29 mai 2011

Întrebări şi răspunsuri Asociaţii de Proprietari - Administratorul de bloc poate fi angajat printr-o convenţie civilă


Sunt administrator de bloc. Pe un proprietar care nu aduce indexul de apometre la apă rece şi apă caldă pot să-l trec la pauşal? Câţi metri cubi de persoană să trec: 4 sau 5 metri cubi?
Răspuns: În cazul dv., se estimează consumul individual conform ultimului consum declarat de proprietar. Regularizarea consumului se va face atunci când proprietarul va declara următorul consum.

Cum poate fi plătit administratorul dacă are o normă de 12 ore pe lună?
Răspuns: Administratorul de imobile poate fi angajat fie printr-o convenţie civilă, fie pe bază de contract individual de muncă

Administratorul spune că repartizarea cheltuielii pentru femeia de serviciu se face pe apartament, nu pe număr de persoane, cum era legea veche. Cum e corect?
Răspuns: Cheltuielile asociaţiei de proprietari cu îngrijitorul se repartizează după numărul de persoane care locuiesc, întrucât persoanele prezente produc aceste cheltuieli. Baza legală este OMEF nr. 1.969/2007 anexa 2 lista de plată şi H.G. nr. 1.588/2007.

Cum se iau hotărârile asupra destinaţiei spaţiilor comune?


Răspuns: Prin hotărârea adunării generale sau, în situaţii excepţionale, prin acordul scris al majorităţii proprietarilor, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal.

Mai mult:  Libertatea.ro

26 mai 2011

Ghenele de bloc ar trebui desfiintate, iar gunoiul colectat selectiv

Ghenele de bloc ar trebui desfiintate, iar locatarii obligati sa colecteze gunoiul selectiv, considera peste doua treimi dintre respondentii unui sondaj realizat de Ziare.com pe aceasta tema.
Sondajul s-a desfasurat in perioada 13.05.2011 - 20.05.2011 si la el au participat 1.438 de cititori Ziare.com care au dorit sa isi spuna parerea in aceasta privinta.

66.27% dintre cititorii Ziare.com au raspuns afirmativ la aceasta intrebare, 30.60% au fost impotriva ideii de desfiintare a ghenelor de bloc, in timp ce 3.13% au spus ca nu sunt interesati de subiect.

Comisarul Garzii de Mediu Silvian Ionescu a avertizat ca, in Romania, colectarea selectiva a deseurilor se afla la un grad de doar 1%, in conditiile in care media europeana este de 24% si creste an de an.

In opinia sa solutia ar fi amenzi usturatoare pentru cei care nu colecteaza selectiv deseurile, dar si desfiintarea ghenelor si inlocuirea lor cu recipiente pentru colectare selectiva. Seful Garzii de Mediu da exemplul Ungariei, care a reusit sa rezolve problema colectarii deseurilor in acest fel.

Costurile insa s-au ridicat la 30.000 de euro pe bloc.

Viceprimarul Capitalei, Victor Iovici, s-a declarat si el de acord cu ideea, sustinand ca bucurestenii trebuie pregatiti pentru aceasta schimbare, in primul rand prin educatie si constructia infrastructurii specifice.

Costurile pentru colectarea selectiva s-ar ridica la aproximativ 1,8 miliarde de lei, insa investitia poate fi realizata prin fonduri europene.Sursa: Ziare.com

24 mai 2011

Cât costă întreţinerea lunară a unui apartament nou


Proprietarii locuinţelor din ansamblurile rezidenţiale noi suportă costuri mai mari faţă de cei din blocurile vechi, deoarece administratorii iau mai mulţi bani pentru facilităţi. Sursa: Evz.ro

Înainte de a achiziţiona locuinţa dorită, este recomandat să vă documentaţi referitor la costurile pe care va trebui să le suportaţi lunar cu întreţinerea acesteia.

Dacă vorbim despre locuinţele noi, trebuie să ştiţi că cele mai multe ansambluri rezidenţiale percep şi diverse taxe de mentenanţă, care diferă destul de mult, în funcţie de facilităţile oferite de complex şi la care se adaugă costurile cu utilităţile.

Concret, orice facilitate oferită de un dezvoltator sau manager de complex, precum piscină comună, monitorizare video, lifturi suplimentare, spaţii de joacă pentru copii sau săli sportive - înseamnă bani în plus pe care îi veţi plăti lunar.

