23 martie 2011

Puteţi plăti întreţinerea şi la bancă

Nu aveţi acelaşi program cu administratorul şi nu prea ajungeţi la casieria blocului să plătiţi întreţinerea? Ca să nu rămâneţi cu restanţe, vă spunem care sunt modalităţile de plată a întreţinerii.

Important este ca asociaţia să stabilească aceste modalităţi prin şedinţă. Altfel, “dacă nu există o ordine prestabilită, proprietarul dictează modalitatea de plată”. Iată modurile prin care puteţi achita întreţinerea:
1. În numerar, la casieria asociaţiei de proprietari, în programul stabilit de către conducerea asociaţiei. Administratorul are obligaţia să emită chitanţă personalizată cu datele asociaţiei.
2. La bancă, prin ordin de plată sau prin foaie de vărsământ direct în contul asociaţiei. Contul asociaţiei de proprietari trebuie menţionat pe lista de plată lunară. Pentru operaţiunile prin bancă, obligatoriu, prima semnătură asupra contului trebuie să aparţină preşedintelui asociaţiei de proprietari.
3. La poştă, prin mandat poştal pe adresa preşedintelui sau a administratorului- casier, dacă acesta este din bloc. Refuzul primirii banilor se consemnează pe recipisa de la poştă şi este dovada clară a refuzului la încasare, probă foarte importantă în cazul unui proces în instanţa de judecată.
4. Prin curier rapid, pe acelaşi principiu ca la plata prin mandat poştal.
Aceste modalităţi de plată sunt valabile şi pentru întreţinerea restantă, care poate fi plătită total sau parţial, în funcţie de posibilităţile financiare ale proprietarului sau de regulile stabilite prin regulament în interiorul asociaţiei. Sursa: Libertatea.ro

31 de comentarii:

  1. CA SA SCOATA DE LA CEC BANI ( INTRETINEREA) DEPUSA DE PROPRIETAR IN CONTUL ASOCIATIEI TREBUIE SA PLATEASCA ASOCIATIA UN COMISION DE SCOATERE A BANILOR. DEPLASAREA SE POATE FACE CU METROUL , AUTOBUZUL , TRANVAIUL , TAXIUL DUS -INTORS, DE CATRE ADMINISTRATOR SI PRESEDINTE LA CEC , CINE PLATESTE TOATE ACESTE DEPLASARI. LA CEC TREBUIE SA AI DOUA SEMNATURI PENTRU SCOATEREA BANILOR DECI ESTE NEVOIE DE AMANDOI . DACA TOTALIZEZI TOATE ACESTE COSTURI PE CARE LE VA PLATI CEL CE GENEREAZA ACESTE DEPLASARI , MAI BINE TE LASI PAGUBASI. POTI PLATI SI 20.00,
    30.00 LEI PT. DEPLASARE. DACA AI BANI DE ARUNCAT FA ASA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai sa spun si eu ceva. Trezirea! Traim intr-un secol unde s-a inventat internet banking-ul, unde plata tuturor utilitatilor se face prin transfer bancar, unde incasarile se fac online si unde nu este relevant sa se mai incaseze cash. Ce credeti ca atunci cand depune banii la banca, nu plateste comision? Domnule, sunteti un visator. Oricum, n-am vazut in viata mea un om sa ia toate mijloacele de transport la rand ca sa ajunga la o banca. Bancile sunt ca ciupercile. Le gasesti la orice colt si de toate felurile. Presupun ca sunteti administrator de bloc, incasati numai cash si aveti un super mega seif in casa si nici nu va atingeti de acei bani din cand in cand. Hai sa fim seriosi! O incasare/ plata la vedere este mai sigura si de incredere decat ceva ce poate fi modificat oricand/

      Ștergere
  2. Motivele pe care le enumeratu Dvs mai sus nu sunt reale ci doar scuze.

    Plata prin instrumente bancare este folosita de cat mai multe asociaţii. De asemenea, puteţi sa efectuaţi plata şi de acasă folosind internet banking. Este mult mai ieftin asa.

    Puteţi sa va gândiţi ca economisiţi mai multi bani efectuând plata furnizorilor de acasă, fără sa fiţi nevoiţi sa va deplasaţi la aceştia şi implicit sa cheltuiri bani pe transport.

    De asemenea, proprietarii pot efectua plata întreţinerii de acasă, prin virament bancar, nefiind ţinuti de niciun program.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceiasi situatie cu plata intretineri direct în contul asociaţiei. Mi se refuza plata prin acest mod din motivul comisionului care asociatia il are de platit. Eu platesc in avans pentru 1 an si in octombrie aflu ca sint cu restanta.

