16 august 2011

Întrebări şi răspunsuri Asociaţii de Proprietari: Proprietarii zugrăvesc scara blocului

Proprietarii zugrăvesc scara blocului
Cabinetul medical de la parterul blocului trebuie să participe la zugrăvirea casei scării? S. C., Constanţa
Răspuns: Zugrăvirea spaţiilor comune se face pe cheltuiala proprietarilor din imobil, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice.


Administratorul are nevoie de atestat
Este adevărat că un administrator de bloc are nevoie de atestat pentru a putea semna actele asociaţiei? M. B., Bucureşti
Răspuns: Da, cursurile de administrator au o durată de 70 de ore, costă 280 de lei, iar atestatul este eliberat de primăriile de sector sau locale.

Administratorul nu vă reprezintă în instanţă
Administratorul ne reţine bani pentru a da în judecată rău-platnicii. Este corect? E. D., Bucureşti
Răspuns: Nu este corect, administratorul nu poate angaja asociaţia de proprietari într-un proces, ci numai Comitetul executiv sau Adunarea generală.

Probleme cu iluminatul public
Stâlpul de iluminat de la intrarea în bloc nu mai funcţionează de câteva zile. Administratorul nu a rezolvat nimic. Ce pot să fac? I. S., Bucureşti
Răspuns: Puteţi face dumneavoastră o sesizare la dispeceratul societăţii de iluminat Luxten, la telefon 021.9233

Debranşarea de la sistemul de încălzire
Pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire am nevoie de acordul asociaţiei de proprietari? O. S., Bucureşti
Răspuns: Da, aveţi nevoie de acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale.


Taxă pentru debranşare RADET

M-am debranşat de la RADET. Am înţeles că trebuie să plătesc o taxă pentru eliberarea avizului de proiect. Cât costă? M. N., Bucureşti
Răspuns: Pentru taxa de eliberare a avizului de proiect trebuie să plătiţi suma de 59,34 de lei, fără TVA. (aug. 2011)

Plata facturii la Apa Nova
Care este termenul-limită la care poate fi plătită o factură de la Apa Nova? I. D., Bucureşti
Răspuns: Conform Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, factura trebuie achitată în 15 zile de la data emiterii acesteia.


Schimbarea administraţiei unui bloc
Am cerut administratorului devizul pentru izolarea blocului şi ne-a refuzat. Ce putem să mai facem în această situaţie? V. B., Braşov
Răspuns: În această situaţie, convocaţi o adunare generală a asociaţiei şi schimbaţi administratorul.


Detalii despre «părţile comune» de la bloc
Dacă vrem să reabilităm termic etajul pe care locuim, calculăm lateralele blocului ca părţi comune? M. P., Bucureşti
Răspuns: Tot ce este faţadă, adică perimetrul exterior al clădirii de jur-împrejur, reprezintă proprietate comună a blocului.

Cum se iau hotărârile asupra destinaţiei spaţiilor comune? I M, Bucureşti
Răspuns: Prin hotărârea adunării generale sau, în situaţii excepţionale, prin acordul scris al majorităţii proprietarilor, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal.

Cum se repartizează pierderile de apă dintre contorul general şi contoarele de apartament? M. T., Suceava 
Răspuns: Pierderile se repartizează în mod egal pe numărul de persoane din asociaţia respectivă, conform HG 1588/2007, articolul 34.

Cum se înfiinţează o asociaţie de proprietari care are şi chiriaşi?
E. S., Bucureşti
Răspuns: Se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri.

26 de comentarii:

  1. Daca se sparge conducta de apa rece care alimenteaza blocul (adica pana in contoarul principal) cine plateste reparatia: asociatia sau furnizorul de apa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca se sparge înainte de contorul de branșament, reparația trebuie sa o efectueze furnizorul de apa, iar dacă se sparge după contorul de branșament, atunci reparația trebuie suportata de asociație.

    RăspundețiȘtergere
  3. admnistratoru din strada racari nr 12 bloc 45 tine bani din pnalizari pe card personal

    RăspundețiȘtergere
  4. buna sunt ionut..
    Daca niste locatari din bloc si un membru din comitet cer sa verifice actele asociatiei pe 10 ani in urma desi nu sunt in comisia de cenzori si nu au calitate de experti, li se pot pune actele la dispozitie cf art 10 din legea 230/2007, in ce forma. Va rog un sprijin.

    RăspundețiȘtergere
  5. tot Ionut mai revin cu o problema - se mai pot angaja administratorul si femeia de serviciu cu conventie civila sau doar cu contract de munca?
    mercy si imi cer scuze..

