6 februarie 2012

Cheltuielile comune la bloc

Proprietarii de apartamente de bloc sunt obligaţi să achite cheltuielile efectuate pentru întreţinerea spațiilor comune. 


Cheltuielile pe cotă-parte indiviză de proprietate, în funcție de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spatiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalații din condominiu aflate în proprietate comună.

Printre cheltuielile care se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar sunt :
  • fondul pentru reparații stabilit în adunarea generală;
  • salariul personalului pentru curățenie;
  • lucrări de întreținere, service, reparaţii ale ascensorului şi ale interfonului;
  • lucrări de întreținere, service, reparații ale instalaţiilor şi ale tuturor părţilor de construcţie aflate în proprietate comună;
  • lucrări de întreținere, service, reparaţii ale tubulaturii de evacuare a deșeurilor menajere;
  • lucrări de consolidare;
  • lucrări de reabilitare termică;
  • salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curățenie etc.;
  • indemnizații acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese;
  • credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
Sursa: www.click.ro

30 de comentarii:

  1. BUNA SEARA ,AM SCHIMBAT ADMINISTRATORUL ,SI FOSTUL REFUZA SA MI PREDEA ARHIVA CE TREBUIE SA FAC .UNDE MA POT ADRESA .MERCI

    RăspundețiȘtergere
  2. Arhivele nu sunt ale fostului administrator, ci ale Asociației. Solicitați în primul rând Președintelui sa ia măsuri, iar dacă nici asa nu se rezolva, numai prin acționare în judecata puteți sa-l obligați sa le predea. Din păcate, alta soluție legea nu prevede.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara.Am si eu o probleme referitoare la caldura, locuiesc la ultimul etaj iar bucatarie si baie nu am repertitoare, fiind parte comuna.Am avut 83 de unitati consumate iar factura de caldura este 200 lei?Este posibil?? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara,
    Da, este posibil. Daca nu s-a făcut inventarierea țevilor și a caloriferelor din bloc, conform ordinului 343/2010 al ANRSC, pierderile de energie termica (pt. părțile comune) repartizate pot ajunge și pana la 50%.

    Firma care face citirea repartitoarelor trebuie sa va transmită lunar o fisa de calcul, iar pe acea fisa se poate vedea cât a fost consumul pe bloc, cât reprezinta părțile comune și cât va este repartizat dumneavoastră. Daca constatați diferențe mari sau vi se pare ca nu s-a calculat corect puteți sa faceți reclamație la firma care citește repartitoarele sau la Protecția Consumatorului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara, da am facut o sesizare catre firma si mi s-a spus sa imi izolez tevile. Dar am in bloc persoane cu centrala termica si tevile izolate si platesc 150.Mai este cineva care este plecat si nu locuiesti nimeni si plateste 200 ron. Eu locuiesc la etajul 4,fiind si ultimul nivel cei de la etajul 3(de pe partea mea) au platit doar 60 ron.Eu stiu ca cei de la ultimul etaj ar trebui sa plateasca mai putin .Nu stiu ce sa mai cred.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara,
    Poate este nevoie sa faceti o reclamatie impotriva firmei la ANRSC si la OPC.

    Sa stiti ca tevile care trec prin apartamentul dumneavoastră, reprezinta foarte putin din consumul de energie termica consumat in partile comune la nivelul blocului.

    Asa cum am spus mai sus, o alta problema majora din cauza căreia dumneavoastră puteți sa plătiți mai mult acum la energia termica este dacă în cadrul imobilului Dvs, nu au fost inventariate țevile comune si caloriferele comune, pentru determinarea corecta a consumului comun, asa cum este prevazut de ordinul 343/2010 al ANRSC. Astfel puteți plăti cu 50% mai mult pentru părțile comune.

    Întrebați administratorul dacă s-a făcut inventarierea coloanelor comune conform ordinului ANRSC, în caz contrar sa solicite firmei care gestionează repartitoarele sa facă inventarierea urgent.

