26 august 2008

Întrebări şi răspunsuri Asociaţii de Proprietari

In blocul unde locuiesc și sunt administrator s-a ales un nou președinte al asociației de proprietari. Problema e ca acesta nu este proprietar pe apartamentul unde locuiește, ci părintii lui. In aceasta situație, poate sa dețină funcția de președinte?
C. M., București

Răspuns: Nu poate fi ales un președinte care nu este titular al unei proprietăți în cadrul blocului și care nu este membru al asociației de proprietari.

Vreau sa știu și eu dacă se plătește liftul de către cei care stau la etajul 1?
C. C., București

Răspuns: Liftul are doua cheltuieli: întreținerea, care este obligatorie prin lege și se plătește lunar indiferent dacă liftul este utilizat sau nu, și energia electrica aferenta funcționarii, care se consuma ca urmare a utilizării liftului de către persoanele din bloc. Persoanele care locuiesc la etajul 1 pot fi scutite doar de la plata energiei electrice în condițiile în care nu utilizează liftul.

Daca se sparge țeava de apa rece ori calda din peretele de la bucătărie sau baie știu ca eventualele costuri pentru înlocuirea acesteia revine administrației de proprietari. Dar as vrea sa știu cine achita daunele din apartamentele locatarilor.
A. T., București

Răspuns: Pentru orice lucrare făcută la instalațiile comune care a necesitat intervenții din apartamente stricând pereții acestora, obligația plătii refacerii pereților si a zugrăvelii revine asociației de proprietari

Avem apa la subsolul blocului de o jumătate de metru. Administratorul nu se implica deloc în problemele blocului. Ce putem face?
G. B., București

Răspuns: Președintele și membrii comitetului executiv sunt persoane alese de proprietari sa se ocupe de aceste aspecte, inclusiv de activitatea administratorului. Ceea ce decide comitetul, inclusiv cu privire la starea tehnica a subsolului, e obligatoriu de pus în practica de administrator sub coordonarea și supravegherea președintelui.

Pot sa închid caloriferele pe o perioada de 6 luni de iarna, timp în care sunt plecata din tara? Care ar fi modalitatea, fără a afecta circuitul celorlalți, neexistând repartitoare?
B. F., București

Răspuns: Într-un bloc de locuințe cu mai multi proprietari nici un proprietar nu poate închide la maximum caloriferele întrucât neasigurarea unei temperaturi interioare in apartament de minimum 16-18 gr. Celsius pe o perioada de 6 luni de iarna poate produce deteriorarea proprietății comune, ceea ce înseamnă prejudicii materiale create de dv. celorlalți proprietari. Iar costurile pentru dv. pot fi mult mai mari decât încălzirea apartamentului în condiții minime normale pentru o astfel de situație.

Sursa: www.libertatea.ro

Mai multe răspunsuri aici.

588 de comentarii:

  1. Buna ,ce obligatii banesti am catre administratia blocului ,avand un apartament nelocuit intr-un bloc turn?
    Ma intereseaza ce am de platit lunar?
    multumesc
    nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  2. pot sa fiu trecut la antretinere fara acordu propietarului.

    RăspundețiȘtergere
  3. @anonim
    DA, puteti sa fiti trecut la intretinere fara acordul Dvs. Bineinteles, daca locuiti acolo si ati fost vazut de catre vecini.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna! Am si eu o problema. M-am mutat de ceva timp acasa la iubitul meu unde sunt proprietari parintii lui. Eu am domiciliul in alta parte, si niciodata nu mi s-a cerut copie dupa BI de catre presedintele locatarilor, pe cand aici ma scoate din minti femeia asta, presedinta.

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim
    dacă locuiți la iubitul dumneavoastră, aveți obligația legala sa va înscrieți în cartea de imobil. Conform legii, Administrația poate sa fie sancționată de către Politie dacă nu are cartea de imobil actualizata. Vi se solicita copie de pe BI pentru ca sunt necesare date din buletinul dumneavoastră pentru înscrierea în cartea de imobil.

    RăspundețiȘtergere
  6. terasa blocului in care locuiesc se deterioreaza!!!! stau la ultimul nivel si terasa blocului se deterioreaza iar asociatia nu face nimic pentru acest fapt ! am intrebat de ce si mi sa raspuns ca nu se poate face nimic deoarece nu suntem asociatie de propietari!!! ce as putea face in acest sens ???

    RăspundețiȘtergere
  7. și în cazul asociațiilor de locatari, în orice caz în cadrul condominiilor, terasa este parte comuna a imobilului, iar reparația acesteia se face prin contribuția tuturor locatarilor. Pe cine ați întrebat la asociatie, cum este organizata acum asociatia, aveti presedinte, administrator, femeie de serviciu?

    RăspundețiȘtergere
  8. în legătură cu reparația terasei, terasa nu este numai a dumneavoastră, este acoperișul la tot blocul, este logic sa plătească și ei reparația acoperișului.

    RăspundețiȘtergere
  9. domnule radu opaina!as dori sa interveniti cu o modificare privind Lg.230/2007, in sensul ca, reparatia lifturilor sa fie suportata in functie de nr. de persoane care sunt inscrise in cartea de imobil si nu cota-parte-aceasta fiind o imensa aberatie findca liftul este folosit de persoane.in momentul de fata sunt defavorizate persoanele care locuisc singure si avantajati cei care sunt 4 sau chiar 6 intr-un apartament.nu vi se pare corect?

    RăspundețiȘtergere
  10. administratorul refuza sa stringa banii pentru reparatii si lasa aceasta sarcina la discretia locatarilor.unii-de buna credinta- au achitat intreaga suma stabilita iar altii(majoritatea)au lasat-o mai moale si nici nu vor sa contribuie.ce masuri se pot lua impotriva administratorului, in conditiile in care aceasta masura s-a luat fortuit,la sesizarea unui locatar?din punctul meu de vedere,aceste asociatii sunt niste entitati nesupravegheate din punct de vedere financiar. ce cenzori? ce control din partea biroului de relatii cu asociatiile de proprietari?nu se stie cum sunt angajate acele persoane din primarii?e un loc foarte caldut!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. PE CE ARTICOL DIN LEGE SE INTEMEIAZA RASPUNSUL LA INTREBAREA DE MAI JOS, VA ROG?

    E obligatoriu ca presedintele asociatiei sa fie proprietar in cadrul blocului respectiv


    In blocul unde locuiesc si sunt administrator s-a ales un nou presedinte al asociatiei de proprietari. Problema e ca acesta nu este proprietar pe apartamentul unde locuieste, ci parintii lui. In aceasta situatie, poate sa detina functia de presedinte?
    Cornel Marcu, Bucuresti

    Raspuns: Nu poate fi ales un presedinte care nu este titular al unei proprietati in cadrul blocului si care nu este membru al asociatiei de proprietari.

    RăspundețiȘtergere
  12. va rog sa-mi spuneti daca presedintele de la asociatie are voie sa-mi refuze plata asociatiei lunare doar pentru ca eu refuz sa platesc o rata pe care dansul o strange pentru reabilitarea blocului atata timp cat dosarul pentru reabilitare nici nu a fost inaintat spre primarie.va rog sa-mi dati un raspuns bazat pe un temei legal pentru ca deja am 2 luni de cand nu am platit asociatia sau sa-mi spuneti carei institutii ma pot adresa cu intrebarea mea. va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. va rog sa-mi spuneti daca presedintele de asociatie are voie sa stranga bani pentru reabilitarea termica a blocului atata timp cat dosarul pentru reabilitare nici nu a fost inaintat spre primarie,nu s-a semnat niciun contract cu ninio firma,ne-a impus o suma echivalenta cu a unui imobil reabilitat termic (1760 lei /3 camere)iar daca nu platim ne-a avertizat in scris ca platim penelizare de 0.02%pe zi comform legii ,mai nou pe lista de intretinere sunt restantiera la reabilitare termica.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. Presedintele nu are dreptul sa stranga bani, doar administratorul sau casierul, iar banii nu se pot strange decat in urma unei adunari generale. Presedintele dvs. procedeaza ilegal si abuzeaza de functia detinuta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am depus o cerere pentru scoaterea de la cheltuieli o luna a copilului ca este la bunici insa administratorul nu vrea sa-l accepte pe motiv ca copilul a fost acasa intr-un weekend si l-a mai vazut de 2 ori zile in care a fost doar in vizita si a spus ca persoana ce este scos de la cheltuieli trebuie sa lipseasca toata luna.
    Vreau sa stiu copilul nu are dreptul deloc de a mai veni acasa toata luna daca l-am scos de la cheltuieli?

