Legislatie Asociatii de Proprietari

    1.050 de comentarii:

    1. Buna ziua,

      Numele meu este Venera si ca unul dintre locatarii de mai sus intampin o asa zisa "rea vointa" din partea adminstratorului. Acum 2 luni nu am reusit sa depun la termen citirea apometrelor. Urmatoarele citiri le-am efectuat la timp si surpriza la apa calda apar cu dublu fata de cat consum in mod normal. Administratorul nu imi ofera niciun fel de explicatie iar cand i-am spus ca voi plati efectiv cat am consumat si sa modifice listele mi-a replicat ca listele sunt tiparite si ca nu are cum sa modifice nimic si in plus va considera ca nu achit intretinerea in totalitate iar luna viitoare imi va aplica si penalizare. In plus daca el a trecut la consum mult mai mult, la urmatoarea luna nu se regularizeaza consumul? De ce ne mai cere biletele cu indicii pe pe apometre daca oricum nu tine nicio evidenta? Cum as putea sa reglementez acest lucru?
      Va multumesc.
      Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    2. Buna ziua, Trebuie sa transmiteți consumul lunar, ca sa nu mai fiți pusa in situația sa plătiți la paușal.

      RăspundețiȘtergere
    3. Administrator bloc27 mar. 2014, 20:16:00

      Este posibil ca in cadrul AG sa se fi stabilit ca pentru cei care nu transmit consumurile sa li se aplice un consum fără drept de regularizare.

      RăspundețiȘtergere
    4. Dana
      Buna ziua!
      Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat. Locuiesc intr-un apartament cu 3 camere la ultimul etaj. Iarna, desi am caloriferele deschise tot timpul, in casa este frig. Vecinii de sub mine banuiesc ca nu deschid caldura, iar cel de langa mine nu locuieste aici, deci nici el nu are caloriferele deschise. Nu imi permit sa platesc 800 de lei intretinerea in conditiile in care eu nu beneficiez de caldura, e frig si sunt nevoita sa folosesc noaptea, pe timp de iarna, un calorifer electric ca sa pot dormi decent macar. Va imaginati factura la curent. In conditiile astea, nu am declarat indecsii corecti la caldura, unu la mana pt. ca nu vreau sa platesc ceva ce nu mi se ofera, doi la mana, pt. ca nu imi permit sa platesc si intretinerea pe timp de iarna de 800 de lei, si factura la lumina de 300 de lei. Intrebarile mele sunt, daca refuz sa ii las sa intre in casa pt. a citi repartitoarele, ce se poate intampla? Si daca ii las sa le citeasca si gasesc diferentele ce pot ei sa-mi faca, in afara desigur sa ma oblige sa platesc o factura exorbitanta? Si a treia intrebare: Ce pot face sa pot trai ca un om normal pe timp de iarna, nu zic sa stau ca la plaja, dar macar sa nu dardai cand ma dau jos din pat dimineata. Nu vreau sa ma sustrag de la vreo plata, dar efectiv nu am cu ce si nu am ce sa platesc. In rest nu am avut niciodata restante, fac tot posibilul sa-mi platesc la timp darile, nu imi face nicio placere situatia in care sunt si cum am ajuns sa ma simt din aceasta cauza, dar nu gasesc alta cale.
      Mltumesc!

      RăspundețiȘtergere
    5. Trebuie sa permiteti accesul pentru citirea repartitoarelor. Puteți sa faceți plângere la protecția consumatorului pentru ca nu beneficiați de un serviciu pe care-l plătiți. Mai întâi faceți o reclamație la radet, daca nu se rezolva la protecția consumatorului.

      RăspundețiȘtergere
    6. buna ziua locuiesc la mansarda din anul 2008 in anul 2010 asociatia sa divizat in patru iar dlocul in care locuesc a format o singura asociatie pentru a carei infiintare am achitat fiecare apartament suma de 150 lei .blocul de care vorbesc are o singura scara cu 3plus 1 adica trei etaje plus mansarda total 20 apartamente
      la infiintarea asoaciatiei presedinta a declarat numai 16 apartamente fara a ne trece si pe noi pe tabelul de asociere care este parte din statut pe motiv ca nu sint lucrarile terminate la mansarda cu toate ca noi toti cei patru aveam acte de perprietate intabulate uncadastrate deci a declarat 16 apartamente in loc de 20 iar acum spune ca ne putem inscrie in asociatie cu o simpla cerere fara a mai face si cu noi contract de asociere va rog sa ma ajutati cu un raspuns

      RăspundețiȘtergere
    7. Building Manager2 apr. 2014, 09:56:00

      Da, puteti sa faceti o cerere pentru a va inscrie in asociatie. este legal.

      RăspundețiȘtergere
    8. Buna ziu
      Daca un locatar "toaleteaza" copaci din gradina fara a intreba si restul de locatari......la cine sau mai bine zis unde pot face reclamatia...un numar de telefon sau un contact. Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    9. Buna ziua
      Locuiesc intr un bloc inconjurat de o gradina. Locuiesc la etajul 1 si aveam o priveliste superba....asta pana cand au "toaletat" brazi si salcile,fara sa fie uscate sau sa aiba vreun acord de la locatari. Argumentatatia vecinelor,(2 la numar).
      Vreau sa reclam pentru ca este domeniul public si pentru ca nu a intrebat pe nimeni.UNDE POT SUNA SAU SCRIE O RECLAMATIE

      RăspundețiȘtergere
    10. Building Manager2 apr. 2014, 20:22:00

      Buna ziua, Toaletarea sau tăierea copacilor de pe domeniul public se face doar de către serviciile specializate ale primăriei, gen ADP, si numai după ce s-a făcut o cerere in acest sens. Puteți sa reclamați încălcarea legii la primărie și la politia locala.

      RăspundețiȘtergere
    11. Buna ziua,va rog sa-mi raspundeti ce pot face in urmatoarea situatie,avem pe scara blocului unde locuiesc 4 locatari care n-au mai platit la asociatia de proprietari de vreo 4 ani de zile in urma acestui fapt apa service ne tot someaza ca ne va intrerupe furnizarea de apa rece cu toate ca datoria la apa este de vreo 3500 lei ,este o rafuiala personala a unor angajati apa service cu unii locatari de pe scara noastra,sau ei vor sa ne facem coloane noi de apa pe orizontal ca sa nu mai depindem de acei datornici carora li s-a facut ulterior un grafic cu plata esalonat a datoriilor,s-a facut o sedinta cu administratorul dar 18 locatari vor sa facem coloanele pe orizontal prin ghena cu montarea apometrelor pe palier la parter cum este legal,numai vecina(unul din datornici,cu cea mai mare suma) de la parter care locuieste sub apartamentul meu nu vrea sa faca ea vrea sa duca tevile prin casa nu prin ghena lucrarea fiind mai putin costisitoare asa,astfel ca palierul nostru de 5 apartamente nu putem face ca nu vrea sa treaca instalatorul cu tevile de apa prin ghena ei catre noi pana la et 4 in aceasta situatie celelalte 15 apartamente vor putea face fara noi cele 5 apartamente?cum putem sa somam asociatia sa nu faca fara noi pentru ca in 15 zile va fi dezafectata coloana veche si vom ramane fara apa?sau cum putem sa somam societatea apa service sa nu ne forteze pe noi sa facem aceste lucrari ci mai de graba sa-i dea in judecata pe datornici si noi sa ramanem cu coloanele vechi,de ce trebuie sa platim noi cei buni platnici pentru acesti locatari nesimtiti Exista cadrul legal ptr ca apa service sa nu ne opreasca apa noua celor 16 locatari la zi?Ce trebuie sa facem,cum sa procedam?Multumesc anticipat ptr raspuns.

      RăspundețiȘtergere
    12. Mariana spune,
      S-a hotarat sa se schimbe tevile de caldura in toata scara si doresc sa stiu daca cheltuiela pe care o suport eu este egala cu cea a celorlalti de deasupra mea care au aceeasi suprafata de locuit intrucat eu sunt debransata de la radet si la mine prin apartament trec doar coloanele verticale nu mai am nevoie de coloane de racordare la calorifere intrucat am centrala proprie.

      RăspundețiȘtergere
    13. DA, cheltuiala se repartizează pe cota parte indiviza.

      RăspundețiȘtergere
    14. Buna ziua,
      Va rog sa am ajutati cu un raspuns, fata de situatia in care ne aflam.
      In anul 2005 a fost reparat acoperisul blocului de la o scara,dupa 4 ani
      au avut loc din nou infiltratii.Garantia lucrarii este de 10 ani.Firma care a efectuat lucrarea este in dizolvare- fuziune,dar nu este lichidata.
      Care este datoria administratorului si presedintelui asociatie in acest caz?
      Astept raspunsul dumneavoastra,
      Multumesc Cornelia Lefter

      RăspundețiȘtergere
    15. Daniela:
      dintr-un apartament inchiriat, chiriasii au plecat pe 15 ale lunii. Este vorba de 4 personae. Contabilul asociatiei mi-a comunicat ca va considera luna intreaga la intretinere, chiar daca au stat numai jumatate de luna. Este corect din punct de vedere legal?

      RăspundețiȘtergere
    16. Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca in conditiile in care chiriasii au plecat pe data de 15, sa fie trecuti la intretinere o luna intreaga.
      Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    17. membru comitet29 mai 2014, 21:06:00

      DA este corect, plus ca cererea de scoatere de la întreținere trebuie depusa înainte ca cei care au locuit acolo sa plece.

      RăspundețiȘtergere
    18. Buna ziua,

      Locuiesc la etj.1 si bucataria are geam care da in luminator (curte interioara). Locatarii de la etajele superioare arunca mizerii de tot felul plus ca avem porumbei care sint hraniti zilnic de acestia.
      Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo legislatie referitoare la sanctionarea celor care incalca cele mai elementare norme de convietuire sociala. Va multumesc anticipat.

      RăspundețiȘtergere
    19. Exista doar normele de drept comun, dar Asociația trebuie sa ia măsuri pentru îmbunatățirea condițiilor de trai din cadrul asociației, eventual prin adoptarea unui regulament intern, care sa prevadă si sancțiuni pentru cei care nu respecta regulile unei bune conviețuiri... .

      RăspundețiȘtergere
    20. Buna ziua,

      Cer sfatul unui cunoscator, referitor la urmatoarea problema si anume;
      Un proprietar care este debransat de la sist de incalzire la comun, cu acordul vecinilor, si care a scris in proc verb de debransare ca se va incalzi cu alte surse (electric), si care a refuzat sa prezinte modalitatea de incalzire, prin facturi plauzibile(electric), a refuzat sa-si monteze ceas de gaze, a refuzat sa sigileze caloriferele debransate, asociatia la trecut din oficiu la plata caldurii ca si ceilalti locatari. A refuzat sa plateasca si are datorii pe o perioada de sase ani la caldura(cu penalitati). Intrbarea este; asociatia a gresit!??...si ce este de facut?/
      Multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    21. Daca a fost debransat legal, atunci nu mai trebuie sa plătească energia termica, în schimb dacă s-a debransat singur, iar corpurile de încălzire nu au fost sigilate, poate fi acționat în judecata pentru plata restantelor.

      Toate deciziile Asociației cu privire la acest proprietar trebuie sa fie luate intr-un cadru legal, respectiv ședințe de comitet sau adunări generale.

      Situația dvs. este delicata, va sfătuim sa va adresați unui Avocat.

      RăspundețiȘtergere
    22. buna ziua !
      as dori sa mi spune ti ce rezolvare credeti ca ar fi la urmatoarea problema..am cumparat un apartament in luna mai..imediat am pus centrala termica iar cand am dat jos contoarele de apa calda am fost cu ele la administrator sa le vada..luna aceasta-iulie am fost introdusi la plata a 2.5 mc apa calda pe motiv ca a fost o greseala si noi trebuie sa platim...luna trecuta -iunie-cand am avut afisat tabelul cu cheltuieli domnul administrator ne a trecut la plata caldura aferenta lunii februarie 2014...repet ne am mutat in luna mai iar cand am cumparat apartamentul administratorul a dat chitanta ca sunt cheltuieli zero...sotul meu a fost injurat pe motiv ca i a spus ca a facut fals in acte..daca nu se numeste fals in acte atunci cum s o numi eu nu mai stiu...am facut sesizare primarie prin care administratorul e obligat sa intocmeasca corect cheltuielile insa acesta.<greseste<tabelul de cheltuieli..ce putem face impotriva lui pentru ca ne sunt incalcate drepturile de locatari si ceilalti vecini nu vor sa l schimbam pe motiv ca e vechi si batran..

      RăspundețiȘtergere
    23. Daca membrii asociatiei il sustin, este greu sa- l schimbati. Poate daca obtineti o hotarare judecatoreasca impotriva acestuia, in urma careia sa fie pus sa plateasca daca a calculat eronat listele, asa poate pleaca de buna voie.

      RăspundețiȘtergere
    24. Buna ziua.
      in calitate de locatari ai etajului 1 al unui bloc si de comun acord dorim inchiderea usii de acces la tubul de ghena destinat etajului 1 datorita inexistentei unui geam de aerisire si a mirosurilor degajate de ghena, avand in vesere ca suntem deasupra acesteia la etajul 1. Suntem de comun acord sa folosim usa de la etajul 2. Trebuie acord de la primarie in acest sens sau e suficienta o adresa catre administrator semnata de toti locatarii etajului 1?
      Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    25. Buna ziua!
      Aveti nevoie doar de acordul asociatiei de proprietari si bineinteles al vecinilor de la etajul 1 si parter, daca acestia nu au ghena.

