10 februarie 2015

Proiect de lege care prevede contorizarea individuală a căldurii în toate apartamentele.

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) lucrează la un proiect de lege care prevede contorizarea individuală a căldurii în toate apartamentele. Pentru a se ajunge la acest lucru însă, se va interzice închiderea caloriferelor.

Conform informaţiilor primite de la ANRSC, proiectul de contorizare individuală a apartamentelor este în discuţie de mai mult timp. Este vorba despre înlocuirea repartitoarelor, care s-au dovedit o afacere proastă pentru cei care le au în casă. În foarte multe cazuri, aceste aparate, care nu măsoară consumul, ci îi fac o repartiţie, au mărit factura. Adică, una peste alta, afacerea repartitoarelor s-a dovedit o cacealma. Acum se vrea modificarea legislaţiei, în sensul că se vor scoate repartitoarele şi se vor monta contoare de apartament pentru căldură. Desigur, alţi bani, altă distracţie.
«Nu putem nega sau confirma informaţiile»

Apare însă o problemă: proiectul de lege prevede să i se interzică proprietarului de apartament să închidă caloriferele. De ce? Conform reprezentanţilor Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, cei care închid caloriferele ar fi un fel de hoţi de căldură din apartamentele vecine. Adică, acela care închide caloriferul pentru a face economie fură, de fapt, energie calorică, prin perete, din apartamentele vecine. Mai mult, atunci când cineva pleacă de acasă şi închide robinetul, vecinii suferă din cauza lui, pentru că au pereţii reci şi trebuie să consume mai multă energie pentru a se încălzi. Am cerut lămuriri de la ANRSC despre modul în care legea îi va putea dicta proprietarului de apartament câtă căldură să aibă în casă şi câtă nu, dar, în mod straniu, am primit următorul răspuns: “Nu putem confirma sau nega informaţiile despre acest proiect de lege!”.
Mai mult: Libertatea.ro