repartitoare în ciuda campaniei derulate în acest sens de autorităţi. Cel puţin în privinţa cheltuielilor comune legate de căldură. Astfel, la avizierul unui bloc necontorizat, cotele procentuale cu cheltuielile comune legate de căldură erau cuprinse ieri între minimum 3% şi maximum 12% faţă de blocurile vecine, ai căror locatari şi-au montat repartitoare. Aşa se face că bucureştenii fără repartitoare au ajuns să achite facturi egale sau chiar mai mici decât cei care şi-au contorizat consumul.

O recunoaşte şi E. B., administratorul unui imobil necontorizat. "Eu mi-am pus repartitoare acum patrucinci ani. Vreau să vă spun că nu mi-am amortizat nici acum cheluielile, iar, după o analiză atentă, mi-am dat seama că, de fapt, între mine şi locatarii blocului pe care-l administrez nu este mare diferenţă când vine vorba despre costul întreţinerii. În concluzie, pot să vă spun că nu sunt mulţumit deloc de repartitoare", a conchis administratorul.

Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care, acum, mulţi dintre cei care şi-au contorizat apartamentele vor să revină la vechiul sistem. 

Facturi "umflate" toată iarna

În blocurile în care nu s-a făcut "inventarul" ţevilor şi caloriferelor comune (cele instalate la subsol sau pe holuri), sumele înscrise în facturi la capitolul "cheltuieli comune" vor fi mai mari cu 50% şi pentru noiembrie 2010 şi martie 2011, în timp ce, pentru lunile decembrie 2010, ianuarie şi februarie 2011, acestea ar putea creşte, cu voia firmelor de contorizare, cu 30% faţă de iarna trecută.

Deşi preşedintele ANRSC este convins că doar în acest fel consumul de căldură va fi achitat la preţul real, reprezentantul proprietarilor, Radu Opaina, este de părere că ordinul deschide, de fapt, poarta unei noi "afaceri" pentru firmele de contorizare.

"Acest recensământ trebuia făcut de la început, de când s-au montat repartitoarele. În lipsa lui, cum au făcut aceste firme repartizările de costuri la căldură? Societăţile sunt plătite, în prezent, să repartizeze costurile şi să calculeze consumurile. Cum au făcut asta până acum dacă nu au măsurat şi ţevile comune?", se întreabă retoric Opaina.

Şeful ANRSC insistă însă că recensământul e treaba administratorilor imobilelor, iar, în cazul în care apelează la firmele de contorizare să facă asta, acestea sunt îndreptăţite să-i taxeze.

AZI ÎN BUCUREŞTI, MÂINE ÎN TOATĂ ŢARA

Majorarea cu 50%, aplicată fără discriminări în toate oraşele mari


Mircea Matei, preşedintele ANRSC, a explicat că măsura dictată de el va fi aplicată până iarna viitoare, când asociaţiile vor încheia "recensământul ţevilor comune din blocuri".

"E responsabilitatea administratorilor de bloc să facă acest lucru. În două dimineţi le pot număra şi măsura pe toate, nu e un lucru complicat", a argumentat acesta.

Întrebat de ce - dacă nu este un "lucru atât de complicat" - în această vară, le-a dat o derogare de mai bine de un an să facă asta, când ar fi putut să-i oblige să măsoare mai repede, astfel încât scumpirea întreţinerii să nu fie dictată de firmele de contorizare, Mircea Matei s-a răzgândit: "Este un proces destul de complicat la nivelul asociaţiilor de locatari. Ştiam că va dura".

Prin urmare, măsura se aplică, fără discriminări, în toate oraşele mari ale ţării. Spre exemplu, în Timişoara, doar o parte dintre imobile au inventarul ţevilor pus pe hârtie, în timp ce majoritatea asociaţiilor vor trebui să achite cote procentuale de 50% ale cheltuielilor comune pentru lunile octombrie, noiembrie şi martie, şi de 30% - pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie.

"O parte dintre asociaţiile de proprietari şi-au făcut singure inventarul, o parte ne-au solicitat nouă să le facem, şi le-am făcut, o parte ne-au anunţat oficial că doresc ca iarna asta să plătească cote procentuale de 30% sau de 50%, în funcţie de lună, iar o parte nu au anunţat nimic. Şi în cazul celor din urmă se va aplica ordinul ANRSC", a explicat Alexandru Dumitru, reprezentantul firmei ISTA, care a montat repartitoare în mare parte dintre imobilele din oraş.

"Şi la Iaşi firmele care se ocupă de blocurile contorizate au încercat să ridice comisioanele. Deocamdată, nu s-au înregistrat însă reclamaţii privind creşterea nejustificată a facturilor la încălzire, aşteptăm să vedem dacă şi luna viitoare va fi la fel. Asociaţiile de proprietari ţin din scurt consumurile şi solicită diagramele de reglaj. Consumul înregistrat e strict legat de temperatura exterioară, iar noi verificăm în permanenţă diagramele, temperaturile înregistrate şi consumul", spune D. B., preşedintele Grupului de Asociaţii de Proprietari şi Locatari - Iaşi.