      RăspundețiȘtergere
    26. Buna seara,
      Am si eu o problema la blocul unde locuiesc.Am o vecina ,,inteligenta" care a fost la administrator si a cerut o cerere de taiere a unui copac aflat in fata blocului, pe care a si obtinut-o.A trecut pe la vecini cu ea ca sa semneze ca sunt de acord cu taierea acelui copac.Problema este ca nu a obtinut decat 5 semnaturi(in bloc sunt 10 apartamente) printre care se numara si a ei.Celalalte obtinandu-le mintind ca se va toaleta pomul si nu taia de tot.Bineinteles acesta decizie a afectat cinci apartamente care se aflau pe partea cu pomul pentru ca de cand a fost taiat nu mai poti sta in casa de cald.Stau in casa parintilor mei,nu sunt eu proprietara apartementului,problema este ca sotul meu a semnat acea cerere in numele parintilor mei fara sa stie ce semneaza mai exact(este valabila acea semnatura daca nu este el proprietarul? Mentionez ca nu avem nici o imputernicire sa reprezentam acel apartament.)Pe langa el au mai semnat inca doi vecini de pe partea celor afectati si unul de pe partea cealalta plus ea care sta tot pe partea opusa.
      In mod normal cine trebuia sa semneze si sa fie de acord cu acea cerere? Nu cei de pe partea cu pomul ca practic pe noi ne-a afectat lucrul acesta si nu pe cei de pe partea cealalta.
      Intrebarea mea este daca o pot da in judecata pt inselaciune si pentru paguba.Ca practic eu acum trebuie sa imi cumpar aer conditionat, sa-mi pun jaluzele sau sa imi schimb termopanele ca sa nu mai absoarba caldura. Ce sanse am sa rezolv aceasta problema? Multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    27. Buna seara,
      Nu puteti sa o dați in judecata. Pomul a fost tăiat de reprezentanții primăriei doar după ce au avut toate avizele necesare.
      Dumneavoastră dacă faceți o cerere pentru tăierea unui pom, din diverse motive, spre exemplu pentru ca acel pom, in cazul unei furtuni poate cădea pe mașinile din parcare,.... cererea se poate aproba sau respinge de către autoritățile abilitate.

      RăspundețiȘtergere
    28. Buna ziua,
      am cateva mici nedumeri pe care as vrea sa ma lamuriti dvs.
      1.Am demarat lucrarile pentru hidroizolatia scarii dezivul estimativ fiind de 6.500 lei , asociatia de locatari mi-a pus la dispozitie doar 2.500 lei, iar eu voi pune din buzunarul meu diferenta de 4.000 lei. Domnul de la asociatie m-a pus sa fac un tabel nominal cu locatarii pe care sa-i instiintez de lucrare si totodata sa strang eu banii. Din discutie in discutie am inteles ca sunt cativa vecini care nu au platit nici cheltuielile mai vechi comune ( zugravitul pe scara, instalarea interfonului, usa temopan la intrare) deci nu-mi vor plati nici mie ....
      Intrebari :
      1.Este normal sa fac eu tabelul nominal , sa instiintez vecinii si sa strang eu banii ptr acesta lucrare?
      2.Daca acesti vecini nu-mi vor plati cota lor parte eu pot sa-i dau in judecata? Cum se face, voi da asociatia in judecata sau pe proprietarii respectivelor apartamente?
      3.Tot acesti vecini ( 3 apartamente) au restante foarte mari la intretinere, asociatia nu face nimic, ce trebuie facut ca sa "impulsionam" casierul si administratorul sa -i dea in judecata?
      Multumesc anticipat,
      Liliana

      RăspundețiȘtergere
    29. Buna ziua,
      1. Nu este legal. Conform legii, casierul strânge banii pentru cheltuielile de întreținere, respectiv pentru cheltuielile comune, precum reparația terasei.
      2. Nu dvs. trebuie sa-i dați în judecata ci Asociația prin reprezentanții aleși, respectiv Președintele, care reprezinta asociația în instanta.
      3. Asociația prin reprezentanții săi are obligația sa-i acționeze în judecata pe restanțierii cu o restanta mai mare de 90 zile.

      RăspundețiȘtergere
    30. Mihaela
      Buna ziua la noi la bloc intretinerea se afiseaza cu 2 luni in urma de ex in iulie o afiseaza pt luna mai., si am o nelamurire costul la consumul de apa il
      platesc pentru luna mai sau pt iulie. ,in conditiile in care am apometre ? Va multumesc anticipat

      RăspundețiȘtergere
    31. Buna seara
      am nevoie de un raspuns la urmatoarea problema :
      am un vecin care a acumulat o datorie de aprox 34.000 ron . a fost actionat in instanta ...dosarul fiind pe undeva de aprox 4 ani...Nu asta ar fi problema , proprietarul e de negasit , iar in apartament nu locuieste nimeni de 3 ani . de cateva luni exista o diferenta enorma intre apometrul general si citirile din apartamente si s-a presupus ca ar fi undeva o defectiune. In urma verificarii efectuate se presupune ca exista o defectiune in acel apartament nelocuit . Diferenta de apara rece este enorma , aprox 200 mc /luna , diferenta pe care o achitam noi, caci se considera pierdere (aprox 100 ron/luna) . S -a afisat pe usa acelui apartament hartie cu aceasta problema...dar nu a luat nimeni legatura cu noi. proprietarul e de nagasit .Il putem actiona in instanta ...da.., dar dureaza . Cum putem proceda pentru a remedia defectiunea in acel apartament ? Avand in vedere ca e la parter...nimeni nu se poate sesiza ca a fost inundat ....
      Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    32. Contabil asociatie3 sept. 2014, 08:21:00

      Buna Simona,
      Având în vedere ca nu locuiește nimeni în acel apartament și nimeni nu a reclamat ca ar fi inundat, este greu de crezut ca problema cu diferența la apa ar fi de acolo.

      Diferența poate rezulta din faptul ca nu citiți apometrele individuale odată cu citirea contorului general de către furnizorul de apa sau mai poate rezulta din defecțiunile la partea comuna, ghena, subsol, etc. In medie pierderile de apa la un bloc reprezinta aprox 10% din consumul facturat.

      RăspundețiȘtergere
    33. Va deranjez cu o mica intrebare: daca nu mai stau in bloc si vin doar de 2 ori pe luna, sa ud florile, hai sa zicem, dar s-ar putea SA NU VIN DELOC chiar o luna intreaga, trebuie sa platesc curatenia pe casa scarii? Dar lumina? Mentionez ca mai sunt 2 apartamente in bloc care sunt trecuti cu 0 (zero) lei, motivul adm e ca nu mai sunt de gasit, au vandut apartamentele, ideea e ca nu mai sta nimeni acolo! Nu suna a discriminare? Eu am 5-6 luni de cand efectiv nu mai stau acolo, doar trag o fuga cu masina, mai iau niste lucruri, mai verific geamurile, congelatorul, apa, florile si mai vin peste o luna... DE CE SA PLATESC un serviciu de care NU BENEFICIEZ? Pe ceilalti DE CE nu ii pune nimeni la cheltuiala, cum adica nu ii gaseste? Chiar daca e bloc intr-un sat, exista primarie, exista calculatoare, evidente, fise fiscale, cand vinzi un apartament trebuie sa demonstrezi ca nu ai datorii la asociatie samd, pana la urma tot trebuie sa ii agati sa plateasca cumva, mai devreme sau mai tarziu! Vi se pare corect?! Ce ati face in locul meu? Nu e vorba de suma, e vorba de principiu si corectitudine/discriminare! Va multumesc anticipat, astept raspunsuri neaparat, o zi buna la toti!

      RăspundețiȘtergere
    34. Locuiesc la parterul unu bloc unde nu este constituita Asociatie de Proprietari. Cui ar trebui sa ma adresez daca am fost inundata si vecinul de deasupra sustine ca nu este problema lui, fiind o defectiune de la teava comuna.
      Cu stima,

      RăspundețiȘtergere
    35. Buna seara,
      Am rugamintea sa ma ajutati cu o informatie : Locuiesc la parterul unui bloc unde nu este constituita Asociatie de proprietari. Am fost inundata undeva la baie; Am fost la vecinul de deasupra care mi-a comunicat ca nu este problema de la dumnealui si dansul nu sparge nimic in baie pentru mine, si considera ca este o defectiune de la teava comuna. Cui ar trebui sa ma adresez in aceasta situatie,
      Cu stima,
      Carmen Racovita

      RăspundețiȘtergere
    36. Buna seara, pentru reparatia tevilor comune trebuie sa va adrsati administratorului. Reparatia se efectueaza de catre administratie, iar repartizarea cheltuielii se face pe cota parte indiviza.

      RăspundețiȘtergere
    37. Buna seara ! Locuiesc intr-un bloc in care aproape toate apartamentele (daca nu chiar toate) sunt fara apometre. Intrebarea mea este: eu imi pot monta apometre in apartament si sa mi se ia in considerare consumul de apa prin citirea acestora? Administratorul ne-a spus ca nu se poate...! Va multumesc !

      RăspundețiȘtergere
    38. Buna ziua! Am achizitionat un apartament la ultimul etaj, cu gheurile de aerisire din baie si bucatarie anulate. In momentul achizitionarii s-a refacut intabularea apartamentului, cu toate modificarile survenite in timp, la zi. Exista vreo lege care sa ma oblige sa reconstruiesc aceste gheuri?

      RăspundețiȘtergere
    39. Buna ziua,
      Da, administratorul dvs are dreptate. Nu pot fi luate in considerare apometrele dvs, deoarece tot blocul trebuie sa fie contorizat, sau in proporție cât mai mare.

      RăspundețiȘtergere
    40. Trebuie sa refaceți aerisirile întrucât acestea au fost desființate ilegal. Blocul a fost prevazut din construcție cu aceste aerisiri, iar modificările constructive se pot face doar cu aviz de la Primare, în acest caz avizul ar fi fost oricum negativ.

      RăspundețiȘtergere
    41. Pentru Radu,
      Dumneavoastră și ceilalți vecini care nu sunt de găsit trebuie sa plătiți cheltuielile reglementate de lege pentru părțile comune.

      RăspundețiȘtergere
    42. Pe o scara de 10 apartamente in care 9 s-au debransat si al 10-lea de la parter nu vrea sa-si traga centrala pe gaze fiindca vrea sa-si vinda apartamentul DE CE trebuie sa fiu eu(noi) legat de el.Poate sa ramina singur pe gigacalorimetrul scarii.Regulile RADET ne obliga sa fim sclavii lor la niste preturi exorbitante..JOS CU MAFIOTII,CU CAPUSELE,CU INCOMPETENTII..

      RăspundețiȘtergere
    43. Buna seara. Presedintele asociatiei refuza sa-mi ia citirea la apometre pe motiv ca trebuie sa le dau presedintelui de scara, care acesta din urma refuza sa le primeasca daca nu-i dau bani la negru ptr femeia de servici si pentru un fond hotarat de el. Nu primesc chitanta pentru banii respectivi. Ce pot face in acest caz?

      RăspundețiȘtergere
    44. buna seara! sunt proprietarul mai multor parcari la demisolul unui bloc nou.sunt obligat sa platesc ptr. parcari la cota indiviza.cheltuielile includ si lift.dar cei care au inchiriat platesc si la apartamentul lor liftul.am parcari neinchiriate ptr. care platesc.cum sa procedez? Toriai

      RăspundețiȘtergere
    45. HG 1588 prevede: SECŢIUNEA a 4-a
      Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
      Art. 44
      (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
      Art. 45
      Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.

      Din reglementare, intelegem ca, "cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, este calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă unde consideram ca intra si parcarea.
      Vecinilor care au închiriat de la dvs parcările, nu li se iau in calcul la cota parte indiviza, dacă aceste s-au luat în calcul la dumneavoastră. Ei platesc liftul pentru cota lor indiviza, adica ceea a apartamentului, fara parcarea inchiriata.


      RăspundețiȘtergere
    46. Buna ziua,
      Mama locuieste intr-un bloc cu 7 apartamente. In cadrul adunarii 4 contra 3 s-a aprobat contractarea unor servicii de paza, cc 1000 lei lunar de apartament. Desi nu am fost de acord s-au calculat aceste servicii de paza iar asociatia mi-a emis facturi fiscale facand mentiunea cheltuieli intretinere - sunt cuprinse si sumele privind paza. Mama a achitat doar acele cheltuieli de intretinere faa serviciile de paza. Am primit citatie pt recuperarea sumelor restante. Mentionez ca niciodata nu mi s-a pus la dispozitie contractul de paza. Mi-au calculat penalitati potrivit legii asociatiei desi in contract din cate am inteles nu sunt prevazute penalitati. Cand se prescriu datoriile, exista facturi din 2010? Este normal ca asociatia sa emita facturi fara sa vdm modalitatea de calcul pe servicii de paza?

      RăspundețiȘtergere
    47. Buna ziua'luna trecuta sotia a nascut'si luna aceasta la intretinere aparem 3.doresc sa stiu un nou nascut de ce este pus la intretinere,efectiv un copil nou nascut nu consuma nimic,nu exista vreo lege in privinta aceasta'va multumesc

      RăspundețiȘtergere
    48. Buna ziua,
      Nu exista nicio lege in acest sens, deși poate ar fi trebuit sa existe... Este considerat o noua persoana si trebuie sa fie introdus la cote pentru cheltuielile repartizate pe număr de persoane.

