12 iunie 2011

Aerul Conditionat: Răcoarea te poate îmbolnăvi!

Toţi ne dorim să fie răcoare în casă sau în birou pe timpul verii, aşa că folosim la maximum aparatele de aer condiţionat. Potrivit dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls, această practică ne poate provoca nevralgii, migrene, răceli, sinuzite şi chiar paralizii faciale.

Potrivit medicului, cele mai frecvente problemele de sănătate din timpul verii sunt cauzate tocmai de diferenţele mari de temperatură între interior şi exterior ori de fluxurile directe de aer rece la care ne expune un aparat de aer condiţionat care nu e reglat moderat. “Printre aceste afecţiuni se numără răcelile, nevralgiile, migrenele, paraliziile de nerv facial, sinuzitele şi chiar alergiile”, ne-a spus dr. Luca.

Iată cum se manifestă afecţiunile

Nevralgiile afectează mai ales capul şi se manifestă prin dureri ascuţite la nivelul tâmplei, al frunţii, al urechilor sau al cefei.
Durerile dentare sunt declanşate şi amplificate de expunerea la aer rece, pe fondul unor probleme deja existente.
Nevralgiile intercostale sunt percepute ca nişte junghiuri puternice sau arsuri, în puncte fixe de pe suprafaţa toracelui. Disconfortul provocat de acestea este de durată şi cedează doar la tratament cu antiinflamatorii sau cu decontracturante musculare aplicate local.
Paraliziile de nerv facial sunt o altă afecţiune destul de frecventă. Acestea se manifestă prin lăcrimarea ochiului de pe partea afectată şi prin paralizia pleoapei respective, prin căderea colţului gurii sau prin dureri puternice la deschiderea maxilarului, în zona urechii. În astfel de cazuri se impune vizita la un specialist şi evitarea oricărei surse de aer rece.
Rinitele alergice pot fi provocate nu doar de alergii, ci şi de aerul condiţionat.Se manifestă prin curgerea nasului şi prin mâncărime la nivelul nasului.

Nu regla temperatura sub 23 de grade

Pentru a evita problemele de sănătate cauzate de aerul rece produs de aparate, evită să setezi temperatura interioară la mai puţin de 23 de grade. Nu e confortabil şi, în plus, îţi va creşte factura cu circa 5% pentru fiecare grad în minus.
Dacă temperatura exterioară e sub 24 de grade, mai bine deschide fereastra şi opreşte aerul condiţionat.
Curăţă măcar de două ori pe an filtrele aparatului sau cheamă pe cineva care se pricepe la asta, ca să nu sufle spre tine cine ştie ce bacterii.
Înainte de a da drumul la aerul condiţionat, aeriseşte încăperea, dimineaţa, când e răcoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!