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru scoaterea de la cote, trebuie sa faceti cererea inaintea plecarii persoanei din apartament si sa indicati perioada pentru care pleaca din apartament. Daca locuieste mai mult de 15 zile in luna de referinta atunci trebuie trecut la cote, dar dupa cum specificati dvs. in mesaj, pentru 2-3 zile nu este normal sa fie trecut copilul la cotele de intretinere. Este un abuz din partea Administratorului. Va sfatuiesc sa faceti o solicitare in scris catre presedinte si sa-i solicitati sa "indrepte" situatia, prin lege este obligat sa va raspunda, tot in scris.

    RăspundețiȘtergere
  17. completare la mesajul cu scoaterea persoanelor de la intretinere, poate va este de folos:

    Conform legii:
    HG nr. 1588 din 19/12/2007 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

    Art. 17. -
    (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
    ...
    r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;

    RăspundețiȘtergere
  18. Va rog sa-mi spuneti daca este corecta aceasta instiintare primita de la asociatia de proprietari, ce prevede legea si daca sunt obligata sa platesc bani la reabilitarea termica a locuintei deoarece nu este semnat niciun contract cu primaria sau cu o alta firma specializata(eu neachitand taxele pentru reabilitare fiind o suma destul de mare de achitat in 3 luni).
    INSTIINTARE
    Comitetul executiv al Asociatiei a hotarat prelungirea termenului de plata a sumelor pentru reabilitarea termica a blocurilor pana la data de 30 iulie 2010,dupa aceasta data se vor plati majorari de 0.2% pe zi pentru sumele datorate in conformitate cu prevederile legale. VA multumesc.Cu stima Bianca

    RăspundețiȘtergere
  19. @anonim - reabilitare termica-instiintare.

    Daca hotararea reabilitari termice s-a luat in Adunarea Generala, cu majoritate de voturi, fatada imobilului fiind parte comuna, sunteti obligata sa va achitati datoriile ce va revin pentru aceasta lucrare. Cheltuielile pentru reparatii la partea comuna se repartizeaza pe cota indiviza. de asemenea, daca nu va achitati doatriile ce va revin, se pot aplica penalitati.

    RăspundețiȘtergere
  20. Referitor la reabilitarea termica a blocului as avea si eu niste intrebari.
    In urma unei licitatii, firma aleasa sa izoleze blocul in care locuiesc s-a angajat sa efectueze acest lucru contra sumei 65 lei/mp. Totusi, atunci cand au venit sa semnez contractul, aceasta suma a crescut la 70 lei/mp2. Mentionez faptul ca se incheie contracte individuale pentru fiecare apartament. In plus, pe langa tariful majorat am mai observat ca in contract suprafata care urma sa fie izolata cuprindea si balconul desi acesta nu a fost izolat la nici o alta scara ci doar vopsit! Si totusi, ei il cuprind ca fiind izolat! In momentul in care le-am cerut sa nu-mi izoleze in acest caz balconul ci doar peretii de la bucatarie si camera au spus ca atunci nu vor efectua nici o lucrare! Este legal ceea ce se intampla? Pot ei sa imi impuna pe banii mei cat imi permit eu sa izolez? Cui ar trebui sa ma adresez pentru a face macar catava lumina in acest caz?
    Va multumesc
    Livia

    RăspundețiȘtergere
  21. @Livia
    In cazul dumneavoastra este foarte important ce s-a hotarat in adunarea generala cu privire la lucrarile care intra in reabilitare. Daca in pretul initial nu au fost cuprinse balcoanele, este normal ca si costul termoizolarii acestora sa se adauge la contract. De asemenea, daca ceilalti locatari au hotarat sa-si izoleze balcoanele, iar dvs. nu doriti acest lucru, atunci imobilul nu va arata unitar si firma trebuie sa-l execute si pe al dumneavoastra. Daca nu aveti fonduri, puteti sa solicitati firmei sa platiti in mai multe rate. Daca nu va intelegeti cu firma, neregulile constatate le comunicati presedintelui, cel care este in masura sa intervina pentru dumneavoastra pentru rezolvarea litigiului cu firma. Daca aveti contract individual, atunci dvs. puteti sa tratati direct cu firma rezolvarea litigiului.

    Cand rezolvati diferendul, va rugam sa puneti un articol aici, sa vedem si noi la ce rezultat ati ajuns cu firma. De asemenea, puteti sa comunicati si denumirea firmei, astfel incat si alti proprietari sa fie mai atenti la contractele pe care le incheie...

    RăspundețiȘtergere
  22. locuiesc intrun apartament care are vedere pe 3 parti (pe fata - balcon , pe lateral -geam la baie , pe spate -dormitoare) . Acum s-a hotarat sa se izoleze blocul. Intrebarea mea este : izolarea lateralei (30mp) trebuie sa o suport eu? Este a mea, sau este a blocului si trebuie suportata de toata asociatia care are 3 scari? Daca este a mea de ce cand se pun panouri publicitare pe ea , sau antene , nu mi se cere acordul? Daca este bun comun ce trebuie sa fac? blocul are 4 etaje. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Fațada blocului este parte comuna a asociatiei de proprietari, iar costul interventiilor asupra ei (ex. reabilitarea) se calculează pe cota parte indiviza. Trebuie sa va adresati presedintelui pentru intrarea in legalitate. Consultati legea 230/2007 si normele de aplicare.

    RăspundețiȘtergere
  24. Femeia de servici de la o asociatie de proprietari are contract de conventie civila prestari de servici.Conform OUG 58/2010 din iulie a.c. care sunt contributiile sociale pentru acest tip de contract ea nefiind angajata cu contract individual de munca in alta parte.
    Administratorul aceleiasi asociatii este pensionar de stat si are si el convetie de prestari servicii. Intrebarea este aceeasi :care sunt contributiile sociale si cine le plateste?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua,am si eu o mare problema.Locuiesc in Cluj intr o garsoniera,iar acum o luna s a spart deasupra mea o teava comuna la apa rece.A curs si la vecina de deasupra unde era problema si la vecinul de langa mine s a prelins,dar din cauza presiunii f mari mie mi a facut casa praf;mobila,covoare,tot.Mentionez ca nici administratorul nici presedintele nu locuieste in bloc,exista doar un ingrijitor care noaptea la 3 cand i am batut la usa mi a inchis usa in na.Din fericire un vecin atunci se intorcea acasa si a trebuit sa intram singuri in beci sa cautam robinetii sa i inchidem prinre care sa si spargem beciul celui unde se aflau robinetii.Am anuntat administratoarea la 7 dimineata am avut bun simt sa o las sa doarma si a venit pe la 11.Avenit un instalator ,blocul nu are unul care a trebuit sa dea din nou drumul la apa sa vada de unde curge si in cateva minute am fost din nou in apa la care administratoarea mi a spus lasa ca iti platim noi zugravitul trebuie sa verifice omul;la fel i a spus si vecinei de deasupra ca imi zugraveste blocul.La cateva zile a curs din nou,am sunat eu instalatorul tot eu am inchis si deschis robinetii in beci ,iar apoi din nou s a fisurat mai jos teava si din nou eu am sunat eu am inchis robinetii vecina lasa cheia la mine sa poata veni instalatorul.Totul a durat o saptamana in care mi a cazut zugraveala din tavan coltarul ud complect unitate calculator distrusa covor aruncat mobila de 1 an jumate in bucatarie umflata toata si multe altele.Mi a spus sa vb cu un zugrav si cand am sunat o sa i spun rezultatul am cautat si unul f ieftin,mi a spus ca de fapt ea nu hotaraste singura ca la noi in bloc nu vin oamenii la sedinte si aduna comitetul .NU a venit nimeni la Adunare stiind ce s a intamplat si in ideea ca nu vor sa ma ajute.M a pus intr o situatie f neplacuta ,ma barfeau toate batranele in fata blocului si urlau ca nu sunt de acord sa ne ajute.Ma simt f umilita,asemeni unei cersetoare,sa stau la judecata blocului cand incep copiii scoala in curand si eu am totul distrus,mentionez ca nu am asigurare si eu nu am cerut nimic.

