4 martie 2011

Toti locatarii dau bani pentru reparatiile comune

Reparatiile instalatiilor aflate in proprietate comuna (instalatiile de la subsol, terasa, liftul sau fatada cladirii) se fac cu decizia comitetului executiv, dupa o prealabila verificare. “Daca nu este vorba de o simpla teava sparta, ci de o lucrare mai ampla, cu un cost mai mare, decizia de reparare se ia in adunarea generala”, spune seful Serviciului de Relatii cu Asociatiile de Proprietari de la sectorul 2. 

Conform legii, presedintele de bloc este cel care incheie contractul cu institutiile autorizate sa execute lucrarea, iar administratorul este responsabil cu supravegherea ei. Banii necesari vor proveni ori dintr-un fond de reparatii, ori vor fi inclusi esalonat pe listele de intretinere. Sursa: Libertatea.ro

Servicii specializate pentru administrarea imobilelor: Administrator-Imobile.net

Hidroizolatii terase bloc: Hidroizolatii-Profesionale.blogspot.com

51 de comentarii:

  1. cum se repartizeaza cheltuieliile unor reparatii la subsolul blocului? E vorba de un robinet de apa rece.

    RăspundețiȘtergere
  2. Calculul cheltuielilor pentru înlocuirea robinetelor de la subsolul blocului se face pe cota parte indiviza. Toți proprietarii plătesc in funcție de cota parte indiviza a fiecăruia.

    RăspundețiȘtergere
  3. am avut adunare generala pentru a efectua lucrari de termoizolare a peretilor exteriori.mentionez ca din 50 de apartamente,9 apartamente au efectuat deja aceste lucrari pe cheltuiala lor.au mai ramas deci 41 de apartamente din care 5-6 nu vor sa faca pentru ca sustin ca nu au bani.la sedinta,s-a pus problema ca cei care stau pe capete de bloc,peretii ce apartin apartamentelor lor (dar fiind cap de bloc,fara ferestre)pe acest cap de bloc sa fie suma impartita tuturor.proprietarii in marea lor majoritate nu au fost de acord,sustinand ba ca nu sunt pereti de proprietate comuna,ba ca deja sunt 9 apartamente care au executat o lucrare pe cheltuiala lor (5 cu o firma si 4 prin regie proprie) iar 5-6 care nu vor sa execute lucrarea,nu avem cum imparti aceste sume.intrebare.peretii acestor capete de bloc sunt spatiu comun si se imparte la toti?cum se imparte in acest caz?mai exista o dilema.acei 5-6 care nu vor sa termoizoleze peretii apartamentelor lor nu vor nici sa participe la plata termoizolarii peretilor casei scarii si uscatoriei si schimbarii tablei de pe atic.cum trebuie procedat in acest caz?multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum spune și titlul articolului: Toti locatarii dau bani pentru reparațiile comune.

    Casa scării, pereții exteriori, terasa blocului, aticurile sunt părți comune, iar lucrările se plătesc de toți proprietarii, proporțional cu cota parte indiviza pe care o dețin.

    Astfel, dacă în Adunarea Generala, majoritatea hotareste efectuarea investiției, toți proprietarii vor plăti în funcție de cota parte indiviza pe care o dețin, nu contează ca unul are pereți exteriori la capăt de bloc și are o suprafata mai mare de termoizolat.

    pe scurt:
    1. "pereții acestor capete de bloc sunt spațiu comun și se împarte la toți" în funcție de cota parte indiviza a fiecăruia. Nu va gândiți sa împărțiți altfel cheltuielile ci doar pe cota indiviza, este cel mai corect mod.

    2. "acei 5-6 care nu vor sa termoizoleze peretii apartamentelor lor nu vor nici sa participe la plata termoizolarii peretilor casei scării si uscătoriei si schimbării tablei de pe atic" Sunt obligați sa plătească dacă Adunarea Generala hotareste efectuarea investiției/reparației. cheltuielile se repartizează în liste pe cota parte indiviza și in cazul in care nu plătesc pot fi acționați în judecata, este perfect legal.