      RăspundețiȘtergere
    49. Ma numesc Stenic Sorin,locuiesc la etajul 1 al unui bloc cu 10 nivele din zona Piata Iancului,am sufrageria situata deasupra scarii blocului si dormtorul mare deasupra unui gang de ghena pentru gunoi,de 2 ani de zile administratora blocului a scos caloriferul ce se afla la parter in scara blocului iar la ghena a spart tafanul si nu l-a reparat nici pana in ziua de azi spunand ca asteapta sa vina reabilitarea,iar in cele doua camere(sufragerie si dormitorul mare) pe timp de iarna este un frig de nedescris cu caloriferele date la maxim! Va rog din suflet sa-mi spuneti unde ma pot adresa pentru ca cei vinovati sa se ocupe pentru a avea un trai decent! Va multumesc si astept mesajul dumneavoastra. Va atasez si adresa de e-mail sorinstenic@yahoo.com

      RăspundețiȘtergere
    50. Buna ziua.
      Locuiesc intr-un complex rezidential si vreau sa va cer sfatul in legatura cu un aspect: apa calda. In complexul nostru exista centrale de bloc. Pentru functionarea lor se plateste curentul, apa rece si gaze. Este normal in acest caz sa mai platim si apa calda?
      Multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    51. Buna ziua, Asa cum se prezinta problema, NU este normal sa mai platiti si apa calda.

      RăspundețiȘtergere
    52. Buna ziua,
      Am o problema cu vecinul de la ultimul etaj. Eu locuind la etajul 9, am fost inundata de catre vecinul meu care nici acum nu am aflat de ce natie este, cred ca e din iran..., in fine, acesta locuind la ultimul etaj, respectiv 10, deasupra apartamentului meu cu inca alte doua persoane, probabil surori. Am incercat sa discut cu el pe cale amicala sa repare stricaciunile din baie macar, pentru ca de acolo a inceput totul. daca as fi putut v-as fi atasat un filmulet sa vedeti in ce hal arata baia mea datorita inundatiilor repetatate. desi sustine ca a chemat instalatori de 2-3 ori si a reparat sifonul de la baie sau nu stiu ce teava , la noi tot curge apa deasupra chiuvetei ca la robinet, ba mai rau tavan nu mai exista , apa s-a infiltrat atat de mult incat s-a format o fisura de jumatate de metru pe tavan, tencuiala nu mai exista, e o gaura mare iar apa a inumiat atat de tare totul incat acum se vede cimentul si barele de fier ale constructiei blocului. Administratorul din varii motive nu are cum sau nu vrea sa ne ajute decat daca e sa le taiem apa, adica sa punem la noi in baie robinete si sa-i privam de apa calda si rece din baie, dar daca vom face asta nu stiu cate e de legal si oricum vor cara aopa de la bucatarie pentru a se spala in baie si apa tot va curge in continuare. mi-e si sil;a sa intru in baie sa ma spal macar pe maini cand vad curgand apa ca la cismea. am apelat si la primarie si la asigurare si la administrator si la politia locala, nimeni nu ne poate ajuta cu nimic, pe semne ca a trecut prea mult timp decand a inceput problema (respectiv luna viitoare 2 ani)inundatiei.treaba e complicata rau....nu ma pot intelege cu nimeni.

      intrebarea mea e: cum sa procedez mai bine? la cine sa apelez? cat m-ar costa un avocat in astfel de situatii?

      pentru ca alta cale nu vad, decat sa il dau in judecata pentru distrugerea locuintei deoarece de la baie plecand totul, apa s-a infiltrat in pereti si a ajuns intr-unul din dormitoare pana la mijlocul tavanului, pe holul mic dintre baie si camere si a udat pana jos peretele unde se afla instalatia electrica, respectiv o priza unde am improvizat pentru a avea lumina in baie noaptea o lampa cu bec, deoarece neonul l-am desfiintat din baie pentru ca s-a ars din cauza firelor ude si a facut scut circuit. Va rog ajutati-ma !
      va multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    53. Buna ziua, Cristina.
      Din pacate cu astfel de vecini nu puteti decat in instanta de judecata sa reyolvati problema, acolo veti obtine si despagubiri pentru pagubele create.
      Pana la instanta, va sfătuiesc sa apelați la un mediator, acesta ii va transmite o invitație la mediere si poate cine stie, veti rezolva problema mai repede și mai usor decat instanta de judecata. Va recomandam sa apelati la dl Vlad, 0727-847-092., o cunoștință de-a noastră.

      RăspundețiȘtergere
    54. Buna seara,
      In cazul unei reparatiei la o coloana comuna din bloc care necesita spargerea unui perete individual dintr-un apartament spuneti ca asociatia ar trebui sa plateasca si teava si peretele. Imi puteti spune, va rog, ce act normativ reglementeaza acest lucru? Administatorul blocului in care locuiesc spune ca Legea 230 nu prevede asa ceva.
      Multumesc,
      Diana

      RăspundețiȘtergere
    55. Am o intrebare, va rog sa ma ajutati, platim pierderi la apa rece, s-au reglementat ( controlat) toate apometrele, dar au ramas cei 73 de metri cubi pierderi, care vin in fiecare luna, bun i-am platit o data ca pierderi toti locatarii, citim apometrele si ramane aceasi diferenta in fiecare luna cat timp vom mai plati, pentru ca si daca suntem corecti nu putem sa scapam de cei 73, ce putem face?

      RăspundețiȘtergere
    56. Dupa o perioada apometrele nu mai inregistreaza corect, din acest motiv trebuie sa le verificați metrologic o data la 2 ani.Diferentele mai pot rezulta si din consumul comun, curatenie, pierderi la subsol, sau pierderi la vecini. Diferenta de 73 mc se poate repartiza pe cota parte indiviza.

      RăspundețiȘtergere
    57. Eugen.am facut curatenie pe casa scarii cu o persoana fizica autorizata,care ne-a dat acte pentru a putea fi scutiti de la plata impozitului pe apartamente.Cand a ajuns dosarul la primarie,o anumita doamna de acolo a refuzat aprobarea acestuia,deoarece nu s-a efectuat lucrarea cu o firma agreata de primarie.As dori sastiu daca este normal ca o doamna platita din bani publici sa se comporte de parca ar fi pe propria plantatie?As dori si eu un raspuns

      RăspundețiȘtergere
    58. Dl Eugen, Primăria face un abuz. Nu sunteți obligați sa angajați o firma agreata de ei pentru curățenia în bloc.

      RăspundețiȘtergere
    59. liliana-
      locuiesc la et1 al unui bloc fara parter, iar usa liftului nu s-a deschis niciodata. Din anul 2000, am facut toti proprietarii et 1, un tabel semnat de toti proprietarii scarii ca noi nu am folosit si nu folosim niciodata liftul ca nu se deschide usa.
      Pana in noiembrie 2013, nu am platit liftul, in schimb in urma unor altercatii cu administratorul ne pune la plata liftului.
      iar, am strans semnaturile proprietarilor scarii ca nu folosim si sa ne scada de la plata acestor cheltuiele
      cum e corect ? ce sa facem?

      RăspundețiȘtergere
    60. locuiesc la et 1 , pe colt, deasupra unui gang.
      cum pot izola apartamentul , macar in partea ce da in curtea interioara a blocului? imi trebuie aprobare?

      RăspundețiȘtergere
    61. cum pot izola apartamentul situat pe colt, la et 1, deasupra unui gang ?imi trebuie aprobare?

      RăspundețiȘtergere
    62. Toate lucrarile se fac cu aviz de la primarie, dar cand e vorba de imbunatatirea comfortului termic putini sunt cei care si-au luat avize. Faceti lucrarea si incercati sa nu modificati aspectul cladirii. Credeti ca cei care si-au izolat apartamentul pe exterior in conditiile in care nu s-a izolat tot blocul au avut avize....

      RăspundețiȘtergere
    63. Conform legii cheltuielile cu intretinerea liftului sunt cheltuieli comune si se suporta de toti proprietarii. Pentru cei de la etajul 1, daca nu folosesc liftul li se pot reduce cheltuielile cu electricitatea la jumatate.

      RăspundețiȘtergere
    64. Buna ziua! Am un cabinet stomatologic la parterul unui bloc vechi cu 3 etaje. Apartamentuk este proprietate personala, am absolut toate actele, avizele, semnaturile etc. Asociatia eu am infiintat-o la cumpararea apartamentului, administrator este o dna care face treaba asta benevol, nu au cont, cenzor ssu presedinte. Desi e Oct acum e afisata luna Iulie...chitante imi da doar cand cer etc. Azi m a abordat sa imi spuna ca vrea sa imi treaca un nr de 5-10 pers la apa, dar am apometre. Blocul nu are lift, femeie de serviciu, lumina se aprinde cu mana si sta aprinsa un minut...Scuza ei a fost ca asa a auzit pe la alte cabinete. Eu nu ma erijez de la ce trebuie sa platesc, dar blocul nu e ca alte blocuri. Exista o lege pe care sa o invoc in apararea mea? Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    65. Buna ziua, Este normal sa aveți un numar mai mare de persoane la cote, daca desfasurati o activitate comerciala si clientii dvs folosesc spatiile comune. Dar o astfel de decizie se poate lua numai de catre conducatorii asociatiei, respectiv presedinte si comitet executiv, nu de administrator. In cazul dvs inteleg ca nu exista astfel de persoane.

      RăspundețiȘtergere
    66. Buna seara,

      de mai bine de 1 an in blocul meu la etajul unde locuiesc s-a stricat usa de la ghena, dupa multe insistente acum 2 sapt s-a intamplat minunea, sticla din usa a fost inlocuit, usa in continuare nu se inchide deoarece tocul este rupt iar inchizatoarea nu are in ce sa se prinda, dar maremi-a fost uimirea cand am observat ca la intretinere am de platiti cu 50 lei mai mult eu si inca cei 3 vecini de pe palier , intrebarea mea ar fi: reparatiile pentru dependintele comune nu le plateste asociatia? nu am cui sa ma adresez deoarece atat adiministratorul cat si presedintele refuza sa-mi dea explicatii, unde pot sa depun o plangere daca este cazul deoarece in blocul meu se intampla multe lucruri dubioase.
      Va multumesc

      RăspundețiȘtergere
    67. Buna seara. Detin o garsoniera in Rm. Valcea debransata in mod legal de la serviciul centralizat de incalzire de aproximativ 15 ani. Asociatia a efectuat lucrari la instalatia de incalzire a blocului, inlocuind o coloana tur retur la incalzire. Este corect ca cheltuielile aferente sa fie calculate si pentru locuinta mea, locuinta ce nu beneficiaza de acest serviciu(incalzire).Poate fi considerata aceasta lucrare ca fiind efectuata la o instalatie de utilizare in comun? Precizez ca eu numai beneficiez de aceasta instalatie, nu imi este necesara. Am ales alta sursa de incalzire, sursa de incalzire pe care o intretin singur. Nu este foarte clar ca aceasta intalatie trebuie mentinuta in functiune de cei ce beneficiaza de ea? Adica de utilizatorii "la comun". Va multumesc anticipat!

      RăspundețiȘtergere
    68. Buna seara. Detin o garsoniera in Rm Valcea deconectata in mod legal de la sistemul centralizat de incalzire. Asociatia de proprietari a efectuat lucrari de inlocuire a unor tevi la instalatia de incalzire a blocului. Nu este normal ca cheltuielile prilejuite acestei reparatii sa fie repartizate utilizatorilor in comun a acestei instalatii? Ce legatura mai am eu cu ei, stiind ca asociatia nu imi repara mie instalatia sau centrala in apartament. Va multumesc anticipat!

      RăspundețiȘtergere
    69. Membru comitet9 nov. 2014, 18:51:00

      Da, trebuie sa plătiți și dvs pentru ca instalația respectiva deservește și proprietatea comuna.

      RăspundețiȘtergere
    70. Buna seara,

      Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in urmatoarea situatie:
      Locuiesc intr-un bloc din cartierul rahova si din momentul in care s-a dat caldura se aude prin tevi apa curgand, ca si cum ar fi deschis un robinet tot timpul. Am locuit si in alte cartiere din bucuresti, dar nu m-am confruntat cu aceasta situatie. Nu stiu ce trebuie sa fac, nu ma pot odihnii din aceasta cauza.

      Va multumesc,
      Alexandra

      RăspundețiȘtergere
    71. Buna seara, Alexandra,
      Nu este normal ce se intampla. Probabil nu s-a facut aerisirea instalatiei corespunzator. Solicitati administratorului sa cheme un instalator.

      RăspundețiȘtergere
    72. Multumesc pentru raspuns! Administratorul locuieste in acelasi bloc si ar fi trebuit sa ia masuri fara sesizarea mea. Presupun ca si in celelalte apartamente se intampla acelasi lucru sau este posibil sa se auda numai la mine? Daca nu reusesc cu administratorul cui as putea sa ma adresez?

      Multumesc,
      Alexandra

      RăspundețiȘtergere
    73. Buna Alexandra, Da este posibil sa se audă si in celelalte apartament, dar mai mult la apartamentele de la ultimele etaje. In câteva zile nu ar trebui sa se mai audă. Mai puteti sa faceți o sesizare la Președinte.

      RăspundețiȘtergere
    74. Buna ziua. Ma numesc Geanina stau la bloc la etajul 3 iar plafonul din baie este mereu ud iar tencuiala a început sa cada. Vecinul de deasupra îmi spune ca nu e de la el . Cui mă pot adresa sa facă reparatia

      RăspundețiȘtergere
    75. Daca stau la etajul 3 si plafonul este ud la baie iar vecinul nu vrea sa repare spunând ca nu e de la el cui mă pot adresa

      RăspundețiȘtergere
    76. marius - buna ziua,
      locuiesc in Ploiesti intr-un bloc cu 10 etaje si as dori schimbarea coloanei de caldura la baie, dat fiind faptul ca nu exista caldura iarna de 30 ani. cine trebuie sa suporte schimbarea coloanei. Va multumesc

      RăspundețiȘtergere
    77. Buna seara,
      Am si eu cateva nelamuriri: membrii comitetului executiv sunt retribuiti? Daca da, cine stabileste cuantumul retributiei pt membrii comitetului executiv? E prevazut ceva clar in lege sau totul e la latitudinea proprietarilor? Activitatea de membru in comitetul executiv se desfasoara pe baza unui contract de mandat sau alt tip de contract?
      Multumesc anticipat pt raspuns.
      Iuliana, Sibiu

      RăspundețiȘtergere
    78. Buna Iuliana,
      In lege nu exista o prevedere cu privire la remunerarea membrilor comitetului executiv, in schimb, exista o prevedere prin care "(5) Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru îndeplinirea atribuțiilor
      ce îi revin și adoptă decizii asupra cuantumului salariilor, indemnizațiilor, remunerațiilor și al eventualelor premieri care se acordă personalului încadrat cu contract individual de muncă sau în baza unei convenții civile de prestări de servicii, în limita bugetului aprobat de adunarea generală.