    RăspundețiȘtergere
  26. Va salut!
    Desi RADET a dat drumul agentului termic pentru incalzirea locuintelor bucurestenilor, in bl.IC3, str.Campia Libertatii, nr.37,din sectorul 3, administratorul imobilului in care locuiesc nu vrea sa permita acest lucru, invocand varii motive tehnice(calorifere demontate in apartamente, tevi de schimbat la subsol), stiind faptul ca sa facut recent umplerea instalatiei cat si verificarea acesteia si nu sau constatat probleme. Mentionez faptul, ca si anul trecut a procedat la fel si am fost deranjati di cauza acestui neajuns, fiind obligati sa ne cumparam calorifer electric si medicamente in urma racelii contactate. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  27. o intrebare prt toti oamenii; cine stabileste preturile de pe tabelul de plata de la asociatie al locatarilor (ex. cheltuieli adm 0.5 lei/mp/luna ,femeia de servici 0.50 lei/pers/luna) pe cand la alte asociatii sunt 0.20lei/mp/luna respectiv 0.30lei/pers/luna? am ap cu 3 camere si 4 pers in apartament, 50mp la apart =25ron si femeie servici 20ron (spala 1 pe saptamana) total cheltuieli administrative 45ron . PENTRU CE?

    RăspundețiȘtergere
  28. daca exista suspiciuni cu privire la presedintele blocului ,comisia de cenzori si administrator,noi locatarii ,carui for trebuie sa ne adresam?sau ce putem face ca asceasta echipa sa fie verificata avand in vedere refuzul total al acestor pt elucidarea suspiciunilor.Va rog din suflet sa-mi trimiteti un raspuns,multumesc.Calea Grivitei 232 bl 2 Bucuresti.Tin sa mentionez ca ne-am adresat primariei si nu am primit niciun raspuns

    RăspundețiȘtergere
  29. d-na Mihaela,
    puteti sa convocati o adunare generala si sa propuneti schimbarea Presedintelui si a celorlalti implicati in administrarea imobilului. Strangeti semnaturi de la moajoritatea locatarilor si convocati adunarea generala.

    RăspundețiȘtergere
  30. ce sansa am ,daca ma adresez instantei de judecata sa obtin liniste in bloc noaptea, mai concret ce sanse am ca vecinii mei a caror baie este lipita de dormitorul meu sa nu se mai scalde noapte de noapte , repet, noapte de noapte intre orele 24- 2 si chiar 3 umpland cada cu apa si facandu-mi mie viata un chin
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  31. In primul rand puteti incepe prin a anunta politia. Ulterior puteti sa va adresati si instantei, pana in prezent nu am mai intalnit un caz similar.

    RăspundețiȘtergere
  32. nu stiu ce sa fac ca sa ma debransez am si eu o problema in 1 999 am cumparat un apartament pe rebublicii 33 cu beci pana in 2004 totu bine dupa 2004 nu am mai fost acasa pana in august anu asta am uitat sa spun ca sant in italia de 10 ani in timpu asta au schimbat administratoarea asta prin 2008 si iata ce se intampla vecinii vor bani pt caldura si de ce miau spart apartamentu si au vazut ca nu am caldura taiata cand am deschis usa la bloc vecinu mia zis ca trebuie sa dau 80 de mmilioane bun nui problema dar cand mam dus la doamna de la asocuiatie sam i faca calculele dansa mia zis ca ea nu se baga ca la ea rezulta cas debransata si ca iei trebuie sai dau 11 milioane pe 2008 09 10 an rest pe caldura sa dau la oameni ma duc la cet doamna santeti debransata nebuneala mareg la un avocat ai spun de cele intamplate ma trimite la asociatie cer faie pt debransare imi spune sa dau la oameni 80 de milioane ma xduc jos in cantina cantina luata de altu oameni buni se poate asa ceva dupa sase ani ca esti departe te duci odata acasa vecinii sa te streseze nu stiu ei cred ca in strainatate 80 de milioane se fac cu ciocanu sau cum nui usor nici aici dar vreau ca cineva sa ieie masuri ca as vrea si eu sa ma debransez ca nu stau acolo si caldura mewrge degeaba plus de asta 80 de milioane trebuie sa le dau ori nu asa la negru cum vor ei astept raspuns

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna seara, sunt administrator de bloc (48 apartamente) si avem o vecina care a fost inundata datorita unei tevi comune care s-a spart. Vecina pretinde suma de 700 Lei pentru reparatiile efectuate in casa (reparatiile constand in zugravitul complet a 2 camere si nici vorba reparatia coltului unde a fost udatura). Intrebarea mea este: asociatia trebuie sa despagubeasca aceasta persoana? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  34. @mihaita

    trebuie sa platiti doar daunele provocate de avarie.

    Puteti sa constituiti o comisie interna care sa faca evaluarea si sa-i achitati conform acestei evaluari.

    RăspundețiȘtergere
  35. Problema este mai delicata pentru ca daca ii platim aceasta suma, cei de la ultimul etaj (4) vor pretinde la randul lor sume de bani pentru "zugravit" cand le ploua in casa din cauza hidroizolatiei. Cu alte cuvinte vreau sa evit legal ca asociatia sa plateasca daunele provocate din cauza acestei tevi comune pentru a nu pune pe jar pe cei de la etajul 4. Teava a fost schimbata pe banii asociatiei cum era normal. Oare ce spune legea in cazul de fata?

    RăspundețiȘtergere
  36. @mihaita

    Legea este in favoarea celui păgubit, asa cum este și normal, conform codului civil: Oricine cauzează altuia o pagubă printr-o faptă săvârșită cu intenție sau din culpă este obligat să repare prejudiciul astfel cauzat.

    In cauza, Asociația prin omisiune, cu intenție sau fără intenție, deși ar fi trebuit sa prevadă ca dacă nu repara hidroizolația terasei, o sa creeze un prejudiciu pentru locatarii de la ultimul etaj, este obligata la repararea acelui prejudiciu. Deci, dacă cei afectați acționează asociația în judecata, au toate șansele sa câștige despăgubiri, respectiv repararea daunelor create de inundații.

    Nu mai stați pe gânduri, convocați Adunarea Generala și aprobați refacerea hidroizolației și a țevilor comune deteriorate.

    RăspundețiȘtergere
  37. OK, orice as face trebuie sa depagubim vecina. Problema este ca ea si-a zigravit 2 camere si pretinde 700ron pentru tot...nu doar reparatia (in total maxim 2 metri patrati in ambele camere). Dupa calculele mele acolo intra 4 kilograme de ipsos si 2 litri de lavabil. cum sa procedez?

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna ziua suntem Asociatia de LOCATARI bloc i9,din Aleea Arinii Dornei nr.11,Bucuresti, sectorul 6. Dorim sa stim dupa ce legi ne putem gestiona fondurile de reparatii si plata personalului angajat ,mai ales cand reparam instalatiile de apa? Ne obliga LEGEA sa ne constituim in ASOCIATIE DE PROPRIETARI ? Multumim anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  39. @ Mihaita

    Asa cum v-am spus mai sus, puteți sa constituiți o comisie cu membrii de comitet și sa evaluați valoarea reparațiilor, astfel încât sa nu-i plătiți mai mult decât face lucrarea și sa nu luați decizia dumneavoastră singur.

    RăspundețiȘtergere
  40. @ Bloc I9

    Conform legii, sunteti obligati sa va constituiti in asociatie de proprietari. Daca sunteti constituiti, puteti sa beneficiati de anumite avantaje din partea legii. Costul constituirii in asociatie de proprietari este de aprox. 500 lei. Pentru constituirea asociatie de proprietari puteti sa apelati la aceasta firma: www.Administrator-Imobile.net

    RăspundețiȘtergere
  41. am lucrat ca ingrijitor la blocul t8 care era in acea perioada as. de locatari si aveam salariu 140 ron din care administratorul imi oprea impozot 30 ron . cand au venit declaratiile de impozit domnul nu a vrut sa imi dea fisa fiscala pe motiv ca nu ma inscris la fortele de munca ,am intrebat organele si am aflat ca nu platea impozit pentru ca nu avea cod fiscal unde as putea sa il reclam

    RăspundețiȘtergere
  42. daca un lift este in garantie timp de 2 ani, se platste intretinerea lui?

