19 martie 2011

Cine plăteşte dacă v-a fost inundat apartamentul ?

Staţi la ultimul etaj al blocului și vi se infiltrează apa în casă de pe terasă? Vi s-a întâmplat să vă inunde vecinul de deasupra? Puneți-l la plată.

- Atunci când inundația provine de la instalația de apă rece, caldă sau de la cea de căldură trebuie să anunțați imediat administratorul sau responsabilul de scară, ca să închidă apa pe coloană. 4 Contactați apoi un instalator care să execute reparația.
- Dacă remedierea se face pe coloanele verticale, atunci obligația reparării, inclusiv a zonei afectate din interiorul apartamentului, și costurile sunt în sarcina asociației de proprietari, pe cota-parte indiviză (suprafața utilă).

Cel care e de vină plătește pagubele
- Dacă reparația se face pe instalația orizontală din apartament după T-ul de separație de coloana verticală, atunci lucrarea e în sarcina proprietarului. În acest caz, dacă un proprietar îl afectează pe altul are obligația să îi repare acestuia din urmă toate stricăciunile.
- Dacă cel care trebuie să repare nu ia măsuri rapide pentru a rezolva problema atunci proprietarul afectat va acționa pentru prejudicii împotriva vinovatului în instanta de judecată.
- În caz că apartamentul e inundat de la terasă, tot administratorul trebuie anunțat. El trebuie să-i comunice în scris președintelui necesitatea efectuării reparațiilor la terasă și costurile estimative.
- Președintele convoacă ședința de comitet pentru luarea unei decizii în acest sens, inclusiv cu privire la stabilirea unei adunări generale, dacă nu există fond de reparații constituit pentru această situație.
- Toate obligațiile sunt în sarcina asociației, care trebuie să ia rapid măsuri pentru a stopa infiltrațiile de apă și pentru a reface terasa, inclusiv pentru a repara stricăciunile din apartamentele afectate.

Când vă puteți adresa instanței
Dacă nu se iau măsuri, proprietarul sau proprietarii care au suferit daune vor acționa de urgentă în instantă pentru prejudicii împotriva asociației și a persoanelor din asociație care nu-și îndeplinesc atribuțiile și se fac vinovate de neglijență în serviciu.

Doriți sa renovați terasa blocului, va recomandam: Hidroizolatii-Profesionale.Blogspot.com

65 de comentarii:

  1. Cine suporta costul reparatiei tevilor de aerisire a coloanei, ce trec prin apartamentele de la ultimul etaj?

    RăspundețiȘtergere
  2. @victor
    este o cheltuiala care se suporta de catre asociatie si se repartizeaza pe copta parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am un defect(o gaura sau ceva de genul) la teava de scurgere de la baie. In momentul in care folosesc chiveta sau dusul, apa se scurge pe peretele din baie la vecina de sub mine. Nu se intampla nimic cand folosesc wc-ul. Am chemat un instalator care a incercat sa lipeasca putin teava de scurgere dar zice ca trebuie inlocuita coloana, macar la mine si la vecina de la etajul inferior. Vad ca teava de scurgere e veritcala, deci reparatia trebuie sa fie treaba administratiei?
    Va rog daca se poate sa imi spuneti cum sa obtin mai repede aprobarea de inchidere a apei in bloc pentru efectuarea reparatiei?
    Va multumesc, cu respect,
    prof. E. Bogatu

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua d-le Prof. Bogatu,
    Din ce prezentaţi D-voastră în mod normal nu ar trebui sa fie o problema la ţeava verticala, dacă ar fi asa, ar fi trebuit ca vecina dvs sa fie inundata tot timpul,nu numai când folosiţi dusul. Mai degrabă de la sifonul de scurgere din baie, este posibil ca ţeava care este legata de acest sifon sa fie fisurata.

    Pentru a opri apa, trebuie sa anunţaţi administratorul şi sa programaţi efectuarea lucrării cat mai curând posibil. Administratorul trebuie sa ia masurile necesare pentru oprirea apei astfel încât sa puteţi executa reparaţia.