Taxele de mentenanță, de la 70 de lei pe lună

De exemplu, pentru o garsonieră din complexul Primăvara, situat în cartierul Drumul Taberei din Capitală, proprietarul va plăti costuri lunare de întreţinere de aproximativ 70 de lei. În acelaşi timp, pentru o locuinţă cu două camere va scoate din buzunar aproximativ 125 de lei pe lună..

23 mai 2011

Cât de periculoase sunt antenele de pe bloc

Locatarii unor imobile pe care sunt amplasate antene GSM ajung la conflicte din cauza posibilelor radiaţii. În alte blocuri, antenele sunt considerate o binecuvântare, iar asociaţia câştigă bani frumoşi de pe urma chiriilor. Sursa: Adevarul.ro

Locatarii unui bloc din centrul Timişoarei sunt în conflict cu preşedintele de asociaţie din cauza unei antene de telefonie mobilă montate pe bloc. Oamenii susţin că antena a fost  montată fără ştiinţa sau aprobarea lor. „Influenţa radiaţiilor este nefastă şi în şase luni ne putem trezi cu un cancer fără să ştim cui să-i mulţumim”, a declarat G. B., unul dintre locatari. „Avem mai mulţi oameni în bloc care au murit deja de cancer”, a spus un alt locatar.
În tot acest timp, un alt bloc de pe strada Corneliu Coposu din Timişoara prosperă de pe urma antenelor montate pe acoperiş. Şeful comisiei de cenzori din cadrul asociaţiei, M.l G., susţine că asociaţia primeşte o chirie lunară de 1.000 de euro pentru antenele montate pe bloc.

22 mai 2011

Scara de bloc, zugrăvită tip "papagal" din etaj în etaj

Locatarii au idei năstrușnice, mai ales când vine vorba despre părţile comune ale imobilului Zugrăvirea unei scări de bloc poate fi, de cele mai multe ori, un obiectiv greu de atins. Sursa: Adevarul.ro

Locatarii au idei năstruşnice, mai ales când vine vorba despre părţile comune ale imobilului
Zugrăvirea unei scări de bloc poate fi, de cele mai multe ori, un obiectiv greu de atins. Şi asta pentru că proprietarii scot cu greu bani din buzunar. Şi atunci când o fac, preferă să îşi coloreze singuri "perimetrul" din jurul apartamentului. Administratorii se plâng că din acest motiv multe scări de bloc au devenit adevărate caricaturi.
"Pe oameni nu îi interesează cum arată scara pe care locuiesc, chiar dacă aceasta se află în proprietate comună. Ei fug de răspundere şi preferă să nu se implice.
Altfel cum se explică faptul că la şedinţele de bloc vin numai câteva persoane", ne-a declarat C. B., administratorul unui bloc din sectorul 5 al Capitalei, aflat în apropierea Parcului Sebastian. Femeia ne-a spus că a strâns cu greu 3.000 de lei pentru a renova şi moderniza numai parterul. "Am montat uşi din PVC, am pus gresie, am schimbat geamurile sparte şi am zugrăvit pereţii scării.
Numai mâna de lucru a costat asociația în jur de 1.500 de lei. Dacă am fi angajat o firmă specializată, care să ne renoveze toate cele opt etaje, ne-ar fi costat peste 15.000 de lei.
Aşa că am hotărât să zugrăvim numai parterul, iar pe nivel şi-a făcut fiecare locatar cum a vrut. Să vedeţi ce caricatură a ieşit. Fiecare etaj are altă culoare pe pereţi. Unul este vopsit în roz, altul, în vernil, în timp ce un altul are forme geometrice şi picăţele albastre. Nimeni nu s-a atins însă de geamurile sparte", a adăugat administratorul. 

O lucrare profesională durează două săptămăni
Pentru zugrăvirea sau modernizarea casei scării de bloc,

21 mai 2011

Viaţa la bloc: chin sau binefacere

Traiul în cartierele-dormitor uniformizează şi depersonalizează. Ce a făcut blocul din om? Soluţia pentru adăpostirea unui mare număr de oameni s-a transformat pentru mulţi într-o povară.
Fondul de rulment, codul de interfon, programul de linişte, ziua de bătut covoare, şedinţa lunară a asociaţiei de locatari sau proprietari, vecina pensionară care trage cu ochiul pe vizor.

Toate fac parte din cotidianul locatarului la bloc. Viaţa la comun care îl poziţionează pe român atât de aproape şi, în acelaşi timp, atât de departe de vecinul său începe de dimineaţă în zgomotul maşinii de gunoi, care a înlocuit cântatul cocoşilor din mahalaua de altădată.

