4 martie 2011

Toti locatarii dau bani pentru reparatiile comune

Reparatiile instalatiilor aflate in proprietate comuna (instalatiile de la subsol, terasa, liftul sau fatada cladirii) se fac cu decizia comitetului executiv, dupa o prealabila verificare. “Daca nu este vorba de o simpla teava sparta, ci de o lucrare mai ampla, cu un cost mai mare, decizia de reparare se ia in adunarea generala”, spune seful Serviciului de Relatii cu Asociatiile de Proprietari de la sectorul 2. 

Conform legii, presedintele de bloc este cel care incheie contractul cu institutiile autorizate sa execute lucrarea, iar administratorul este responsabil cu supravegherea ei. Banii necesari vor proveni ori dintr-un fond de reparatii, ori vor fi inclusi esalonat pe listele de intretinere. Sursa: Libertatea.ro

Servicii specializate pentru administrarea imobilelor: Administrator-Imobile.net

Hidroizolatii terase bloc: Hidroizolatii-Profesionale.blogspot.com

37 Transmite comentarii:

Anonim spunea...

cum se repartizeaza cheltuieliile unor reparatii la subsolul blocului? E vorba de un robinet de apa rece.

Admin Blocul Meu spunea...

Calculul cheltuielilor pentru înlocuirea robinetelor de la subsolul blocului se face pe cota parte indiviza. Toți proprietarii plătesc in funcție de cota parte indiviza a fiecăruia.

Anonim spunea...

am avut adunare generala pentru a efectua lucrari de termoizolare a peretilor exteriori.mentionez ca din 50 de apartamente,9 apartamente au efectuat deja aceste lucrari pe cheltuiala lor.au mai ramas deci 41 de apartamente din care 5-6 nu vor sa faca pentru ca sustin ca nu au bani.la sedinta,s-a pus problema ca cei care stau pe capete de bloc,peretii ce apartin apartamentelor lor (dar fiind cap de bloc,fara ferestre)pe acest cap de bloc sa fie suma impartita tuturor.proprietarii in marea lor majoritate nu au fost de acord,sustinand ba ca nu sunt pereti de proprietate comuna,ba ca deja sunt 9 apartamente care au executat o lucrare pe cheltuiala lor (5 cu o firma si 4 prin regie proprie) iar 5-6 care nu vor sa execute lucrarea,nu avem cum imparti aceste sume.intrebare.peretii acestor capete de bloc sunt spatiu comun si se imparte la toti?cum se imparte in acest caz?mai exista o dilema.acei 5-6 care nu vor sa termoizoleze peretii apartamentelor lor nu vor nici sa participe la plata termoizolarii peretilor casei scarii si uscatoriei si schimbarii tablei de pe atic.cum trebuie procedat in acest caz?multumesc.

Blocul Meu spunea...

Cum spune și titlul articolului: Toti locatarii dau bani pentru reparațiile comune.

Casa scării, pereții exteriori, terasa blocului, aticurile sunt părți comune, iar lucrările se plătesc de toți proprietarii, proporțional cu cota parte indiviza pe care o dețin.

Astfel, dacă în Adunarea Generala, majoritatea hotareste efectuarea investiției, toți proprietarii vor plăti în funcție de cota parte indiviza pe care o dețin, nu contează ca unul are pereți exteriori la capăt de bloc și are o suprafata mai mare de termoizolat.

pe scurt:
1. "pereții acestor capete de bloc sunt spațiu comun și se împarte la toți" în funcție de cota parte indiviza a fiecăruia. Nu va gândiți sa împărțiți altfel cheltuielile ci doar pe cota indiviza, este cel mai corect mod.

2. "acei 5-6 care nu vor sa termoizoleze peretii apartamentelor lor nu vor nici sa participe la plata termoizolarii peretilor casei scării si uscătoriei si schimbării tablei de pe atic" Sunt obligați sa plătească dacă Adunarea Generala hotareste efectuarea investiției/reparației. cheltuielile se repartizează în liste pe cota parte indiviza și in cazul in care nu plătesc pot fi acționați în judecata, este perfect legal.

