22 octombrie 2011

Cine este administratorul de bloc?

Cine poate avea calitate de administrator al unui imobil
  • Orice persoana fizica, angajata cu contract individual de munca ori conventie civila de prestari servicii.
  • Persoane juridice specializate, cu care se incheie un contract de administrare.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca
  • Sa fie atestat de catre o comisie de specialisti in domeniul financiar-contabil si al legislatiei muncii, constituitala nivelul consiliului local. Atestarea administratorilor in functie s-a facut pana la sfarsitul lunii august a.c.
  • Sa aiba capacitate profesionala, sa fie un bun gospodar si sa prezinte garantii morale, adica sa aiba cazierul judiciar "curat" (sa nu fi fost condamnat penal).
  • Sa prezinte garantii materiale similare celor aplicabile gestionarilor, adica sa depuna o suma de bani in contul asociatiei de proprietari, suma care i se va restitui la data incetarii functiei de administrator.
  • Sa fi urmat un curs de pregatire profesionala, organizat de consiliile locale in colaborare cu asociatiile profesionale neguvernamentale de specialitate (in cazul in care nu au desfasurat anterior activitati de administrare in cadrul unei asociatii de proprietari).
Important
  • Daca asociatia include pana la zece proprietari, functia de administrator o poate indeplini si presedintele asociatiei.
  • Administratorul poate cumula si functia de contabil al asociatiei, daca are pregatire de specialitate.
Obligatiile administratorului
  • Sa aduca la cunostinta persoanelor care locuiesc in cladire, prin afisare la loc vizibil, modul de stabilire a cheltuielilor curente pentru functionarea si intretinerea cladirii, inclusiv cele pentru reparatia capitalaa acesteia.
  • Sa controleze personalul angajat de catre asociatie pentru curatenie sau alte activitati gospodaresti.
  • Sa verifice contractele de inchiriere dintre asociatia de proprietari si persoanele fizice sau juridice care folosesc spatii din proprietatea comuna.
  • Sa asigure efectuarea la timp si in mod eficient a lucrarilor de intretinere si reparatii curente ale elementelor proprietatii comune.
Ce drepturi are administratorul
Este de inteles ca ne intereseaza, in special, acele drepturi care ne afecteaza in mod direct.
  • De a stabili conditiile in care se realizeaza serviciile de intretinere si reparatii curente ale elementelor de constructie si instalatiilor aflate in folosinta comuna, dar si in folosinta exclusiva a proprietarilor. Este greu de inteles (si de acceptat!) cum poate administratorul imobilului sa decida in ce fel se vor desfasura reparatiile intr-o locuinta proprietate personala; trebuie retinut insa, ca acest aspect poate interveni numai in cazul in care se perturba folosirea normala a partilor comune.
  • De a inspecta, in conformitate cu prevederile din statutul asociatiei, proprietatea individuala, in vederea inlaturarii defectiunilor aparute la instalatiile de folosinta comuna si a eliminarii pierderilor care determina cresterea nejustificata cheltuielilor asociatiei de proprietari. Este o atributie care poate genera abuzuri si conflicte intre proprietari/locatari si administrator, daca acesta nu respecta prevederile statutului asociatiei, arogandu-si drepturi de "organ de cercetare".
  • De a citi periodic indexul contoarelor individuale apartinand proprietarilor, in conditiile in care acestea sunt montate cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari si al furnizorului de utilitati.
  • De a introduce la plata consumurilor persoanele care locuiesc temporar sau presteaza activitati gospodaresti, care depasesc limita minima de sedere, stabilita prin hotararea adunarii generale a asociatiei. Proprietarilor le revine obligatia sa anunte numarul persoanelor respective, dar, in nici un caz, nu trebuie sa se instituie un sistem de "urmarire si sesizare" din partea vecinilor (!?), specific vremurilor de trista amintire
Cum raspunde administratorul pentru faptele sale
Contraventional (cu amenda de la 2.000.000 la 20.000.000 lei) pentru neindeplinirea obligatiilor referitoare la mentinerea in stare de siguranta in exploatare a cladirii si la functionarea normala a instalatiilor cladirii.
Civil, patrimonial - pentru producerea de prejudicii persoanelor care locuiesc in imobil.
Penal - pentru savarsirea infractiunii de delapidare, constand in insusirea si/sau folosirea, in interesul sau ori al altei persoane, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneazasau le administreaza. Administratorul este asimilat categoriei functionarilor publici, fiind astfel supus unui regim mai aspru de sanctionare in cazul savarsirii unor fapte care au legatura cu serviciul.
Dincolo de reglementari legale si principii de organizare, este neindoielnic faptul ca administratorul unui imobil trebuie sa-si desfasoare activitatea pe baza regulilor de buna-vecinatate si a principiilor bunei-cuviinte.

Doriţi o firma specializată în administrarea imobilelor, vizitaţi site-ul: http://www.administrator-imobile.net/

2 comentarii:

  1. cum platesc un administrator angajat cu conventie civila care este pensionar?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru un administrator care este angajat prin convenţia civilă de prestări servicii, obligaţiile fiscale sunt: impozit, cotele pentru şomaj şi pensii pentru angajat.

    Nu se plătesc şomaj şi pensii în cazul pensionarilor ci doar impozit.

    http://blocul-meu.blogspot.com/2011/06/angajari-in-asociatia-de-proprietari.html

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!