    Succes şi va aşteptăm cu vesti noi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, multumesc pentru raspuns. Am adus alti instalatori de la o firma zilele trecute, care spun deasemeni ca este o problema de la teava de scurgere - au zis ca este teava degradata si trebuie taiata si inlocuita - dar si de la tevile blocului. Totusi nu inteleg de ce doar cand folosesc chiuveta (fie de la bucatarie fie de la baie) sau dusul, se inunda vecina. Deasemeni apa a urcat si pe un perete lateral al baii mele. Am incercat sa le sugerez baietilor de la firma ca poate fi o problema de la sifon dar ei o tin pe a lor...
    Probabil este destul de dificil de verificat sifonul din moment ce acesta nu se afla la vedere. Ideea este ca in baie au avut loc niste transformari si podeaua baii este suprainaltata cu vreo 20 de cm deasupra podelei vechi, astfel incat nu imi dau seama unde ar putea fi sifonul, nici in ce stadiu se afla podeaua veche.
    Intre timp am chemat si administratorul care a zis ca urmeaza sa vorbeasca cu presedintele pentru reparatie si ca o sa imi dea un raspuns zilele urmatoare. Dar din experienta mea, cred ca o sa cam am de asteptat...
    Oricum mutumesc pentru raspuns, am sa ii rog pe instalatori sa verifice si sifonul...daca exista...
    Cu respect, E. Bogatu

    RăspundețiȘtergere
  6. Va mai deranjez cu o intrebare: este posibil ca baia sa nu aiba totusi sifon?
    E. Bogatu

    RăspundețiȘtergere
  7. In mod normal orice baie trebuie sa aibă sifonul de scurgere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dar daca in momentul efectuarii lucrarilor a fost acoperit sifonul cu mortar? Nu prea stiu ce s-a intamplat pentru ca eu am cumparat apartamentul in acest stadiu acum cateva luni de zile.
    Totusi se inunda nu numai de la baie, dar si de la chiuveta de la bucatarie..care cred ca are scurgerea in aceeasi teava de la baie, pentru ca sunt perete in perete...
    Deasemeni de la masina de spalat cand scoate apa, se inunda imediat atat vecina cat si pardoseala mea, apa ajungand chiar sa umezeasca peretele baii.
    Cu masina de spalat am rezolvat-o cumva, ducand tubul de scurgere in wc.
    Teava de scurgere pare sa fi fost taiata de fostul proprietar si imbinarea s-a facut mai jos decat normal, astfel ca atunci cand apa are presiune, iese pe la imbinare.
    Fara sifon nu poate functiona baia?
    Multumesc pentru raspuns, cu respect, E. Bogatu.

    RăspundețiȘtergere
  9. In mod normal nu. Orice baie trebuie sa fie prevazuta cu sifonul de scurgere.
    Acum nu ştiu ce sa spun dacă modificările făcute la dumneavoastră permit totuşi ca baia sa funcţioneze fără acest sifon.
    Luaţi urgent legătura cu un instalator pentru a nu crea şi mai multe neplăceri vecinilor Dumneavoastră. Aceştia va pot chiar solicita sa le refaceţi zugrăveala acolo unde i-aţi inundat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna seara,
    Revin cu aceeasi problema, dupa cateva luni de zile. Instalatorii care au efectuat lucrarile de inlocuire ale tevilor verticale din perete, au plecat si nu au mai revenit... dar apa in continuare curge la vecina de la etajul de jos, atunci cand folosesc dusul.
    Va rog foarte mult daca puteti sa imi recomandati un instalator calificat, autorizat, cu experienta si priceput, pentru ca am pierdut o gramada de timp, bani si nervi aducand cand un carpaci cand altul.
    Va multumesc anticipat, prof.Bogatu

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua Domnule Profesor,
    Ne pare rău sa auzim ca după atât timp nu ați rezolvat problema cu instalațiile sanitare.

    Va rugam sa ne comunicați o adresa de email pe care sa va transmitem datele de contact ale câtorva instalatori cu care noi colaboram.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    Sunt Anne.Locuiesc la etajul 4 si mi s-a spart teava de caldura in dormitor,pe colt!..am sunat imediat pe dna administrator a blocului si raspunsul ei a venit prin baiatul acesteia,care a venit cu cheia de la subsol...baiatul nu stia sa opreasca apa din subsol,au venit cativa vecini de la parter,dar nici ei nu stiau s-o opreasca,am sunat instalatorul ,pus de dna administrator,care nu a raspuns,m-am dus la punctele termice Dalkia si aci,spre stupoarea mea,nimeni!!!..si in tot acest timp,dna administrator dormea,pe motiv ca ii era rau,iar apa curgea la mine in apartament si pe pereti,pina jos la parter!!..
    Tot acest efort de oprire a apei a durat de la orele 21.00 pina in jurul orei 22.45..si acum noi trebuie sa platim daunele??!!..Nu mi se pare corect!...
    atata timp cat dna administator nu s-a sinchisit sa vina,la Dalkia nu era nimeni,desi trebuia sa fie cineva permanent..este corecta atitudinea mea sa nu platesc daune nimanui..??..sa fac reclamatie administatorei si la Dalkia??..ca in definitiv nu e vina mea,ca proprietar ca in mijlocul iernii, se sparge teava din senin!..si poate daca venea cineva competent la fata locului,lucrurile ar fi stat altfel!!..Ce parerere aveti?..Ce ma sfatuiti?..