    Pentru un apartament cu 2 camere media facturii de căldură și apa calda pentru luna ianuarie 2012 ar trebui sa fie intre 200-250 lei. (si apa calda)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, am cerut catre administratie (presedinte) sa mi se prezinte modul de calcul in lunile octombrie,noiembrie,prin facturi si documente cum s-a ajuns la suma care o aveam la intretinere.Am mai spus ca dansul a venit la noi intr-o seara si ne-a intrebat ce dorim de fapt.I-am explicat ce vrem si ni s-a spus sa mergem la administratie.Chiar daca presedintele a insistat catre administratora sa ne dea ce vrem, ea nu a vrut.Am facut dupa si o sesizare la primarie.Am mentionat ca dansa nu doreste sa ne dea xerox-urile si ca firma Decor Press care se ocupa de repartitoare nu a facut in ultimii 3 ani de cand ne-am mutat nici o masuratoare si nici sa verifice repertitoarele,nici macar nu au anuntat ca s-a schimbat modul de plata.Dupa cateva zile vad jos modul de plata al caldurii si ca vin sa ne masoare tevile.Vreau sa mai spun ca eu am avut un reparitor care inregistra, i-am sunat , au venit si au constatat ca este defect dar ca il v-a schimba peste o luna(ca nu au),eu am platit.De aceea va spun ca in octombrie am platit 140, in noiembrie 250 si in decembrie mi-a venit 36 ron.Dar in urma masuratorilor apare jos, la intretinere 200 ron. Si am sunat si mi-au spus sa imi izolez tevile.Cred ca o sa vprbesc si cu un avocat ca nu mi se pare normal sa platesc ceva ce nu consum.Tin sa specific ca nu sunt singura in situatia asta din bloc,toti locatarii sunt nemultumiti.

    RăspundețiȘtergere
  8. 200 ron căldura și apa calda pentru luna Ianuarie?

    Câte camere aveți?

    Trebuie sa aveți în vedere ca din iarna aceasta s-a scumpit și "Giga caloria" cu aprox 40%. Este posibil sa fie calculat corect, iar revolta oamenilor sa fie din cauza ca nu știu de aceasta majorare de preț.

    RăspundețiȘtergere
  9. nu 200 ron in afara de apa calda,

    RăspundețiȘtergere
  10. de la ce varsta se inscriu copiii la cheltuielile scarii de bloc(curent scara,lift,femeie de servici,administrator,contabil)?

    RăspundețiȘtergere
  11. Copii se trec la cheltuielile comune din prima luna de când vin pe lume.

    RăspundețiȘtergere
  12. buna ziua ,va rog sa ma lamuriti si pe mine cum se procedeaza intre fostul administ si noul presedinte la predare arhivei spune ca e pe 15 ani si nu vrea sa o predea ca e foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  13. De regula, se preia arhiva din ultimii 5 ani.

    Cu toate acestea, arhiva este a asociației și nu a administratorului care a fost angajatul asociației, iar acesta trebuie sa o predea reprezentanților asociației.

    RăspundețiȘtergere
  14. interesant, o sa urmaresc mai desc acest blog!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara,

    Locuiesc la etajul 11/11 . Balconul meu nu este acoperit asa ca de fiecare data cand ploua o inund pe vecina de sub mine. La balcon am doar eu acces.
    As vrea sa stiu daca doar eu sunt obligata sa suport cheltuielile cu reparatiile sau sunt suportate de toti locatarii? MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  16. Fațada blocului, terasa, copertinele balcoanelor sunt părți comune, iar reparația se suporta de toți membrii asociației.

    Copertina balconului de la ultimul etaj, face parte din terasa.

    RăspundețiȘtergere
  17. unde gasesc o lege in care spune explicit ca acoperisul balconului de la ultimul etaj este parte comuna si ptr reparatia acestuia trebuie sa plateasca asociatia de locatari. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  18. Răspunsul la întrebarea Dvs. îl găsiți în>
    Hotărârea nr. 1588 din 19/12/2007
    SECŢIUNEA a 4-a Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
    Art. 44. -
    (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

    Textul integral al acestei hotărâri îl găsiți la următoarea adresa de internet> Administrator-Imobile.net

    O firma pentru hidroizolatii terase găsiți aici> Hidroizolatii terase bloc

    RăspundețiȘtergere
  19. locuiesc la bloc si acesta este prevazut cu tevi de scurgere a apei( ca la casa?) si vecinei de la ultimul etaj i s-a nazarit sa schimbe tevile ca o deranjeaza. ce parere aveti, trebuie sa contribuim toti in egala masura? ea ameninta cu darea in judecata.ce e de facut si care e legea care prevedea aceasta?

