3 mai 2011

Cum scapati de mugegaiul din casa, Informatii utile!

Folosiţi hota în bucătărie, nu uscaţi rufe în casă, aerisiţi bine camerele, schimbaţi-vă jaluzelele orizontale şi izolaţi exterior casa. Dacă vecinii de bloc nu au izolaţie, riscul de a face mucegai persistă

Mucegaiul în casă poate fi favorizat de geamurile de termopan şi uşile metalice de interior care nu permit aerului să circule în cameră. O cauză frecventă pot fi şi jaluzelele orizontale: apa se va scurge pe geam pentru că aerului nu i se permite să circule. Un nivel necorespunzător de umezeală care dă "naştere" mucegaiului trasformă casa întro rezervă de ciuperci extrem de agresive pentru sănătate.

Iarna menţineţi temperatura între 20 şi 24 de grade C

De regulă, mucegaiul apare pe pereţii interiori şi tavan din cauza acumulării de umezeală permanentă pe suprafaţa lor.

"Există două situaţii în care apare condensul. Prima se referă la o anumită valoare a umidităţii absolute a aerului, când temperatura acestuia, lângă peretele rece, scade sub o anumită valoare (temperatura punctului de rouă), iar cea de-a doua la o anumită valoare a temperaturii aerului, când cantitatea de vapori de apă creşte peste valoarea de saturaţie", explică profesor doctor inginer T. T..

El recomandă ca, în această perioadă rece a anului, temperatura din încăperi să se situeze între 20 şi 24 de grade C, iar umiditatea între 30 şi 60%. Cea mai la îndemână soluţie pentru a evita apariţia mucegaiului este aerisirea camerelor.

O altă soluţie se referă şi la izolaţia construcţiei. "Una dintre variante e izolarea pe partea exterioară a peretului. Dacă nu e posibil, peretele se izolează la interior, intercalându-se între izolaţie şi vechiul perete diferite tipuri de bariere de vapori, care pornesc de la vopsiri cu produse speciale sau lipiri de materiale plastice, până la intercalarea în aceleaşi locuri de plăci metalice, care nu ruginesc (de exemplu, foi subţiri de cupru)", detaliază profesor doctor inginer Teodor Tereţean.

Titel Voineag, administrator al firmei Tele GSM Construct, din Bucureşti, specializată în consultanţă pentru mucegai, nu recomandă însă izolarea pereţi lor pe interior pentru că între perete şi polistiren va exista mereu apă şi condens.
"În ceea ce priveşte izolarea pe exterior, e bine ca plăcile să nu fie mai mici de 8 cm, pentru a nu exista pierderi termice", spune administratorul.

Dacă staţi la bloc iar vecinii nu-şi fac izolare exterioară riscul să aveţi probleme din cauza mucegaiului persistă.

"De cele mai multe ori, problemele încep de la geamurile de termopan şi uşile metalice de interior care nu permit aerului să circule.“
T. V., administrator firmă specializată în consultanţă pentru mucegai

EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂŢII

De la crize de astm la rinite alergice

Umiditatea are un efect semnificativ în controlul transmiterii infecţiilor pe cale aeriană. Mucegaiurile (ciupercile) îşi intensifică acţiunea nefavorabilă asupra oamenilor începând cu valori ale umidităţii relative peste 60%. Zonele mucegăite ale pereţilor sau tavanului devin focare de infecţie, fiind permanent surse generatoare de spori de ciuperci.

"Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme pulmonare. Din cauza mucegaiului are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respiraţie", explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucureşti.

Pentru a evita apariţia mucegaiului, experţii au câteva sfaturi practice:
  • Nu uscaţi rufele în casă, folosiţi hota la bucătărie, precum şi maşinile de spălat cu uscător, nu cele care storc la 1.000 de rotaţii pe minut.
  • Pentru a evita umezeală în exces eliminaţi "producătorii temporari" ai acesteia: aglomerările, atât de persoane, cât şi de ghivece cu flori.
  • În ceea ce priveşte soluţiile posibile pentru eliminarea mucegaiului, specialiştii avertizează că produsele pe bază de clor sau hipo clorit nu sunt folositoare deoarece albesc mucegaiul şi doar dau impresia că-l omoară.
"În schimb, sunt bune soluţiile pe bază de biocizi deoarece creează o peliculă pe vopsea care o protejează de mucegai. Costurile acestor soluţii variază de la 5 lei litrul până la 350-400 de lei, în funcţie de concentraţia biocidului şi de producător", spune T.V., administrator al firmei Tele GSM C., din Bucureşti, specializată în consultanţă pentru mucegai. Sursa: EVZ.ro

Anunt: Firma Hidroizolatii terase bloc, Termoizolatii fatade bloc si Alpinism utilitar

2 comentarii:

  1. Acolo unde o izolatie exterioara NU este posibila(blocuri),izolarea interioara cu SUPERWAND DS este perfecta SUPERWAND DS va ofera:folia de aluminiu integrata actioneaza cu bariera de vapori si impiedica formarea ulterioara in spatele izolatiei a igrasiei ,2-ocupa putin spatiu(numai 10mm. res. 20 mm)la o izolare maxima. 3-Economiseste energie prin valoarea mare a izolatiei termice(WLG 0,25) SUPERWAND DS reduce pierderea de caldura cu 56% la placile de grosimea de 20 mm si cu 40% la placile de grosimea de 10mm ,face posibila introducerea unor masuri favorabile de asanare,deoarece nu se necesita modificari ale usilor,geamurilor, etc 5-permite tapetare,zugravire si finisarea fara probleme.Economisiti costuri de incalzire termica pana la 56% avand putine pierderi de kalori termice,eliminati complet igrasia si petele negre!!!!!!!!!!!!! MATERIALUL:placa izolatoare pentru peretii interiori SUPERWAND DS este din spuma poliuretanica dura,cu strat izolator fata de aburi aplicat pe ambele fete si hartie minerala pentru tapetare usoara,extrem de rezistenta la presare,conductabilitate termica masurata:0,025W/mK si rezistenta la difuziune:sd=550 m grosime strat aer aqu.
    .Pentru informatii tel 0721016529 sau email alum_expert@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun articolul, multumim de informatii!!

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!