    Va urez succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu este corect.Oamenii poate chiar nu obtin venitul necesar sa suporte cheltuielile pentru termoizolare.de ce sa fie actionati in instanta? Nu executa lucrarile si pe peretii lor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Este corect. Daca locuiti la bloc trebuie sa respectati regulile. Administratorul este sanctionat prin lege daca nu ia masuri pentru intretinerea imobilului.
    Sunt situatii cand din cauza unui imobil neingrijit se pune in pericol viata cetățenilor.
    Cheltuielile comune aprobate in adunarea Generala trebuie sa fie suportate de toți proprietarii acelui imobil.

    RăspundețiȘtergere
  7. cum se calculeaza reparatia scari de la intrarea unui bloc de 16 ap.si reparatia a costat 1300 ron

    RăspundețiȘtergere
  8. Reparaţia scării de la intrare se repartizează pe cota parte indiviza, fiind o cheltuiala comuna.

    RăspundețiȘtergere
  9. O coloana de apa fisurata, in masca, intre etajul 1 si etajul 2 (care banuiesc ca intra la bunuri comune in bloc). La fiecare etaj, coloana alimenteaza 2 apartamente, deci 4 etaje = 8 apartamenete + parterul; intrebare este cine trebuie sa plateasca reparatiile? la asociatie ni s-a spus ca doar apartamentele de la etajele 1 si 2,reparatia facandu-se local prin spargerea zidului pt a permite accesul la teava. Mentionez ca locuiesc la etajul 1 si apa mi-a curs pe tavan in baie, provocand stricaciuni, deci as avea de suportat cheltuieli de renovare la mine in baie, plus cheltuieli de reparatie, plus renovarea/reparatia zonei din perete care va fi sparta pt reparatia tevii. Singura cheltuiala pe care consider ca ar trebui sa o suport in totalitate este cea a renovarii tavanului si peretilor din baie, fara refacerea zidului care ar trebui spart, aceasta din urma plus reparatia/ inlocuirea conductei consider ca ar trebui platite de asociatie si apoi suma impartita pt fiecare apartament. Cum ar trebui sa se plateasca in mod normal aceasta lucrare?

    RăspundețiȘtergere
  10. Dna. Andreea G
    Reparatia mentionata de dvs. daca se face la o coloana comuna de apa, care alimentează mai multe apartamente, este o cheltuiala comuna şi se plăteşte de asociaţie în întregime, urmând a fi repartizata către toţi proprietarii pe cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  11. Va rog sa-mi spuneti ,cui ar trebui sa ma adresez in acest caz,la parterul blocului aste un laborator dentar care are un cuptor care face un miros inecacios si in baie arunca ceva substante ca produce un aer irespirabil si lucreaza noaptea si vin si dimineata de la ora 5 Administratorul nu le zice nimic probabil stie el dece !Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. puteţi sa faceţi reclamaţie la Garda de Mediu

    http://www.gnm.ro/

    RăspundețiȘtergere
  13. va rog foarte mult sa ma lamuriti si pe mine in situatia in care ma aflu. am achizitionat un apartament acum 2 ani. coloana de apa calda prezenta pori pe toata suprafata ei. am vorbit cu vecinii si cu sefa de scara si mi-au spus ca ei nu au bani pentru asemenea reparatii. bucata de teava care trecea prin ghena mea am inlocuit-o din banii mai( extrem de scumpe mufele rapide) si am zidit ghena, lasand 2 guri de vizitare destul de mari pentru eventualele reparatii. acum, dupa 2 ani, teava a cedat iar intreaga coloana a fost inundata. intre timp mi-am montat centrala termica de apartament. acum, pentru inlocuirea coloanei, mi se cer bani, in conditiile in care eu nu folosesc coloana de apa calda iar teava, pe toata lungimea apartamentului meu este in perfecta stare(polipropilena). e legal, normal sau omeneste asa ceva? rog un raspuns. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. In primul rand nu trebuie sa suportati doar dumneavoastra cheltuielile de reparatii pentru tevile comune. Aceste cheltuieli se impart la toti proprietarii in functie de cota parte indiviza a fiecaruia.

