12 ianuarie 2012

Cum scapi de mucegai?

Ciupercile de mucegai fac parte din mediul nostru de viata, in mod natural. Sporii lor se regasesc aproape peste tot, chiar si in incaperile interioare. Ele sunt, de obicei inofensive. Problema se pune cand concentratia lor depaseste un anumit nivel, mucegaiul putand provoca probleme de sanatate pentru locuitori.

De cele mai multe ori, mucegaiul se formeaza in secret. Un miros specific si mici pete negre pe pereti, tavan sau pe spatele mobilierului vechi sunt primele semne de aparitia mucegaiului in casa.

Dezvoltarea mucegaiului intr-o camera este determinata, in principal, de trei factori: umiditatea, substante nutritive si temperatura ambientala. Dintre cele enumerate mai sus, umiditatea reprezinta cea mai importanta sursa de alimentatie. Mucegaiul creste si se dezvolta in zone cu umiditate crescuta.

Dar de ce avem umiditatea (prea) ridicata intr-o cladire? Care sunt cauzele umiditatii crescute intr-o cladire?

In primul rand, din infiltratii de apa, in mod direct: infiltratii printr-un acoperisului deteriorat sau in cazul tevilor rupte in pereti.

Un alt aspect, mai putin cunoscut este blocarea transferului umiditatii prin pereti, din interior spre exterior, la nivel capelar. Acest fenomen este denumit de unii "respirarea" casei. Daca aceasta respiratie este ingreunata, sau impiedicata, umiditatea se cumuleaza in pereti si se formeaza condensul. Acest lucru se intampla, in special in cazul constructiilor izolate inadecvat, si/ sau neincalzite si neventilate corespunzator. Greseli in constructii precum puntile termice, conduc iarasi, la probleme de acest gen.

Intr-o camera sanatoasa, umiditatea aerului este de 65-70%. O umiditate permanenta de peste 80% creste semnificativ probabilitatea de aparitie a mucegaiului.

Impactul asupra sanatatii

Numeroase studii aparute recent au aratat o legatura stransa intre expunerea oamenilor la mucegai si imbolnavirile la nivelul cailor respiratorii. Sporii de mucegai sunt inhalati cu aer si creaza reactii alergice si iritatii la nivelul cailor respiratorii.

Inca nu se stie exact concentratia de spori in aerul inhalat peste care apar aceste efecte negative asupra sanatatii, dar in principiu se crede ca si cele mai mici concentratii sunt capabile sa declanseze reactii alergice la persoanele sensibile.

Cum scapi de mucegai?

In cazul in care suspectati existenta mucegaiului, specialistii recomanda sa examinati indeaproape suprafata peretilor. Verificati in special zonele ascunse, in spatele mobilierului, dar si colturi si tavan. In Germania, de exemplu se folosesc din ce in ce mai mult si caini instruiti pentru a detecta si cele mai mici pete de mucegai.

Pentru a scapa complet de mucegai, trebuie eliminate sursele de alimentare a acestuia. De foarte multe ori insa (in special in cazul constructiilor vechi), acest lucru nu mai este posibil.

In comert se gasesc o serie de produse pentru eliminarea mucegaiului: solutii lichide, prafuri sau chiar sub forma de spray, fiecare cu un impact mai mare sau mai putin eficient, cu un grad mai mare sau mai mic de concentratie de chimicale.

Pe langa aceste solutii, iata cateva sfaturi utile pe care le puteti incerca, si care nu implica investitii foarte mari:

- curatati suprafata atacata de mucegai cu alcool sau cu o solutie de soda (o lingurita de soda se dizolva intr-un litru de apa si se sterge suprafata). Datorita caracterului alcalin, soda distruge sporii de mucegai.
Cu aceasta solutie se poate curata si lemnul atacat de mucegai
- aplicati apoi, pe suprafata curatata si uscata, var sau vopsea pe baza de var. Varul impiedica formarea de mucegai in mod natural.
- repetati operatiunea o data la 2 - 3 luni, daca e necesar
- lasati o distanta suficienta in spatele mobilierului, pentru o aerisire corespunzatoare a peretelui
- important: folositi manusi si ochelari de protectie; cu toate ca sunt materiale naturale, netoxice, atat soda, cat si varul au un efect iritant

Pentru zone puternic atacate sau cand si tencuiala e deja deteriorata, se recomanda aplicarea unor tencuieli speciale de asanare a mucegaiului.


www.naturalpaint.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!