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Anne!
    Din ce prezentați dumneavoastră, nu ar trebui sa va faceți prea multe probleme. Atâta timp cat Dumneavoastră ați făcut tot posibilul sa diminuați pagubele, iar cei care erau obligați sa o facă, nu au făcut nimic, responsabilitatea se transfera în mare parte lor.

    Mai trebuie sa verificați dacă era vorba de țeavă comuna care face trecerea de la un apartament la altul sau de țeava care merge la caloriferul dumneavoastră.

    Sfatul meu este, dacă dvs. considerați ca nu aveți nicio vina, sa nu plătiți, vecinii au posibilitatea sa va acționeze în judecata și acolo dumneavoastră va trebui sa faceți dovada ca ați depus toate diligentele sa diminuați pagubele, iar administratorul nu a făcut nimic deși era obligat conform atribuțiilor sa oprească apa imediat. Este posibil ca dvs. sa obțineți o decizie favorabila.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua,locuiesc la ultimul nivel, am inlocuit tot ce inseamna instalatii sanitare in apartament cu altele de f buna calitate,alimentarea cu apa rece contorizata facuta de asociatia de locatari, trece prin apartamentele de sub mine,la etajul inferior apare un por in conducta de apa rece care ma alimenteaza.Cine repara,cine plateste?
    Executantul nu a lucrat cu acte.
    Iion

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua,
    Daca discutam de o țeavă orizontala care face legătura cu instalațiile sanitare ale vecinului de jos, atunci cheltuiala este suportata de către acesta. Daca este o țeavă verticala care face legătura intre apartamente, atunci cheltuiala este suportata de către Asociație.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua,
    Ma numesc Corina si locuiesc la bloc.
    Vecina de la etajul 1 ma inunda de 3 ani si nu vrea sa repare . Acum inunndatile in baie sunt continue si a inceput sa fie si un miros de WC public in casa, nu pot sa va descriu ce miros urat este chiar si cu usa inchisa. Am vorbit cu vecina de ani buni sa repare ca numai suport mirosul din baie dar nu repara ca spune ca ea se muta intr-o zi .Asa ca am facut assigurare pe locuinta cu inunndati la bloc. Cu ce ma ajuta aceasta assigurare si trebuie sa fac?.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ziua, Daca aveți asigurare ce include protecția pentru inundații, atunci trebuie sa va adresați asiguratorului, aceștia vor plătii reparațiile la dvs. în casa urmând sa o acționeze în judecata pe vecina Dvs. pentru recuperarea prejudiciului.

    RăspundețiȘtergere
  18. Blocul in care locuiesc nu a fost renovat din fondurile europene, Cu toate ca este un blok din anii 70. Ce vreau sa spun este ca beciul e plin de apa si acoperisul distrus de ploaie. Cum putem lua masuri pentru renovare si ce inseamna fondurile blocului.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. Administratorul are obligația sa se îngrijească de părțile comune ale imobilului,astfel încât acestea sa fie curate și funcționale. Subsolul blocului, fațada, intrările, scările, dependințele, uscătoria ca și terasa blocului, fac parte din proprietatea comuna.

    Daca acestea sunt degradate sau inundate cu apa, Administratorul trebuie sa aducă de urgenta la cunoștința comitetului executiv necesitatea efectuării reparațiilor, intervențiilor pentru aducerea în stare buna.

    Atunci când este necesar sa se intervină imediat, cum este cazul subsolului, inundat, pentru diminuarea pierderilor de apa, Administratorul va identifica cel puțin trei firme pentru efectuarea reparațiilor, va solicita oferte pe care le va prezenta comitetului executiv, aceștia din urma vor selecta oferta cea mai avantajoasa, din punct de vedere al prețului, calității și condițiilor de plata, este indicat cu plata în rate dacă asociația nu are fondurile de reparații constituite.