    Daca v-ati contorizat individual si nu mai folositi teava de apa calda comuna, nu sunteti obligat sa suportati cheltuielile reparatiei acestei tevi, ci doar cei care o folosesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. la blocul unde stau s-a luat decizia schimbarii tevilor pe o coloana
    in momnetul respectiv administratorul ne-a zis ca o sa discutam pe urma repararea peretelui daramat
    acum dupa ce s-au schimbat tevile ne-a spus senin fiecare isi repara
    din cate stiu nu este corect. ce pot face unde ma pot adresa?

    RăspundețiȘtergere
  16. Puteți sa va adresați Președintelui cu o solicitare scrisa. Cheltuielile pentru reparații sunt cheltuieli comune, dar dacă toți proprietarii din cadrul asociației trebuie sa facă aceste reparații, atunci cheltuielile sunt împărțite egal și pot fi făcute de fiecare în parte.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am si eu o intrebare: stau la parter si as dori sa-mi izolez cu polistiren placa peste subsol. Se considera parte comuna la care trebuie sa participe toti cu bani sau doar eu? Cei de la asociatie mi-au spus ca nu se plateste la comun pt ca subsolul se considera incalzit. Dar totusi terasa blocului de ce este comuna? Doar pt ca ploua de sus?

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara,
    Si subsolul este considerat parte comuna, dar lucrarea pe care doriți sa o efectuați nu poate fi suportata de toți proprietarii, întrucât se executa doar pentru confortul dumneavoastră.
    Numai în cazul în care se lua decizia termoizolării (anveloparii) întregului bloc atunci costul lucrării se repartiza tuturor proprietarilor.

    La fel si la terasa, dacă doar terasa s-ar termoizola costul lucrării trebuie suportat doar de cei de la ultimul etaj.
    Nu este valabil pentru situația în care se hidroizolează terasa, întrucât inundația deteriorează clădirea. In cazul execuției lucrării de hidroizolație, aceasta se suporta de toți membrii asociației, indiferent de etaj.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua,
    Va rog sa-mi spuneti si mie ce este cota indiviza si cum se stabileste?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Proprietarii, sunt posesori ai unei (unor) unitati de proprietate imobiliara, compusa dintr-un spatiu de locuit (apartament) sau spatiu cu alta destinatie decit aceea de locuinta, ca proprietate individuala, impreuna cu cotaparte indiviza de proprietate din proprietatea comuna.
    FORMULA COTEI-PARTI INDIVIZE
    COTA-PARTE INDIVIZA [%]= suprafata utila a apartamentului si/sau spatiului cu alta destinatie x 100. suma totala a suprafetelor utile ale apartamentelor si/sau spatiilor
    cu alta destinatie

    IMPORTANT: Suma cotelor-parti indivize exprimate in procente (de exemplu:
    3,1 % apartinand proprietarului X) ale tuturor proprietarilor din cladire sau tronson de cladire sau scara pentru care s-a constituit asociatia de proprietari trebuie sa fie egala cu 100. Daca rezultatul nu este egal cu 100 (aspect desintalnit), conform cotelor-parti indivize inscrise in actele de proprietate, atunci cota-parte indiviza se recalculeaza conform formulei de mai sus de baza fiind
    suprafata utila specificata in actul de proprietate. Daca nici suprafata utila nu este
    clara, nu este precizata in actul de proprietate atunci fie se apeleaza la serviciile
    unui expert tehnic de specialitate fie se echivaleaza suprafata utila cu media suprafetelor utile de deasupra si de dedesubtul suprafetei care se doreste a fi estimata cu acordul proprietarului respectiv iar daca acordul proprietarului nu poate fi obtinut printr-o consemnare intr-un proces-verbal semnat de membrii Comitetului Executiv.
    Prin suprafata utila a apartamentului (locuintei) se intelege suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC,
    dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se
    cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pana la 1 metru, nisele de radiatoare, precum si suprafetele ocupate de sobe si cazane de baie (cate 0,5 m.p. pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafat utila a locuintei.
    Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor.
    Daca apartamentul este inchiriat atunci suprafata utila poate fi definita suprafata locativa.

