27 februarie 2012

Ce trebuie să ştii dacă nu vrei să te păcăleşti când cumperi o casă

Vrei ceva ieftin şi bun, într-o zonă civilizată şi aproape de un mijloc de transport? Oricare ţi-ar fi dorinţa trebuie să ştii că sunt nişte criterii ce nu pot fi omise dacă vrei să nu iei ţeapă.

După ce ţi-ai ales zona, ai dat telefoane, ai verificat anunţurile din ziare şi de pe net şi ai mers la vizionări, Cristina Muşat, broker imobiliar la Magic House Imobiliare, îţi spune care sunt aspectele pe care să le iei în calcul înainte de cumpărare:
  1. Anul de construcţie al imobilului - România fiind situată într-o zonă activă seismic, trebuie să te orientezi către un bloc construit după 1977.
  2. Etajul - Tot din considerentul unui eventual cutremur sau al funcţionării liftului, sunt de preferat locuinţele situate între etajul 1 şi 5. Apartamentele de la ultimul etaj sunt mai ieftine, dar proprietarii pot avea de suferit din cauza terasei.
  3. Panorama - Este reconfortant să ai o vedere frumoasă, ideal spre o zonă verde. Vederea stradală oferă o perspectivă deosebită, dar are şi dezavantaje: praful şi zgomotul
  4. Luminozitatea - Când soarele îţi bate dimineaţa în geam altfel începi ziua, de aceea luminozitatea este un criteriu de bază
  5. Vegetaţia - peste tot unde te uiţi vezi numai asfalt de aceea ar fi de preferat să ai câţiva copaci. Dar şi în acest caz trebuie să decizi unde faci compromisul: vrei verdeaţă şi, implicit, umbră sau vrei lumină şi mai puţini copaci?
  6. Izolaţia - Dacă nu este facută bine vei face sigur igrasie sau condens. Iar în cazul în care apartamentul este situat pe colţ, văruiala proaspată poate ascunde un viciu de izolaţie.
  7. Calitatea finisajelor - Unele aşa-zise îmbunătăţiri ascund defecte importante, cum ar fi gresia pusă peste linoleum sau faianţa prost montată.
  8. Situaţia achitării cotelor de întreţinere - trebuie să verifici dacă blocul are datornici deoarece rişti să ţi se oprească furnizarea utilităţilor, cel mai adesea apa caldă sau rece.
  9. Contorizarea blocului - contează ca blocul să fie contorizat ca să poţi să-ţi montezi apometre şi repartitoare.
  10. Situaţia referitoare la centralele termice - Ca să ştii ce bani ai de băgat după cumpărare află dacă cei mai mulţi locatari au centrale. În acest caz va trebui să-ţi montezi si tu una iar asta costă.
  11. Poziţionarea faţă de spaţiul de depozitare a gunoiului - Dacă nu vrei să simţi mirosuri greu de suportat, nu alege un apartament al cărui geam de la bucătărie dă spre ghenă.
  12. Geamul de la baie - Pentru o bună ventilare a băii este ideal să ai fereastră, nu aerisire.
  13. Vecinii - Traiul la bloc presupune convieţuirea cu mai multe familii şi de aceea este important să ai vecini civilizaţi, politicoşi, cu statut social similar cu al tău. De asemenea, e bine să fie responsabili şi să nu uite mereu robinetul deschis. Numărul de inundaţii care "s-au abătut" asupra viitoarei tale case reprezintă un indiciu în acest sens.
  14. "Cazierul" blocului - Interesează-te prin vecini sau de la Secţia de Poliţie dacă au fost spargeri în bloc şi câte, dacă sunt locatari gălăgioşi, puşi pe scandal sau care dau muzica tare toată noaptea.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Am si eu doua nelamuriri in care doresc o parere specializata:

    1. Daca o persoana este in concediu de crestere copil poate primit indemnizatie de cenzor si sub ce forma: contract de mandat, conventie civila, etc? Bineinteles sa nu piarda indemnizatia de crestere copil.

    2. La un bloc nou unde nu sunt vandute toate apartamentele cum se repartizeaza cheltuielile pe persoane. Vreua sa precizez ca desi apartamentele nu sunt vandute reprezentantii firmei care vinde apartamentele vin zilnic cu diversi posibili cumparatori: deci folosesc lumina pe scara blocului, liftul etc. E normal sa se treaca 0 persoane la intretinere si proprietarii sa plateasca tot consumul?

    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua! Singurele restricții cu privire la funcțiile deținute în cadrul asociației de proprietari sunt cele legate de restricțiile impuse pentru funcționarii publici. Celelalte venituri se asimilează într-adevăr salariilor și sunt impozitate ca atare.

    In ceea ce privește situația apartamentelor care sunt nelocuite dar care sunt vizionate în vederea vânzării, pentru acestea nu se poate stabili ca plata decât ceea ce revine conform cota indiviza, întrucât nu sunt realmente consumuri care pot fi dovedite prin prezenta unei persoane. Se poate stabili totuși printr-o adunare generala dacă pentru aceste apartamente sa se perceapă o cota pentru consumul electric al liftului și pentru lumina de pe casa scării.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!