      Totodata, "(8) Preşedintele asociaţiei de proprietari poate fi remunerat, pe bază de contract de mandat, potrivit art. 32 alin. (1) din Legea nr. 230/2007, în limitele bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat prin hotărâre a adunării generale, potrivit prevederilor Codului fiscal.

      In alta ordine de idei, consideram ca daca legea nu prevede, nici nu interzice ca membrii comitetului executiv sa fie remunareati, dar numai cu aprobarea Adunarii generale.

      RăspundețiȘtergere
    79. Am o mare nelamurire..vecinul de bl.care estdsi administrator a venit zilele acestea la usa sa ma avertizeze ca trebuie sa platesc intretinerea. Tin sa afirm ca sunt bun platnic si ca nu am nici o penalizare de cand locuiescin bl. La momentul acela mi s-a parut amuzant si i.am raspuns ca nu am bani marunti..am avut atate pe cap ca am uitat sa platesc o luna si am mers urmatoare luna sa achit integral. Acest domn m -a amenintat ca imi va taia apa daca mai intarzii ( am CT), ca asta e regulamentul intern ( probabil al bl.). Eu sunt mutata de 1 an si nu cunosc aceste "regulamente". Si nu stiam ca primind in vizita pe cineva trebuie sa dau socoteala. Au rost aceste amenintari? Ma obliga vre o lege sa achit luna de luna, la termenul indicat de asociatie? Va rog sa ma lamuriti.
      Multumesc anticipat, Oana.

      RăspundețiȘtergere
    80. Buna Oana, Da, exista un termen de plata. Conform legii trebuie sa achitati cotele de intretinere in teremnul scadent. Dupa acest termen, Asociatia poate percepe penalitati, iar daca restantele sunt mai mari de 90 de zile, atunci Asociatia se poate adresa si instantei de judecata pentru recuperarea cotelor de intretinere restante.

      In ceea ce privește oprirea apei, nu este chiar asa. Doar daca se aduna restante fata de furnizori, atunci aceștia pot sista furnizarea apei.

      Viata la bloc impune respectarea unor reguli de buna conviețuire, printre acestea si obligația tuturor membrilor asociației de ași achita cotele de întreținere la timp, astfel încât sa nu sufere ceilalți locatari din cauza rauplatnicilor.

      RăspundețiȘtergere
    81. Buna seara
      Ma numesc Alina
      Stau la etajul 3 al unui bloc de apartamente printre care constructorii s-au gandit sa strecoare si un palier de garsoniere.
      Etajul 3 si 4 ( in special garsonierele) nu aveau caldura ( mentionez ca tevile noastre vin prin perete din coloanele principale ce se gasesc in apartamente) asa ca ne-am hotarat sa schimbam coloanele de la etajul 2( numai pana acolo erau calde caloriferele) Initial vecinul de la et.2 a fost deacord dar numai pana s-a vazut cu tevile schimbate , acum nu vrea sa mai plateasca pe motiv ca el avea caldura , el ne-a facut noua celorlalti o favoare ca ne-a lasat sa taiem tevile de la el.
      Intrebarea e ...ce facem ii platim noi tevile desi beneficiaza si el de ele? Exista vreo modalitate de al constrange sa plateasca?

      RăspundețiȘtergere
    82. Buna Alina,
      DA, aveti in mana cea mai buna constrangere, LEGEA. Conform legii, toti proprietarii sunt obligati sa plateasca reparatiile sau cheltuielile de intretinere pentru partile comune. Coloana de incalzire este o coloana comuna si face parte din proprietatea comuna.
      Administratorul trebuie sa introducă factura la întreținere si sa o repartizeze pe cota parte indiviza, fiecărui proprietar din bloc.
      Daca proprietarul respectiv nu plătește, după 90 de zile, poate fi acționat in judecata.

      RăspundețiȘtergere
    83. pentru ca ansamblul rezidential in care stam are un singur bransament comun la apa, apa nova nu doreste sa semneze contract separat cu asociatia de proprietari infiintata de un singur bloc din ansamblu. celelalte blocuri vor avea deasemenea asociatii separate de proprietari.
      intrebarea este: se poate face suprapus o asociatie de locatari in care sa fie membri toti locatarii ansamblului doar pentru a distribui costul facturii apanova si eventual alte costuri comune (paza complex etc)?
      pot coexista cele doua in mod legal?

      RăspundețiȘtergere
    84. Puteti sa faceți o asociație pentru întreg ansamblu daca aveti branșament comun, ma gândesc ca mai sunt și cai de acces comune, parcări, spatii verzi, etc. Altfel trebuie sa aveți contor pe fiecare imobil si o intelegere intre voi astfel încât fiecare sa contribuie la plata facturii in funcție de cât consuma. E dificil cu aceste ansambluri rezidențiale, dacă investitorul nu s-a gândit si la forma de organizare ulterioara, multa bataie de cap, dar cu intelegere, totul se rezolva.

      RăspundețiȘtergere
    85. CUI TREBUIE SA MA ADRESEZ DACA VECINA DE LA PARTER NU MA LASA SA INTRU SA REPAR COLOANELE COMUNE DE CALDURA?
      MI A ZIS CINEVA CA TREBUIE SA MA ADRESEZ CORPULUI DE CONTROL?
      ARE VREO LEGATURA CORPUL DE CONTROL CU ACEASTA PROBLEMA?

      RăspundețiȘtergere
    86. As avea o intrebare :
      Daca subsolul blocului nu a fost prevazut cu spatii pentru boxe ,se pot construii acestea ?!

      RăspundețiȘtergere
    87. NU se pot construi boxe in spațiul tehnic, adică in subsol, dacă subsolul nu a fost prevazut cu spatii pentru boxe.

      RăspundețiȘtergere
    88. Buna seara! Sper ca aceasta postare sa nu fi "murit" si sa ma puteti lamuri cu o problema la care am nevoie de raspuns destul de repejor...
      Intr-un apartament, ce poate fi numit parte comuna in ce priveste instalatiile sanitare? Tevile de legatura dintre coloana principala de apa rece si apometru intra in aceasta categorie, sau doar teava mare principala?
      Motivul pentru care intreb e faptul ca dupa o mica inundatie ce am avut-o cu cateva zile in urma la teava care imi intra in apometru din coloana de apa rece (reparatie pe care asociatia a suportat-o, fiind nevoie evident si de oprirea apei pe durata ei), m-am trezit cu un bilet in usa de la vecina de la etajul inferior, cerandu-mi sa suport cheltuielile pentru repararea tavanului care i-a fost afectat, si pe deasupra, alegandu-si singura omul si materialele pe care sa le foloseasca. Este normal sa platesc eu sau as fi indreptatita s-o refuz si s-o indrum catre asociatie cu acele cerinte?
      Multumesc anticipat pentru raspuns!

      RăspundețiȘtergere
    89. Buna seara,
      Tevile comune sunt cele verticale, care fac legatura intre apartamente. Toate tevile care placa din aceste tevi comune catre instalatiile individuale, sunt tevi proprii. Reparatia acestora din urma se face pe cheltuiala proprietarilor direct afectati.
      In cazul dvs nu imi dau seama unde s-a facut reparatia, dar daca asociatia a suportat cheltuiala, atunci ei au considerat ca este o reparatie comuna, iar costul pentru daunele suportate de vecina dvs trebuie sa fie suportate tot de asociatie.

      RăspundețiȘtergere
    90. Buna ziua, ma numesc Georgiana si locuiesc la etajul 2. Problema mea este legata de o vecina certareata. In urma cu cateva saptamani am scos pe palierul etajului spre scari cateva flori. Mentionez ca este mai mult decat suficient loc de trecere si nu incomodeaza cu nimic. Nu sunt singura care a apelat la acest lucru, chiar si administratorul blocului a procedat astfel. Ideea este ca vecina mea de palier m.a amenintat ca daca acele flori nu vor disparea in cateva zile se va ocupa personal de aruncarea lor si de spargerea ghivecelor. Este normala aceasta situatie. Am procedat gresit? Am voie sa am cateva flori langa usa apartamentului meu atat timp cat ele nu incomodeaza? multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    91. Georgiana, Din pacate, dacă nu va înțelegeți amiabil cu vecina dvs nu puteti sa puneți florile pe scări. Palierul și căile de acces fac parte din proprietatea comuna.

      RăspundețiȘtergere
    92. Buna ziua,

      Am si eu o situatie la care am nevoie de un raspuns.
      Locuiesc intr-un apartament cu 3 camere la etajul 10 din Bucuresti. Pe timpul iernii caloriferul din baie nu se incalzeste deloc. Cel din bucatarie si cel din camera de mijloc sunt conectate la o teava comuna de incalzire aferenta celor 2 camere. Nici aceste 2 calorifere nu se incalzesc foarte bine. Ce as vrea eu sa fac acum. Sa schimb tevile de tur si de retur de la cele 3 calorifere: baie, bucatarie+camera de mijloc pana la etajul 7. Sunt infundate undeva intre etajul 10 si 7 pentru ca aici tevile sunt mai subtiri ca apa sa poata avea presiune sa urce pana sus in calorifere. Mentionez ca vecinuii de la etajele 9 si 8 au centrala, iar la etajul 7 trebuie facuta din nou legatura cu tevile mai groase. Rugamintea mea la dumneavoastra este sa imi spuneti ce ar trebui sa fac, ce pasi ar trebui sa urmez?


      Multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    93. Buna ziua,
      Trebuie sa chemati o firma specializata sau un instalator autorizat care sa constate necesitatea efectuarii acestei lucrari.
      Daca se impune efectuarea lucrarii , trebuie luata aprobarea comitetului executiv si in baza ofertei sa se stranga banii necesari pentru executie, fiind vorba in parte de inlocuirea unor tevi comune.
      Totusi, problemele cu care dvs va confruntati pot fi din cauza faptului ca nu s-a facut aerisirea corespunzatoare a instalatiei sau pentru ca nu aveti montate aerisitoare pe fiecare calorifer, astfel incat sa puteti sa faceti aerisirea si local.

      RăspundețiȘtergere
    94. Buna ziua,

      Multumesc pentru raspuns.

      Am aerisitor pe fiecare calorifer in parte. Aerisirea este facuta corespunzator pentru ca la caloriferul din celalalt dormitor si din sufragerie treaba merge struna. Se incalzesc foarte bine. Problema este la caloriferul de la baie care nu se incalzeste deloc este rece tot timpul si la bucatarie si camera din mijloc se incalzesc foarte putin.

      Returul caloriferelor de la bucatarie si camera de mijloc este rece. Dupa parerea mea este partial infundat si turul nu are forta sa impinga apa pe retur asa cum ar trebui. Am sa chem presedintele de bloc sa constate problema mea si dupa ce v-a trece iarna am sa fac demersurile pentru reparatie.

      RăspundețiȘtergere
    95. Ionescu Cristian
      Buna ziua,
      Avem urmatoarea problema si anume in imobil suntem 3 familii de propietari si o familie de chiriasi ai Afi.Terasa blocului necesita hidroizolare urgenta deoarece mai ales pe perioada iernii din cauza zapezii sunt infiltratii la vecinii de dedesubt.Noi toti cei 3 propietari vom contribui la plata reparatiilor dar chiriasul nu vrea sa plateasca nimic in schimB el se foloseste de terasa blocului pentru a depozita dverse lucruri ,isi intinde rufe la uscat si isi tine cainele acolo,In acest caz putem sa-i restrictionam accesul pe terasa ?Cum putem rezolva acesta problema?Mentionez ca nu avem asociatie de propietari inffintata.Multumesc anticipat

      RăspundețiȘtergere
    96. Buna ziua,
      Sigur ca puteti sa-i interziceți accesul pe terasa, mai ales ca terasa blocului nu trebuie sa fie folosita pe post de uscător de rufe.
      Mai mult, dacă se întâmpla un accident, conducerea asociației este răspunzătoare pentru ca nu a asigurat terasa prin închiderea acesteia cu lacăt sau yala cu zăvor.
      Asociația are obligația legala sa închidă terasa, și sa nu permită accesul decat persoanelor autorizate.
      Pentru recuperarea cheltuielilor cu reparația terasei, puteti sa va îndreptați împotriva proprietarului, respectiv AFI, ii trimiteți o notificare su acesta din urma trebuie sa stabilească cu chiriașul cine suporta cheltuiala.