    RăspundețiȘtergere
  21. mai pe scurt.... Credem ca este clar si logic, țevile comune fac parte din PROPRIETATEA COMUNA, iar costul se împarte în funcție de cota parte indiviza a fiecărui apartament.

    Daca ai o cota indiviza mai mare din proprietatea comuna...plătești mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua! Problema mea este urmatoarea: s-a fisurat teava de apa dintre et. 3 si 4, eu locuind la 4. Meseriasii au venit sa o schimbe...in fine, dupa 2 zile in care vecinul de desubt si eu i-am bombardat cu telefoane. Spunandu-le ca refuz sa platesc, pentru ca fisura este in zid, intre plansee, si-au sunat seful, care le-a spus ca trebuie inlocuita, fara sa platesc. Azi am vazut ca am de plata 50 lei cheltuieli de reparatie DOAR EU. Si ma mira...la mine NU ERA DELOC infiltratie. V-as ruga sa-mi lamuriti cadrul legal si sa ma indrumati pentru actiunile mele viitoare, deoarece nu sunt de acord cu aceste cheltuieli. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua,
    Dupa cum prezentați dvs. situația este vorba de o țeavă comuna iar costul reparației trebuie suportat de toți membrii asociației nu numai de Dvs.
    Daca administratorul a greșit, puteți sa îl reclamați la Președinte, iar dacă nu se rezolva la primăria locala.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua,
    Blocul nostru are mai multe scari.La fiecare scara au fost diverse reparatii.De exemplu la o scara s-a schimbat o coloana de agent termic (din 4 pe fiecare scara),la alta scara s-a desfundat o coloana de scurgere,la alta scara s-a cosmetizat terasa numai in dreptul scarii respective.Administratorul a adunat toate reparatiile de la toate scarile si le-a impartit la cota indiviza a fiecarui apartament din bloc.Mi se pare absurd, fiecare scara are reparatiile/cheltuielile ei in cazurile de mai sus.Am dreptate?

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua,
    Blocul nostru are 6 scari si in ultima luna s-au facut diverse reparatii la fiecare scara.La o scara s-a inlocuit o coloana de agent termic,la alta s-a desfundat o scurgere, la alta s-a reparat terasa etc.Administratorul a adunat cheltuielile de la toate scarile si le-a impartit la cota indiviza a fiecarui proprietar din bloc.Mi se absurd asa cand fiecare reparatie tine strict de cate o scara.Cum este normal sa se faca?

    RăspundețiȘtergere
  26. Administratorul a procedat corect.
    Totodată, prin hotărârea Adunării Generale, asociația poate decide ca aceste cheltuieli comune sa fie repartizate doar pe scara unde se fac reparațiile.

    RăspundețiȘtergere
  27. Daca aveți o astfel de hotărâre a adunării generale, atunci administratorul trebuie sa repartizeze individual pe fiecare scara, în caz contrar se repartizează la toată asociația, exact asa cum a procedat administratorul.

    RăspundețiȘtergere
  28. Va rog sa-mi spuneti (pentru ca avem de dat 200 lei fiecare familie dintr-un bloc de 4 etaje), cum se calculeaza aceasta suma impartita pe fiecare familie pentru reparatiile pe scara. Mentionez ca se varuiesc peretii. Rog sa-mi specificati in baza carei legi se face acest lucru, pentru ca mi se pare normal ca chitantele respective, sa fie afisate pe afisier la parter(cea ce ar fi normal dar nu s-a intimplat niciodata.). Asta ca sa vedem si noi cit costa varul acesta extra scump, si sa nu avem impresia ca se cheltuie prea multi bani, din anumite motive.