Arhitecţii susţin că blocurile de locuinţe au devenit o soluţie peste tot în Europa, ca urmare a industrializării puternice, a migraţiei de la sat la oraş, a perioadei „baby boom”.

O soluţie pentru adăpostirea unui număr foarte mare de oameni. Apelân­­du-se la această variantă, extinderea oraşelor s-a realizat pe verticală, pe suprafeţe suprapuse, şi au fost salvate arii naturale importante care ar fi fost ameninţate dacă s-ar fi construit pe orizontală.

Dar, în acelaşi timp, uriaşele dormitoare comune în care s-au mutat i-au depersonalizat şi uniformizat pe oameni. În România, acest lucru s-a întâmplat mai ales din cauza renunţării la „faţa umană” a urbanismului funcţionalist şi din cauza înghesuirii blocurilor pe spaţii care ar fi fost destinate iniţial spaţiilor verzi sau locurilor de joacă.

18 mai 2011

Reabilitarea termică se face doar cu acordul a 90% din proprietari

În contextul în care se anunţă mărirea preţului gigacaloriei, e bine ca blocurile să fie izolate termic. Asta înseamnă mai puţină căldură consumată şi, deci, mai puţini bani cheltuiţi la întreţinere.
Care sunt cele trei metode prin care vă puteţi izola blocul:

1. Cu banii asociaţiei de proprietari, pe bază de contract cu o firmă specializată care poate accepta plata în rate. Este cea mai sigură şi mai ieftină variantă, proprietarii plătind în final circa 1.500 de euro/apartament. 

2. Prin credit bancar. Conform O.U.G. nr. 69/2011, ţinân-du- se cont de următoarele aspecte: 4 Este obligatoriu acordul a 90% din proprietari.
- Creditul se acordă pentru maximum 90% din suma necesară. Asociaţia trebuie să aibă minimum 10% din valoarea lucrării, adică 10.000 de euro.
- Perioada maximă de rambursare e de 5 ani. Rata lunară în acest caz este de aproximativ 200 de lei/apartament, timp de 5 ani.
- Asociaţia suportă costurile cu expertiza tehnică, auditul energetic, documentaţia de autorizare, proiectul tehnic şi certificatele energetice (înainte şi după lucrare). Costurile pot fi de cel puţin 3.000 de euro.
- Asociaţia de proprietari trebuie să fie legal constituită şi să nu aibă datorii.
- Statul român subvenţionează dobânda, dar alte costuri ale creditului neprevăzute de lege, precum şi penalităţile băncii la neplata ratelor se suportă de asociaţie. 

3. Prin finanţare din partea autorităţii publice locale, la solicitarea asociaţiei, conform O.U.G. nr. 69/2010, art. 10:
- În valoare de maximum 30% din suma prevăzută în devizul general, inclusiv pentru cota ce revine asociaţiei de proprietari şi pentru elaborarea documentaţiei, în condiţiile stabilite de consiliul local. Atenţie: în acest caz, asociaţia nu poate controla lucrarea şi nu are acces la toate documentele (deviz).

Sursa:  Libertatea.ro

Firma specializata in lucrari de hidroizolatii si termoizoltii: Hidroizolatii-Profesionale

15 mai 2011

Preşedintele asociaţiei de proprietari

Problemele din bloc sunt cauzate, de multe ori, de incompetența sau de abuzurile celor mandatați de proprietari să gestioneze bunurile comune şi mai ales banii de întreținere. Cum schimbați conducerea asociației de proprietari.

Întrucât în prezent nu există o autoritate specială pe care proprietarii să o angajeze şi să stea liniştiţi că de problemele lor se ocupă cineva specializat, singurele soluţii pentru încurcăturile apărute în anumite situaţii sunt:

1. Schimbarea prin vot. Numai prin votul majorității proprietarilor prezenți (50%+1) la o adunare generală se poate schimba președintele, cât si membrii comitetului executiv ori cenzorii aleşi. Dacă preşedintele ţine cu dinții de putere, adunarea generală extraordinară va fi convocată şi ţinută de proprietari într-un număr de cel puțin 20% din totalul membrilor asociației.

2. Prin decizia comitetului executiv se pot schimba administratorul, îngrijitorul, instalatorul, fochistul ş.a. Tot prin decizia comitetului executiv se poate suspenda preşedintele, dacă acesta a făcut abuzuri sau dă dovadă de dezinteres total faţă de atribuţiile pe care le are în asociaţie. Atunci când aveţi probleme care nu se rezolvă, este obligatorie schimbarea, altfel riscul e foarte mare şi cu cât timpul trece, cu atât costurile cresc, iar confortul la bloc scade.