Va urez succes!

Anonim spunea...

Nu este corect.Oamenii poate chiar nu obtin venitul necesar sa suporte cheltuielile pentru termoizolare.de ce sa fie actionati in instanta? Nu executa lucrarile si pe peretii lor.

Blocul Meu spunea...

Este corect. Daca locuiti la bloc trebuie sa respectati regulile. Administratorul este sanctionat prin lege daca nu ia masuri pentru intretinerea imobilului.
Sunt situatii cand din cauza unui imobil neingrijit se pune in pericol viata cetățenilor.
Cheltuielile comune aprobate in adunarea Generala trebuie sa fie suportate de toți proprietarii acelui imobil.

Anonim spunea...

cum se calculeaza reparatia scari de la intrarea unui bloc de 16 ap.si reparatia a costat 1300 ron

Blocul Meu spunea...

Reparaţia scării de la intrare se repartizează pe cota parte indiviza, fiind o cheltuiala comuna.

Andreea G spunea...

O coloana de apa fisurata, in masca, intre etajul 1 si etajul 2 (care banuiesc ca intra la bunuri comune in bloc). La fiecare etaj, coloana alimenteaza 2 apartamente, deci 4 etaje = 8 apartamenete + parterul; intrebare este cine trebuie sa plateasca reparatiile? la asociatie ni s-a spus ca doar apartamentele de la etajele 1 si 2,reparatia facandu-se local prin spargerea zidului pt a permite accesul la teava. Mentionez ca locuiesc la etajul 1 si apa mi-a curs pe tavan in baie, provocand stricaciuni, deci as avea de suportat cheltuieli de renovare la mine in baie, plus cheltuieli de reparatie, plus renovarea/reparatia zonei din perete care va fi sparta pt reparatia tevii. Singura cheltuiala pe care consider ca ar trebui sa o suport in totalitate este cea a renovarii tavanului si peretilor din baie, fara refacerea zidului care ar trebui spart, aceasta din urma plus reparatia/ inlocuirea conductei consider ca ar trebui platite de asociatie si apoi suma impartita pt fiecare apartament. Cum ar trebui sa se plateasca in mod normal aceasta lucrare?

Blocul Meu spunea...

Dna. Andreea G
Reparatia mentionata de dvs. daca se face la o coloana comuna de apa, care alimentează mai multe apartamente, este o cheltuiala comuna şi se plăteşte de asociaţie în întregime, urmând a fi repartizata către toţi proprietarii pe cota parte indiviza.

Anonim spunea...

Va rog sa-mi spuneti ,cui ar trebui sa ma adresez in acest caz,la parterul blocului aste un laborator dentar care are un cuptor care face un miros inecacios si in baie arunca ceva substante ca produce un aer irespirabil si lucreaza noaptea si vin si dimineata de la ora 5 Administratorul nu le zice nimic probabil stie el dece !Multumesc

Blocul Meu spunea...

puteţi sa faceţi reclamaţie la Garda de Mediu

http://www.gnm.ro/

Anonim spunea...

va rog foarte mult sa ma lamuriti si pe mine in situatia in care ma aflu. am achizitionat un apartament acum 2 ani. coloana de apa calda prezenta pori pe toata suprafata ei. am vorbit cu vecinii si cu sefa de scara si mi-au spus ca ei nu au bani pentru asemenea reparatii. bucata de teava care trecea prin ghena mea am inlocuit-o din banii mai( extrem de scumpe mufele rapide) si am zidit ghena, lasand 2 guri de vizitare destul de mari pentru eventualele reparatii. acum, dupa 2 ani, teava a cedat iar intreaga coloana a fost inundata. intre timp mi-am montat centrala termica de apartament. acum, pentru inlocuirea coloanei, mi se cer bani, in conditiile in care eu nu folosesc coloana de apa calda iar teava, pe toata lungimea apartamentului meu este in perfecta stare(polipropilena). e legal, normal sau omeneste asa ceva? rog un raspuns. multumesc

Blocul Meu spunea...