    RăspundețiȘtergere
  29. Reparațiile efectuate la parțile comune se repartizează pe cota parte indiviza. Este corect sa plătiți fiecare cate 200 de lei dacă toate apartamentele au același nr. de camere și aceiași suprafață.

    Costurile cheltuielilor comune trebuie sa fie afișate la avizier.

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua,

    Numele meu este Alex si sunt din Pitesti.
    Am si eu o nelamurire - probabil din lipsa de altceva mai bun de facut :), si anume: la blocul unde eu locuiesc se vor efectua lucrari de reparatie / inlocuire tevi la subsol. Cativa proprietari de apartamente, printre care ma numar si eu, au centrale de apartamanet. Acesti proprietari trebuie sa plateasca si ei cota parte indiviza la respectivele lucrari?

    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  31. Daca acele țevi fac parte din proprietatea comuna indiviza, atunci și dvs trebuie sa contribuiți.

    RăspundețiȘtergere
  32. buna seara
    in blocul care locuiesc s-a schimbat o teava de apa calda la subsol..s-a platit o suma de bani.
    suma a fost impartita la toate apartamentele de pe scara.
    eu si inca vreo doi vecini avem centrale de aprtament si nu folosim apa calda.
    va rog sa mi spuneti daca si noi avem obligatia de a participa la aceasta plata atat timp cat nu folosim!
    MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  33. Am şi eu două întrebari.În apartamentul vecinului s-a reparat conducta la apa rece care a afectat încă doi vecini ,adică s-a tras ţeavă nouă de la o altă vecină.Cine suportă cheltuielile de reparaţii.Toată scara sau numai vecinii care sunt afectaţi?
    Tot în această scară la parter s-a înfundat coloana de evacuare a apei menajere la bucătărie care afectează trei apartamente ,dar mai ales parterul.Cine suportă cheltuialile?Asociaţia are ceva obligaţie?

    RăspundețiȘtergere
  34. Building Manager29 iul. 2013, 22:15:00

    Ambele lucrări sunt cheltuieli comune și se suporta de toți proprietarii pe cota parte indiviza.

    Cheltuielile se repartizează de Administrator in liste in funcție de cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  35. F.G.M. Am un spatiu commercial la parterul unei casa cu etaj ,declarata Patrimoniu istoric,datorita arhitecturii ei.Subsemnatul mi-am reparat atat interiorul, cat si exteriorul spatiului respectiv, in urma cu cativa ani.Recent proprietarii de la etaj au primit adresa de la primarie, sa inceapa reconditionarea peretilor exterior.Eu n-am pretins bani pentru reconditionarile facut in exterior(partea mea de spatiu) la nici o persoana, sau la primarie.Adresa primita de ei de la primarie este doar pe numele lor, a noilor proprietari ce si-au reprimit spatiile mai recent, prin proces cu statul sau cumparate de la statul roman.Pretentia lor verbala este, de a participa si eu cu bani.Daca ei ar avea dreptate, de ce primaria ne-a omis pe singurii doi proprietari de la parter, cand reconditionarile-i priveste doar pe ei?Eu am refuzat a paticipa cu bani la solicitarea lor verbal, motivand caci pe mine nu m-a ajutat nimenea si nici primaria nu m-a atentionat in acest sens! Va multumesc si scuzati-mi deranjul

    RăspundețiȘtergere
  36. In baia mamei mele sa spart teava coloanei de apa calda ..administratorul i-a spus ca manopera pt.inlocuirea tevii trebuie suportata de ea...doar teava o va trece la fondul de reparatii...este corect?

    RăspundețiȘtergere
  37. Nu este corect. Toate cheltuielile pentru instalatiile comune se suporta de catre asociatie.

