4 noiembrie 2014

Vor dispărea ghenele din blocuri

Mașinile de gunoi vor fi urmărite pe o hartă interactivă și nu vor avea voie să circule în orele de trafic intens. Sunt prevăzute montarea unor coșuri de gunoi pentru animale.

Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică, pentru a patra oară, Strategia de Salubrizare a Municipiului București.

Potrivit documentului, cei care stau în blocuri și aruncă gunoiul pe tobogan vor fi nevoiți, pe viitor, să coboare și să ducă deșeurile menajere pe „insule special amenajate”. Mai mult, edilii de sectoare nu vor mai putea stabili, de capul lor, prețul plătit firmelor de salubrizare, iar pe fiecare stradă vor trebui montate pubele de gunoi speciale pentru de jecțiile animalelor. Ele vor fi dotate cu mănuși, pungi sau saci. Documentul ar urma să fie aprobat de aleșii generali, în această lună.

Alte prevederi:

Blocurile nu se vor mai construi la întâmplare. Noua „Biblie a salubrizării Capitalei” prevede că nu se vor mai elibera autorizații, dacă în proiectul de construire a noului imobil nu este prevăzut un spațiu special pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Mai mult, costurile vor crește, pentru că recipientele vor trebui să fie îngropate sau semiîngropate.

Până în 2025 nu vor mai fi ghene în blocuri, ci insule special amenajate cu pubele.

Gunoiul trebuie ridicat în fiecare zi, de la instituțiile publice, și la două zile în cazul asociațiilor de locatari. Iarna, pubelele trebuie golite în maximum trei zile.

Toate mașinile de gunoi vor avea sistem de monitorizare GPS, iar angajații Municipalității le vor putea urmări.

Mașinile de gunoi nu mai au voie pe stradă, între orele 06.00-08.30 și 15.30-18.30, pentru a nu se suprapune cu traficul rutier.

Fiecare proprietar sau firmă care vor fi identificate că produc deșeuri periculoase vor primi de la firma de salubrizare saci speciali de gunoi. Ei vor fi de culoare galbenă și vor fi inscripționați cu o pictogramă- deșeuri periculoase.

Fiecare operator va trebui să ducă între 52.000 și 70.000 de tone de deșeuri pe an la stația de incinerare, care va fi construită. Cei care nu vor face acest lucru, va trebui să achite cantitatea de gunoi. Energia produsă ar urma să se folosească pentru asigurarea energiei termice în Capitală.
Sursa: Evz.ro