    RăspundețiȘtergere
  43. garantie lift:

    nu se plătesc reparațiile la piesele căzute în termenul de garanție și care fac obiectul garanției. Abonamentul pentru verificarea periodica a liftului se plătește, respectiv întreținerea lui.

    RăspundețiȘtergere
  44. Sunt presedinte de bloc si in anul 2008 am dat afara administratora blocului, precizez ca administratora era mama unei proprietare din bloc, de atunci si pana in ziua de azi, proprietara din acest bloc, adica fata fostei administratore denigreaza membrii comitetului si in special pe mine ca presedinte.
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat, ce pot face sa-i pot inchide gura acestei cotofene ca altfel nu stiu cum sa-i spun.
    Exista vreu cadru legal?

    RăspundețiȘtergere
  45. D-nu Presedinte,
    Sigur, puteți sa depuneți o plângere pentru calomnie la secția de politie. Sa o plimbați putin pe la secția de politie, poate asa se liniștește.

    RăspundețiȘtergere
  46. Locuesc la parter si asociatia imi calculeaza lunar cheltuieli pentru intretinera liftului este LEGAL?

    RăspundețiȘtergere
  47. DA, este legal, cheltuielile de întreținere a liftului se calculează pe cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  48. SE PLATESTE CASS 5.5% SI 5.2% LA CONVENTIILE CIVILE INCEPIND CU ANUL 2011

    RăspundețiȘtergere
  49. CE TAXE SE PLATESC LA CONVENTIILE CIVILE DIN PARTEA ANGAJATULUI SI A ANGAJATORULUI INCEPIND CU ANUL 2011,IN CONDITIILE IN CARE LEGEA 130/1999 ESTE ABROGATA,SI ANOULUI COD FISCAL OG 82/2010

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna ziua. O parte din locatarii de pe scara mea si-au montat contoare individuale de gaz si centrale de apartament. La scurt timp dupa aceste lucrari au aparut scurgeri la tevile de alimentare cu gaz din interiorul acestor apartamente in care s-au facut amenajarile. Dupa tot disconfortul creat pana acum, s-au oprit gazele si se discuta sa se imparta cheltuielile de reparatie cu toti cei de pe coloana (2 ap cu contoare, modificari si cu defectiuni, 3 ap fara contoare, fara modificari si fara defectiuni). Este corect?

    RăspundețiȘtergere
  51. Daca interventia se face la tevile din interiorul apartamentului si nu au legatura cu teava comuna, atunci acestia trebuie sa plateasca reparatiile. Daca interventia se face la teava comuna, atunci toti membrii asociatiei suparta cheltuiala in functie de cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  52. va rog sa imi raspundeti, cum pot rezolva sit urmatoare:incepand cu luna febr am trecut pe pausal , renuntand la repartitoare, alaturi de alti vecini.La afisare listei am caldura in suma de 230 lei pentru un apt de 2camere.O vecina a fost la firma de repartizare a caldurii sa fac reclamatie si i s-a zis ca are caloriferelele mari. Eu nu am caloriferelele initiale, am pus altele ,de tabla,si au marimea de 1,20 m in sufrag si dormitor, in bucatarie si baie sunt mici.Pe scara sunt si apartamente cu centrala si apartamente cu repartitoare, dar din cauza faptului ca nu exista niciun mj de control al citirilor si calculului repartitoarelor, multi au renuntat la ele.Bl este de 10 etaje. Este corect cum au spus cei de la firma de repartizare a caldurii?daca nu in cebaza legala pot face reclamatie ptr ca firma sa refaca calculele. Va multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  53. Sunt atestat ca administrato de imobile din 2002 si din 2004 sunt PERSOANA FIZICZ AUTORIZATA cei din Primaria ORADEA zic ca nu am dreptul sa mai fiu Administrator de Imobile .Mentionez ca nu am liceul acum continu studiile.

    RăspundețiȘtergere
  54. Buna seara,

    Am o intrebare legata de lipsa din apartament
    (anuntata prin cerere), pentru a fi scos de la intretinere.
    Aceasta scutire de plata va privi inclusiv cheltuielile aferente curateniei?
    Am inteles ca pot fi scutit de cheltuieli gunoi menajer, cheltuieli efectricitate lift si spatii comune.
    Mai sunt si altele?

    Multumesc frumos,
    Andrei

    RăspundețiȘtergere
  55. Sunteți scutit de la plata cheltuielilor calculate pe numărul de persoane prezente.

    Conform HG 1588/2007 Normele de aplicare a Legii 230/2007..Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane
    Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
    Art. 35. - Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare.

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna dimineata,

    In primul rand va multumesc frumos pentru raspuns.
    Am identificat si eu textul de lege si chiar am enumerat expres aceste cheltuieli, astfel cum le-am gasit si eu in lege. Nedumirirea mea a plecat de la faptul ca administratorul ne-a anuntat ca nu a fost tocmai corecta cererea si ca in plus (si ne-a aratat diverse articole scrise pe tema aceasta pe internet), in cadrul cheltuielilor de care vom fi scutiti intra salariul femeii de servici. Si sincer sa fiu (desi e in avantajul meu) nu inteleg de ce acest salariu ar avea un regim special fara de celelalte salarii si de ce nu este inclus tot la cota-parte indiviza.
    Ce e drept, am citi si eu toate acele articole si mentioneaza ca sunt scutite persoanele inclusiv de "ingrijitor" (nu stiu ce este acela). Va multumesc anticipat, daca ma puteti ajuta cu anumite clarificari pe baza celor de mai sus. Mentionez ca asociatia noastra este relativ 'noua', in sensul ca s-a infiintat dupa intrarea in vigoare a legii 230.
    Andrei

    RăspundețiȘtergere
  57. Legiuitorul s-a gândit ca dacă nu locuiești în bloc pentru o perioada, femeia de serviciu nu face curățenie și pentru tine, pentru ca nu mai produci gunoi, mizerie...din acest motiv salariul îngrijitorului se calculează pe nr. persoane. Pe de alta parte, exista opinii precum ca, îngrijitorul menține spatiile comune curate, nu neapărat pentru mizeria creata de oameni și ca ar trebui sa se calculeze salariul pe cota-parte. de aceea în lege găsim vag "colectarea deșeurilor menajere" și lasă loc de interpretare.

    RăspundețiȘtergere
  58. Se poate decide de catre Comitetul executiv ca anumite cheltuieli date de lege drept chetuieli pe persoana sa fie repartizate pe CPI?
    De exemplu, decid ca electricitate pt spatiul comun sa fie pe CPI iar nu PP si tot asa?
    La noi in bloc locuiesc f putine persoane si pretul este ff mare pe persoane numai

    RăspundețiȘtergere
  59. O astfel de decizie nu se poate lua in niciun caz de Comitetul Executiv ci numai de Adunarea Generala, dar și asa, hotărârile Adunării Generale trebuie sa fie în spiritul legii.

    RăspundețiȘtergere
  60. Buna ziua.Sunt presedintele unei asociatii de proprietari.Vrem sa punem usa de termopan la intrare an casa scarii.Eu vreausa stiu daca este legal adunarea fondului pe nr de apartament,si nu pe CPI.

    RăspundețiȘtergere
  61. conform legii, este o cheltuiala care se calculează pe CPI.

    RăspundețiȘtergere
  62. Daca adunarea generala a asociatiei hotarase sa se plateasca c/v usilor termopan de la bloc pe apartamente,este legal sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  63. Daca se hotărăște in Adunarea Generala, se poate împarți cheltuiala pe număr de apartamente.

    RăspundețiȘtergere
  64. Va rog sa-mi spuneti daca nu sintem costituiti in asociatie sintem 4 familii 2 si-au momtat contor de ap.fara acordul nostru EU DORESC DBRANSARE LA APA din 2005 dar nu vor sa-mi semneze,nu sint de acord unde ma pot adresa.Am facut reclamatie la primarie dar mi-au raspuns ca nu pot face nimic.Pt contoarele de apa nu vor sa permita la nimeni(nici celor care locuim aici) sa vada daca sint corect montate.Ei le citesc si platesc cum vor.Cui sa ne adresam sa se bfaca dreptate?