    In cazul reparației terasei, fiind o lucrare care necesita fonduri mai mari, la fel ca și mai sus, veți identifica cel puțin trei firme, veți face o estimare de cost, urmând sa constituiți fondul de reparații necesar pentru efectuarea reparației. Fondul se va constituii prin retineri lunare de la toți proprietarii din bloc, repartizarea făcându-se pe cota parte indiviza. Când ați strâns banii pentru avans, puteți contacta firma care a prezentat cea mai avantajoasa oferta, din punct de vedere al prețului, calității și numărului de rate în care veți efectua plata integrala a lucrării. Pentru reparația terasei trebuie sa colaborați cu o firma autorizata pentru lucrările de hidroizolații.s

    Intr-o scurta definitie, fondul de rulment este o plata anticipata pe care tu, ca proprietar de locuinta, o depui la Asociatia de Proprietari de care apartii, in vederea platilor catre furnizori; fondul de reparatii este suma folosita exclusiv pentru construirea, consolidarea sau modernizarea imobilului in care stai.

    Fondul de reparatii este suma de bani destinata partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna si are o perioada de folosire limitata.

    Aceasta suma se depune la Asociatia de Proprietari, iar proprietarul nu o mai primeste inapoi. Din fondul de reparatii nu se plateste intretinerea, iar din fondul de rulment nu se platesc reparatiile.

    Din moment ce a fost aprobat de proprietari in cadrul Adunarii Generale, fondul de reparatii este obligatoriu si nu va putea fi folosit decat cu acordul acestei Adunari Generale a Asociatiei de Proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

    In cazul in care ai intarziat cu plata fondului de reparatii, exista un sistem propriu de penalizari al fiecarei Asociatiei de Locatari, iar acesta a fost aprobat de Adunarea Generala si consemnat intr-un proces verbal. Ulterior, pentru neplata restantelor si a penalizarilor, dupa trei luni, Asociatia te poate da in judecata.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua.
    Sunt Tiberiu si am detectat o problema la conducta de evacuare a apei menajere intre mine si vecinul de la etajul inferior, problema localizata la o mufare intre doua capete de conducta, exact in tavanul de beton dintre cele doua apartamente.
    Initial nu a fost descoperita problema cu toate ca s-au facut mai multe reparatii.
    La etajul superior nu se sesizeaza probleme in schimb la etajul inferior sunt infiltratii in pereti.
    Locatarul de la etajul inferior este plecat din tara si vine doar de cateva ori pe an.
    Dupe executia ultimei interventii (eu locuind la etajul superior) vecinul de la etajul inferior a plecat din tara si nu am mai stiut daca problema persista.
    Cand vecinul de la etajul inferior s-a reintors a constatat degradarea a o parte din perete si tavan in zona infiltratiilor, precum si a unui corp de mobilier de pe peretele afectat.
    Dansul a chemat asiguratorul care a constatat incidentul.
    Cum se poate rezolva problema in acest caz?
    Unde este vina?
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  21. Building Manager7 aug. 2013, 20:17:00

    Daca discutam de o coloana comuna, atunci reparația se suporta de către asociație. Pe cale de consecință, prejudiciul creat vecinului de la etajul inferior, din cauza infiltrațiilor, se suporta tot de asociație.

    RăspundețiȘtergere
  22. Tiberiu Damian8 aug. 2013, 13:43:00

    Multumesc pentru raspuns.
    As dori o explicatie mai detaliata.
    Daca vecinul inundat este asigurat in ce mod se iau banii de la administratie.
    Administratia de la cine ia banii si cum?

    RăspundețiȘtergere
  23. Dupa ce vecinul meu si-a inlocuit sifonul de pardoseala mi-a facut tavanul din baie praf si nu am vrut sa-mi plateasca reparatiile. Ase se procedeaza la romani :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Da, multi asa procedează si pentru ca noi nu-i dam in judecata! s-au învățat asa!

    RăspundețiȘtergere
  25. salutare!de curand am cumparat un apartament la et 4..prin credit..obligandu.ma sa am 2 asigurari..dupap ploile din ultima perioada am probleme cu izolatia..pot cere despagubiri asiguratorului daca nu am garantia izolatiei?va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. Building Manager12 mai 2014, 13:29:00

    Practic puteți sa solicitați despăgubiri de la asigurător, acum depinde si ce scrie in asigurare. Mai departe asigurătorul se îndreaptă împotriva Asociatiei de proprietari pentru recuperarea daunelor.

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua!

    as dori sa-mi spuneti daca teava de fonta de pe verticala de la baie(teava care vine de la cada si chiuveta si intra in sifon,este zidita in grinda)este parte comuna? multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna ziua, Țeava care vine de la cada și chiuveta la sifonul de scurgere nu este o țeavă comuna, este țeava dumneavoastră.