    RăspundețiȘtergere
  20. buna ziua,

    locuiesc la etajul 8/8 si intr-un apartament de 3 camere fara calorifer in bucatarie.
    acum o luna am schimbat caloriferul din BAIE si vreau sa stiu daca sunt obligata sau nu sa pun repartitor avand in vedere ca pana acum NU am avut si daca eu nu tin caloriferul deschis tot timpul nu exista caldura pe toata coloana (in celelalte camere: sufragerie si dormitoare exista repartitoare). apreciez foarte mult si o eventuala referire la legea/legile care sustin raspunsul dvs.

    multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  21. buna ziua,

    stau la etajul 8/8 intr-un apartament cu 3 camere.
    in bucatarie nu am calorifer deloc iar in baie aveam un calorifer FARA repartitor la momentul decembrie 2010, cel al achizitiei apartamentului respectiv.

    Acum o luna am cumparat un nou calorifer si l-am inlocuit pe cel vechi.

    as dori sa stiu daca sunt obligata sau nu sa imi pun repartitor avand in vedere ca sunt cap de coloana si daca eu decid sa tin caloriferul inchis toata coloana nu are caldura.

    multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua,
    Am citit aici despre faptul ca un proprietar de la parter este obligat prin lege sa participe la cheltuielile liftului chiar si daca nu il foloseste,locuind la parter logic,locuiesc in eea ce m-i se pare de-a dreptul aberant.
    Eu locuiesc intr-un imobil cu 5 etaje din centru capitalei si sunt ologat sa platesct liptul si tot de tine de intretinerea acestuia,mama mea locuieste intr-un cartier din capitala la etajul 1 si nu plateste nimic legat de lift,defapt si cei de la parter sunt scutit de aceasta cheltuiala aberanta.
    Cum este posibil sa fii obligat prin lege sa platesti pt. ceva ce nu folosesti,cum ar fi ca eu sa pretind presedintelui blocului sa imi plateasca intretinerea in contextul in care el nu locuieste la mine in ap. deci nu beneficiaza de caldura din ap. meu..........

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ziua,
    Cei care au făcut legea au inclus cheltuielile efectuate pentru întreținerea și repararea liftului în grupa cheltuielilor comune.

    Cei care locuiesc la etajul 1 și la parter pot fi scutiți de la plata electricității consumata de lift. Astfel pentru etajul 1 și parter se plătește doar 1/2 la electricitate. Mai concret, dacă în apartamentul dvs. locuiesc 4 persoane, la repartizarea facturii de electricitate se iau în calcul doar 2 persoane.

    RăspundețiȘtergere
  24. Dragos
    Detin un garaj intr-un bloc de apartamente.teava de apa este sigilata ,nu am caldur, nici lumina, calea de acces este direct in strada.Sunt obligat sa ma inscriu in asociatia de proprietari unde sunt si ceilalti locatari?

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu va poate obliga sa va înscrieți în asociație, aceasta poate funcționa și fără dumneavoastră.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua,
    Am nevoie de ajutorul dvs.Am avut o teava sparta la baie,comuna,s-a reparat dar a fost spart zidul de la noi din casa iar acum administratia se recomanda "calduros"sa ne reparam singuri idul. Problema este ca deja au fost sparte 3 ziduri la noi in casa in timp iar reparatiile...Am rugamintea la dvs sa ma autati cu un nr lege sau ordonanta in case sa scrie negru pe alb ca sunt obligati sa repare ei pentru a putea printa si preenta.Va multumesc anticipat si astept un raspuns de la dvs

    RăspundețiȘtergere
  27. Orice lucrare ocazionata de reparația țevilor comune, sau a oricăror parți comune se suporta de către asociație. In lege nu este specificat clar, dar este logic și de la sine înțeles, iar dacă administratorul dumneavoastră refuza sa repare zidul spart, atunci face un abuz.
    In prima faza faceți o reclamație la Președinte, iar dacă nici acesta nu ia masuri le faceți o cerere de chemare în judecata.

    RăspundețiȘtergere
  28. este posibil sa platim lunar 20 lei pt curatenie,25 lei pt admin, 4 lei lumina,expert 20 lei pentru o garsoniera in onstanta? suntem 3 persoane



    RăspundețiȘtergere
  29. Da, este posibil, bineînțeles repartizarea sa se facă conform legii.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!