    RăspundețiȘtergere
  38. Unde in legea 320/2007 se mentioneaza ca reparatiile la coloana de apa sunt cheltuieli commune si apartin de asociatie. La noi trebuie schimbata conducta si suntem pusi sa platim numai apartamentele de pe coloana, adica 4 apartamente. Presedintele spune ca nu sunt deacord cativa proprietari si treb sa platim noi tot . Am rasfoit legea 320 si scrie clar ca reparatiile sunt commune dar nu specifica clar ca coloana de apa calda/rece este proprietate comuna. Unde pot sa adresez niste intrebari sau sa formulez o plangere ?

    RăspundețiȘtergere
  39. Gasiti in HG 1588: Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
    Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
    Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna ziua,

    In blocul in care locuiesc, la subsol s-a spart teava mare de apa calda care e legata si de celelalte scari . Am vorbit cu seful de scara si a spus ca revine in responsabilitatea celor care nu au centrala termica. E normal sa platim doar noi?

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua, Cum spune si titlul acestei postari, toti locatarii dau bani pentru reparatiilor comune. Si acele țevi fac parte din proprietatea comuna indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  42. In municipiul Galati conf. Regulamentului societatii de apa canal a orasului, s-a permis bransarea si contorizarea individuala a apei reci a proprietarilor de apartamente, din fiecare apartament, direct la conducta principala din subsol prin intermediul unui distribuitor cu 6-10 iesiri si ceas contorizare individual. A aparut o problema la montarea tevii din apartamentul meu catre subsol prin ,,casa de apa" din dreptul baii, (cea care initial era ca o masca din plastic ce acopereau tevile comune de apa si conducta de scurgere) in sensul ca intre parter si etajul 1, este opturata trecerea (s-a zidit impotriva accesului rozatoarelor din subsoluri). Desi sunt de acord cu toate cheltuielile de montare-reparatii ce decurg de aici, inclusiv cu refacerea zidariei dintre parter (unde se afla uscatorul scarii) si etajul 1, proprietarul apartamentului de la etajul 1, nu imi permite trecerea tevii (conform proiectului celor de la societatea apa-canal aflat la dosarul meu) prin dreptul spatiului tevilor comune, aflate in spatele mastii de plastic din baia acestuia, pe motiv ca el este proprietar inclusiv pe acel spatiu si mai mult ma ameninta ca imi va taia teava daca voi face trecerea de la subsol prin spargerea zonei zidite dintre parter(uscator) si etajul 1, catre apartamentul meu aflat deasupra acestuia. Este legal sa-mi ingradeasca accesul la bransarea individuala (cu proiect de la S.C. Apa-Canal) prin acel spatiu tehnic, care in shita apartamentului meu este desenat ca un dreptunghi negru, prevazut cu cote de dimensiune? Cum pot afla daca acel spatiu tehnic (,,casa de apa") este zona comuna sau intra in proprietatea individuala?

    RăspundețiȘtergere
  43. Este proprietate comuna, vecinul dvs care va interzice accesul este in eroare. Daca nu va înțelegeți cu el amiabil, trebuie sa-l acționați in judecata, in final va plăti cheltuielile judecătorești și eventualele daune solicitate de dvs.

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna Ziua Lucrez in strainatate In vara anului acesta avand concediu am mers in Romania si am achizitionat o garsoniera, dupa ce am terminat cu toate actele si mobilarea imobiluilui am anuntat administratora blocului ca nu va mai locui nimeni o perioada de timp in acea locuinta dar ca se va intoarce mama mea sa locuiasca acolo. In acesta perioada de 2 Luni sa spart la mine in garsoniera teava de scurgere comuna a blocului iar toata apa aceasta murdara a ajuns si la vecinii de dedesupt care acum pretind despagubiri. Mentionez sa spun ca atunci cand sa spart teava de scurgere administratora blocului nu a putut lua legatura cu nimeni si atunci au fost nevoiti sa sparga usa. In acest Bloc nu exista un instalator comun pentru ca nimeni nu vrea sa plateasca Mama mea a platit din buzunarul ei un instalator si a rezolvat problema scurgerii Astept un raspuns din partea dumneavoastra pentru problema mea Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  45. Daca este vorba de o teava comuna, cheltuiala reparatiei trebuie suportata de catre asociatie, ca si pagubele, dar cu conditia ca dvs sa fi permis accesul in apartament in timp util pentru remediere.