      RăspundețiȘtergere
    97. BUNA ZIUA !
      LOCUIESC INTR-UN APARTAMENT CU TREI CAMERE SITUAT LA PARTERUL UNUI BLOC CU 10 ETAJE DIN BUCURESTI . CA MAI PESTE TOT , PE PERIOADA IERNII SI IN BLOCUL MEU INCALZIREA SE DISTRIBUIE IN SISTEM CENTRALIZAT , DUPA UN ANUMIT ORAR . UN COLOCATAR CE SE OCUPA DE MAI MULTA VREME IN BLOC CU UNELE LUCRARI MECANICE MAI USOARE , ESTE RESPONSABIL CU RESPECTAREA OREI DE PORNIRE/OPRIRE . IN ULTIMILE DOUA SAPTAMANI TREI DIN CELE PATRU CALORIFERE MI S-AU FISURAT PE UNUL DUPA CELALALT , SUBIT , . ACESTEA SUNT MARCA ROMSTAL SI AU FOST SCHIMBATE DE CATIVA ANI . "COINCIDENTA" PREA MARE DE A AVEA AVARIAT MAI MULT DE UN APARAT INTR-UN INTERVAL EXTREM DE SCURT MA FACE SA CRED CA NU ESTE VORBA DE UN SIMPLU ACCIDENT, CI MAI DEGRABA DE O LISPA A RESPECTARII UNOR STANDARDE DE PROCEDURA [PRESIUNE PREA MARE , TEMPERATURA PREA RIDICATA , ? , ?] . NU AM CUNOSTINTE MECANICE DAR LOGICA MA INDEAMNA SA FIU SUSPECT . CARE CREDETI CA AR PUTEA FI CAUZA SI CUM AR TREBUI SA PROCEDEZ ?
      VA MULTUMESC !
      MIHAI

      RăspundețiȘtergere
    98. Buna ziua, cel mai bine ar fi sa chemați un instalator. Este foarte probabil sa aveti dreptate, dar solicitati opinia unui instalator. Agentul termic ar trebui sa fie furnizat in continuu in sezonul rece, deoarece la aceste temperaturi scuzute, apa din calorifere poate ingheta.

      RăspundețiȘtergere
    99. Buna ziua, as vrea sa lamuresc urmatoarea situatie :
      1. Un restantier care a acumulat datorii de 6100 lei, in contextul in care plateste aprope lunar, din 2011 este incontinuare restantier.
      Exista un document legal care sa oblige Asociatia de Proprietari sa-i accepte Restantierului din suma pe care o aduce, sa fie repartizata astfel:
      - o parte din valoarea restantei + penalizari
      - o parte din intretinerea curenta.
      Eu consider ca in acest context acest restantier va putea ajunge la zi.
      Altfel el va ramine in permanenta un restantier.

      Cu multumiri anticipate

      Data : 15.01.2015

      RăspundețiȘtergere
    100. Nu exista o reglementare in sensul indicat de dumneavoastră. Administratorul trebuie sa încaseze cea mai veche restanta. la restante se aplica si penalizări, de aceea trebuie sa fie încasate cele mai vechi. Ca sa diminuați restanta, in fiecare luna trebuie sa achitati mai mult decat va vine întreținerea curenta.

      RăspundețiȘtergere
    101. buna ziua. mama mea locuieste la bloc si sau facut reparatii la acoperis , ea este persoana cu handicap si vreau sa stiu daca plateste sau nu reparatiile. va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    102. toti proprietarii platesc reparatia terasei, in functie de cota parte indiviza.

      RăspundețiȘtergere
    103. Buna ziua,am si eu o nelamurire.Locuiesc la etaj 4 pe colt ,intr-un bl cu 4 etaje,in urma unor defectiuni de alimentare cu agent termic,acum 17 ani,s-au taiat tevile de aerisire care traversau apartamentul si s-a facut legatura din teava comuna direct in calorifer si montarea unui aerisitor ,am repartitor pe fiecare calorifer...daca nu deschid caloriferul pe teava de alimentare (max 80cm de la podea pana in calorifer)nu circula agent termic,nu degaja caldura si cu toate ca s-a constatat acest lucru,platesc coloane de distributie mai mari decat consumul caloriferului cu 10 elementi...unde ma pot adresa sa reglementez aceasta situatie?

      RăspundețiȘtergere
    104. Buna ziua, trebuie sa va adresați si sa găsiți înțelegere la conducerea Asociației de proprietari.

      RăspundețiȘtergere
    105. M-am adresat atat Asociatiei cat si Firmei care citeste repartitoarele si considera ca nu exista in ordinul 343/2010 o situatie asemanatoare sau vreo modalitate de calcul pt apartamentele capat de coloana.

      RăspundețiȘtergere
    106. UN PROPIETAR DE APARTAMENT A FOS T DAT BIN JUDECATA DE 2 ORI PENTRU NEPLATA A PIERDUT AMBELE PROCESE. ARE SECHESTRU PE APARTAMENT . DORESTE SA PLATEASCA DATORIA IN RATE. ( EX SA achite lunar cate 3000 lei SI CHELTUIELIE CURENTE) INTREBARE : SEPOATE SI DACA DA MODALITATEA - SE INCHEIE UN CONTRACT SAU CUM?

      RăspundețiȘtergere
    107. Pentru plata eșalonată a restantei, puteti sa încheiați un acord de mediere la un birou de mediere. In cazul in care restanțierul nu respecta plata eșalonată, se poate trece direct la executare. Va sfătuim sa apelați la un mediator.

      RăspundețiȘtergere
    108. Buna seara!Am o nelamurire,sunt cu plata intretinerii la zi,platesc lunar fond de reparatii si toate cele!La noi totul e la pausal si luna asta am observat ca am la intretinere cu 50 lei mai mult,motivul stupit zic eu;stau la etajul 7 si gresia pe hol a fost pusa prost incat s-a umflat,iar de Revelion a urcat la noi un vecin de la etajul 4dansand si 3 placi de gresie au cedat si s-au spart in colturi.Luna asta m-am trezit si eu si vecinul cu 50lei in plus dupa ce au schimbat cele 3placi sparte plus alte 7placi care nu erau puse bine si riscau sa se sparga.nu cred ca este corect sa platesc deoarece 1)platesc un fond de reparatii
      2)nu e vina mea ca lucrarile in bloc au fost executate prost
      3)administratora si presedinta de bloc refuza sa imi arate bonul de reparatii(gresia e 21lei m2 si 7lei adezivul)
      4)corect era daca pana la urma imi tot ia banii sa imi dea si materialul ramas nu sa-l foloseasca
      5)suma asta de 50lei apare adaugata la factura de intretinere fara justificare caci la fondul de reparatii apare suma de 14lei suma platita lunar!
      Sper sa imi dati un raspuns.va multumesc

      RăspundețiȘtergere
    109. Buna ziua. Nu am dus citirea la apometre o luna m-au trecut la pausal fara ca urmatoarea luna sa-mi faca recalculare,pentru ca asa au hotarat cei din Adunarea Generala este legal?

      RăspundețiȘtergere
    110. Buna ziua, dacă s-a hotărât in Adunarea Generala, este legal,

      RăspundețiȘtergere
    111. Buna ziua,am o mica problema,in blocul in care locuesc eu,etajul 2,bloc cu 5 etaje,2zile in urma s-a ridicat problema de a face o noua hidroizolatie la acoperis,toti locatarii trebuie sa achite cite 500 de RON,eu nu sunt de acord cu chestia asta,stau la etajul 2,ce legatura am eu cu planseul superior??daca vreau sa fac o termoizolatie doar nu apelez la toti vecinii sa stringa bani pentru a face reparatia...sunt obligat sa o achit?Pot sa depun plingere la primarie?

      RăspundețiȘtergere
    112. Buna Ana, conform legii, terasa blocului face parte din proprietatea comuna indivizibila a asociatiei de proprietari. Toti membrii asociatiei trebuie sa contribuie la reparatia terasei in functie de cota parte indiviza. Deci, si dumneavoastra trebuie sa platiti.

      RăspundețiȘtergere
    113. Firma hidroizolatii terase bloc. Contactati-ne pentru oferta hidroizolatie. Hidrocon.3x.ro

      RăspundețiȘtergere
    114. Buna ziua, in blocul unde sunt proprietar al unui apartament exista parcare atat subterana cat si supraterana care este la parter exact sub bloc, asa vine suprafata acesteia. Ce obligatie am eu care nu am loc de parcare sa fiu inclusa in cheltuielile legate de parcare, respectiv curatenie dar si usa si bariera electrica. Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    115. Buna ziua, daca parcarea de care vorbiti este proprietatea exclusiva a altor proprietari din bloc, iar daca dvs nu detineti o cota parte indiviza din acea proprietate, atunci nu aveți de ce sa plătiți cheltuielile legate de intretinerea acestui spatiu. Nu este un spațiu comun.

      RăspundețiȘtergere
    116. Buna ziua
      Am si eu o problema cu unul din vecini si as vrea sa stiu care este cadrul legal sa o aplanez. Stau la parterul unui bloc din zona centrala a orasului, zona intens tranzitata. In fata apartamentului este o gradinita de 4/10m de ingrijirea careia ma ocup- un mic spatiu verde, cand nu il umplu vecinii de gunoaie. Pe langa gardul verde am ingradit impreuna cu vecinul din perete si cu un gardut, caci altfel gradinita era folosita si ca toaleta publica si pentru ca si asa se vanturau multi prin ea am pus si un lacat pe portita. Desi are intrare si pe partea dumnealui vecinul meu intra in mod repetat pe sub geamurile mele- si cand spun pe sub geamuri chiar se freaca de acestea si isi si mai arunca o privire in balcon/bucatarie si o face si la ore nepotrivite- in special dimineata. Desi l-am rugat sa nu mai intre pe la mine nu vrea sa tina cont, ba chiar s-a ajuns la amenintari ca imi taie lacatul/poarta (pe care oricum o forteaza si intra) Poate dvs ma puteti ajuta: care este distanta legala la care pot sa ii interzic sa treaca? Mai ales ca are intrare pe la el si nu o face pentru cazuri de urgenta- doar se duce in zona lui sa mai aseze 3 araci de vie, sa sape florile...sau doar sa se uite asa, la ele(pensionar cu mult timp liber) E stresant sa am grija mereu sa nu ajung in bucatarie sau in balcon in lenjerie intima ca poate fi el pe acolo sa "ma admire" sau sa il aud dimineata pe la 7.30-8 cum se fataie pe sub geamul meu.
      Multumesc anticipat

      RăspundețiȘtergere
    117. Nu avem cunoștință de o distanta legala pe unde sa treacă vecinul dvs. Ati putea sa-l reclamați la politia locala dacă se uita in apartamentul dvs, sau sa puneți niște perdele la geamuri.

      RăspundețiȘtergere
    118. Multumesc pentru raspuns. Va dati seama ca am perdele la geamuri dar cand esti chiar langa ele se vede oricum in casa. Si este agasant sa vezi mereu pe cineva chiar la geamul tau(nu avem demisol sau parter inalt) Citisem undeva o data o chestie legata de o distanta de minim un m.(el trece chiar pe langa balcon) dar nu mai stiu unde/cum. Am incercat sa aplanez situatia rugandu-l sa nu mai intre pe sub geamul meu(repet, poate intra si prin partea lui) dar s-a ajuns la o discutie urata si cu niste injurii- nu cred ca am cu cine sa ma inteleg.
      Ma gandeam ca daca aveam vre-un cadru legal ma duceam la asociatie sa ii rog pe ei sa medieze problema

      RăspundețiȘtergere
    119. Am un ap la et 1 prevazut cu o terasa sub care are sediu o unitate bancara. Ideea e ca doresc sa acopar terasa in cauza intrucat doar eu am acces la ea insa nu gasesc intelegere la cei de la banca. C pot face? Imi tre vreo autorizatie cv pt un acoperis din lemn

      RăspundețiȘtergere
    120. Buna ziua,
      S-a taiat apa pe scara blocului in care locuiesc din cauza unor vecini ce nu au achitat suma de 1500 lei. Este legal?
      Mentionez ca restul vecinilor, inclusiv eu, suntem cu plata la zi.

      RăspundețiȘtergere
    121. Va rog sa mi spuneti care este legea ce prevede ca reparatia capitala a liftului dintr -un bloc de 9 nivele este suportata de toti locatarii, inclusiv cei de la parter si etajul I. Va multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    122. Buna ziua, Din păcate, apa se oprește la toată scara blocului deoarece furnizorul dvs de apa are contract cu Asociația și nu individual cu fiecare proprietar.

      RăspundețiȘtergere
    123. Gasiti in legea 230/2007 si in HG 1588/2007 prevederi privind obligativitatea tuturor proprietarilor sa plateasca reparatia capitala a liftului

      RăspundețiȘtergere
    124. Buna ziua,

      Eu stau intr-un bloc de 8 etaje in Brasov . . Stau singur intr-un apartament de 3 camere . Asociatia noastra de locatari de doua luni a bagat la intretinere le mine 2 persoane in loc de 1 persoana. Intradevar mai doarme prietena mea la mine dar NU sta acolo. au dreptul sa suplimenteze persoanele la intretinere fara sa anunte locatarul?

      RăspundețiȘtergere
    125. plata la cheltuieli administrative sa fie egala la toti propietarii toti beneficiem de servicii egale

      RăspundețiȘtergere
    126. Cheltuielile administrative, conform legii, se repartizează pe cota parte indiviza.

      RăspundețiȘtergere
    127. Ma numesc DAVID, as vrea sa stiu daca suntem obligati toti proprietarii din bloc sa platim o firma de paza pentru intrarea in bloc, gen BGS, cu costuri foarte mari, daca in adunarea generala s-a votat de jumatate plus unu din proprietari, pentru asa ceva. NU TREBUIE ACORDUL TUTUROR PROPRIETARILOR? Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    128. Daca s-a aprobat in Adunarea Generala, trebuie sa plătiți și dvs. Jumătate plus unsul sunt suficienți pentru a trece hotărârea.