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua ! Ma numesc Petre. Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine . La bucatarie am o problema cu scurgerea apei menajere. Racordul flexibil care pleaca din scurgerea chiuvetei , se mufeaza cu o teava neagra de 50 mm care pare din plastic intrand in mascare. Acolo pe orizontala se mufeaza cu o teava din metal care face legatura cu fluviala . Sa rupt o bucata din cea de metal la inbinarea cu asta din plastic si apa menajera numai ajungea in fluviala , sarind pe peretii ghenei inundand-ui. Nu am stiut nici eu nici ei ,pana cand nu au aparut urme de apa in apartamentele lor. Intrebarea este daca sunt vinovat si cine suporta cheltuielile ? Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua!
    Da, după cum prezentați dvs situația, țeava sparta este o țeavă individuala, adică este țeava dvs, deci trebuie sa efectuați reparația în cel mai scurt timp pentru a nu mai creea și alte pagube vecinilor dvs.

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna ziua.
    Ma numesc Alin si locuiesc la etajul 1 intr-un bloc cu 4 etaje.Acum cateva zile dupa ce am venit din concediu am observat pe tavanul de la baie o pata mare pe peretele de la baie in zona unde se afla masca si tevile. Dupa vreo 2 zile vecinul de la parter a venit la mine spunand ca l-am inundat. Am coborat la dansul si intradevar avea apa pe tavanul din baie si la bucatarie mult mai rau ca la mine.Am mers la vecinul de la etajul 2 care s-a cam balbait si a zis ca poate apa a venit de la etajul 3 sau 4.Problema e ca la mine instalatorul nu a gasit nimic in neregula, a zis ca apa a venit de mai sus dar nu se stie exact de unde. Cel de la parter ma acuza pe mine zicand ca eu as fi vinovat ca l-am inundat. Am si asigurare facultativa pe apartament dar cei de la asigurare ma despagubesc doar pe mine nu si pe cel de la parter deoarece nu la mine sa produs inundatia.Va rog frumos sa ma lamuriti cum sa procedez in acest caz. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  32. Trebuie sa va adresati asociatiei, administratorului si presedintelui, acestia avand obligatia sa contacteze un instalator care sa constate unde s-a produs avaria, urmand ca plata reparatiei si a pagubelor sa o faca cel a carui instalatie s-a avariat. Daca este vorba de instalatia comuna, reparatia o suporta asociatia.

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna ziua!
    Locuiesc intr-un bloc nou, iar deasupra apartamentului meu este terasa, placata cu gresie, a vecinului (blocul fiind terasat). Apartamentul de deasupra nu este locuit, iar pe terasa au crescut diverse plante intre rosturile dintre gresie, acestea provocând dizlocarea câtorva bucati de gresie. Am constatat ca sub gresie nu este nici un fel de hidroizolatie, astfel ca ma astept ca in curând sa imi curga apa de ploaie, zapada etc. Ce pot face avand in vedere ca proprietarul apartamentului este constructorul blocului care se afla in faliment, iar executorul nu s-a inscris in asociatia de proprietari nou infiintata (pe lista de intretinere nu plateste nimeni pentru apartamentele aflate in proprietatea constructorului falimentar)?
    Eu sunt dispus sa repar gresia pe cheltuiala mea dar nu am putut obtine cheia de la apartamentul de deasupra mea pentru a putea face reparatia. Ce ma sfatuiti sa fac?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  34. Locuiesc intr-un bloc vechi care are instalatiile de apa din fonta.Teava de scurgere dela chiuveta din baie a vecinei de deasupra mea,care trece prin tavanul meu,este crapata si de cate ori foloseste chiuveta,ma inunda.Nu vrea sa discute nici o reparative,pe motiv ca tot ce trece pe la mine este raspunderea mea si nici nu permite accesul in apartamentul ei,la fiind pardoseaua uscata.Ce pot sa fc?

    RăspundețiȘtergere
  35. Puteți sa-i dați în prima fază o notificare prin avocat și apoi o puteti chema in judecată.

    RăspundețiȘtergere
  36. Ionescu-administrator. Locuiesc la un bloc cu 4 etaje si 8 scari. La una din scari pe un tronson trec cele 3 coloane de apa rece, calda si scurgere trec prin apartamente si apartamentele dela parter si etajul 1 sunt inundate . nu se stie dela ce conducta, deoarece sunt acoperite cu rapit si tencuiala sau cu rigips. . La ultimul etaj are centrala si locuieste un politist spunând ca el nu plateste, dar apa rece si scurgerea , in afara de apa calda trece tot prin aceste conducte. Va rog sa spuneti cine plateste reparatia, , cele 5 apartamente de pe tronson sau asociatia , care are 160 apartamente. Rog urgent raspuns daca se poate pentru a trece la reparatie.

