4 septembrie 2011

Cum ne putem reabilita termic casa pe banii statului

Calitatea termică redusă a locuinţelor face ca, de multe ori, costurile cu încălzirea suportate de proprietari să fie destul de ridicate. Există câteva scheme financiare prin care statul susţine lucrările de reabilitare a locuinţelor, care pot reduce semnificativ efortul proprietarului.

Unul dintre primele proiecte puse la dispoziţie de stat în vederea creşterii calităţii blocurile este programul de reabilitare a locuinţelor construite între 1950 şi 1990. Din costul total al lucrărilor, 50% este suportat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, 30% de primăriile locale, iar restul de 20% de către proprietari. 

Programul este criticabil, pentru că selecţia imobilelor care au beneficiat de el este făcută de către Consiliile Locale şi există riscul ca repartizarea fondurilor să se facă şi pe diverse alte criterii ce nu ţin de indicatorii tehnici. Ponderea de 20% suportată de clienţi a fost considerată prea mare pentru bugetele multor familii, costul mediu al reabilitării unui apartament fiind de 3.500 de euro (conform autorităţilor), ceea ce înseamnă că fiecare proprietar trebuie să contribuie cu minimum 700 de euro. Unele bănci au identificat acest impediment şi au pus la punct produse speciale. 
Spre exemplu, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe oferă credite în lei fără a fi necesară o perioadă iniţială de economisire.
Casa verde
Un alt proiect lansat de guvern, prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), este programul Casa Verde. Proprietarii de imobile care doresc să îşi instaleze un sistem de încălzire ce utilizează energie regenerabila, pot primi din bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor până la 8.000 de lei, ­nerambursabili. Banii pot acoperi 100% din costul achiziţionării şi montării sistemelor ecologice, fără a fi necesar aportul financiar al proprietarului. 

Credit de reabilitare  cu costuri zero
Pe lângă cele două programe prezentate, statul derulează şi un proiect interministerial de îmbunătăţire a calităţii termice a locuinţelor, în care a fost implicat direct şi sistemul bancar. 
Proprietarii de case construite înainte de anul 2000, precum şi asocia­ţiile de proprietari de apartamente în bloc pot obţine credite bancare (de la CEC Bank şi BCR) cu dobândă subvenţionată de MDRT şi garanţie oferită de Ministerul Finanţelor Publice, prin Fondul de Garantare. 
Banii pot fi utilizaţi pentru reabilitarea termică a clădirii, repararea centralei de bloc sau vilă, introducerea unor sisteme alternative de generare de energie pentru asigurarea apei de consum, iluminat şi încălzit.   Proprietarii trebuie să susţină doar 10% din costul lucrărilor, restul putând fi rambursat, fără costuri, pe o perioadă de până la 5 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!