14 decembrie 2011

Ce obligaţii are administratorul la sfârşit de an

Administratorii trebuie să-şi încheie calculele pentru anul care a trecut, cât şi să-şi pregătească un plan de acţiune pentru noul an.
  1. Inspecţie tehnică asupra instalaţiilor de apă, căldură, canalizare, asupra subsolului, terasei, ghenei, faţadei, casei scării şi a altor elemente ale proprietăţii comune. Se face un raport scris cu necesarul lucrărilor de reparaţii pentru 2012, care se dă, sub semnătură, preşedintelui asociaţiei.
  2. Analiza restanţelor din bloc, atât ale proprietarilor, cât şi ale asociaţiei, către terţi furnizori.
  3. Balanţa financiar- contabilă (situaţia activ-pasiv) a asociaţiei la sfârşit de an.
  4. Rezolvarea problemelor de mică anvergură care nu au fost încă soluţionate.
  5. Trebuie să supravegheze curăţenia generală pe spaţiile comune ale blocului.
  6. Să propună preşedintelui sau comitetului executiv o serie de măsuri şi reguli menite să îmbunătăţească activitatea din cadrul asociaţiilor de proprietari.
  7. Să amenajeze administraţia şi avizierul ca pentru Sărbătorile de iarnă. Să aibă grijă să nu fie probleme cu uşa de la intrare, cu interfonul, cu lumina de la parter şi de pe casa scării.
  8. Să îi informeze pe proprietari cu privire la programul de Sărbători şi să dea un telefon de contact în caz de inundaţii sau de alte probleme majore.
  9. Să propună preşedintelui premierea sau orice altă formă de mulţumire faţă de persoanele sau proprietarii care pe parcursul anului 2011 au contribuit necondiţionat la rezolvarea unor probleme din bloc.
Sursa: Libertatea.ro

7 decembrie 2011

Platiti mai mult la intretinere? Cum sa evitati facturile mari

Decizia Guvernului de a elimina subvenția pe gigacalorie, de care beneficia toata populatia, se resimte deja in pretul facturilor la intretinere.
In Bucuresti, de exemplu, costurile din aceasta iarna vor creste in medie cu 100 de lei pe luna pentru o familie.

Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu, a anuntat ca pragul maxim al veniturilor pe membru de familie pentru care se va acorda subventia de pana la 10% din factura intretinerii va creste de 615 lei la 786 lei.

Persoanele singure, cu venituri mai mici de 1.082 lei, vor avea de asemenea o reducere de 10% la intretinere.

Cu toate acestea, ajutoarele nu pot acoperi creșterile de costuri, iar familiile care nu indeplinesc conditiile sunt impovarate de facturile tot mai mari.

Si cum energia termica devine din ce in ce mai pretioasa, eFin.ro va ofera cateva sfaturi pentru a diminua cat mai mult risipa de caldura din locuinta si pentru a reduce cu cateva procente factura la intretinere.

Citeste mai multe despre Platiti mai mult la intretinere? Cum sa evitati facturile mari pe eFin.ro