    RăspundețiȘtergere
  65. Mai simplu ar fi sa va montați si dumneavoastră contor de apa și astfel veți plații atât cât consumați. Costul montării acestui apometru nu este foarte mare și se amortizează într-un timp scurt.

    RăspundețiȘtergere
  66. buna ziua ! as avea si eu o intrebare . M-am dus sa platesc intretinerea ,cand ma trezesc ca ad minsitratorul imi cere pe langa cheltuielile lunare o suma de 462 de lei pentru niste lucrari care ar fi fost efectuate(spune el) cu ceva timp in urma ,deoarece 2 apartamente apartinand altei scari nu aveau caldura . Ce ma intriga (pe mine si pe toti vecinii mei) este faptul ca noi nu am fost anuntati la perioada respectiva de nicio lucrare ,noi nu am semnat nicaieri pt nicio lucrare si ni se pune la plata o suma f mare . De cate ori ma intalnesc cu administratorul ma amentinta ca ne va da in judecata daca nu vom plati . Blocurile noastre au fost mansardate de cate o firma care a schimbat in prealabil si tevile si,ma gandeam ca daca ar fi fost ca 2 apartamente sa nu aibe caldura nu am fi fost noi vinovati si cei care au efectuat lucrarea . Nu era normal sa fim si noi intrebati daca suntem de acord sa dam acea suma??? atata timp cat pe noi nu ne-a afectat cu nimic schimbarea tevilor ...aveam toti caldura . Pe ce baza spune el ca ne va da in judecata daca noi habar nu aveam de lucrari? plus ca mi-a spus faptul ca a facut un credit in banca pt aceste lucrari . Pe ce baza a facut el acest credit?
    A doua problema ar fi ca numai blocul nostru are datorii la intretinere de 250 de milioane de lei vechi,printre care vecinii de sub mine au 90 de mil . Cum a avut el tupeul sa ii lase pana acum cu atatea datorii? sa nu mai mentionez faptul ca in ap respectiv locuiesc 18 persoane si de fapt sunt trecuti 8 la intretinere si nu au nici apometre ( am dedus acest lucru deoarece ,ei care locuiesc atatia in casa consuma cat o familie cu 2 persoane ) . Administratorul nu isi face datoria de a veni la o perioada de timp si de a verifica apometrele si mereu ne pune apa redistribuita (cred ca face acest lucru pentru a acoperi si cheltuiala vecinilor mei rau-platnici) . S-a trezit omul dupa atata timp sa-i dea in judecata si a facut chestia asta deoarece s-a schimbat presedintele ca altfel nici nu ar fi intentionat !!! ce putem face impotriva lui ? Suntem disperati ! nu il putem da in judecata pentru faptul ca nu ne-a instiintat de acele lucrari? si pentru ca a tolerat atatea datorii ? cred ca i-a pasuit pe vecinii mei vreo 2-3 ani buni ! imi cer scuze pentru ca mi-am expus problemele personale aici dar credeti-ma ca nu mai stiu ce sa fac ca sa-i demonstrez ca nu valoareaza nici 2 bani ! astept raspunsul dvs. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  67. Buna ziua,
    Sunt probleme serioase la dumneavoastră la bloc. Ce va putem sfătui sa faceţi:
    - solicitati in scris presedintelui asociatiei sa va puna la dispozitie in copie documentele justificative pentru cheltuiala indicata de administrator. Are obligatia legala sa va raspunda.
    - Administratorul nu poate sa ia credit de la banca, decât cu aprobarea Adunării Generale
    - Decizia pentru efectuarea lucrării se poate lua numai cu aprobarea comitetului executiv. Administratorul nu poate decide el singur ce lucrări sa facă şi ce nu, el poate prezenta doar situaţia de fapt, iar decizia o ia comitetul executiv sau Adunarea Generala;
    - Pentru orice restanta mai veche de 90 zile, are obligaţia , împreună cu preşedintele asociaţiei sa acţioneze în judecata restanţierul respectiv;
    - De asemenea, puteţi sa-l reclamaţi la primărie, la serviciul de relaţii cu asociaţiile de proprietari.
    Speram ca cele prezentate va vor fi de folos şi va uram succes în "lupta" cu "administratorul"

    RăspundețiȘtergere
  68. Va multumesc pentru raspuns . Eu ma gandeam la urmatoarea varianta : sa asteptam toti locatarii sa ne dea in judecata pt suma aceea pt reparatii , si vroiam sa va intreb : aveti idee daca l-am da si noi in judecata ? ma gandesc ca nu are cum sa ne dea asociatia in judecata pt suma respectiva din moment ce noi nu am semnat nimic,niciun cat care sa ateste faptul ca am fi stiut de respectivele lucrari. Cred ca vrea doar sa ne sperie ca sa iasa el basma curata, ca sa spun asa . Si mai am o intrebare cand ati spus ca decizia se ia impreuna cu Adunarea Generala ,aceasta include si locatarii? va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  69. Adunarea Generala se convoacă de preşedinte, este formata din membrii asociaţiei de proprietari, iar deciziile se iau cu 50%+1 din cei prezenţi.

    RăspundețiȘtergere
  70. Buna seara . Vecina mea a primit prin posta o notificare de la judecatorie ; asociatia a dat-o in judecata pt neplata intretinerii . are 100 de milioane de lei vechi restanta . Aveti idee ce se poate intampla pe mai departe? Care ar fi urmatorii pasi ? se va judeca cu asociatia si in caz de neplata se poate sa fie executata silit? cam cat dureaza acest proces?

    RăspundețiȘtergere
  71. Daca s-a ajuns la proces, situaţia este grava pentru vecina Dumneavoastră.
    Hotărârea judecătoreasă se poate obţine la a doua înfăţişare în instanta, în doua luni se poate obţine hotărârea judecătorească care sa o oblice la plata datoriilor.
    In cazul în care vecina dvs. nu o sa plătească datoria, atunci Asociaţia poate depune hotărârea judecătorească la un executor judecătoresc care sa o pună în aplicare.
    Executorul judecătoresc va încerca sa recupereze datoria prin scoaterea la vânzare a bunurilor mobile şi imobile ale vecinei Dvs. Adica, vecinei dvs. i se va scoate apartamentul la vânzare. Din banii obţinuţi se recuperează datoria asociaţiei şi cheltuielile judecătoreşti, care pot fi considerabile dacă se ajunge la aceasta faza.
    Întregul proces, pana la vânzarea apartamentului poate dura intre 4 si 6 luni.

    Sfătuiţi vecina sa-şi plătească datoria, dacă nu vrea sa-şi piardă casa.

    RăspundețiȘtergere
  72. oare cenzorul isi poate depne cerere de demisie intrucat casierul-contabi si administrator ii spune: nu vreau sa mai lucrez cu d-voastra!! o sa va actionez in judecata si o sa vin la servici la locul d-voastra de munca unde sa aduc la cunostinta duritatea cu care va purtati cu mine...interesant! deci este gasita cu sute de mii de lei incasati si neplatiti la furnizori dar nici in disponibilul din banca,penalizarile sau dus ca vantul si uite asa. Efectuare diversselor lucrari de reparatii si imbunatatiri fara sa fie creat fond de reparatii,se folosesc bani ce revin furnizorilor de aopa rece si energie termica... off! acesta doamna mai are evidenta la 2 asociatii deci 2 cu contract de munac iar la una prestatoare servixcii .acum indiferent noi proprietari platim totul de la CAS la impzit si alte mici obligatii si ca angajator si angajat.. dar ce sa face,m stimati domni..? persoana in cauza atre relatii la primarie..proprietari sunt indulciti cu vorbele ei fatarnice si profitul merge.. Soldul casei este afectat pozitiv (plati) atunci cand are sefa chef....ia nu plateste penalizari pentru mentinerea ilegala a banilor in casa(dar care casa a ei sau a presedintelui???) iar noi proprietarii platim penalizari cu duiumul la furnizori pentruplata cu intarziere a serviciilor Ma ajutati cu un sfat? va rog frumps! par naiva dar fiind angajata in institutie publica fara nici un fel de sprijin politic si financiar..trebuie sa tac pentru ca respectiva ma poate ataca..Mi-as trece si numele dar vreau sfaturi de l ad-voastra si va dau date exacte legate de inculpata

    RăspundețiȘtergere
  73. fiind cenzor anual conf,Leg230/2007 sa solicit d-lui presedinte al asociatiei sa convoce adunare generala in care sa prezint situatia financiara si de gestiune a asociatiei!! dar daca cererea este depus aiar presedintele nu convoca adunarea generala extraordinara la care sa fie prezentat cazul de coruptie depistat in urma verificarii ,ce pot face?