In primul rand nu trebuie sa suportati doar dumneavoastra cheltuielile de reparatii pentru tevile comune. Aceste cheltuieli se impart la toti proprietarii in functie de cota parte indiviza a fiecaruia.

Daca v-ati contorizat individual si nu mai folositi teava de apa calda comuna, nu sunteti obligat sa suportati cheltuielile reparatiei acestei tevi, ci doar cei care o folosesc.

Anonim spunea...

la blocul unde stau s-a luat decizia schimbarii tevilor pe o coloana
in momnetul respectiv administratorul ne-a zis ca o sa discutam pe urma repararea peretelui daramat
acum dupa ce s-au schimbat tevile ne-a spus senin fiecare isi repara
din cate stiu nu este corect. ce pot face unde ma pot adresa?

membru comitet spunea...

Puteți sa va adresați Președintelui cu o solicitare scrisa. Cheltuielile pentru reparații sunt cheltuieli comune, dar dacă toți proprietarii din cadrul asociației trebuie sa facă aceste reparații, atunci cheltuielile sunt împărțite egal și pot fi făcute de fiecare în parte.

Anonim spunea...

Am si eu o intrebare: stau la parter si as dori sa-mi izolez cu polistiren placa peste subsol. Se considera parte comuna la care trebuie sa participe toti cu bani sau doar eu? Cei de la asociatie mi-au spus ca nu se plateste la comun pt ca subsolul se considera incalzit. Dar totusi terasa blocului de ce este comuna? Doar pt ca ploua de sus?

Blocul meu spunea...

Buna seara,
Si subsolul este considerat parte comuna, dar lucrarea pe care doriți sa o efectuați nu poate fi suportata de toți proprietarii, întrucât se executa doar pentru confortul dumneavoastră.
Numai în cazul în care se lua decizia termoizolării (anveloparii) întregului bloc atunci costul lucrării se repartiza tuturor proprietarilor.

La fel si la terasa, dacă doar terasa s-ar termoizola costul lucrării trebuie suportat doar de cei de la ultimul etaj.
Nu este valabil pentru situația în care se hidroizolează terasa, întrucât inundația deteriorează clădirea. In cazul execuției lucrării de hidroizolație, aceasta se suporta de toți membrii asociației, indiferent de etaj.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti si mie ce este cota indiviza si cum se stabileste?
Multumesc.

Blocul meu spunea...

Proprietarii, sunt posesori ai unei (unor) unitati de proprietate imobiliara, compusa dintr-un spatiu de locuit (apartament) sau spatiu cu alta destinatie decit aceea de locuinta, ca proprietate individuala, impreuna cu cotaparte indiviza de proprietate din proprietatea comuna.
FORMULA COTEI-PARTI INDIVIZE
COTA-PARTE INDIVIZA [%]= suprafata utila a apartamentului si/sau spatiului cu alta destinatie x 100. suma totala a suprafetelor utile ale apartamentelor si/sau spatiilor
cu alta destinatie

IMPORTANT: Suma cotelor-parti indivize exprimate in procente (de exemplu:
3,1 % apartinand proprietarului X) ale tuturor proprietarilor din cladire sau tronson de cladire sau scara pentru care s-a constituit asociatia de proprietari trebuie sa fie egala cu 100. Daca rezultatul nu este egal cu 100 (aspect desintalnit), conform cotelor-parti indivize inscrise in actele de proprietate, atunci cota-parte indiviza se recalculeaza conform formulei de mai sus de baza fiind
suprafata utila specificata in actul de proprietate. Daca nici suprafata utila nu este
clara, nu este precizata in actul de proprietate atunci fie se apeleaza la serviciile
unui expert tehnic de specialitate fie se echivaleaza suprafata utila cu media suprafetelor utile de deasupra si de dedesubtul suprafetei care se doreste a fi estimata cu acordul proprietarului respectiv iar daca acordul proprietarului nu poate fi obtinut printr-o consemnare intr-un proces-verbal semnat de membrii Comitetului Executiv.
Prin suprafata utila a apartamentului (locuintei) se intelege suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC,
dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se
cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pana la 1 metru, nisele de radiatoare, precum si suprafetele ocupate de sobe si cazane de baie (cate 0,5 m.p. pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafat utila a locuintei.
Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor.
Daca apartamentul este inchiriat atunci suprafata utila poate fi definita suprafata locativa.