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt Florica din Arad,am o nelamurire,recent am fost aleasa presedinte de bloc si s-a preluat gestiunea,dar 2 locatari din care un membru in comitet si un alt locatar solicita sa verifice actele asociatiei pe o perioada de 10 ani in urma considerand ca sunt fraude.Pot sa le dau la verificat actele?

    RăspundețiȘtergere
  7. buna ziua sunt Alexandru..In ce situatii sociatia de proprietari poate pune la dispozitia a 2 membrii actele asociatiei pe mai multi ani, pentru ca ei considera ca arhiva trebuie analizata, fara a spune ca sunt sau nu indicii de frauda. Deci nu se contesta eventuale greseli ci faptul ca vor arhiva sa o verifice nu sunt cenzori...mercy...

    RăspundețiȘtergere
  8. Arhiva se poate preda membrilor asociației în copie pe baza unui proces verbal de predare primire, sau în prezenta președintelui pentru consultare.

    Nu exista niciun motiv pentru care sa le refuzați accesul la arhiva asociației, în schimb, orice constatare se poate face doar de un expert contabil sau de autoritățile statului.

    RăspundețiȘtergere
  9. pentru dna Florica din Arad,
    Da, puteți sa le dați actele la verificat, în copie, iar predarea-primirea se face în baza unui proces verbal.

    Atenție, nu predați actele originale.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,sunt Iana,am solicitat o expertiza pt asociatia de proprietari,unde sunt presedinte,pe care o voi plati.Cum predau actele expertului in copie,in original,cu proces verbal. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Ioana,
    Trebuia sa le predați cu proces-verbal și opis.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua, sunt Ionel am o problema.. vreau sa deschid cont la o banca pt asociatie de propr si mi se cere sa fiu inregistrat in Registrul persoanelor juridice de pe linga judecatorie si nu stiu de unde sa incep.. nu am acest numar.
    Cu multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut Ionel,

    Mai întâi trebuie sa înființați Asociația de Proprietari, dacă aceasta nu a fost înființată pana acum, după aceea veți obține și un certificat de înregistrare la registru comerțului.
    Dupa ce aveți acest act puteți sa mergeți la banca pentru cont.

    RăspundețiȘtergere
  14. Va salut, sunt Aurel am si eu o intrebare la d-voastra si anume: eu in calitate de membru al asociatiei,impreuna cu un membru din comitetul executiv putem solicita actele asociatiei sa le verificam pe cativa ani in urma solicitandu-le in baza art 10 din legea 230/2007,sau verificarea se face doar de cenzori cf. art 33 din lege si de pers prevazute de art 55 din legea 230/2007. Mercy..

    RăspundețiȘtergere
  15. pentru Aurel,
    Da puteți sa solicitați actele conform legii, dar le veți primi în copie și veți suporta costul xerocopierii acestora. Originalele trebuie sa rămână la asociație.

    RăspundețiȘtergere
  16. Rugam a ne comunica daca un membru din comitet actioneaza asociatia de proprietari in actiune penala ,mai poate participa la sedintele organizate la nivelul comitetului ?

    RăspundețiȘtergere
  17. DA, poate participa la ședințele comitetului. Membrii comitetului executiv sunt aleși de către Adunarea Generala și tot de Adunarea Generala a asociației de proprietari pot fi schimbați.

    RăspundețiȘtergere
  18. buna ziua sunt Dana locuiesc intrun bloc cu 10 etaje si am avut apartamentul incuiat timp de 10 ani nu am locuit finca am fost plecata din tara avand mai multe proprietati cind veneam eram trecuta cu 3 persoane cate 3-4 luni pe an pot cere o verificare pe 10 ani a listelor de plata mentionez ca desi aveam bani la dumnealor in depozit apaream cu majorari .locuiesc la ultimul etaj si mi-am facut singura terasa acum avem iar probleme la care vecini spun ca nu e bun comun dar ei au incuiate la toate etajele camarutele unde se arunca gunoiul+ subsolul plin cu boxe oare acesti oameni nu au auzit de legea condominala va multumesc dana bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna Dana,
    Poti sa soliciti fisa apartamentului, acolo ai cotele de intretinere pentru apartamentul tau. Era bine sa lămurești aceste aspecte din timp si nu dupa 10 ani, acum poti sa mai discuti doar de ultimii 3 ani.

    daca reparația terasei ai achitat-o personal si ai factura, poti sa soliciti asociatiei restituirea sumei. terasa este proprietate comuna, iar reparatia se suporta de toti proprietarii indiferent de etaj.

    ghenele de pe fiecare etaj sunt tot spatii comune.