    RăspundețiȘtergere
  4. In cazul dumneavoastra administratorul face un Abuz, dumneavoastra va este de ajuns sa faceti dovada ca ati platit cu ordinul de plata. Puteti sa-l reclamati la primarie si chiar sa-l actionati in judecata unde va plati si cheltuielile de judecata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da,traim in mileniul3 si tehnologia este atat de avansata incat permite(exemplu ipotetic):unui astronaut de pe Statia Spatiala Internationala care are in proprietate in Romania un apartament,sa plateasca intretinerea la bloc prin virament bancar fiindca are toata tehnologia la dispozitie:sateliti de comunicare prin care are acces la internet banking,stie numarul contului asociatiei etc. si eu sunt ferm convins ca daca acest exemplu ipotetic ar fi real,s-ar putea pune si in practica,totul e sa VREI.

    RăspundețiȘtergere
  6. Inca nu am reusit sa conving administratora si presedintele asoc. sa imi dea contul de banca al adminiistratiei sa virez banii ptr. intretinere. Cererea s-a facut in scris, verbal de numai tin minte de cite ori. Se refuza. M-am oferit sa platesc comisionul banci-se refuza, cu toate ca administratia isi face platile prin banca-deci banii adunati tot in banca ar trebui sa ajunga.
    Presedintele asoc. a fost rugat (2 ori), in scris, sa imi prezinte-scris- ce se calculeaza la cota comuna (apt. nelocuit)si refuza. A fost contactat telefonic de mine(acelas subiect)- si refuza fara motivatie. Cererea am inaintat-o dupa ce am gasit "erorile" de calcul la intretinere si beneficiari erorilor.
    Factura de caldura- supra incalzita la apt. nelocuit. Am indentificat de sursa si situatia si benficiarii. Ex:Apt. nelocuit plateste pe Dec.2011 la caldura 100 Ron si apt. locuit (presedintele asociatiei) 130 Ron.
    Am gasit semnatura mea falsificata de administratora asociatiei si presedintele asociatiei este in cunostinta de cauza. Nici macar nu a jucat pe surprinsul cind a fost orientat telefonic de situatie. A raspuns: "Nu este adevarat"-deci, eu mint. Dar probele sint grele in acest sens. Pot sa scriu o lista lunga de abuzuri, "erori", "duceri in eroare", etc- eu cui ma adresez pentru tot pachetul de "dezavantajari" la care sint supusa de catre presedinte si adminstrator? Mentionez ca am facut toate calculele, poze dupa lista intretinere si mi-a ramas sa dovedesc suspiciunea mea ca exista dubla contabilitate. Am lasat cheia apt. la vulpea care vazeste gainile (presedintele asoc.) si ma intreba frenetic la telefon daca am luat cu mine facturile platite la intretinere (dupa ce le cautase in casa- fara succes) Eu la cine ma adresez, cu toata munca mea de citeva luni (dovezi) sa fie rezolvat si stopat excesul de "dezavantajari"?

    RăspundețiȘtergere
  7. reclamați lucruri grave...
    Va sfătuim sa încercați convocarea unei adunări generale și sa schimbați conducerea asociației.

    Mai puteți reclama la primăria locala pentru faptele grave în administrare și la politie pentru falsificarea semnăturii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oameni buni, primaria face absolut nimic. Nu am vazut picior de reprezentant al institutiei, sa vina sa vada la fata locului daca s-a schimbat ceva in urma reclamatiilor mele privind ilegalitatile comise de asociatia de locatari si de cei care se numesc presedinte, admin., etc. Actiunea primariei s-a rezumat la a trimite o singura scrisoare de atentionare care contine diverse citari ale legilor si hg-urilor, cu amenintarile aferente de amenda...si cam atat. Nu va bazati pe primarii, nu va pierdeti timpul pretios cu audientele si drumurile pe acolo. Nu va veti alege decat cu nervi, dureri de cap si injuraturi chiar din partea celor care lucreaza la primarii si sunt platiti din banii nostri. Meritam macar atat, sa fim tratati a-priori cu respect noi cei platitori de taxe si impozite. Eu m-am ales fix de la sursa cu urmatoarul raspuns: du-te draculuide baba, esti senila si esti proasta. Functionara in cauza, cea care-si ia salariul si din impozitele mele lucreaza la primaria Timisoara cladirea din p-ta Libertatii. Am inregistrat-o i-am facut si poza cu telefonul, la momentul potrivit voi posta pe net filmuletul. In concluzie: Voi ce visati la ajutorul primariilor, indreptati-va catre alte autoritati si institutii.

