16 martie 2011

Cumpărătorul isteţ de casă veche

Înainte de a cumpăra o locuinţă, orice cumpărător trebuie să verifice câteva aspecte, pentru a se asigura că nu va scoate mai mulţi bani din buzunar în viitor.

Preţul este unul dintre principalele criterii pe care le au în vedere cei care îşi caută o locuinţă. Însă, zona în care este amplasat imobilul reprezintă un alt criteriu de care e bine să ţinem cont. Elena şi Cristi voiau să îşi cumpere o locuinţă în toamna lui 2008, însă nu îşi permiteau ceva mai scump de 60.000 de euro. Au văzut numeroase locuinţe, iar unul dintre agenţi i-a dus la un bloc de pe o străduţă întunecată, la marginea cartierului Progresul. 

“Din maşina agentului, drumul ni s-a părut scurt şi simplu. Însă, scara blocului arăta jalnic, iar apartamentul, deşi era foarte spaţios, necesita reparaţii capitale. Am plecat pe jos, ca să vedem şi noi zona. Am avut noroc că a trecut un taxi pe acolo, căci şoferul ne-a zis că el ia rar comenzi în zonă”, povesteşte Elena. Nu s-au mai întors în zonă şi au continuat să locuiască în chirie. Acum se gândesc dacă să ia un credit prin “Prima casă”. Oricum, nu vor mai vedea apartamente situate în zone “proaste”, chiar dacă sunt foarte ieftine. 


Frica de cutremur
Indiferent de vechimea clădirii, cumpărătorul trebuie să fie atent la instalaţiile sanitare, tehnice şi electrice, dar şi la structura de rezistenţă a clădirii, mai ales că Bucureştiul este unul dintre oraşele cu risc seismic.
“Cea mai bună locuinţă este este cea pe grinzi de beton cu pereţi din BCA sau cărămizi. Rezistenţa acestor blocuri este centrată pe grinzi. Dacă un locatar renunţă la anumiţi pereţi şi se produce un cutremur ulterior, riscul este mai mic decât în cazul unui bloc din plăci”, consideră Dan Tofan, specialist în renovări şi amenajări interioare.
Lipsa unor pereţi ar trebui să dea de gândit unui potenţial cumpărător, deoarece legea interzice asemenea modificări, fără un aviz de la autorităţi. În plus, mulţi pereţi sunt dărâmaţi ţinându-se cont doar de aspect şi nu de siguranţa construcţiei. De aceea, “dacă sunt pereţi lipsă, trebuie făcute înscrisuri în fişa cadastrală”, explică Dan Tofan. 

Vecinii rău-platnici te lasă fără apă
O plimbare scurtă prin clădire îi poate scuti pe potenţialii cumpărători de multe bătăi de cap, deoarece observând cât de îngrijită este casa scării îşi pot face o impresie destul de clară despre viitorii vecini.
“Când am ajuns prima dată în scara blocului am observat că toate cutiile poştale sunt vopsite frumos, la fel şi cele care încadrează contoarele pentru energie electrică. Liftul era foarte curat şi nu mirosea urât pe hol. Apoi am aflat că cei mai mulţi locatari sunt pensionari. Am făcut o alegere bună, căci, indiferent că se sparge o ţeavă, se arde un bec sau ninge şi trebuie curăţată aleea din faţa intrării, mereu are cineva grijă ca lucrurile să se rezolve”, povesteşte Nicoleta P.
Femeia s-a uitat şi pe avizier, pentru a fi sigură că nu se mută într-un bloc cu restanţieri, dar şi la subsol, deoarece un subsol plin cu apă nu este un atu pentru niciun imobil. În timp, apa şubrezeşte rezistenţa imobilului. În plus, este o sursă de mirosuri urâte şi un “incubator de ţânţari”, după cum spune Nicoleta.
“Într-o clădire, cele mai scumpe investiţii sunt cele care nu se văd cu ochiul liber: structura, izolarea termică, hidroizolaţia, trasee de instalaţie. Un iluminat neadecvat, o alimentare cu apă fără presiune sau o încălzire insuficientă fac ca orice cumpărător să nu se bucure de investiţia făcută, indiferent de valoarea arhitecturală a imobilului. Plăcerea ochiului nu poate înlocui confortul asigurat de instalaţii”, explică Dana Rulea, managing partner la Amass Integral Solution.
Prin urmare, la o clădire veche, un posibil cumpărător trebuie să inspecteze cu mare atenţie următoarele aspecte:
  • Staţi de vorbă cu vechii locatari. Puteţi afla astfel lucruri pe care proprietarul sau agentul imobiliar nu vi le-ar dezvălui.
  • Faceţi o plimbare în cartier după lăsarea serii, pentru a vedea cum e să vii acasă la ore târzii din noapte.
  • Eventuale fisuri - mărimea fisurii determină elementul de construcţie fisurat – cu cât este mai mare această fisură, cu atât investiţiile de reparaţii sunt mai dificile şi mai costisitoare); o fisură mică poate fi cauzată de un defect în zugraveală, tencuilă, zidărie sau chiar structură.
  • Existenţa unor pete - acestea pot cauzate de infiltraţiile la plafon, mai ales în cazul apartamentelor situate la ultimul nivel al clădirii. Petele din zona balconului indică o hidroizolaţie deficitară.
  • Verificarea invelitorii (anvelopei) clădirii din punctul de vedere al posibilităţii de infiltraţie şi verificarea instalaţiei de preluare a apei pluviale (jgheaburi, burlane sau coloane interioare de preluarea apei pluviale. Această informaţie este greu de aflat, dar un vecinii pot fi de un real folos).
  • Verificarea zonei de umezeală la pereţi, în zona pardoselilor reprezentând semne de igrasie (mai ales la subsoluri, demisoluri şi apartamanentele de la parter)
  • Verificarea instalaţiilor sanitare – prin simpla privire mai atentă a robinetului se poate identifica uşor tipul de material din care este făcută instalaţia. În funcţie de tipul de material, se determină şi perioada în care au fost făcute aceste instalaţii.
  • Vizualizarea materialului din care sunt făcute instalaţiile de distribuţie pentru apa rece, caldă, încălzire şi canalizare. Cele mai vechi instalaţii de canalizare sunt pe bază de plumb (metal foarte moale) şi se regăsesc la clădirile interbelice sau dinainte de anii 60 şi trebuie înlocuite. Modificarea oricărui tip de instalaţii duce la costuri majore de renovare.
  • La instalaţiile electrice, până în 90, se foloseau instalaţii din conductori de aluminiu, care au o culoare argintie, albicioasă. Se recomandă înlocuirea acesteia cu una din cupru (culoare arămie). De asemenea, clădirile vechi nu sunt dotate cu împământare.
  • Un tablou electric care nu este dotat cu siguranţe cu clapete de pornire/oprire sunt tablouri electrice vechi, care în mod sigur trebuie înlocuite.
  • Verificaţi starea echipamentelor de încălzire, respectiv centrale termice sau de alimentare cu apă, staţii de hidrofoare, pompe boilere: dacă au o vechime mai mare de 10 ani vor trebui în curând schimbate. Toate aceste echipamente trebuie însoţite de certificate de verificare anuală, efectuată de firme autorizate.
  • La blocurile vechi, în subsol este o întregă reţea de conducte de apă şi termoficare. Dacă acestea nu sunt bine izolate şi dacă au scurgeri, generează mari pierderi la întreţinerea lunară.
Sursa: Evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!