În municipiul Iaşi sunt 2.400 de blocuri şi doar şase dintre acestea sunt contorizate pe orizontală, adică au gigacalorimetru în fiecare apartament.
Sursa: Evz.ro

9 comentarii:

  1. sant singurul din scara care nu mi am montat repartituare . este corect sa platesc 1/4 din caldura care o primeste scara ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu este normal sa plătiți asa de mult. Indicat este pentru dumneavoastră sa faceți o investiție și sa va montați repartitoare, deoarece cu banii pe care ii dați în plus, cu siguranță pierdeți mult mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. BUna ziua! as dori sa imi spuneti, dk se poate, dk este corect ca la un apt cu 2 camere, supr 40mp, repart si apometre , sa platim 45lei/pers gazele naturale! va rog sa imi raspuneti! sau cum se calculeaza/pers aceste gaze? VA MULTUMESC ANTICIPAT!

    RăspundețiȘtergere
  4. consumul de gaze naturale, in cazul in care nu sunteti contorizati, se calculeaza pe numar persoane prezente. Daca aveti repartitoare, este posibil ca unii proprietari din bloc sa inchida caloriferele si sa se incalzeasca cu gazele de la aragaz. Aceasta situatie am intanit-o la mai multe blocuri care s-au contorizat la energia termica prin montarea de repartitoare pe calorifere.

    RăspundețiȘtergere
  5. A.N.R.S.C prin ordinul 343 incalca articolu 44 puctul 5 din constitutie ,trebuie sesizat avocatul poporului sa atace acest ordin aberant la curtea constitutionala .iar D.N.A ar trebui sa verifice ce legaturi sunt intre investitori din firmele de repartitoare si A.N.R.S.C .
    Iar cei dela A.N.I.ar cam trebui sa verifice daca nu cumva si pe aici sa scund ceva relati de rudeni

    RăspundețiȘtergere
  6. Furt la intretinere. Sunt chirias undeva in Deva si prima luna in care a trebuit sa platesc intretinerea mi-a venit 250 lei / luna, desi nu am dat drumul aproape deloc la repartitoare ca sa incalzesc. Am dat foarte foarte putin, fiindca am zis ca o sa se incalzeaza in curand si oricum nu sunt o persoana friguroasa. Suma mi se pare exorbitanta pentru o singura persoana locuind intr-o garsoniera...

    RăspundețiȘtergere
  7. George
    Solicita-i președintelui printr-o cerere în scris sa-ți prezinte modul de calcul al întreținerii pentru garsoniera în care locuiești. Ne mai auzim după ce primești răspunsul... sa vedem unde-i adevărul. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Va og sa imi spuneti si mie de ce trebuie sa platesc 10 la suta din factura de la caldura daca eu am centrala caldura de pe hol este debransata iar tevile din apartamentul meu sunt astupate ca sa nu beneficiez de caldura de la radet si totusi eu platesc iar vecina mea plateste la fel ca mine (si nu are centrla)iar eu platesc si factura la gaze ?oare este corect?cat o sa mai fimi furati de radet si alte instituti abilitate?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua!
    Locuiesc intr-un bloc dintr-un cartier rezidential din Bucuresti in care dezvoltatorul detine mai mult decat jumatate + unul din numarul total de apartamente (motiv pt care nici n-am putut sa infiintam asociatia de proprietari), iar ponderea de apartamente locuite este de aproximativ 35%.
    Ne-am trezit cu listele de intretinere in care valoarea energiei termice pe spatiile comune este mai mult decat dubla in comparatie cu valoarea cumulata a consumurilor de energie termica individuale. Fiecare apartament are contoare de apa calda, apa rece si energie termica, distributia energiei termice facandu-se orizontal.
    Conform listelor de intretinere, diferenta intre totalul energiei termice consumate pe intreg blocul si cumulul valorilor energiei termice individuale din apartamentele locuite, reprezinta energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor comune. Aceasta valoare ne este repartizata raportat la cota indiviza, drept urmare, noi, cei care locuim efectiv in bloc suportam grosul acestor cheltuieli.
    Mentionez ca inafara de o aeroterma montata la parterul blocului, la intrarea spre casa scarilor, nu exista alte surse de incalzire pe spatiile comune. In schimb, avem o droaie de tevi de apa calda neizolate termic care au duduit de caldura toata iarna. In timp ce in apartament mentineam temperatura in jur de 23-24 de grade, pe casa scarilor se inregistrau intre 28-32 grade.
    Intrebarea mea este urmatoarea: este normal sa platim noi pierderile imense de caldura datorate unor erori de constructie ale dezvoltatorului? Nu s-a facut nici un fel de inventariere a tevilor, nici un fel de masuratori de parametri, de energie termica radiata, temperatura, etc... Nimic.
    Ce este de facut? Eu voi contesta aceste liste si voi plati deocamdata consumurile individuale, ascensorul, gunoiul menajer, etc... adica cheltuielile de bun simt.
    Costul acestei energii termice pe spatiile comune mi se pare ABERANT, doar ca nu stiu ce sa fac, unde sa ma plang, cui sa ma adresez.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!