      Ștergere
  8. Am fost azi la CEC Bank si m-i s-a comunicat ca nu se poate depune bani in contul asociatiei deoarece "specimen de semnatura are doar presedintele si administratoarea si ca oricum o persoana fizica nu poate depune bani in cuntul unei persoane juridice".
    De-al dracu imi fac online bankig si virez bani experimental sa vedem daca se refuza ordinul de plata

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca aveți contul IBAN al asociației, mergeți la banca unde aveți dvs. un cont deschis și plătiți de acolo prin ordin de plata, la detalii specificați "cotele de întreținere pe luna..." sau "restanta la întreținere"
    Bineînțeles, la fel se poate și prin Internet banking.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu platesc cotele de intretinere prin banca. Este corect sa mi se impute comisionul bancar?
    Multumesc pentru raspuns.Anca Calcan

    RăspundețiȘtergere
  11. NU este corect! Comisionul îl plătește deținătorul contului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Detinatorul contului este Asociatia de Propietari si in acest caz tot proprietarul plateste comisionul. Acest comision nu poate fi imputat celor care platesc prin casierie. Ce spuneti dvs, este valabil in cazul PJ.

      Ștergere
    2. In cazul asociatiilor de Proprietari comisionul in plateste Asociatia deci tot proprietarii si comisionul bancar, in cazul in care sa plateste prin banca, il plateste cel care achita prin aceasta metoda si nu poate fi imputat celor care platesc prin casierie.

      Ștergere
    3. Este vorba de comisionul pentru plata prin banca si de comisionul de administrare lunar. Pe cel de administrare lunar il plătește Asociația si implicit toti proprietarii din bloc, iar pe cel pentru plata prin banca, de regula il plătește cel care face plata.
      De asemenea, mai sunt comisioane pentru plata furnizorilor prin banca și pe acestea le suporta întreaga asociație.

      Ștergere
  12. la digi am vazut in weekend ca s-a lansat plata cu cardul a intretinerii. ar fi chiar un pas inainte sa foloseasca cat mai multi metoda asta

    RăspundețiȘtergere
  13. Va salut ,
    Am si eu o problema cu administratia , REFUZA SA IMI DEA CODUL BANCAR ...ba din contra spun ca ei nu au asa ceva si asta a decis asociatia de proprietari din zona Ce ma sfatuiti sa fac ???

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua domnule Sima,
    Este posibil ca Asociația sa nu-și fi deschis cont la Banca, in acest caz nu puteți face plata decât cu numerar.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cu respect .
    Dar daca au un cont si nu doresc sa il comunice ce pot face ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Faceți o cerere în scris în atenția președintelui, prin care ii solicitați sa va comunice tot în scris contul asociației pentru efectuarea plații întrețineri. In funcție de răspunsul acestuia decideți ce faceți mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mergi sa platesti intretinerea cu sacul de bani in monede de 1 ban, 10, 5 etc. si sa vezi cum o sa iti dea contul sa platesti prin banca.

    RăspundețiȘtergere
  18. Si eu am niste teroristi in bloc (admin si presedinte). Nu vor sa-mi dea nici in ruptul capului contul. Cica ii e greu sa ia extrasul de cont sa verifice daca am platit.
    Luna asta in premiera am platit cu cardul prin https://www.prioripay.com
    Acest site are parteneriat cu POSTA ROMANA. De pe card se face plata si expeditia o face posta direct la usa administratorului.
    Comision: 0.029 % urcat bani pe platforma si 15-20 ron trimitere mandat.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua, ma numesc Ilie Nicolae ...am si eu o nedumerire referitoare la plata prin virament bancar a cotelor de intretinere
    Eu platesc lunar prin aceasta metoda. Dupa ce efectuez plata, imi salvez un extras de cont din aplicatia bancii mele si, apoi, trimit acest extras la administrator, pe e-mail. Ca sa stie si sa opereze in situatiile lui. Administratorul spune ca odată pe luna banca, unde este deschis contul Asociatiei, elibereaza un extras de cont.
    Eu am solicitat de cateva ori, ca sa mi se confirme (pe e/mail) receptia sumei virate de mine in contul Asociatiei, dar administratorul nu vrea sa faca asta. Cand plăteam in numerar, administratorul îmi confirma ca a primit banii printr-o chitanta. Intrebarea este: Daca platesc prin virament nu exista obligatia legala a administratorului sa imi confirme, la fel ca si in cazul platii in numerar, primirea banilor in contul asociatiei????
    Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  20. mihnea stefanescu31 mai 2016, 16:48:00

    Si eu am un proprietar in bloc care prefera sa mearga la o caserie a bancii sa plateasca intretinerea in loc sa plateasca la sediu,operatiune pentru care ar trebui sa plateasca un comision de 15 lei.El in loc sa-l adage sumei il scade si ni-l transfera noua considerind ca este obligatia noastra a tuturor sa-i achitam comisionul.Nu mai spun ca este singul dintre toti cei 18 proprietari.Cred ca va fi greu sa-l convingem fara o reglementare legala clara.Si personal nu am gasit nici una .Imi puteti sugera ceva in favoarea noastra ?