12 mai 2011

Chiriaşii pot participa la şedinţele asociaţiei

În primul rând, trebuie să ştiţi că un chiriaş nu poate fi membru al asociaţiei de proprietari.
Faţă de asociaţia de proprietari, chiriaşul nu are nici un drept. Doar proprietarul are drepturi şi poate mandata chiriaşul, în numele său, să participe la adunarea generală, dar numai cu drept de vot, iar acesta poate decide numai aşa cum a stabilit proprietarul prin împuternicire.
Drepturile şi obligaţiile chiriaşului sunt faţă de proprietarul apartamentului/ spaţiului şi sunt stabilite în contractul de închiriere care a fost încheiat.
Obligaţiile chiriaşului faţă de asociaţia de proprietari sunt cele stabilite de comun acord cu proprietarul prin contract şi se referă strict la plata întreţinerii, inclusiv cota pentru reparaţiile comune ale blocului.

Nu plăteşte restanţele
Dacă proprietarul deţine cu chirie un loc de parcare în faţa blocului, acesta îl poate da spre folosinţă chiriaşului pe durata contractului.
Dacă apartamentul închiriat are restanţe la întreţinere, obligaţiile şi răspunderea legală faţă de asociaţia de proprietari sunt ale proprietarului. Orice acţiune se va face împotriva proprietarului. Acesta, la rândul său, în condiţiile contractului, îşi va rezolva sau nu problema cu chiriaşul.
Reparaţiile din interiorul apartamentului sunt în sarcina chiriaşului, numai dacă au fost convenite cu proprietarul prin contractul de închiriere.
Dacă vecinii chiriaşului fac gălăgie sau nu respectă orele de linişte, acesta are tot dreptul să apeleze la poliţia de proximitate.

10 mai 2011

Ce platiti la bloc cand lipsiti de acasa?

Este sezonul concediilor si multe persoane pleaca de acasa pentru perioade mai lungi de timp, lucru care inseamna si o diminuare a cheltuielilor de intretinere. Pentru a nu fi pacaliti de administratorii prea zelosi sau care nu cunosc legea, Libertatea va spune care sunt platile pe care trebuie sa le faceti cand lipsiti de acasa mai mult timp si de ce anume sunteti scutiti.

Daca plecati de acasa doar pentru cateva zile, nu puteti fi scutiti de la plata utilitatilor pe care le consumati. Lucrurile se schimba insa atunci cand lipsiti mai mult de o luna din apartament si acesta ramane nelocuit. In acest caz, se considera ca temporar nu mai locuiti acolo si astfel puteti fi scutiti de la plata unor utilitati cum ar fi apa, gazele, gunoiul, salariul femeii de serviciu. 'Cheltuielile pe numar de persoane, adica ce nu consumam, nu se achita cand nu suntem acasa. In schimb se platesc reparatiile si service-ul liftului, lucrarile de reparatii la terasa, la interfon, la conductele comune, cheltuielile administrative - in afara salariului femeii de serviciu si orice consumuri pe parti comune', ne-a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Aceste obligatii legale de plata se numesc cota-parte indiviza care se calculeaza in functie de suprafata utila a casei, nu pe numar de persoane, si deriva din folosirea proprietatii comune din bloc.

Inainte de a pleca de acasa cel putin o luna, trebuie sa faceti o cerere scrisa catre administratia blocului prin care sa notificati acest lucru si sa mentionati perioada in care apartamentul va fi liber. In baza acesteia, veti fi scutiti de la plata intretinerii. Ramane insa sa achitati cheltuielile comune (pe cota-parte indiviza). In cazul in care apartamentul a fost nelocuit mai mult de o luna si, in ciuda faptului ca ati anuntat administratia in timp util despre aceasta, totusi sunteti trecuti la intretinere, acest lucru contravine legilor in vigoare si reprezinta un abuz din partea administratorului care poate fi reclamat la primarie.
Care sunt cheltuielile comune
- cheltuieli de reparatii, service (lift, centrala de bloc, interfon etc.) sau diverse investitii ale asociatiei;
- cheltuieli administrative si gospodaresti (detergent, mopuri, galeti, becuri etc.);
- salariile sau indemnizatiile administratorului, casierului, instalatorului sau mecanicului, presedintelui, cenzorului sau portarului, fara a fi inclus si venitul femeii de serviciu;
- consumurile sau pierderile din spatiile comune;
- antena colectiva (dupa caz). Sursa: Libertatea.ro

Servicii de administrare imobile: www.administrator-imobile.net

3 mai 2011

Cum scapati de mugegaiul din casa, Informatii utile!