      RăspundețiȘtergere
    129. Ionescu-administrator. Locuiesc la un bloc cu 4 etaje si 8 scari. La una din scari pe un tronson trec cele 3 coloane de apa rece, calda si scurgere trec prin apartamente si apartamentele dela parter si etajul 1 sunt inundate . nu se stie dela ce conducta, deoarece sunt acoperite cu rapit si tencuiala sau cu rigips. . La ultimul etaj are centrala si locuieste un politist spunând ca el nu plateste, dar apa rece si scurgerea , in afara de apa calda trece tot prin aceste conducte. Va rog sa spuneti cine plateste reparatia, , cele 5 apartamente de pe tronson sau asociatia , care are 160 apartamente. Rog urgent raspuns daca se poate pentru a trece la reparatie.

      RăspundețiȘtergere
    130. Buna ziua,
      As dori sa aflu daca si in ce conditii sunt legale modificarile la instalatiile interioare dintr-un apartament situat intr-un bloc tip vila, cu 7 apartamente. Atat cei ce deasupra cit si cei de dedesubt au modificat intralatia sanitare, ca urmare am casa plina de mirosuri de canalizare. Asociatia fiind formata din 7 apartamente iar legea spunand ca e necesar avizul a jumatate+1 din nr. acestora, aprobarile si le-au dat intre ei, eu habar nu am ce au facut, doar suport consecintele. Ma intereseaza daca exista o cale legala de reglemantare a situatiei si daca am sanse reale, avand in vedere ca ar urma sa ma lupt cu oameni "cu greutate". Multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    131. Buna ziua am si o intrebare .Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje la parter cu centrala de bloc, si vreau sa ma debransez de la centrala de bloc mentionez ca avem o firma la parter cara s-a debransat acum 10 ani ,care are centrala de apartament.a-si vrea sa stiu daca imi sunt necesare majoritatea semnaturilor locatarilor din bloc 51% sau trebuie acordul comiteteului de bloc din care fac parte 5 pers. (4+1 presedintele)50 +1 sau acordul in totalitate al comiteteului.

      RăspundețiȘtergere
    132. Buna ziua, Va deranjez cu o intrebare. Este legal ca un apartament de parterul blucului sa aiba scurgere separata.
      Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    133. Madalina Negoci

      Buna ziua,
      M-am mutat de 2 luni intr-un bloc nou,cu 54 de apartamente,mai sunt 10 de vandut.Acum o luna am facut sedinta pt iniintarea asociatiei de propr.Inca nu este infiintata,dar dl presedinte a venit la usa si a cerut sa platim: 100 ron fond rulment,32 ron cutii scrisori, 40 ron interfon, 9 ron gunoi, 23 ron femeia de serv etc. Este legal sa ne ceara bani daca asociatia nu este infiintata?Eu de la cine primesc chitanta?Nu are trebui ca toate cheltuielile sa fie trecute pe asociatie?Si normal mi se pare ca si cele 10 apartamente ar trebui luate in considerare. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.

      Va multumesc,

      RăspundețiȘtergere
    134. Orice modificare la instalatia sanitara a blocului se face cu aprobare si de către personal specializat. Daca scurgerea respectiva nu schimba cu nimic structura instalației si nu o afectează in vreun fel, atunci nu este nicio problema.

      RăspundețiȘtergere
    135. Madalina Negoci, Daca asociatia este in curs de infiintare, se pot incasa acei bani pe chitantier separat , pentru cheltuieli curente pana la infiintare. Trebuie sa existe intelegere, nu puteti sa stati fara femeie de serviciu, cutii de scrisori, etc.
      Pentru cele 10 apartamente, contribuie la aceste cheluieli proprietarul acestora. Problema este ca daca nu este intelegator, este greu sa scoateti banii de la el, doar dupa ce infiintati asociatia.

      RăspundețiȘtergere
    136. Buna ziua! Am si eu o intrebare,in subsolul blocului unde stau sunt sobolani si gandaci,acestia din urma ne-am invadat si apartamentul,problema este veche,am sesizat-o administratorului care zice ca nu sunt probleme,vecinii si ei zic ca nu au gandaci,dar eu am vazut pe scara si pe usa de la apartamentul vecinilor.Eu am renovat apartamentul si am chemat dezinsectia in apartamentul in care locuiesc doar ca nu am reusit sa scap de gandaci,trebuie facut ceva la nivel de bloc,intrebarea mea este unde pot reclama asociatia de proprietari,administratorul in asa fel incat sa se ia atitudine si sa faca o dezinsectie si o deratizare.
      Multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    137. Buna ziua,
      Referitor la obligatia mea referitor la cheluielile din spatiile locurilor de parcare aflate subteran si suprateran, eu neavand loc de parcare, uitati ce raspuns am primit:

      Bariera si usa de acces subsol, ca si celelalte instalatii ale blocului (lift, usi acces, instalatii de iluminat spatii comune, pompe apa, etc) se afla in proprietatea si folosinta comuna comuna iar cheltuielile aferente intretinerii, reparararii/inlocuirii lor se repartizeaza proportional cu cota indiviza a fiecarui apartament.

      Atat bariera cat si usa de acces subsol deservesc toti proprietarii deoarece
      a) se afla instalate pe partile comune ale imobilului
      b) deservesc scopurilor administrative de care beneficiaza toti proprietarii, indiferent daca sunt sau nu proprietari de locuri de parcare: transferul pubelelor de gunoi in zilele alocate ridicarii deseurilor menajere, accesul mijloacelor de interventie medicala sau pompieri (obligatie legala), alte cazuri similare.

      Obligatia si metoda de repartizare a cheltuielor rezulta din prevederile L 230/2007 si HG 1588/2007 art 32-56.
      Extras:
      "Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
      Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
      Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună. Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari, în condiţiile stabilite de comun acord."
      Daca intradevar asa este atunci nu este normal sa am si eu chei de acces la toate aceste spatii comune?

      RăspundețiȘtergere
    138. Buna ziua.Suntem 20 de apartamente pe scara,si ne-am hotarat sa zugravim scara.15 apartamente au fost de acord ,achitand si cota parte ce le revine ,respectiv 150 lei de fiecare.Proprietarul unui apartament este plecat din tara,iar ceilalti 4 nu sunt de acord(ei fiind intotdeauna impotriva ,neinteresandui de tot ce se intampla in jurul lor mergand pe premisa ca,”oricum o sa faca ceilalti”) Mentionez ca adm. si presedintele nu vor sa se implice pentru ca nu vor batai de cap,astfel am luat eu inititiva cu zugravitul scarii (si cu alte lucrari,multe din ele facandu-se pe bani proprii) Intrbarea mea este,cum pot sa obtin banii de la cele 5 apartamente ,daca ii pot da in judecata (eu neavand nici o calitate in conducerea asocitiei) si daca da , ce documente trebuie sa cuprinda dosarul ce trebuie inaintat instantei.Multumesc frumos si astept raspunsul dvs. cu mare interes

      RăspundețiȘtergere
    139. Buna ziua, Administratorul trebuie sa contacteze o firma pentru dezinsecție și o deratizare. Puteti sa mai achiziționați si un aparat din comerț, care se introduce in priza si înlătură gândacii din zona apartamentului dvs.

      RăspundețiȘtergere
    140. Cu privire la cheltuielile pentru "spatiile locurilor de parcare aflate subteran si suprateran"

      Nu putem vorbi de proprietate comuna, adunci cand acele spatii, locuri de parcare sunt detinute exclusiv de anumiti proprietari.

      Din punctul nostru de vedere nu este chiar asa cum vi s-a răspuns de către conducerea asociației dvs. Trebuie sa existe un echilibru in repartizarea cheltuielilor, nu va pot pune pe dvs sa plătiți cheltuielile privind energia consumata de bariere, dacă dvs nu aveți mașina și nici loc de parcare, de asemenea, nu va pot pune dvs la plata cheltuielile pentru curățenia locurilor de parcare sau pentru iluminatul acestora.

      Aceste locuri de parcare, de cele mai multe ori se achiziționează odată cu apartamentul si nu fac parte din proprietatea comuna. In concluzie, toate cheltuielile efectuate pentru aceste locuri de parcare se plătesc de către deținătorii lor.

      In prima ședință a Adunării Generale, trebuie puse la punct aceste aspecte. In caz contrar, in eventualitatea unui proces împotriva Asociației dvs, aveți mari șanse sa câștigați.

      RăspundețiȘtergere
    141. Pentru Cristi Iatan, Da, puteti sa-i actionati in judecata pe rauplatnici, dar numai Presedintele poate semna cererea de chemare in judecata. Aveti nevoie de Hotararea majoritatii, semnata de catre toti, prin care s-a aprobat efectuarea lucrarii, de asemenea mai aveti nevoie de acte justificative din care sa rezulte costul lucrarii, respectiv , contract, facturi, etc.

      RăspundețiȘtergere
    142. Va multumesc mult pentru raspunsul dvs. Asa este drept, dupa cum ati spus si dvs, locurile de parcare fac parte dintr-un teren divizat in loturi si fiecare din el are nr cadastral. Probabil ca eu sunt singurul proprietar fara loc de parcare si e mai usor de calculat la gramada plus ca multi presedinti de asociatie se bazeaza pe hotararea majoritara sau a comitetului executiv cu aplicabilitate pe intreaga asociatia. Cum sa procedez mai departe daca discutiile pe care le voi avea nu ajung la o intelegere amiabila si lucrurile raman in continuare si pe drept in defavoarea mea? Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    143. Daca nu va înțelegeți amiabil cu ei, trebuie sa-i chemați in judecata.

      RăspundețiȘtergere
    144. Din discutia cu Comitetul Executiv cu privire la cheltuielile legate de parcare va transmis ce mi s-a raspuns:

      ''Acordul de asociere in baza caruia s-a infiintat in mod legal Asociatia mentioneaza procentul de cota parte indiviza detinut de catre fiecare proprietar de apartament din cadrul condominiului.
      Acesta este procentul indicat prin lege a se utiliza la calculul/intocmirea listelor pentru distribuirea anumitor cheltuieli si in cadrul asociatiei noastre se respecta intocmai aceasta procedura.

      Prin hotarare AGA se poate decide aplicarea unor repartizari modificate, in functie de particularitatile de consum ale fiecarui proprietar din cadrul imobilului si in masura in care se pot cuantifica in mod real.

      Pina la data adresei dvs. si in nicio AGA anterioara nu s-a adus in discutie problematica expusa de dvs. de catre niciun proprietar, detinator sau nu de loc de parcare, supra sau subteran, achizitionat odata cu apt. sau ulterior.

      Referitor la bariera si usa auto acces subsol, reiteram faptul ca acestea sunt instalate montate pe spatiile comune si deservesc, pe langa proprietati private neimprejmuite (care contin si alte instalatii comune de tipul tevi, cabluri, etc.), alte spatii proprietate comuna si dependinte ale imobilului. Atat bariera cat si usa auto subsol pot fi actionate manual si de catre proprietarii care nu detin locuri de parcare sau telecomenzi, prin intermediul unui levier - in cazul barierei respectiv intrerupator - in cazul usii acces auto subteran, accesul si folosinta fiind astfel neingradite.

      Consumul de energie electrica aferent acestor instalatii (bariera/usa) sau a iluminatului nu se poate distribui fiecarui detinator de loc de parcare sau utilizator din motivul imposibilitatii determinarii consumului real per utilizator, ca si in cazul consumului eneregiei electrice pt. exploatarea ascensorului, iluminatului scarilor, etc., apelandu-se la si aplicandu-se astfel repartizarea pe cota indiviza sau nr. persoana, dupa caz.

      Pentru exemplificare va stau la dispozitie intr-o comunicare ulterioara.

      Va asiguram la randul nostru ca repartizarea cheltuielilor se face in deplina conformitate cu prevederile legale si deciziile AGA, indiferent daca acestea sunt sau nu corecte sau drepte.''

      Ce parere aveti si ce ma sfatuiti in continuare?

      Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    145. Asa cum v-am mai spus, trebuie asigurat un echilibru, posibilități tehnice sunt pentru împărțirea consumurilor, nu intram in detalii. Cel mai bine ar fi sa solicitați in prima AG aplicare unui procent din factura de curent pentru cei care folosesc in mod efectiv parcarea si cei care nu o folosesc. Spre exemplu 25% cei care nu au parcare si 75% cei care au parcare. Daca nu vor asa, atunci sa inventarieze toti consumatorii din spatiile comune, sa calculeze consumul si apoi sa-l împartă la utilizatori. la fel si pentru celelalte servicii, curățenie, paza, etc.
      Trebuie sa existe înțelegere.

      RăspundețiȘtergere
    146. Buna ziua. Am o intrebare va rog. Locuiesc la parter si mi s a spus ca trebuie sa sparg la 1 m sub vasul de wc la baie....este o teava roasa de sobolani.....este normal sa suport eu ca si proprietar deranjul acesta si costurule de reparatie? daca teava se afla la asa distanta mai este a mea din casa?? Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    147. Daca țeava se afla in subsol face parte din proprietatea comuna, iar reparația se suporta de întreaga asociație.

      RăspundețiȘtergere
    148. buna seara vreau sa va intreb ceva : in cazul in care conducta comuna colectoare de reziduri menajere se aflata in subsolul blocului si deverseaza curatenia subsolului o platesc cei care au boxe in acel subsol sau toti locatarii imobilului?

      RăspundețiȘtergere
    149. petrescu cornelia5 aug. 2015, 08:45:00

      Am facut o cerere catre presedintele asociatiei de proprietari sa-mi raspunda concret cum a cheltuit banii din cheltuieli cota in ultimii doi ani si ce salarii au cei ce lucreaza la asociatie.Mi-a raspuns evaziv ,adica a copiat art.44 din H.G.1588/2007, mai mult si cei de la Compartimentul de control al asociatiilor de proprietari din cadrul Primariei imi pun pedici in aflarea informatiilor. Ma puteti ajuta sa-mi spuneti la cine pot apela pentru a afla cum sunt cheltuiti banii pe care ii platesc la asociatie?