membru comitet spunea...

mai pe scurt.... Credem ca este clar si logic, țevile comune fac parte din PROPRIETATEA COMUNA, iar costul se împarte în funcție de cota parte indiviza a fiecărui apartament.

Daca ai o cota indiviza mai mare din proprietatea comuna...plătești mai mult.

anca spunea...

Buna ziua! Problema mea este urmatoarea: s-a fisurat teava de apa dintre et. 3 si 4, eu locuind la 4. Meseriasii au venit sa o schimbe...in fine, dupa 2 zile in care vecinul de desubt si eu i-am bombardat cu telefoane. Spunandu-le ca refuz sa platesc, pentru ca fisura este in zid, intre plansee, si-au sunat seful, care le-a spus ca trebuie inlocuita, fara sa platesc. Azi am vazut ca am de plata 50 lei cheltuieli de reparatie DOAR EU. Si ma mira...la mine NU ERA DELOC infiltratie. V-as ruga sa-mi lamuriti cadrul legal si sa ma indrumati pentru actiunile mele viitoare, deoarece nu sunt de acord cu aceste cheltuieli. Multumesc!

Blocul meu spunea...

Buna ziua,
Dupa cum prezentați dvs. situația este vorba de o țeavă comuna iar costul reparației trebuie suportat de toți membrii asociației nu numai de Dvs.
Daca administratorul a greșit, puteți sa îl reclamați la Președinte, iar dacă nu se rezolva la primăria locala.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Blocul nostru are mai multe scari.La fiecare scara au fost diverse reparatii.De exemplu la o scara s-a schimbat o coloana de agent termic (din 4 pe fiecare scara),la alta scara s-a desfundat o coloana de scurgere,la alta scara s-a cosmetizat terasa numai in dreptul scarii respective.Administratorul a adunat toate reparatiile de la toate scarile si le-a impartit la cota indiviza a fiecarui apartament din bloc.Mi se pare absurd, fiecare scara are reparatiile/cheltuielile ei in cazurile de mai sus.Am dreptate?

Anonim spunea...

Buna ziua,
Blocul nostru are 6 scari si in ultima luna s-au facut diverse reparatii la fiecare scara.La o scara s-a inlocuit o coloana de agent termic,la alta s-a desfundat o scurgere, la alta s-a reparat terasa etc.Administratorul a adunat cheltuielile de la toate scarile si le-a impartit la cota indiviza a fiecarui proprietar din bloc.Mi se absurd asa cand fiecare reparatie tine strict de cate o scara.Cum este normal sa se faca?

Blocul meu spunea...

Administratorul a procedat corect.
Totodată, prin hotărârea Adunării Generale, asociația poate decide ca aceste cheltuieli comune sa fie repartizate doar pe scara unde se fac reparațiile.

Buiding Manager spunea...

Daca aveți o astfel de hotărâre a adunării generale, atunci administratorul trebuie sa repartizeze individual pe fiecare scara, în caz contrar se repartizează la toată asociația, exact asa cum a procedat administratorul.

Anonim spunea...

Va rog sa-mi spuneti (pentru ca avem de dat 200 lei fiecare familie dintr-un bloc de 4 etaje), cum se calculeaza aceasta suma impartita pe fiecare familie pentru reparatiile pe scara. Mentionez ca se varuiesc peretii. Rog sa-mi specificati in baza carei legi se face acest lucru, pentru ca mi se pare normal ca chitantele respective, sa fie afisate pe afisier la parter(cea ce ar fi normal dar nu s-a intimplat niciodata.). Asta ca sa vedem si noi cit costa varul acesta extra scump, si sa nu avem impresia ca se cheltuie prea multi bani, din anumite motive.

