9 martie 2015

Reparatiile la terasă, subsol şi lift trebuie suportate de toţi proprietarii

Remedierile la terasă, subsol şi lift trebuie suportate de toţi proprietarii, indiferent de etajul la care locuiesc.
Deşi locatarii contribuie la un fond de reparaţii anual, atunci când se strică ceva în bloc, plăteşte, de multe ori, doar proprietarul direct afectat. Marea problemă a celor de la ultimul etaj este starea precară a acoperişului, care este un spaţiu comun, la fel ca subsolul sau liftul. Cei care suportă cheltuielile comune din buzunarul propriu își pot recupera diferența de bani în instanță.

1. Reparaţiile la terasă, în grija celor de la ultimul etaj. "Locuiesc la ultimul etaj, iar terasa blocului este într-o stare jalnică. Apa a început să se infiltreze în tavan şi pereţi, ajungând la unele apartamente de la etajul 3. Ne plângem de trei ani, dar pe proprietarii de la etajele inferioare nu îi interesează. Fond de reparaţii nu există, fosta administratoră a decis singură folosirea lui în alt scop", se plânge o bucureşteancă. 

Cazul ei nu este singular. Mulți proprietari, disperaţi că le intră apa în casă, s-au apucat să repare pe cont propriu terasa în speranţa că vor recupera banii de la asociaţie, lucru care, de obicei, nu se întâmplă. Conform legii 230/2007 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, aceste reparaţii reprezintă o cheltuială comună ce se repartizează la toţi proprietarii în funcţie de cota indiviză, indiferent de etaj. Cei care au plătit din buzunar reparaţia pot chema în judecată asociaţia, dar şi pe coproprietarii care au refuzat plata. 

2. Mizeria de la subsol. "Subsolul blocului în care locuiesc este inundat şi plin de mizerie. Asociaţia nu ia nicio măsură, nu are bani", spune C.L., din Caracal. Administratorul este însă obligat să verifice starea instalaţiilor comune şi să contacteze o firmă în acest sens. Şi aceasta este o cheltuială comună şi trebuie suportată de toţi vecinii. 

3. Defecţiuni la lift, plă­tite exclusiv de vecinii de palier. "Locuiesc la etajul 10 al unui bloc din Bucureşti. Liftul de la etajul nostru a avut o defecţiune, pentru care am plătit doar noi, vecinii de pe palier", e nemulţumită o bu­cu­reşteancă. Conform legii, reparaţiile la lift sunt o chel­tuială ce se repartizează proporţional fiecărui proprietar. Reprezentanţii asociaţiei- preşedintele, administratorul şi cenzorii- pot fi traşi la răspundere în instanţă pentru abuzuri, iar diferenţa de bani, recuperată. 
"Ne plângem că ne intră apa în casă, dar fond de reparaţii nu avem. Administratora a decis singură folosirea lui în alt scop." A. L., locatar
Ţevile, bun comun doar pentru unii 

"La subsolul blocului, s-a făcut o lucrare de separare a ţevilor pentru apă rece şi caldă. Una din ele s-a spart şi administratorul mi-a trimis instalatorul la uşă să mă descurc cu el. A trebuit să plătesc eu materialele şi manopera, pentru că nu mai aveam apă caldă", reclamă C. B. din Bucureşti. Administratorii profită, de cele mai multe ori, de urgenţa situaţiei şi plaseză cheltuielile proprietarului afectat, deşi spațiul este comun, iar cheltuiala se împarte între toți proprietarii. 

Locatarul care a plătit singur reparația îi poate chema în judecată pe reprezentanții asociației de proprietari, dar și pe ceilalți vecini care au refuzat să contribuie. Diferențele de bani se pot recupera în instanță dor dacă aveți chitanță pentru lucrările efectuate. 

Sursa: Evz.ro

8 comentarii:

 1. Buna am si eu o problema locuiesc din 2013 intr.un aprtament la etj 10 am platit pt izolarea acoperisu si mi sa sp ca se face cu firma dar sa hotarat atministration rea sa faca cu locatari din bloc dar mie im ploua am renovat apartamentu de 3 ori pana acuma am tot anuntat ca im ploua dar nu ia nici o masura acuma im ploua pe contoru de lumina mie frica sa mai locuiesc in apartamentu. Va rog ce ar trb sa fac astept Un rasp

  RăspundețiȘtergere
 2. Administrator bloc6 dec. 2015, 18:38:00

  Cum spune si titlul "Remedierile la terasă, subsol şi lift trebuie suportate de toţi proprietarii, indiferent de etajul la care locuiesc."

  Daca asociatia nu ia masuri, trebuie sa-i actionati in judecata, unu, pentru reparatia terasei si doi, pentru recuperarea pagubelor create. Va putem ajuta noi, daca doriti, reveniti cu un numar de telefon si stabilim detaliile.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ptr o teava de caldura sparta in afara bloculuimai exact la iesirea din bloc cine platesta reparatia????cei de la centrala care au venit sa opreasca caldura au zis ca cei din bloc care au centrala proprie sunt scutiti de cheltuieli ale tevei e adevarat????

  RăspundețiȘtergere
 4. dacă este o țeavă comuna, trebuie sa plătească toți din bloc

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna ziua
  As dori sa stiu daca se poate lucra in asociație sot si sotie.
  La alegeri lau ales pe situl meu presedinte si eu eram cenzor la asociație. Ce putem face o parte din locatari vor sa rămânem in continuare asa dar sunt 5 persoane care nu vor ce putem face in cazul asta.

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna ziua.eu sunt cenzor la asociație si prin alegeri l-au ales pe situl meu presedinte.sunt vreo 5 persoane care nu le convine dar restul locatarilor sunt de acord sa fim amândoi încontinuu ce putem face.

  RăspundețiȘtergere
 7. Locuiesc la etajul 4 si terasa blocului e terminata am propus să se facă acoperis ( șarpantă)si nu sunt toti locatari de acord. Mai nou ni sa spus ca nu putem face șarpantă decât cu avizul primăriei. Nu nu facem mansarda facem o simpla șarpantă de 1.20m pe mijloc. Cum putem de facem. Indrumatima si pe mine. Cu amândouă subiectele.

  RăspundețiȘtergere
 8. Bună ziua! În luna noiembrie în blocul în care locuiesc s-au făcut reparații de înlocuire a țevilor de apa.Eu locuind la parter cele mai multe reparații s-au făcut la mine.Bineînțeles ca reparațiile la masca au fost făcute de mine.Nu asta ar fi o problema ci faptul că instalatorii mi-au montat ceasul de apa invers.Am anunțat asociația de proprietari și încă tot aștept apariția instalatorul.Președintele de scara mi-a spus sa chem eu un instalator pe cheltuiala mea și ca e foarte posibil sa fiu nevoita sa schimb și ceasul. Același lucru mia spus și administratorul.Mie nu mi se pare corect!!va rog sa îmi dați un sfat.Cui sa na adresez?mulțumesc mult!!!

  RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!