      RăspundețiȘtergere
    150. buna ziua. dupa schimbarea coloanei de apa calda si rece sau rupt sigilile si nu au mai fost puse altele ,am adus la cunostinta administratorului iar acesta a spus ca nu este nici o problema.cum pot rezolva situatia ,nu vreau sa am probleme

      RăspundețiȘtergere
    151. membru comitet7 aug. 2015, 16:28:00

      Solicitați unei firme autorizate sa va monteze sigiliile.

      RăspundețiȘtergere
    152. Bună seara!Sunt restanta si vreau sa vă întreb este legal oprirea de 50%cu 50% ,sau îmi pot opri i debitul si fac un angajament ca in max5luni plătesc si penalitatilor?

      RăspundețiȘtergere
    153. Buna ziua, daca sunteti restanta, trebuie sa va achitati cu precadere restanta cea mai veche, pentru ca este producatoare de penalitati. Angajamente de plata se pot face, daca asociatia este de acord.

      RăspundețiȘtergere
    154. In cazul in care la parterul blocului sunt birouri si acestea sunt in renovare, ce obligatii are administratorul blocului fata de locatari?
      mentionez ca in prima saptamana s-a spart cu picamarul (banuiesc) in intervalul orar 9-16 fara a se tine cont de ora de liniste, am facut sesizari catre firma care detine birourile pentru a se respecta ora de liniste dar sunt zile in care nu se respecta...
      m-am adresat administratorului blocului si dansul mi-a zis ca nu e de competenta lui, asa ca va rog sa-mi spuneti daca se poate unde pot face o sesizare legala pentru a se respecta ora de liniste

      Mentionez ca locuiesc deasupra birourilor renovate si lucrarea de renovare dureaza de aproximativ 7 saptamani

      RăspundețiȘtergere
    155. Administratorul are obligația sa aducă la cunoștința tuturor celor care locuiesc in bloc, sau care desfășoară diverse activități, sa respecte regulile de conviețuire, orele de liniște, etc, in caz contrar Administratorul si oricine altcineva din bloc, care este deranjat de zgomotul creat, pot face sesizare la Politia locala.

      RăspundețiȘtergere
    156. Exista vreo lege care sa specifice min si max de temperatura in ap de bloc pe perioada de iarna?

      RăspundețiȘtergere
    157. Buna ziua
      Locuiesc in București la etajul 2 din 4,de curând am montat 2 calorifere pe balcoane,Menționez ca sunt închise balcoanele.
      Acum 2 zile a venit președintele de bloc sa ma anunțe ca ori le debranșez ori mai plătesc la întreținere in plus fata de cele 4 camere încă o cota indiviza aferentă suprafeței balcoanelor .
      As dori sa știu dacă este legală montarea caloriferelor pe balcon ,Menționez ca nu avem repartitoare pe calorifere,si dacă este normal sa plătesc acea cota indiviza separată !
      Va mulțumesc anticipat

      RăspundețiȘtergere
    158. Buna ziua
      Locuiesc in București la etajul 2 din 4,de curând am montat 2 calorifere pe balcoane,Menționez ca sunt închise balcoanele.
      Acum 2 zile a venit președintele de bloc sa ma anunțe ca ori le debranșez ori mai plătesc la întreținere in plus fata de cele 4 camere încă o cota indiviza aferentă suprafeței balcoanelor .
      As dori sa știu dacă este legală montarea caloriferelor pe balcon ,Menționez ca nu avem repartitoare pe calorifere,si dacă este normal sa plătesc acea cota indiviza separată !
      Va mulțumesc anticipat

      RăspundețiȘtergere
    159. Da, este normal sa plătiți, trebuie sa vi se recalculeze suprafata utila încălzită.

      RăspundețiȘtergere
    160. Buna ziua! locuiesc la et 1 a unui bloc si vecinul de la parter doreste ca intruna din camerele pe care le detine sa deschida o societate comerciala(nu stiu ce profil ca nu a anuntat nimic). Eu ca vecin direct nu i-am acordat semnatura deoarece persoana in cauza nu prezinta garantii ca profilul sc va fi unul linistit . Mentionez ca zona in care locuiesc e plina de carciumi rau famate care nu sunt deschise neaparat de proprietari ci subinchiriate). Deja suntem terorizati de betivi, manele si restul probabil ca il stiti! Nenorocirea e ca deja s-a apucat de daramat si in afara de zgomotul insuportabil geamul meu termopan si o usa temopan culisanta au suferit grave avarii. Stiu ca in anii anteriori sub diferite terpipuri a reusit sa acapareze o parte din holul comun unde binenteles a subinchiriat dar cel mai grav e ca eu l-am surprins cand a spart pardoseala din interiorul locuintei pt a avea acces la subsol( atunci am mers la el pt ca a folofit picamer ca sa poata gauri). Va intreb daca poate fi considerat ca eu am facut abuz de drept nesemnand pt constructia actuala si cui trebuie sa ma adresez pt a stopa tot! ,Mai stiu ca e o persoana influenta care are "colaborari fructuoase" cu diferite institutii ale statului dar cumva trebuie sa opresc aceste abuzuri care le face datorita legislatiei permisive unde intodeauna se gasesc portite ! Va multumesc pt rabdarea acordata si astept un sfat de la dvs.!

      RăspundețiȘtergere
    161. daca platesc restantele la asociatie , penalitatile scap de iele

      RăspundețiȘtergere
    162. pe scara unde locuiesc a fost taiata apa rece pe motiv de neplata a unui locatar. Acesta nu mai locuieste in apartament de cel putin 5 ani de zile, nimeni nu stie unde poate fi gasit. Este corect si legal ca celelalte 7 apartamente sa ramana fara apa, in conditiile in care fiecare este bun platnic, fara restante? Ce se poate face?
      multumesc tuturor celor care ma pot lumina in aceasta situatie.

      RăspundețiȘtergere
    163. daca nu exista contract individual cu fiecare apartament, furnizorul de apa taie apa la tot blocul... este o nedreptate, acum se incearca modificarea legislatiei in asa fel incat furnizorii sa fie obligati sa incheie contracte individuale cu proprietarii, la fel ca la electricitate, de exemplu. Sa speram ca va si trece legea, sunt interese foarte mari sa nu treaca, din pacate :(

      RăspundețiȘtergere
    164. Buna ziua. Parintii mei au locuit intr-un apartament si de curand au decedat. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa debransez apartamentul de la caldura si in ce baza a legislatiei. Multumesc anticipat.

      RăspundețiȘtergere
    165. Buna seara,

      Administratorul mi-a cerut copie dupa actul de vanzare-cumparare si dupa buletin. Mentionez ca sunt noul locatar al unui apartament dintr-un bloc din capitala. Este necesar sa ofer acea copie dupa actul de proprietate?

      RăspundețiȘtergere
    166. Pentru debransare trebuie sa solicitați acordul vecinilor, o adeverința de la Asociație și sa depuneți o cerere la furnizorul de energie termica.

      RăspundețiȘtergere
    167. Da, nu se întâmpla nimic dacă dați o copie de pe actul de proprietate, acesta fiind necesar pentru completarea cărții de imobil si pentru evidenta Asociației.

      RăspundețiȘtergere
    168. Buna ziua,
      Va rog frumos daca puteti sa-mi spuneti si mie daca pt un bloc nou de apartamente si asociatie nou infintata trebuie facut un proces verbal de predare-primire a partilor comune de la dezvoltator la asociatie (inclusiv liftul) si daca stiti cata garantie trebuie sa fie acordata de catre dezvoltator pentru apartamente si parti comune.
      Va multumesc si astept un raspuns.

      RăspundețiȘtergere
    169. Buna ziua!
      Am si eu o intrebare! Ne-am mutat de curand intr-un bloc recent construit! Blocul nu are rampa, iar urcarea si coborarea scarilor cu caruciorul copilului este dificila, constructorul nu are obligatia sa construiasca o rampa? Din cate am inteles ea exista in proiect, dar in realitate ba! Ce e de facut? Administratorul a spus sa sesizez constructorul, insa in baza carei legi? Cum sa procedez? Multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    170. Locuisc de 10 ani la bloc la ultimul etaj si recunosc ca in acesti ani nu am fost odata la sedinta asociatiei . Am platit constiincios sumele afisate fara sa comentez de ce Daca ma puteti lamuri cu o chestie ;
      La indexul apei transmis lunar se mai pune 10% Deci : ai consumat 3 m3 apa rece pe tabel apare 3.3- ai consumat 5 apare 5.5.
      Am consultat tabele altei asociatii si nici vorba de asa ceva - transmiteai 5 in tabel aparea 5.Nu controleaza nimeni contabilitatea asociatiei ? E diferenta de la 35 -50 pe luna pana la 96 cat platesc eu

      RăspundețiȘtergere
    171. Bună ziua! Locuiesc la ultimul etaj...am început ssă am infiltrații în tavan...asociația refuza să se ocupe de hidroizolație...unde aș putea apela? Pot face ceva pe cale legală? Aș vrea sa merg mai departe pentru ca mi-a distrus apartamentul si ei nu vor sa facă nimic....îi pot da în judecată? Și dacă pot ce câștig de cauza am? Astept un răspuns! Va mulțumesc!

      RăspundețiȘtergere
    172. Buna ziua!
      In blocul in care locuiesc sunt 2 vecini care au hulubarii in balcon. Pe langa zgomotul pe care-l fac ei mai e si stapanul lor care se ocupa de curatenia lor la ora 6.30 razand mizeria lor si facand un zgomot infernal,dandune trezirea evident si in special duminica. Dupa ce spala si toata apa cu mizerii o lasa sa se scurga jos si stropeste toate geamurile nemaipunand ca nu putem lasa la aerist nimic ca imediat ne trezim cu surprize nu putem lasa rufe pe sarma ca trebuie sa le spalam iar, pervazele trebuie sterse zilnic,florile sunt pline de pene,gainat,etc si pe deasupra nevastasa se ocupa de cresterea pisicilor ,pisicile din fata blocului vrea 15 buc. si de spatele blocului vreo 5 carora le arunca mancarea pe geam.nemaivorbind de miros.si urmele lasate pe masina cu tot cu zgaraieturi.Ce masuri putem lua intrucat sunt buni prieteni cu cei de la asociatie si noi suntem printre putinii din bloc care nu avem animale in casa, restul vecinilor au si ei cate 1,2 pisici in casa, pui luati de pe la pisicile de afara.Nemaipunand ca stau in fiecare zi in fata blocului si coboara cu cafele si ce le mai duce la pisici lasand dare de cafea sau mai stiu ce pe casa scarii. Chiar nu putem face nimic in acest sens??

      RăspundețiȘtergere
    173. Buna seara!
      Locuiesc in Galati, orasul unde sunt foarte multe asociatii de locatari care nu beneficiaza de apa rece, ca urmarea datoriilor mari inregsitrate catre furnizorul local de apa. Ca sa evit acest lucru, am obtinut un aviz de instalare a unui bransament individual cu societatea respectiva. Problema este ca eu locuiesc la mansarda unui bloc de 4 etaje. In momentul in care s-au construit mansardele, constructorul avea aprobare doar pentru 4 care sa corespunda cu apartamentele de la etajul 4. In loc de aceasta constructorul a facut 8 mansarde care nu mai corespund in niciun fel cu cele 4 apartamente de mai jos. Astefl pentru a-mi face bransament individual de apa rece nu pot sa-l fac prin masca comuna care trece prin apartamente de la parter pana la etajul 4, pentru ca ar trebui sa-mi scot teava in living sau mai rau la vecinul meu. Am obtinut avizul cu conducta montata pe casa scarii. O parte dintre vecini nu sunt de acord. Pentru a avea cosntiinta impacata am intocmit un tabel cu semnaturile vecinilor si semnatura asociatiei de proprietari pentru un acord in conditiile in care societatea de apa canal care mi-a eliberat avizul nu imi cere asa ceva. Intrebarea este:
      - am nevoie de acest acord al vecinilor?
      - in cazul in care am nevoie de cate semnaturi am nevoie de 50%+1 sau de 2/3 ?
      - daca obtin numarul necesar as putea sa am probleme de la cei care nu doresc sa-mi semneze?
      Precizez ca am scos chiar si un memeoriu de rezistenta a casei scarii pentru a evita orice discutii.
      - acest aviz mi-a fost dat de o firma specializata.
      este necesar un altfel de aviz?

      RăspundețiȘtergere
    174. Buna seara.
      In urma cu cate ore sa dat drumul la agentul termic fara a se anunta in prealabil fapt pentru care am fost inundat si am inundat alti vecini.Am fost la asociati pentru a cere lamuriri cu privire la acest lucru si mi sa spus ca nici eu nu au stiut.Cine este raspunzator pentru plata cheltuielilor de reparatii ale vecinilor conform legi?

      RăspundețiȘtergere
    175. buna ziua
      in bloc s-au facut bransari separate la apa rece .Fiind in strainatate si avand instalatie mai complicata in masca nu am fost de acord sa le dau semnatura pentru a sparge la mine in masca fara a fi acasa.Specific ca stau la parter.Vecinii mi-au taiat teava de la baie de apa rece si eu am ramas fara apa.Eu banuiesc ca prin teava si-au tras racordurile catre etaj.Au dreptul sa treaca tevi pe la mine fara a da acordul eu?Pot taia tevile?Cui ma pot adresa?

      RăspundețiȘtergere
    176. Dl. Hadrian, daca inundatia se datoreaza avariei la instalatiile proprietate individuala, dvs trebuie sa faceti reparatie, daca s-a spart o teava comuna, adunci reparatia si paguba creata se suporta de intreaga asociatie. Dvs aveti obligatia sa va ingrijiti de instalatiile propriii sa fie in stare buna de functionare.