    RăspundețiȘtergere
  74. Oare asociatiile de proprietari care nu sunt onorate cu Adunarea generala la care d-l presedinte sa prezinte situatia financiar-contabila a anului precedent ,bugetul de venituri si cheltuieli al anului in curs etc ce prezinta primariei la birul?? Dar birocratii dela primarie stie ce inseamna o dare de seaama care trebuie sa fie intocmita trimestrial? Eu cred ca nu..fiind cenzor am prezentat la primarie mai multe rapoarte de control in care erau prezentate detailiat diversele infractiuni depistate dar nu s-a luat nici o masura. Administratorii sunt foarte bine "asociati" cu asa zisi angajati ai primariei care se ocupa de binele proprietarilor. Aiurea,totul este de suprafata...Administratorii ii mituiesc pe respectivi si treaba merge mai departe.noi,proprietarii trebuie sa ducem in spate fraudele comisi de respectivele persoane. Asociatiile de proprietari sunt forme de organizare complet dezorganizate financiar - administrativ din care unu-doua chiar si trei persoane se ling pe degete numai cu miere. Rpg sa ma credeti...va voi da explicatii amanuntite si sa vedeti dandana..Cu se poate rezolva?

    RăspundețiȘtergere
  75. buna seara,
    locuiesc intr-un ansamblu rezidential. Presedintele imi refuza inscrierea ca membru in asociatia de proprietari.Conform art 7 din L230/2007, am facut cerere in scris,domnia sa refuza insa sa imi rasp scris, refuzul este doar verbal.In 10 zile ar fi avut obligtatia sa imi rasp la cerere?M-am adresat primariei, are i-a pus in vedere ca este obligat a ma inscrie, dar fara rezultat.
    pot chema presedintele asoc de prop in instanta in nume propriu? cat ar dura un asemema proces?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  76. Buna seara,
    Puteţi sa-l chemaţi în instanta, iar procesul poate dura pana la 3 luni.

    RăspundețiȘtergere
  77. buna ziua
    am si eu o intrebare: administratorul calculeaza penalitati de intarziere dar nu le trece in listele lunare de cheltuieli ce se afiseaza la bloc.Astfel pe lista apare o suma iar cand te duci sa platesti afli ca ai si penalitati de platit pe langa suma din lista.E normal sa incaseze aceste penalizari care nu se regasesc in liste_? este o incalcare a legii e clar ,unde se incadreaza_ aceasta fapta_?

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna ziua,
    Trebuie sa plătiți doar ce apare pe lista afișată. Administratorul nu are dreptul sa încaseze altceva decât ce apare in liste. Faceți o reclamație scrisa în atenția președintelui și dacă nici de aceasta data nu se rezolva, mergeți mai departe cu o reclamație la primăria de care aparțineți.

    RăspundețiȘtergere
  79. Am platit doar ce era afisat pe lista.Adica pe lista era trecut 205 lei si am platit 205 lei.Luna asta mi-a trecut suma pretinsa ca penalitate pe care am refuzat s-o platesc la rubrica restante. Nu stiu de ce nu vrea sa treaca in liste penalizarile desi pretinde sa le platim.Fiindca am refuzat sa le platesc mi-a trecut suma ca restanta nu ca penalitate, eu ce ar trebui sa fac acum?

    RăspundețiȘtergere
  80. am răspuns mai sus:
    Faceți o reclamație scrisa în atenția președintelui și dacă nici de aceasta data nu se rezolva, mergeți mai departe cu o reclamație la primăria de care aparţineţi.

    RăspundețiȘtergere
  81. Bună ziua!
    Am rugămintea să îmi răspundeţi la următoarea întrebare
    Dacă un bloc de patru etaje se mansardează, locatarii de la etajul V, care au trase gazele separat şi din câte am auzit, au şi ţevi separate la subsol pentru apă,nu trebuie să mai apară pe lista afişată de asociaţia de proprietari cu nici o altă cheltuială?Mă refer la părţile comune:curăţenie, gunoi, interfon, salarii,curent electric pe casa scării, cheltuieli administrative...Ei stau în bloc de două luni, dar nu plătesc nimic, nici măcar nu apar pe lista de la asociaţie, este normal aşa?
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  82. Nu este normal sa se întâmple asa. Suprafata comuna a asociatiei trebuie sa se schimbe, odata cu darea in folosinta a apartamentelor de la mansarda si sa fie introdusi si ei la calculul cotelor comune: curăţenie, gunoi, interfon, salarii,curent electric pe casa scării, cheltuieli administrative, etc..

    RăspundețiȘtergere
  83. Buna ziua V-as ruga sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: cum ar fi mai bine sa procedez in situatia pe care doresc sa v-o supun atentiei: In urma cu cca 8 luni au inceput sa apara infiltratii de apa la tavanele din 2 dormitoare, de la terasa de deasupra apartamentului meu si al vecinei mele. Dupa aproape 5 luni am reusit sa determinam asociatia sa accepte sa se faca reparatia hidroizolatiei. Lucrarea s-a executat legal, in baza unui contract de prestari servicii dar nici administratorul, care este o doamna, nici presedintele nu s-au implicat in urmarirea lucrarilor decat formal, sub pretextul ca nu se pricep. Problema este ca, la primele ploi de dupa executarea lucrarilor de inlocuire a hidroizolatiei, in apartamentele noastre a continuat sa picure. Desi am atentionat verbal si prin adresa scrisa si semnata de primire, atat administratorul cat si presedintele despre acest lucru, ei au continuat sa achite ratele catre prestator. Prin urmare acesta nici nu vrea sa auda de vreun viciu de executie, gasind tot felul de explicatii pentru continuarea infiltratiilor, altele decat cele legate de aplicarea straturilor hidroizolante. Asociatia nu mai este dispusa sa finanteze alte lucrari care ar putea fi cauza infiltratiilor si pentru care ar trebui sa platesca in plus iar noi ramanem cu tavanele distruse si cu apa care continua sa se infiltreze in urma averselor de ploaie. M-am gandit sa actionez in judecata asociatia dar intre timp presedintele a demisionat motivand ca s-a saturat de probleme. Astept din partea dvs. un sfat referitor la cum ar fi mai bine sa procedez si caror institutii ale statului sa ma adresez: justitiei, Inspectoratului de Stat in Constructii, Primariei sau sa angajez eu un prestator de servicii, altul decat cel care a executat lucrarea, sa fac reparatiile si apoi sa incerc sa-mi recuperez banii ? Cu multumiri.

    RăspundețiȘtergere
  84. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceţi este sa notificaţi în scris firma care a executat lucrarea pentru remedierea deficientelor lucrării. Sunt obligaţi conform contractului sa execute reparaţia pe costul lor.

    Puteţi sa va adresaţi instantei de judecata, şi sa chemaţi în instanta, Preşedintele, Administratorul şi Firma de construcţii.
    Firma a acordat o garanţie lucrării, iar preşedintele şi administratorul sunt obligaţi sa notifice firma în perioada de garanţie pentru efectuarea reparaţiilor pe costul firmei.

    De asemenea, puteţi sa publicaţi aici denumirea firmei, astfel încât sa nu mai ajungă şi alte persoane în situaţia Dumneavoastră.

    RăspundețiȘtergere
  85. va rog sa i-mi raspundeti la aceasta intrebare:daca stau la parter,izolatia tavanului subsolului trebuie suportata de cei ce stau la parter sau e parte comuna si platesc toti locatarii?

    RăspundețiȘtergere
  86. Izolaţia tavanului subsolului este o cheltuiala comuna în cazul în care se face pentru tot subsolul şi nu numai pentru dumneavoastră.
    Se calculează pe cota parte indiviza şi se repartizează la toţi proprietarii.
    La fel se procedează şi pentru terasa blocului, terasa care este acoperişul tuturor proprietarilor şi nu numai al celor de la ultimul etaj.