Buiding Manager spunea...

Reparațiile efectuate la parțile comune se repartizează pe cota parte indiviza. Este corect sa plătiți fiecare cate 200 de lei dacă toate apartamentele au același nr. de camere și aceiași suprafață.

Costurile cheltuielilor comune trebuie sa fie afișate la avizier.

Anonim spunea...

Buna ziua,

Numele meu este Alex si sunt din Pitesti.
Am si eu o nelamurire - probabil din lipsa de altceva mai bun de facut :), si anume: la blocul unde eu locuiesc se vor efectua lucrari de reparatie / inlocuire tevi la subsol. Cativa proprietari de apartamente, printre care ma numar si eu, au centrale de apartamanet. Acesti proprietari trebuie sa plateasca si ei cota parte indiviza la respectivele lucrari?

Multumesc,

Administrator spunea...

Daca acele țevi fac parte din proprietatea comuna indiviza, atunci și dvs trebuie sa contribuiți.

Anonim spunea...

buna seara
in blocul care locuiesc s-a schimbat o teava de apa calda la subsol..s-a platit o suma de bani.
suma a fost impartita la toate apartamentele de pe scara.
eu si inca vreo doi vecini avem centrale de aprtament si nu folosim apa calda.
va rog sa mi spuneti daca si noi avem obligatia de a participa la aceasta plata atat timp cat nu folosim!
MULTUMESC

Anonim spunea...

Am şi eu două întrebari.În apartamentul vecinului s-a reparat conducta la apa rece care a afectat încă doi vecini ,adică s-a tras ţeavă nouă de la o altă vecină.Cine suportă cheltuielile de reparaţii.Toată scara sau numai vecinii care sunt afectaţi?
Tot în această scară la parter s-a înfundat coloana de evacuare a apei menajere la bucătărie care afectează trei apartamente ,dar mai ales parterul.Cine suportă cheltuialile?Asociaţia are ceva obligaţie?

Building Manager spunea...

Ambele lucrări sunt cheltuieli comune și se suporta de toți proprietarii pe cota parte indiviza.

Cheltuielile se repartizează de Administrator in liste in funcție de cota parte indiviza.

Anonim spunea...

F.G.M. Am un spatiu commercial la parterul unei casa cu etaj ,declarata Patrimoniu istoric,datorita arhitecturii ei.Subsemnatul mi-am reparat atat interiorul, cat si exteriorul spatiului respectiv, in urma cu cativa ani.Recent proprietarii de la etaj au primit adresa de la primarie, sa inceapa reconditionarea peretilor exterior.Eu n-am pretins bani pentru reconditionarile facut in exterior(partea mea de spatiu) la nici o persoana, sau la primarie.Adresa primita de ei de la primarie este doar pe numele lor, a noilor proprietari ce si-au reprimit spatiile mai recent, prin proces cu statul sau cumparate de la statul roman.Pretentia lor verbala este, de a participa si eu cu bani.Daca ei ar avea dreptate, de ce primaria ne-a omis pe singurii doi proprietari de la parter, cand reconditionarile-i priveste doar pe ei?Eu am refuzat a paticipa cu bani la solicitarea lor verbal, motivand caci pe mine nu m-a ajutat nimenea si nici primaria nu m-a atentionat in acest sens! Va multumesc si scuzati-mi deranjul

Anonim spunea...

In baia mamei mele sa spart teava coloanei de apa calda ..administratorul i-a spus ca manopera pt.inlocuirea tevii trebuie suportata de ea...doar teava o va trece la fondul de reparatii...este corect?

administrator spunea...

Nu este corect. Toate cheltuielile pentru instalatiile comune se suporta de catre asociatie.

Trimiteţi un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!