      RăspundețiȘtergere
    177. Buna seara, am si eu o problema cu administratorul blocului, locuiesc in craiova intr-un bloc cu 10 etaje, eu fiind proprietarul unui apartament cu 3 camere de la et 7.Am facut cerere catre termoficare care mi-a fost aprobata, am luat acordul vecinilor comform legii 325/2006 sectiunea debransare/deconectare si can am mers la administrator cu actele de la termo spre a mi le semna si a-mi da aprobare pentru montarea centralei termice si debransare/deconectare m-am lovit de refuzul categoric motivand ca e zona unitara si nu am voie, insa in bloc mai sunt inca 8 apartamente cu centrala proprie.Eu mi-am montat centrala dar nu pot obtine sub nici o forma acordul asociatiei si in aceasta situatie nu pot obtine nici procesul verbal de debransare de la termoficare. Ieri a fost declarat falimentul societatii de termoficare in instanta, se mai aplica legea cu zona unitara daca termo nu mai furnizeaza caldura? Ma poate ajuta in vreun fel aceasta situatie ca sa obtin acordul asociatiei pt debransare? Ce pot face legal sa al oblig pe administrator sa imi semneze actele cu aviz favorabil pt debransare? Caci in situatia de fata se poate considera ca am montat centrala ilegal deoarece nu am acordul asociatiei ci doar al vecinilor. Mentionez ca blocul are repartitoare pt incalzire montate de la firma techem. Va rog sa ma ajutati cu un sfat si va multumesc anticipat !

      RăspundețiȘtergere
    178. Buna seara,
      Locuiesc la etajul 6 din zece si de 3 luni au aparut gandacii de bucatarie. Am folosit tot felul de solutii dar dupa anumite perioade de timp reapar, indiferent de cat de des stropesc. Este evident ca vin de la unul din vecini, indiferent de cate generatii omor eu (majoritatea locatarilor sunt in varsta si poate nu ii mai intereseaza ca mananca cu gandacii la masa). Am facut mai multe sesizari la administrator dar tot timpul mi s-a raspuns ca trebuie sa platesc personal dezinsectia. Cum pot rezolva situatia?

      RăspundețiȘtergere
    179. Asociatia dvs face un abuz. Daca sunt indeplinite conditiile legale, ei au obligatia sa va elibereze acel aviz, dumneavoastra avand acordul vecinilor, puteti sa-i actionati in judecata, pe administrator si presedinte.

      RăspundețiȘtergere
    180. Daca aveti probleme cu gandacii, va recomandam sa achizitionati un aparat electromagnetic sau cu ultrasunete special care se poate folosi oriunde exista o priza. In cele mai multe cazuri, aceste aparate au dat rezultate. Ii scapati si pe vacinii dvs de gandaci.

      RăspundețiȘtergere
    181. in urma cu 2 ani am cumparat ap la ultimul etaj .. din start am fost la asociatie si am intrebat care este procedura se reparare a acoperisului.. iau eu legatura cu o firma autorizata sa repare acoperisul sau administratorul si dupa terminarea lucrarii sa verifice si sa plateasca administratia. Administratorul a spus ca sunt cheltuielile prea mari prin firma .. asa ca a luat un meserias ... a cumparat cartonul si s-a apucat de treaba . Eu am fost nevoita sa platesc mana de lucru si buteliile consumate care m-au ajuns la 1 100 lei. Dupa ce s-au facut reparatile am fost la administratie sa cer o garantie pt lucrare .. si administratorul a zis ca garantia o tine el la asociatie. Acum iar am umezeala in casa. Iar platesc eu cheltuielile .. este corect asa. In urma cu 2 luni mi-am reparat in casa si varuit .. acum am varul unflat . Mie cine imi acopera cheltuielile. Nu imi permit ca in fiecare am sa fac reparatii in casa cat si a acoperisului

      RăspundețiȘtergere
    182. Buna ziu,in cazul in care nu exista asociatie de proprietari,administratorul,are voie sa puna penalizare de 0.2% / zi in cazul neachitarii intretinerii la zi?multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    183. Buna ziua, am o mare rugaminte la dvs sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
      1. M-am mutat de doua luni intr-un bloc nou care este functional de 2 ani. Acesta nu este inscris la nici o asociatie de locatari, desi sunt doi proprietari de apartament care locuiesc de 2 ani in el.
      Am fost instiintati acum 1 zi de catre o asociatie ca in cazul in care nu mergem toti locatarii acestui bloc ( 3 proprietari impreuna cu proprietarul blocului deoarece nu sunt vandute toate apartamentele) la o asociatie sa ne inscriem ( impreuna, nu separat, si in aceeasi zi in acelasi moment toti) ne vor taia apa.
      Tin sa precizez ca blocul este funciotnal de 2 ani, si ne-au dat termen o zi.
      Sotul meu s-a dus sa se intereseze sa ne inscriem si ne-au spus ca trebuie sa mergem toti deodata.
      Problema este ca nu avem cum sa mergem toti deodata ca fiecare are programul lui iar proprietarul blocului nu raspunde la telefon.
      Intrebarea mea este daca au dreptul sa ne taie apa.
      2. de ce nu ne putem inscrie seperat fata de ceilalti locatari?
      3. de ce este obligatoriu sa ne inscriem la o asociatie daca avem totul debransat, in afara de apa ( m-as debransa si cu apa si as face contract direct cu furnizorul dar acesta a spus ca nu poate trebuie sa fim inscrisi la o asociatie)...de ce nu putem direct cu furnizorul?
      4. Ar avea dreptul sa ne taie apa intr-un timp atat de scrut de la anunt (2 zile), avand in vedere ca acesta functioneaza de 2 ani (eu sunt mutata de 2 luni)
      Va multumesc din suflet si va rog sa-mi raspundeti cat se poate de repede, tin sa precizez ca centrala mea merge numai cu energie electrica si apa si daca-mi taie apa nu am caldura si nu am cum sa-mi incalzesc copilul de 4 luni .


      Va multumesc din suflet, o zi deosebita!

      RăspundețiȘtergere
    184. Ce pot sa fac daca fostul proprietar nu vrea sa ne mai dea boxa de la subsol cu toate ca atunci cand ne a vandut apartamentul a zis ca ne o da.nici pana acum nu a eliberat o.mentionez ca nu e trecuta in actul de vanzare cumparare

      RăspundețiȘtergere
    185. "in urma cu 2 ani am cumparat ap la ultimul etaj .. "
      Lucrarea trebuia sa o executati cu o firma specializata, pe baza de contract, factura si certificat de garantie. Administratorul dvs nu a procedat legal. Daca aveti iar infiltratii de apa, puteti sa dati in judecata asociatia si pe Administrator ca sa va acoperiti cheltuielile.

      RăspundețiȘtergere
    186. " bloc nou care este functional de 2 ani"
      Din pacate, furnizorii de apa impun pentru blocuri, ca asociatia sa inceheie contract pentru furnizarea apei. Nu sunt acceptate contractele individuale, asta pana nu se modifica legislatia, sa le impuna acest lucru. Trebuie sa va organizati si sa infiintati asociatia de proprietari. Asociatia nu se poate constitui intr-o singura zi. Mergeti si discutati cu furnizorul, sa vedeti ce solutii puteti gasi, impreuna.

      RăspundețiȘtergere
    187. Daca boxa nu este trecuta in actul de vanzare cumparare, nu prea aveti ce face. Puteti sa discutati la Asociatie, pentru ca, probabil nici in proprietatea lui nu se afla si Asociatia il poate forta sa o elibereze.

      RăspundețiȘtergere
    188. Buna ziua! Platesc chirie la boxa pe care o folosesc de f.multi ani. La inceput era o suma modica , acum platesc 10 lei pe luna. As dori sa stiu cum se stabileste aceasta suma, cat e minimul sau maximul pentru aceasta plata a chiriei si cat reprezinta procentul penalitatilor pentru neplata ( mi s-a parut ca am platit f mult penalitati pt neplata la timp, adica jumatate din suma pe care o aveam de plata pe un an a reprezentat aceste penalitati). In alte zone ale orasul am aflat ca se plateste chiria doar 2,5 lei pe luna.
      Va multumesc ! Cu respect, N.C.N.

      RăspundețiȘtergere
    189. De cateva zile s-a instalat ilegal camere video pe scara blocului, pentru care nu s-a tinut cont de acordul tuturor persoanelor identificabile. De asemenea nu exista nici o nota informativa vizibila pentru absolut toata lumea care intra in bloc si nu este specificat numarul camerelor si unde vor fi amplasate.
      Mai grav ca asociatia a incheiat un contract cu firma obscura.
      Cum as putea impiedica tot haosul care s-a creat. Ce lege spune ca este nevoie de semnatura tuturor locatarilor pentru instalarea acelor camere ?
      Ajutati-ma ce ar trebui sa fac in aceasta situatie.

      RăspundețiȘtergere
    190. Buna ziua, Nivelul chiriei se stabileste in Adunarea Generala, iar in cazul in care nu platiti vi se vor aplica penalitati conform prevederilor legale.

      RăspundețiȘtergere
    191. Mirela, camerele de supraveghere se instaleaza pentru protectia proprietatii comune si a oamenilor care locuiesc in bloc. In toate blocurile unde s-au instalat sisteme de supraveghere video s-au redus furturile, distrugerile si alte infractiuni. Montarea sistemelor de supraveghere se face cu aprobarea Adunarii Generale, iar utilizarea acestora se supune legislatiei in materia protejarii persoanei si vietii private. De multe ori, Politia recomanda instalarea sistemelor de supraveghere video.

      RăspundețiȘtergere
    192. Am urmatoarea problema: proprietarul apartamentului de sub noi nu locuieste in bloc si niciin tara. Fereastra este batata de mai bine de un an.Iarna podeaua frige, cu ghilimelele de rigoare. Administratia nu are habar despre locatar. Ce pot face?

      RăspundețiȘtergere
    193. Buna seara. Am o nelamurire cu privire la plata asa ziselor ''pierderi de apa''. Eu nu mai locuiesc in garsoniera de 4 luni, avand viza de resedinta in alta localitate. Am facut cerere la asociatie ca nu mai locuiesc acolo. Cu toate acestea, luna aceasta m-am trezit ca platesc mai mult la asociatie decat atunci cand stateam acolo. Plus ca mi se pune cota la ''pierderile de apa''. Luna aceasta, la subsol s-a inregistrat 1,6 m apa in plus, fapt pentru care mi s-au bagat mie, sa-i platesc eu, presedintele de asociatie spunandu-mi ca asa a hotarat comisia si mi-a zis ca o sa-i scada lunile viitoare. Intrebare: daca eu nu stau acolo, cum o sa fac consum ca sa fiu la zi cu apometrul? Practic la mine apometrele sunt intepenite. Este normal sa platesc? Unde pot sa ma adresez pentru rezolvarea problemei. Multumesc anticipat!

      RăspundețiȘtergere

    194. Buna seara. Am o nelamurire cu privire la plata asa ziselor ''pierderi de apa''. Eu nu mai locuiesc in garsoniera de 4 luni, avand viza de resedinta in alta localitate. Am facut cerere la asociatie ca nu mai locuiesc acolo. Cu toate acestea, luna aceasta m-am trezit ca platesc mai mult la asociatie decat atunci cand stateam acolo. Plus ca mi se pune cota la ''pierderile de apa''. Luna aceasta, la subsol s-a inregistrat 1,6 m apa in plus, fapt pentru care mi s-au bagat mie, sa-i platesc eu, presedintele de asociatie spunandu-mi ca asa a hotarat comisia si mi-a zis ca o sa-i scada lunile viitoare. Intrebare: daca eu nu stau acolo, cum o sa fac consum ca sa fiu la zi cu apometrul? Practic la mine apometrele sunt intepenite. Este normal sa platesc? Unde pot sa ma adresez pentru rezolvarea problemei. Multumesc anticipat!

      RăspundețiȘtergere
    195. Administrator bloc6 dec. 2015, 18:46:00

      Este complicat. Trebuie sa cereti ajutorul autoritatilor, pentru identificarea proprietarului.

      RăspundețiȘtergere
    196. Administrator bloc6 dec. 2015, 18:50:00

      Iuliana Gabriela, Trebuie sa platiti pentru cheltuielile pe cota parte la fel ca ceilalti proprietari din bloc. Nu este legal sa va puna doar dumneavoastra acea pierdere de la subsol, daca s-a intamplat asa este gresit. Pierderea trebuie distribuita tuturor proprietarilor pe cota parte indiviza.

      RăspundețiȘtergere
    197. Tinand cont de situatie, mai e nevoie sa fac contestatie la asociatie sau merg direct la serviciul specializat din cadrul primariei? Tin sa precizez ca ajung dupa data de 15 in oras si nu ma incadrez in acele 10 zile puse la dispozitie sa fac contestatia.

      RăspundețiȘtergere
    198. Administrator bloc6 dec. 2015, 20:23:00

      Puteti sa faceti contestatie cand ajungeti, sau mai puteti sa o trimiteti prin posta. Pierderea de apa trebuie sa fie distribuita tuturor proprietarilor, nu doar dumneavoastra, pe motivul absurd ca nu locuiti acolo.

      RăspundețiȘtergere
    199. Buna,

      Ce lege permite unui furnizor de apa curenta sa deconecteze de la retea un bloc / asociatie de proprietari si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca sa poata opera debransarea legal? Presupun ca trebuiesc indeplinite niste conditii, trebuie un process verbal semnat de cineva din partea asociatiei cand se ia apometrul central de pe scara, exista o lege care sa regrementeze situatia asta?

      multumesc.

      RăspundețiȘtergere

    Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

    Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!