    RăspundețiȘtergere
  87. Blocul nostru are instalate apometre pentru consum apa calda si rece.Daca un proprietar este plecat din localitate si nu poate da "citirea" consumului pe luna repectiva, cum se calculeaza consumul in acea luna?
    Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  88. pentru cei care nu aduc citirea apometrelor:
    - se pun 5 mc/persoana,
    - consumul lunii anterioare sau
    - pausal cu toti cei care nu au adus citirea.

    RăspundețiȘtergere
  89. Buna ziua, Revin la problema semnalata de mine in data de 21 iulie 2011, referitor la repararea terasei blocului. Presedintele a demisionat si la Adunarea Generala nu s-a reusit alegerea altui presedinte, asa ca pe cine sa mai chem in judecata: Asociatia de Proprietari nu mai este reprezentata legal de nimeni in acest moment. Intrebarea mea este: Daca ma adresez Primariei as putea obtine vreun sprijin din partea lor pentru a-i soma sa ia masuri in vederea continuarii lucrarilor si rezolvarii infiltratiilor de la terasa ? Cel care a executat lucrarea de hidroizolatie sustine ca infiltratiile provin nu din proasta executie a lucrarii ci cauta alte cauze care din punctul lui de vedere trebuiesc tatonate pe rand prin eliminare. Acest lucru costa alti bani iar Asociatia nu mai vrea sa mai plateasca. Ca urmare eu raman cu infiltratii la tavanele celor doua dormitoare, in plus a inceput sa se ude si tavanul baii ( aceasta dupa data de 21 iulie deci evident dupa executarea inlocuirii membranei hidroizoante ) si vine toamna cu ploile inerente....
    Si pentru ca mi-ati oferit permisiunea sa dau aici numele societatii care a efectuat aceasta "exceptionala" lucrare si care dupa cum se poate observa, nu numai ca nu ofera nici o garantie dar nici proba de inundare a terasei nu a executat si nici Proces Verbal de terminare a lucrarii nu a intocmit dar solicita sa i se plateasca ratele la fiecare termen, am sa o numesc in continuare:

    S.C. Izoconstruct Team SRL - administrator Zidarescu Anghelina.

    Daca doriti sa aveti in permanenta apa de ploaie proaspat colectata prin tavanul propriului apartament, indiferent de sezon, apelati cu incredere la aceasta societate de hidroizolatii in constructii si dorinta va va fi indeplinita.
    Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs. si pentru rabdarea cu care ati lecturat acest comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  90. Buna ziua,
    Va sfătuiesc sa reclamaţi firma menţionată de dvs şi la Inspectoratul Teritorial în Construcţii, poate o amenda usturătoare o sa-i convingă sa remedieze deficientele lucrării.

    De asemenea, asociaţia ar trebui sa sisteze plata ratelor pentru nerespectarea contractului şi cu banii rămaşi sa chemaţi o alta firma sa remedieze. De asemenea, asociaţia poate acţiona în judecata firma care şi-a încălcat obligaţiile contractuale, dacă acest contract exista, în caz contrar fostul Preşedinte este bun de plata.

    http://www.isc-web.ro/content/inspectoratul-teritorial-constructii-bucuresti.htm

    RăspundețiȘtergere
  91. buna

    LOCUIESC INTR-UN BLOC CU 3 NIVELE ACOPERISUL ESTE DETERIORAT SI DIN CAUZA INTEMPERIILOR SE INFILTREAZA APA IN APARTAMENT. AM SCHIMBAT ACOPERISUL DEASUPRA APARTMENTULUI IN CARE LOCUIESC PE CHELTUIALA PROPRIE. VA INTREB CEILALTI LOCATARI AU DREPT DE FOLOSIRE AL PODULUI DE SUB ACOPERISUL PE CARE L-AM SCHIMBAT. MENTIONEZ CA NU SUNTEM ORGANIZATI CA SI ASOCIATIE DE PROPRIETARI. VA MULTUMESC ANTICIPAT !

    RăspundețiȘtergere
  92. Acoperişul este parte comuna a imobilului, deci aparţine tuturor proprietarilor, în consecinţă toţi trebuie sa suporte costul reparaţiei.

    RăspundețiȘtergere
  93. Buna ziua,
    Am locuit in chirie intr-un apartament timp de 1 an si anul trecut l-am cumparat.In tot acest timp am platit taxele la fel ca toti ceilalti locatari, inclusiv fondul de rulment.Acum s-a hotarat sa nu se mai retina fond de rulment de la nimeni cu exceptia mea.Explicatia primita de la administrator este ca nu mi se ia in considerare fondul de rulment platit cat am stat in chirie ci numai de cand am devenit proprietar si ca trebuie sa platesc in continuare pana ajung la suma platita de ceilalti proprietari.Este corect? Banii aceia s-au volatilizat oare? Fostul proprietar nu a primit nici un ban de la asociatie cand a vandut catre mine.

    RăspundețiȘtergere
  94. Daca fostului proprietar nu i s-au restituit banii reprezentând fondul de rulment, aceştia pot rămâne in contul dumneavoastră, mai ales ca dvs. i-aţi plătit, din câte înţeleg eu.

    Totuşi sa nu fie o neînţelegere la mijloc, poate încă nu aţi ajuns la suma care este stabilita ca fond de rulment pentru apartamentul Dvs. şi astfel este nevoie sa completaţi pana ajungeţi la nivelul stabilit.

    Întrebaţi preşedintele care este nivelul fondului de rulment aprobat în Adunarea Generala pentru un apartament ca al dvs.

    Administratorul nu poate lua singur decizia actualizării fondului de rulment.

    Va aşteptăm cu detalii noi.

    RăspundețiȘtergere
  95. Ating suma stabilita ca fond de rulment pentru apartamentul meu daca se aduna si perioada cat am fost chirias( si da, am platit si atunci fond de rulment)dar administratorul refuza sa ia in calcul acea perioada sustinand ca fondul de rulment se stabileste pe proprietar si nu pe apartament si cum eu nu am fost proprietar de la inceput.......si fostul proprietar nu si-a cerut banii aceia.....asta e...ghinionul meu, norocul administratorului.Evident ca nu accept asa ceva!Va rog sa ma invatati cum sa pun problema.

    RăspundețiȘtergere
  96. Ceea ce spuneti dumneavoastra ca face administratorul nu este legal.

    Faceti o cerere in scris in atentia presedintelui, prin care ii solicitati:

    1. situatia fondului de rulment pentru apartamentul dumneavoastra, daca banii au fost folositi si in ce mod.

    2. Cat este nivelul aprobat pentru fondul de rulment.

    Dupa ce primiti raspuns, sau chiar daca nu primiti, il reclamati pe Administrator la primaria de care apartineti.
    Puteti sa-l mai reclamati la Politie.
    Asteptam vesti!

    RăspundețiȘtergere
  97. nu are contract cu asociatia,nu isi asuma raspunderi sau obligatii de nici un fel;suma de 10 lei indemnizatie o trece in lista de plata ca cheltuiala comuna;am sesizat politia;am sesizat primaria;totul a ramas la fel;aceiasi situatie DE 3 LUNI;cum sa-i dau sume de bani unui asemenea om ???!!! SI PE DEASUPRA IMI FACE SI PROGRAM DUMINICAL !!!

    RăspundețiȘtergere
  98. Preşedintele trebuie sa se asigure ca asociaţia functioneaza legal. Trebuie sa verifice existenta contractelor şi sa ia masuri pentru intrarea în legalitate.
    Indemnizaţia Administratorului se calculează pe cota parte indiviza.

    RăspundețiȘtergere
  99. buna seara,am garsoniera inchiriata la un cuplu (2 persoane)si adimistratorul pune la intretinere la nr.persoane 2+1 cand defapt sta doar 2 persoane. ce inseamna asta ,si ce pot face...zice ca asa trebue sunt cheltuieli comune

    RăspundețiȘtergere
  100. Buna seara,
    Administratorul trebuie sa treacă la cotele de întreţinere atâtea persoane cate locuiesc în apartament. Daca locuiesc 2 persoane, atâtea trebuie şi sa fie trecute la cote.
    Faceţi reclamaţie la Preşedinte privind modul de calcul eronat al listelor.
    Administratorul nu are baza legala pentru ce face.