    RăspundețiȘtergere
  21. Comisionul bancar pentru o plată datorată unei persoane (fiz, jurid) cade în sarcina celui care efectuează plata, dacă prin alte angajamente sau acorduri între plătitor și persoana respectivă nu se stabilește altfel. Extrasul de cont pe care asociația îl primește de la bancă dovedește că suma este cu X lei mai mică decât cea datorată(in cazul de fata este cu 15 lei). Deci plătitorul a făcuto plată parțială și nu a stins obligația. În cazul meu, banca imi oprește un comision de 3,50 lei, Alfa bank, o bancă de speța a 5 a. Un comision de 15 lei mi se pare cam exagerat pentru un transfer bancar.

    RăspundețiȘtergere
  22. "Buna seara! Ma numesc Bobonete anton locuiesc in Bucuresti sos. Pantelimon nr. 225, bloc. 66, scara. 6, apartament. 272, am o problema cu administratia. In anul 2015 am fost dat in judecata pentru restanta la intretinere. Pana la inceperea procesului mi-sa inmanat desfasuratorul de intretinere am opservat ca una din chitante cu seria ASOC nr.0000450, nu erea trecuta pe desfasurator in momentul procesului am prezentat copia acestei chitante Domnului Judecator, cerand expertiza de contabilite la care Domnul Judecator sa exprimat precum ca nu e deajuns o singura chitanta sa mai caut si sa depun la dosar. Sa amanat procesul ne mai avand alta chitanta a respins cererea mea si mi-sa spus sa platesc restanta, iar asociatiei ia respins cererea sa platesc cheltuieli de judecata, dupa o perioada am reusit sa ma angajez si am inceput sa plates din restanta. Iar acum Doamna Administratora imi respinge plata intretineri pe motivul ca e prea mica suma pe care o dau si ca apartamentul meu e pus la vanzare. Si am zis cu ce drept imi respinge plata am martori poate sa confirme . Din ziua cand am prezentat chitanta aceea ma tot ameninta ca ma da afara din apartament si-mi pune apartamentul la vanzare am facut o sesizare la primaria capitalei cu numarul de inregistrare 1476457, cand am zis ca am facut sesizare la primaria capitalei si la primaria de sector a zis ca pot sa ma duc unde vreau eu. Am un salariu de 1100 lei. Cand am dat 600 la intretinere a primit suma respectiva, la suma de 400 nu a vrut sa mai primeasca din cauza asta am ajuns si la suma aceasta la restanta. Probabil se crede stapana blocului!, a zis ca trebuie sa dau cel putin jumatate din restanta. Recunosc am restanta la intretinere de 14000 lei cu penalitati acumuland aceasta suma din anul 2012 de cand mam despartit de fosta sotie, lasanduma cu datori nu am mai putut sa-mi revin. In anul 2014 firma la care am lucrat a intrat in insolventa. Credetima din anul 2014 2016 nu am mai gasit de lucru avand o varsta inantata cu greu am reusit sa-mi gasesc de lucru. Azi 24-02-2017 am primit instintarea ca am fost executat de catre executor fara drept de contestatie. Am fost la executor si am incheiat un proces verbal la care mam angajat ca am sa dau suma de 600 de lei pe luna. Proces verbal incheiat pe data de 27-02-2017. In momentul cand am fost la doamna administratora si am prezentat acel proces verbal mi-sa refuzat plata de 1000 lei. pe motivul ca nu intelege ce scrie in proces si s-al sune pe domnul Executor s-ai confirme acel proces verbal. Va rog indrumatima cum pot sa fac sa ies din aceasta executare. Sc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Anton, Daca ai reusit sa ajungi la executor si sa faci o intelegere cu acesta ca vei plati esalonat restanta, trebuie sa te ti de acel angajament de plata si nu te va da afara din casa. Deci resepcta angajamentul de plata conform intelegerii cu executorul, iar daca dna Administrator refuza sa-ti incaseze banii, mergi si plateste in contul asociatiei. trebuie sa ai dovada, luna de luna, ca te-ai tinut de angajamentul de plata.

      Ștergere
  23. Cum pot Platì intretinerea din strainatate,asoc.nu vrea in euro CEC bank nu face convertire in automatico?

    RăspundețiȘtergere
  24. Cum pot Platì intretinerea din strainatate,asoc.nu vrea in euro CEC bank nu face convertire in automatico?

    RăspundețiȘtergere
  25. Tina Stoica sunt din Constanta,EU stau cateva luni la Constanta si cateva in Italia unde ma tratez de cancer.Cum asociatia refuza platea intret.de la fiica mea,neraspunzand la noci un telef.cum pot Platì EU din strainatate,in euro nu VOR,in lei nu i pot tramite EU,CEC bank nu fave convertire a in automatic ?

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!