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna ziua dle Ionescu, fiind vorba de o reparație la proprietatea comuna, reparația se suporta de întreaga asociație, in funcție de cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  38. Sunt la ultimul etaj si sa spart conducta de scurgere din perete de la vecina de sub mine cine plateste si cine repara, precizez ca la mine in apartament nu am scurgeri si nici intre apartamente nu sunt scurgeri, multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  39. Daca este vorba de o coloana comuna, aveti obligatia sa permiteti accesul pentru efectuarea reparației, iar costul este suportat de întreaga asociație pe cota parte indiviza.
    Daca este o teava individuala, cheltuiala se suporta de vecina dvs.

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna ziua ! Locuiesc la etajul 4 din 4 , ieri cand am ajuns acasa am observat ca in mai multe parti imi curgea apa din tavan , am urcat pe bloc si am observat ca scurgerea era infundata , se formase o balta destul de mare , am desfundat-o si totul a revenit la normal. Imtrebarea mea edte daca trebuie sa refac hidroizolatia , si daca mai sunt sanse sa imi ploua in casa . Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  41. Trebuie sa chemați o firma specializata pentru lucrările de hidroizolații la terasele de bloc, in vederea efectuării unei constatări.

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna seara!

    Am si eu o problema de locatar la bloc. Locuiesc la parter si de ani buni trebuie sa imi refac regulat lucrarile de zidarie din cauza vecinilor de deasupra. Anul acesta e mai rau ca oricare, baia mea arata ca o pestera, pe tavan se formeaza stropi de apa si desi am chemat asociatia nu am reusit sa gasim cauza exacta, pentru ca vecinii sunt destul de necooperanti (nu raspund la usa etc.).
    Ideea este ca in apartam, meu de 2 camere am mucegai in sufragerie, baie si domitor, si deja incepe sa ne faca probleme de sanatate, eu si ai mei tusind de 2 saptamani ca niste magarusi.
    Ce obligatii ar avea asociatia in acest caz, ce obligatii am eu? Ce ma sfatuiti sa fac?
    Va multumesc anticipat pt raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna seara, daca nu vorbim de o problema la proprietatea comuna, sa fie avariata o țeavă comuna, atunci asociația nu poate intervenii. Problema o rezolvați dvs cu vecinul. Daca nu este cooperat nu va rămâne decât sa-l acționați in judecata, din păcate.

    RăspundețiȘtergere
  44. Multumesc pt. raspuns!
    Problema este ca nu stim inca clar de la care vecin vine problema. Deasupra mea sunt 2 apart. In plus, asociatia zice ca pot fi probleme chiar si de la cei de mai sus, ca apa se infiltreaza si poate ajunge de la 4 la parter fara sa ii afecteze pe cei de la mijloc (bloc din beton din 1981). Asa este?
    Intrebarea mea e: pana stabilim clar de unde vine problema, nu trebuie ca asociatia sa treaca pe la fiecare si sa verifice daca ei sunt sau nu cauza?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  45. Ba da, Admninistratorul are obligația sa verifice și sa constate unde este problema și sa ia măsuri pentru remediere.

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna ziua,
    As avea si eu nevoie de un sfat, va rog. Locuiesc la etajul 9, si de 2 zile vecinul de la 10 a inundat pana la parter. La noi curge apa din tavan ca din nori ploaia. Administratorul a oprit apa pe coloana, iar proprietarul apartamentului de la 10 nu e de gasit. As dori sa va intreb daca e normal sa asteptam pana cand se gandeste proprietarul de la 10 sa dea un semn de viata pentru a rezolva problema, si intre timp noi sa stam fara apa calda si rece la baie, sau am putea sa apelam la politie, prin domnul administrator al blocului, si sa spargem butucul de la usa cu ajutorul unui lacatus ca sa poata intra un instalator sa rezolve problema?? Apoi sa fie pusa pusa o yala noua pe baza de proces verbal catre administrator. Va rog sa ne spuneti opinia dvs, pt ca nu mi se pare normal sa stam zile/saptamani/luni fara apa calda si rece la baie din cauza faptului ca proprietarul nu e de gasit.
    Va multumesc!
    Luiza D

    RăspundețiȘtergere
  47. Mai simplu ar fi sa puneți robineti pe coloana comuna.