    RăspundețiȘtergere
  46. buna seara... vreau s-a va intreb ceva ...daca se poate modifica legal repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate in repartizarea cheltuielilor in mod egal....nu mi se pare corect ca cineva sa plateasca mai mult decat ceilalti atata timp cat beneficiem cu toti in mod egal de un lucru

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna ziua.
    In blocul in care locuiesc se va discuta schimbarea coloanelor de incalzire comune in tot blocul.
    Sunt mutata recent(aproximativ un an) in apartament iar coloanele de incalzire comune sunt in bucatarie si intr-unul din dormitoare, sunt izolate cu rigips.Schimbarea coloanelor ar insemna la mine in apartament spargerea acelor izolatii si stricarea de pereti .As dori sa stiu daca exista vreo solutie ptr inlocuirea coloanelor fara stricaciuni majore(dat jos acele izolatii cu rigips, spart faianta de pe una din izolatii, etc).Cine suporta apoi cheltuielile cu reparatia izolarilor?Sa fie la fel cum e acum si mai ales cine le executa?
    Astept raspunsul d.voastra urgent .Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Lavinia, Lucrurile stau cam asa,.... daca acele tevi constructorul le-a lasat aparente, nu trebuiau inchise sau izolate cu rigips, iar o astfel de modificare trebuia sa se faca cu autorizatie.
      Daca in schimb, tevile au fost izolate de constructor, nu de dvs, atunci cand se inlocuiesc acele coloane, reparatia peretilor se va face tot de firma angajata de asociatie pt inlocuirea tevilor, sau de alta firma, dar nu de dvs.

      Ștergere
  48. Buna ziua,
    Multumesc ptr raspuns.Mentionez ca acele tevi au fost izolate de fostul proprietar al apartamentului(care din pacate este mort) asa ca nu stiu nimic de vreo autorizatie.Oricum nu sunt singura din bloc care am coloanele de caldura izolate cu rigips.In conditiile date ce solutii ar fi ptr ca inlocuirea coloanelor sa nu degenereze intr-un santier cu stricaciuni?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua!
    Conducta de scurgere de la baie ar trebui inlocuita partial in dreptul apartamentului meu, la etajul 3. Administratorul sustine ca pe contul asociatiei vor fi facute doar inlocuirea tevii si montarea unor bucati/portiuni de rigips in locul peretelui initial, restul, respectiv achizitie faianta noua si aplicarea acesteia, montarea obiectelor sanitare, urmand sa fie suportat de mine.
    Mentionand ca am citit legea 230 si HG 1588, va rog sa precizati daca este baza legala cu privire la definirea acestor cheltuieli de reparatie. Daca nu exista asa ceva, care este regula impusa de practica? Consider ca baia trebuie adusa la starea initiala, altminteri as fi obligat sa platesc partial reparatia si sa implic alta firma pentru finalizarea ei.
    Al doilea aspect - in prezent sunt afectate de scurgere apartamentele de la etajul 1 si parter, iar singura verificare a fost facuta de instalator la etajul 4, unde nu se simte umezeala pe conducta, concluzia fiind ca trebuie spart la etajul 3. Ca proprietar, as avea dreptul sa solicit dovezi mai clare (eventual inspectie video) ca problema este in dreptul etajului 3? Mai mentionez ca apartamentul este nelocuit, aflandu-ma in strainatate pe termen lung.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna ziua,

    In blocul in care locuiesc se doreste schimbarea liftului.Eu care locuiesc la etajul 1 si nu folosesc liftul deloc,sunt obligat sa platesc acceasi suma ca si locatarii de la etajele superioare si care folosesc liftul zilnic? sau trebuie sa platesc o suma mai mica?
    Multumesc.
    Mirel

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!