Folosiţi hota în bucătărie, nu uscaţi rufe în casă, aerisiţi bine camerele, schimbaţi-vă jaluzelele orizontale şi izolaţi exterior casa. Dacă vecinii de bloc nu au izolaţie, riscul de a face mucegai persistă

Mucegaiul în casă poate fi favorizat de geamurile de termopan şi uşile metalice de interior care nu permit aerului să circule în cameră. O cauză frecventă pot fi şi jaluzelele orizontale: apa se va scurge pe geam pentru că aerului nu i se permite să circule. Un nivel necorespunzător de umezeală care dă "naştere" mucegaiului trasformă casa întro rezervă de ciuperci extrem de agresive pentru sănătate.

Iarna menţineţi temperatura între 20 şi 24 de grade C

De regulă, mucegaiul apare pe pereţii interiori şi tavan din cauza acumulării de umezeală permanentă pe suprafaţa lor.

"Există două situaţii în care apare condensul. Prima se referă la o anumită valoare a umidităţii absolute a aerului, când temperatura acestuia, lângă peretele rece, scade sub o anumită valoare (temperatura punctului de rouă), iar cea de-a doua la o anumită valoare a temperaturii aerului, când cantitatea de vapori de apă creşte peste valoarea de saturaţie", explică profesor doctor inginer T. T..

El recomandă ca, în această perioadă rece a anului, temperatura din încăperi să se situeze între 20 şi 24 de grade C, iar umiditatea între 30 şi 60%. Cea mai la îndemână soluţie pentru a evita apariţia mucegaiului este aerisirea camerelor.

O altă soluţie se referă şi la izolaţia construcţiei. "Una dintre variante e izolarea pe partea exterioară a peretului. Dacă nu e posibil, peretele se izolează la interior, intercalându-se între izolaţie şi vechiul perete diferite tipuri de bariere de vapori, care pornesc de la vopsiri cu produse speciale sau lipiri de materiale plastice, până la intercalarea în aceleaşi locuri de plăci metalice, care nu ruginesc (de exemplu, foi subţiri de cupru)", detaliază profesor doctor inginer Teodor Tereţean.

Titel Voineag, administrator al firmei Tele GSM Construct, din Bucureşti, specializată în consultanţă pentru mucegai, nu recomandă însă izolarea pereţi lor pe interior pentru că între perete şi polistiren va exista mereu apă şi condens.
"În ceea ce priveşte izolarea pe exterior, e bine ca plăcile să nu fie mai mici de 8 cm, pentru a nu exista pierderi termice", spune administratorul.

Dacă staţi la bloc iar vecinii nu-şi fac izolare exterioară riscul să aveţi probleme din cauza mucegaiului persistă.

1 mai 2011

Apa caldă de la ultimele etaje este de fapt rece

Cei care locuiesc la etajele superioare plătesc ca apă bună de îmbăiat şi apa rece care le vine la robinet în loc de apă caldă.

Nevoia unui duş fierbinte la primele ore ale dimineţei pentru G. O. (32 de ani) se loveşte de o piedică: la robinet e apă rece în loc de apă. Pentru că stă la etajul opt al unui imobil de pe strada Nicolae Grigorescu din Bucureşti, tânărul trebuie să lase cinci minute apa caldă deschisă să curgă pentru ca aceasta să se încălzească.

"Stau ca prostul şi aştept"
"Eu plec la ora 7 dimineaţă la muncă, lucrez în industrie în zona Republica. Mă trezesc la ora 6.00 dimineaţa şi până în 6.30 încerc să fac duş. Este iritant să dau drumul la apă şi ea să fie rece, să stau apoi ca prostul câteva minute şi s-o aştept", ne-a declarat tânărul.

Problema apei reci în loc de apă caldă de la etajele superioare este întâlnită şi seara. "Eu stau în zona Petrache Poenaru, într-un apartament de două camere de la etajul şapte. Eu muncesc într-un restaurant până seara mai târziu, uneori chiar mă duc la sală sau alerg. Aşa că se întâmplă să ajung acasă după ora 23.00. Încerc să-mi fac duş imediat cum intru pe uşă, dar e imposibil. Apa e rece, trebuie s-o las să curgă măcar două minute, dacă nu şi mai mult. Nu mi se pare în ordine aşa ceva", ne-a povestit şi M. M. (25 de ani).

"RADET asigură serviciile doar până la nivelul scării de bloc"