    RăspundețiȘtergere
  20. va multumesc pentru raspuns sunt Dana mai am o serie de nelamuriri avem probleme cuterasa am depus o cerere in dublu exemplar prin care le aduceam la cunostinta ca terasa sa deteriorat la care doamna de la asociatie ma intreaba DACA INTAMPINAM PROBLEME CU LEGEA 230\2007, IAM RASPUNS nu e treaba noastra e treaba instantei mea zis ca pe terasa nu mai pot lua bani mi-au pus prima sedinta dupa 12 august azi i-am solicitat sa anunte proprietari in scris de deteriorarea terasei le-am dat si hrtie pe cheltuiala mea mau privit dezgustator ...am zis luni va aduc verbal in scris prin care le cer sa instiinteze toti proprietari din bloc -care sunt bunurile comune -ce obligatii au proprietarii -responsabilitatile proprietarului -articolul de lege carene obliga sa o respectam -bunurile comune sunt calculate partial pe cota parte indiviza 44din1588din2007 .de regula lucrarile pentru hidroizolatie sunt urgente si nu se poate astepta acordul tuturor proprietarilor ci doar al comitetului executiv.fiind vara perioada concediilor am cerut sa fie instiintati in scris .V-am scris toate acestea deoarece cativa proprietari au zis ca terasa nue bun comun daca gresesc undeva va rog spunetimi -e lrgal o asfel de cerere . va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  21. buna ziua sunt dana va multumesc pentru raspuns vam mai scris dar nu gasesc mesajul am depus o cerere la asociatie ca terasa blocului are infiltratii pe 3 iulie doamna inginera a pus sedinta dupa 12 august am rugato sa instiinteze proprietarii in scris dumneaei mia raspuns so las in pace suntem multi proprietari 41.asi putea sa o cer in scris :-caresunt bunurile comune. -ce obligatii au proprietarii. -responsabilitatile proprietarului. -articolul de lege care ne obliga sa o respectam.mentionez ca terasa blocului este un bun comun iar cheltuelile de reparatie sunt repartizate tuturor locatarilor partial cu cota parte indiviza 44din1588din 2007.De regula lucrarile pentru hidroizolaresunt sunt urgente si nu se poate astepta acordul tuturor proprietarilor ci doar al comitetului executiv. pe cheltuiala mea am cumparat coli de hrtie pentru a fi instiintati toti proprietarii in scris cu tot ceia ce am cerut .Spre surprinderea mea vorbind cu cativa proprietari me-au zis ca nu sunt bunuri comune fiind vara perioadaconcediilor am cerut sa fiie instiintati in scris si sa nu mai fie sedinta amanata cu 10-15 zile pentru neprezentarea proprietarilor.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  22. Terasa este proprietate comuna si toți proprietarii suporta cheltuielile cu reparația terasei. Daca nu vor lua măsuri pentru a se efectua hidroizolația puteți sa-i acționați in judecata pentru recuperarea prejudiciului creat de inundații.

    RăspundețiȘtergere
  23. buna sunt dana scuzatima ca revin in romania e legala o astfel de cerere de care vam scris mai sus avocatul meu e in concediu si totul se intampla atat de repede si nu vreau sa fac ceva gresit va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua! Florentina ma numesc si as dori sa stiu daca este oblogatoriu si legal ca teava fluviala de scurgere sa treaca prin apartamentul meu sau, pe proprietatea mea o pot desfiinta. Imi ploua mai bine de 2 luni la etaj. 3, aceasta problema aparand dupa ce vecina de la etajul 4 impreuna cu administratorul, fara nici un anunt, au adus o echipa de "meseriasi" care sa schimbe palnia si sa-i repare infiltratiile de apa din hol. Aceasta peticire creeaza acum daune in 2 apartamente...mie la 3 si vecinei sale care nu are nici o teava in casa, dar care acum are peretii uzi. Si acum nu au bani sa rezolve problema iar administratorul aluneca ca un peste in aceasta problema. Ca atare, vreau sa tai fluviala, sa izolez in casa mea si ei sa-si traga teava pe afara sau pe unde vor. Ce ma impiedica sa nu o fac? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  25. Building Manager15 mai 2014, 13:06:00

    Nu aveti voie sa taiati teava pluviala, in schimb puteti sa-i somati pe responsabilii Asociatiei, Presedinte si Administrator, sa efectueze urgent reparatia. Daca acestia nu iau masuri, pot fi obligati sa va plateasca daune, urmare pagubelor suferite de dvs.
    Ca nu au bani, nu este o scuza. Cheltuiala se suporta de toti proprietarii.
    O firma de hidroizolații gasiti aici: hidrocon.3x.ro - hidroizolatii terase bloc

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna,sunt Irina
    Asociatia de proprietari a stabilit angajarea de paznici la intrarea in bloc.Eu nu imi permit sa platesc paznici.Ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!