10 noiembrie 2013

Divorțul la MEDIATOR - avantaje


O căsătorie fără copii şi partaj poate fi desfacută la judecătorie, cu acordul ambilor soţi, într-o lună, contra sumei de 39 lei. La Primărie, taxa de divorţ s-a scumpit de 20 de ori, conform noilor prevederi legislative, ajungând la 500-600 lei, cam cât costă şi divorţul simplu la notar, pentru o familie fără copii. Dacă însă aveţi de luat decizii privind întreţinerea şi educarea copiilor sau de împărţit bunuri comune, lucrurile se complică, atât ca timp, cât şi ca sume investite în proces. Acesta este momentul în care intervine, salutar, medierea. Cu 1-2 sedinţe de mediere puteţi economisi timp şi bani, şi, mai ales, puteţi rămâne în termeni amiabili cu fostul partener, lucru deloc de neglijat atunci când acesta este şi părintele copilului.

RecomandamMediatori.uv.ro pentru partaje, divorț. succesiuni, recuperări debite, diverse conflicte, etc.

Cum funcţionează medierea în caz de divorţ?
Când se ajunge la decizia că nu mai poate fi continuată căsătoria, unul din soţi (sau ambii, dar în mai putine din cazuri) solicită instanţei să pronunţe divorţul şi să stabilească ce urmează să se întâmple cu copiii după desfacerea căsătoriei. Sunt şi situaţii în care soţii apelează întâi la mediator, urmând ca ulterior să apeleze la instanţă.

Odată ce s-a ajuns la un acord cu privire la divorţ, dar şi în ceea ce-i priveşte pe copii, cu acordul de mediere redactat de mediator, soţii se pot prezenta instanţei de judecată, pentru a le fi încuviinţat acordul de mediere, sub toate aspectele. Ori se pot prezenta la notarul public, în vederea desfacerii căsătoriei şi autentificării acordului privitor la minori.

La mediator se poate ajunge şi după pronunţarea divorţului de către instanţa de judecată. Adesea, după pronunţarea divortului, sotii continuă să rămână în dispută, iar neînţelegerile privitoare la minori devin tot mai accentuate, tensiunile ajungând sa-i afecteze, atât pe părinţi, cât şi pe copii. În cadrul procedurii de mediere, cu sprijinul mediatorului, părinţii reuşesc să-şi concentreze atenţia mai mult asupra copiilor. Discutand astfel, părinţii conştientizează care sunt cele mai bune decizii în interesul copilului, că doar ei ştiu ce le este cel mai bine, şi nu un terţ, fie el şi judecator. Astfel, în cele mai multe cazuri (peste 80%) părinţii ajung să incheie un acord de mediere în baza căruia stabilesc un minim set de principii care să-i ghideze în continuare în luarea decizilor importante ce-i privesc pe copii, stabilesc un program de legături personale părinte - copii (uneori substanţial diferit de hotărârile instantei de judecată) prin care părinţii se implică activ şi efectiv, într-un mod echilibrat, în creşterea şi educarea propriilor copii.


Ce se poate stabili prin mediere referitor la copii

Prin mediere, părinții stabilesc locuința copiilor, modul în care vor lua deciziile importante privitoare la copii, un program de legături personale părinte-copil (asemănător vechiului program de vizitare, dar mai echilibrat pentru părinți), contributia părinților la creșterea și educarea copiilor (contribuție ce se poate stabili în natură sau sub forma unor sume lunare), dar și alte aspecte pe care părinții le consideră importante.

Spre exemplu, au fost încheiate acorduri prin care părinții au stabilit, cu titlu de obligație, că fiecare va încuraja relația copilului cu celălalt părinte și cu familia lărgită, bunici și rude apropiate. De asemenea, în acordul de mediere părinții pot stabili în ce condiții se vor derula plecările în străinătate.


Acordul: ce putere are din punct de vedere legal

Acordul de mediere este un înscris ce cuprinde voința soților/părinților și care trebuie să fie supus încuviințării instanței de judecată. De asemenea, acordul poate fi prezentat notarului public pentru desfacerea căsătoriei.

Prin urmare, potrivit legii, mediatorul sprijnă soții/părinții în ajungerea la un numitor comun, însă acordul lor trebuie să fie adus la cunoștința instanței sau notarului public, aceștia exercitând și un control de legalitate al voinței părților. În special, instanțele sunt atente la respectarea interesului superior al copilului.


Cât durează și cât te costă divortului la mediator

În funcție de fiecare situație, atât durata cât și costurile medierii pot fi diferite. De regulă, când vorbim și de cauze cu copii minori, se poate ajunge la un acord în două, maxim trei ședințe de mediere, ce au o durată medie de trei ore. În funcție de complexitatea cazului și de durata, prin negociere cu părțile, se stabilește onorariul mediatorului. De asemenea, dacă apar costuri suplimentare, soții decid în prealabil dacă și în ce condiții și le asumă fiecare, de comun acord cu mediatorul.


Avantajele medierii pe scurt:

 • Acordul se încheie foarte repede și depinde exclusiv de părinți, nu de vreun termen de judecată stabilit de terți.
 • Acordul la mediator reprezintă voința părinților, singurii în măsură să decidă cu privire la familia lor și corespunde cu adevărat nevoilor specifice familiei și copilului lor.
 • Nefiind o soluție impusă extern, ci una la care s-a ajuns prin consens, are mai multe șanse de a fi respectată, spre bine copilului.
 • Părinții rămân într-o relația amiabilă și colaborează la creșterea copilului, scutit astfel de drame de familie.
 • Costurile medierii se împart în mod egal între părți.
Sursa: baby.unica.ro
Recomandam: Mediatori.uv.ro pentru partaje, divorț. succesiuni, recuperări debite, diverse conflicte, etc.

3 comentarii:

 1. Daca ar fi sa divortez probabil as alege un mediator, asta in speranta ca ne-am si intelege!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mediator Bucuresti15 feb. 2014, 00:15:00

  Medierea conflictelor, divort, partaj, succesiuni.
  Rapid, eficient si economic. Contactati-ne acum!

  Mediatori Bucuresti

  Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

  RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!