11 februarie 2012

Cum se alege conducerea asociatiei de proprietari

Ca treburile la bloc să funcţioneze, e necesar ca toţi cei care se ocupă de problemele asociaţiei de proprietari să fie pricepuţi în acest domeniu.
  • Când alegi preşedintele asociaţiei de proprietari, trebuie să te orientezi către unul dintre proprietari, care este serios, conştiincios, bun vecin, civilizat, ordonat şi liniştit, dar atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui şi care analizează temeinic situaţia atunci când se ia o decizie. Atenţie! Nu trebuie să alegi persoane care pun pe primul plan banii.
  • Membrii comitetului executiv, de regulă două persoane plus preşedintele, e bine să fie oameni dispuşi ca în orice moment să participe în timpul liber, câteva minute sau zeci de minute, la luarea unor decizii rapide şi importante pentru proprietari.
  • Cenzorul trebuie să fie de meserie cel puţin contabil. Dacă nu se găseşte cenzor în interiorul asociaţiei, se apelează la o instituţie sau la o persoană fizică de specialitate.
  • Administratorul trebuie să aibă pregătire profesională pentru această meserie la o şcoală de profil şi de calitate în domeniul asociaţiilor de proprietari, iar dacă este o firmă, sa fie autorizată în domeniul administrării imobilelor. Administratorul poate fi o firma de administrare imobile, care de multe ori, își face treaba obiectiv, mult mai bine și mai profesional decât o persoana aleasa din bloc. Administratorul trebuie sa fie o persoană serioasă, conştiincioasă, ordonată, organizată, cu reguli stricte, dar nu personale, şi atentă la toate aspectele administrării unui imobil, cu iniţiativă, cu implicare şi cu plăcerea de a munci cu oamenii.

9 comentarii:

  1. Cum se poate alege un alt presedinte si vicepresedinte de bloc?

    RăspundețiȘtergere
  2. Președintele se alege prin hotărârea Adunării Generale, iar vicepreședintele este ales din rândul membrilor de comitet de către Președintele ales de A.G.

    RăspundețiȘtergere
  3. Locuim pe aceeasi scara (asociatie) cu parintii mei, deci avem doua proprietati. Tatal meu este membru in comitetul blocului si sotul meu (in urma a numeroase discutii cu diversi locatari "destepti") vrea sa fie in comitetul blocului. Conform HG 1588 art.12 litera i nu este voie sa faca parte din comitet rude de pana la gradul 4. Logic ar fi sa se refere la membri care locuiesc in aceeasi proprietate nu si daca sunt proprietati diferite.

    RăspundețiȘtergere
  4. DA, asa este logic, dar reglementarea este clara.

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am documentat (Dictionar juridic). Ruda de gradul 4 este verisorul de-al II. Sotul cu socrul nu sunt rude (neexistand legatura de sange) sunt afini de gradul I. In concluzie, are voie sa faca parte din comitetul asociatiei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan
    am o problema cu administratorul si presedintele asociatiei de proprietari a blocului in care locuiesc in Rm .Valcea.as vrea sa mentionez faptul ca nu sunt Toma Necredinciosul,dar ceva e suspect.in concluzie,am cateva intrebari
    1.e legal sa mi se ceara fond de reparatii fara ca asociatia noastra de proprietari sa fi facut o AG in care sa se stabileasca un buget de venituri si cheltuieli?asta se intampla anul trecut...

    2.anul acesta a fost un simulacru de AG in care s-a hotarat (?!) o lucrare de faiantare a intregii scari de 10 etaje.e legala aceasta hotarare chiar daca nu exista un proces verbal al acelei AG?noi,concret nu stim ce au hotarat atunci pentru ca sedinta a avut loc undeva pe la etajul 9(?!)...si a fost o AG reconvocata la 24 de ore dupa prima AG ...in asociatie nu exista PV nu avem buget de venituri si cheltuieli aprobat de AG...
    in concluzie,eu nu sunt de acord sa platesc niste firme de apartament care efectueaza acea lucrare de faiantare si a doua zi cade toata faianta de pe pereti.
    sper ca am reusit sa ma fac inteles si sper sa primesc un raspuns avizat.

    MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua Dan,
    Si la prima si la a doua întrebare, răspunsul meu ar fi ca nu este legal. Oricum pentru edificare, în prima faza puteți sa faceți sesizare la Primăria locala, la serviciul de relații cu asociațiile de proprietari, iar după controlul acestora vedeți cu stau lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  8. in blocul in care locuiesc presedintele are firma in apartament. sunt compatibile cele doua calitati: de presedinte asociatie de proprietari si de director firma srl din acelasi bloc?
    Va rog sa-mi raspundeti

    RăspundețiȘtergere
  9. Building Manager7 aug. 2013, 20:02:00

    Da, sunt compatibile!

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!