    RăspundețiȘtergere
  48. Buna ziua, am urmatoarea situatie, coloanele comune de apa calda si rece se afla in apartamentulul vecinului. Tot in apartamentul vecinului se afla robinetii pentru inchiderea/deschiderea apei ptr apartamentul meu. In apartamentul meu mai exista in set de robineti. Vecinul m-a anuntat ca ambii robineti care se afla la el in apartment s-au defectat, cei la care nu am eu acces. Puteti sa imi spuneti a cui este responsabilitatea repararii lor. Nu stiu ce reparatii s-au facut in acel apartament si din ce cauza s-au defectat in acelasi timp. Multumesc! Dana

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua,seara de fapt! Am si eu o intrebate ptr dumneavoastra.Locuiesc la etajul 2,al unui bloc cu o singura scara. De cateva saptamani mi se infiltraza apa in bucatarie si hol nenorocindu-mi peretii...apa se infiltreaza de la vecinul de deasupra caruia ii curge de la cel de la etajul 4.In urma cu cativa ani s-a facut hidroizolatia la bloc si cu aceasta ocazie vecinul de la etajul 4 a schimbat fluviala in apartamentul lui,schimbare de care nu a fost anuntat nimeni.Mentionez ca pentru hidroizolatie am contribuit cu totii.Problema e ca apa se infiltreaza de la fluviala ,ajungand la ora acuala pana la parter,binenteles cei mai afectati fiind cei de la 3,apoi 2....si afactate fiind atat apartamentele de pe coloana mea,cat si cele vecine(fluviala trece prin apartamentul meu). Vecinul de la etajul 4 nu locuieste in apartament si la insistentele telefonice a venit sa remediem problema. Am adus un instalator care a constata ca fluviala e schimbata in apartamentul lui,dar a refuzat remedierea pe motiv ca urmeaza sa se faca acoperis.Acum cine suporta reparatiile apartamentelor avariate din cauza vecinului si cat la suta din costul acoperisului suntem obligati sa cotizam noi, vecinii de pe coloana. Mentionez ca nu avem asociatie de proprietari in bloc. Multumesc Anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  50. vecinul dumneavoastra trebuie sa suporte pagubele create la apartamentele inundate. Trebuie sa-l chemati in judecata.

    RăspundețiȘtergere
  51. Andrei M. ...
    Buna seara, ma confrunt cu urmatoarea situatie: in urma unei fisuri a coloanei generale de apa calda la etajele superioare, apa s-a infiltrat distrugand tencuiala, peretii din caramida. Din cate am citit aici, inteleg ca pagubele cauzate ar trebui suportate de asociatie. Acestia se angajeaza sa remedieze doar acea teava comuna de apa calda,dar eu raman cu vopseaua cazuta dupa ce abia am renovat. Cum se procedeaza cu chemarea in instanta, aveti idee cam ce valoare estimativa au costurile de judecata si cat dureaza un proces? poate cineva chiar a procedat asa...sunt convins ca nu renteaza, dar e mai mult o chestiune de principiu, pentru ca evitand toti sa tragem la raspundere pe cei responsabili, o sa tot scoatem bani din buzunar la infinit pt indiferenta altora...Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna seara,
    as vrea sa stiu ce implica chemarea in instanta a asociatiei, daca a recurs cineva la masura asta? daca aveti idee estimativ care sunt costurile si cat dureaza un proces? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  53. Da, Andrei M, asociatia suporta cheltuielile. Daca nu va despagubesc, puteti sa-i actionati in judecata, dar trebuie sa aveti dovezi in acest sens. Gasiti destui avocati care sa nu va ceara multi bani inainte, urmand sa-i recuperati de la Asociatie drept cheltuieli judecatoresti. aprox 500 lei cererea de chemare in judecata.

    RăspundețiȘtergere
  54. Buna ziua! Va rog sa imi spuneti care ar fi demersurile in situatia urmatoare: am cumparat un apartament in iulie si in oct la sfarsit au inceput sa apara probleme cu infiltratia apei: cand ploua mai serios pe peretii exteriori apar pete de sus pana jos. stau la et 2 si cel de deasupra nu are probleme. am refacut tencuiala pe exteriorul peretelui cu un alpinist utilitar insa la urmatoarea ploaie a aparut aceeasi problema, de data aceasta si la peretele exterior al altei camere. Cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie? Administratorul cunoaste situatia nu a venit cu nicio solutie. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  55. Administrator bloc6 dec. 2015, 18:42:00

    Fatada blocului face parte din proprietatea comuna. Administratorul are obligatia sa cheme o firma specializata si sa propuna comitetului executiv al asociatiei de proprietari solutii pentru efectuarea reparatiei. Trebuie sa caute o firma care ofera factura si garantie. Daca nu ia masuri, puteti sa-l actionati in judecata.

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna ziua,
    Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatorul caz. Fac parte dintr-o asociatie de proprietari si locuiesc la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti. In urma unor probleme cu terasa blocului au aparut infiltratii pe peretele din interioul casei (perete comun cu vecinii) si pe tavan. In urma sesizarii mele, asociatia a reparat problema de la terasa. Acum intrebarea mea este cine plateste reparatia peretelui (afectat cam pe 50% din suprafata totala) si a tavanului (afectat cam pe 10 % din suprafata totala)? Dupa cum banuiti, presedintele asociatiei nu este de acord cu plata reparatiei daunei spunandu-mi ca este peretele din casa mea, deci proprietatea mea, neluand in seama ca peretele mi-a fost afectat de problema terasei comune. Va rog sa ma ajutati si cu legea care indica cine trebuie sa suporte plata reparatiei.
    Va multumesc anticipat si va doresc o saptamana buna.
    Teo

    RăspundețiȘtergere
  57. Buna ziua,
    Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatorul caz. Fac parte dintr-o asociatie de proprietari si locuiesc la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti. In urma unor probleme cu terasa blocului au aparut infiltratii pe peretele din interioul casei (perete comun cu vecinii) si pe tavan. In urma sesizarii mele, asociatia a reparat problema de la terasa. Acum intrebarea mea este cine plateste reparatia peretelui (afectat cam pe 50% din suprafata totala) si a tavanului (afectat cam pe 10 % din suprafata totala)? Dupa cum banuiti, presedintele asociatiei nu este de acord cu plata reparatiei daunei spunandu-mi ca este peretele din casa mea, deci proprietatea mea, neluand in seama ca peretele mi-a fost afectat de problema terasei comune. Va rog sa ma ajutati si cu legea care indica cine trebuie sa suporte plata reparatiei.
    Va multumesc anticipat si va doresc o saptamana buna.
    Teo

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna ziua! Am si eu o intrebare:unde pot face o reclamatie impotriva vecinilor mei, care locuiesc deasupra garajului meu? acestia au o teava sparta in baie, si astfel se scurge la mine in garaj. nu cred ca au intentia sa ia vreo masura. va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  59. Buna ziua, am inceput sa-mi schimb robinetii de la fiecare coloana de instalatie termica, intrucat nu am gasit ce trebuie am lasat instalatia desfacuta pana a 2 zi, intre timp alta persoana ca si mine de la un etaj ma jos(nu stiu inca cine, a facut probabil acelasi lucru, numai ca el a facut si proba caloriferelor, deschizand vanele de umplere din subsolul blocului. acum la mine in apartament a inceput distractia, apa la greu in tot apartamentul, plus vecinii de la 7 si 6(eu stau la ultimul etaj 8), iam inundat. am chemat asociatia sa constate pagubele si acum asteptam. mentionez ca suntem in septembrie 29-2016.cum procedez sa-mi recuperez pagubele" parchetul din 2 camere distrus, plus vecini de sub mine pereti cursi, etc."

    RăspundețiȘtergere
  60. Buna seara!Locuiesc la etajul 1/10 si ma confrunt cu situatia urmatoare: pentru a nu stiu cata oara,mi se infiltreaza apa in baie, curge pe pereti pana jos,mi-a distrus masca,e plin de mucegai tavanul. Mereu aceeasi poveste,sun instalatorul blocului,care foarte certaret ma intreaba ce sa faca el,sa merg la cei de sus. Cei de sus nu au nicio problema,problema sunt eu ca ii deranjez. Nimeni nu ma baga in seama,parca eu as fi de vina pt tevile sparte si baia mea inundata. Ce pot sa fac? Va multumesc! Florentina

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca se sparge teava comuna, ce trece prin apartament ce vina am eu?

    RăspundețiȘtergere
  62. Buna ziua! Va rog sa imi spuneti VA ROG DACA SE SPARGE TEAVA COMUNA CE TRECE PRIN APARTAMENT CARE ESTE VINA MEA?

    RăspundețiȘtergere
  63. Am si eu o problema va rog sa- mi dati un sfat.Locuiesc la etj 3 al unui bloc de 4 etaje.De ani buni vecinul de sub mine se plange ca are scurgeri de apa in dreptul wc- ului.La mine nu se vede nimic a venit seful de scara si a spus ca nu e de lamine in schimb se vedea umed pe peretele opus dar el tot la mine suna.Ce pot face ?

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!