    RăspundețiȘtergere
  101. Locuiesc intr-un bloc unde nu este constituita o asociatie de proprietari, ci una de locatari. In prezent s-au facut demersurile pentru infiintarea asociatiei de proprietari. Timp de cativa ani, asociatia de locatari a functionat fara presedinte si fara cenzori, doar cu administator, care de curand a decedat. Intre administrator (si sotul acesteia) si asociatie relatiile nu au fost tocmai bune. In urma unei adunari generale a fost desemnat un alt administrator. In prezent intampinam greutati in preluarea evidentelor si a situtiei fondurilor asociatiei de la sotul administratorului, in sensul ca actele solicitate nu prea exista sau nu se doreste predarea lor catre asociatie. Va rugam sa ne sfatuiti cum am putea proceda pentru a intra in posesia tuturor documentelor, a fondului de rulment si a altor contracte incheiate in numele asociatiei de catre fostul administrator (uneori cu semnaturi false). Va multumim.

    RăspundețiȘtergere
  102. In situatia in care femeia de serviciu nu are contract individual de munca si nici conventie civila ce contributii se platec.Femeia de serviciu nu este pensionara, este fara ocupatie.

    RăspundețiȘtergere
  103. Munca la negru se pedepseşte sever de lege. Va sfătuim sa-i faceţi contract de munca şi sa plătiţi taxele prevazute de lege.

    Găsiţi la adresa de mai jos taxele pe care trebuie sa le plătiţi:

    http://blocul-meu.blogspot.com/2011/06/angajari-in-asociatia-de-proprietari.html

    RăspundețiȘtergere
  104. pentru persoana care a scris "Locuiesc intr-un bloc unde nu este constituita o asociatie de proprietari, ci una de locatari. In prezent s-au facut demersurile pentru infiintarea asociatiei de proprietari."

    Asociatia trebuie sa continue sa functioneze corect odata cu numirea unui nou administrator.

    In ceea ce priveste recuperarea actelor de la fostul administrator, (sotul acesteia) daca nu va intelegeti amiabil, puteti sa le obtineti doar prin actionarea in judecata.

    RăspundețiȘtergere
  105. Buna ziua,locuiesc la etajul 4\4 si am probleme cu caldura.Cu toate ca acum 2 ani a fost schimbata coloana,iar noi am schimbat calorifere,robineti,in casa,toate sunt noi.De curand,am chemat un instalator care ne-a spus ca la subsol tevile sunt mai subtiri decat ar trebui,si ca din cauza debitului mic de apa nu avem caldura cum ar trebui la etajul 4.Mentionez ca toate caloriferele sunt pe jumatate reci.Am discutat cu vecinii care stau la 2,care bineinteles ca au caldura,si mi-au spus ca nu e adevarat,ca doar coloana de la baie este la fel peste tot!!dar asta nu cred ca este normal,nu?mai stiu ca avem contract cu firma respectiva si garantie,dar nu le-am vazut pana acum(la asociatie nu sunt,mi-a spus ca s-a ocupat un vecin ,nu ea).Va rog sa-mi spuneti ce pot face in cazul acesta?pot obliga firma sa schimbe tevile cum ar trebui sa fie,penttru a avea si etajul 4 caldura?cand se schimba tevile sunt obligati sa respecte dimensiunile dinainte sau nu?care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmez?Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  106. buna ziua,locuiesc la etajul 4\4 si am probleme cu caldura cu toate ca a fost schimbata coloana ,iar caloriferele si robinetii sunt toate noi in casa.mentionez ca am toate caloriferele reci pe jumatate.am chemat un instalator si ne-a spus ca la subsol dimensiunile tevilor sunt mai mici si de aceea nu avem caldura.chiar un vecin mi-a spus cu nonsalanta ca sunt foarte bine puse...doar la baie s-a folosit aceeasi dimensiune peste tot...!!!mi s-a spus ca avem contract si garantie cu firma respectiva(pe care nu le-am vazut,la asociatie mi-a spus ca s-a ocupat un vecin,nu ea).ce ar trebui sa fac?pot obliga firma sa schimbe tevile pentru a ne fi si noua bine la 4?cand se schimba tevile trebuie sa se respecte dimensiunile initiale?ce pasi trebuie sa urmez?pe cine pot chema sa constate daca e in neregula sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  107. Buna ziua,
    In primul rand dacă spuneți ca se încălzesc caloriferele doar pe jumătate este posibil ca problema sa nu fie de la țevi ci de la faptul ca nu se face aerisirea corect pe coloana comuna.

    Când se face aerisirea coloanei, se închide returul la subsol, iar la ultimul etaj, în casa scării sau pe terasa trebuie sa fie un robinet pentru aerisirea coloanei, acest robinet se deschide până iese tot aerul din coloana. În momentul în care nu mai iese aer pe la acest robinet ci doar apa fără întreruperi, se închide după care se da drumul la returul de la subsol.

    De asemenea, va sfătuiesc sa montați aerisitoare pe fiecare calorifer din casa și sa faceți aerisirea local.

    Dacă urmați acești pași o sa aveți căldură în apartament.

    Numai bine și va așteptăm cu vesti!

    RăspundețiȘtergere
  108. In atentia domnului RADU OPAINA.Este normal ca o asociatie de propritari sa funtioneze fara comisie de cenzori de cca 5 ani,fara administrator deasemeni? Asociatia de Proprietari Bl.14.Str.BACIULUI nr.2,Sector 5 functioneaza cu un presedinte care sa autoimpus.o contabila care nu stie pe ce lume traieste si o casiera din alt bloc.Nimeni nu are control asupra activitatii asociatiei.In momentul de fata exista o plangere la Sectia 24 Politie dar se bate pasul pe loc,nimeni nu doreste sa ia o hotarare concreta.Ce sa poate face in cazul acesta ?

    RăspundețiȘtergere
  109. Este normal ca o asociatie de proprietari sa functioneze numai cu un presedinte cere sa autoimpus ,o contabila si o casiera dintrun bloc vecin ? Este normal ca blocul sa nu aiba administrator ? Este normal sa se faca lucrari mari fara sa se incheie conventii civile ? Toate acestea se intampla la ASOCIATIA DE PROPRIETARI BL.14 ,Str.BACIULUI nr.2.Sectorul 5. Nimenu nu stie care este situatia financiara a blocului,nimeni nu stie care sant membri comitetului de bloc,fiindca acesta nu exista.Poate ne ajuta cineva sa se intre in legalitate. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  110. Locuiesc in str.Fabricii nr2,sector 6 si am urmatoarele neclaritati legate de activitatea AP:
    -daca este legal un CE al AP ales din 7 membri,din care 2 sau 3 nu sunt membri ai asociatiei de proprietari;
    -daca hotararile acestui comitet sunt legale si opozabile unui proprietar;
    -daca o propunere facuta in adunarea generala poate fi considerata o hotarare a acesteia; nu cumva hotararea trebuie sa fie ca o lege care sa aiba o fundamentare(expunere de motive), sa fie pusa in dezbatere si sa se voteze, mentionand numarul de voturi cu care a fost adoptata,apoi sa i se dea numar si sa se afiseza la avizier;
    -daca fondul de reparatii nu trebuie cumva fundamentat in baza unui plan de reparatii aprobat de adunarea generala si inclus in bugetul de venituri si cheltuieli. Sunt legale si valabile niste cote fixate fara o fundamentare si neincluse in buget?
    -sunt legale listele care nu respecta metodologia de repartizare a cheltuielilor(ex. salariul ingrijitoarei se repartizeaza pe persoana si nu pe CPI,service-ul cu interfonul se repartizeaza pe CPI la toti locatarii desi 14 dintre ei nu au interfon iar contractul este incheiat pe numar de beneficiarii;o parte din apa rece se repartizeaza pe CPI;listele includ cote de fond reparatii neaprobate prin buget etc
    -daca listele asa cum am precizat ca sunt intocmite sunt legale in situatia in care nu sunt analizate si aprobate in CE si sunt semnate de presedinte;
    - daca poate fi considerata legala activitatea unei AP in care adunarile generale de inceput de an nu se tin(si deci nu se prezinta rapoarte financiare si nu se prezinta si adopta bugetul de venituri si cheltuieli)-
    -daca cheltuielile asociatiei sunt legale in lipsa unui buget aprobat de adunarea generala.

    RăspundețiȘtergere
  111. Revin la blocul din str.Fabricii nr.2 unde listele nu sunt aprobate de CE si NU sunt semnate de presedinte de 3 ani.

    RăspundețiȘtergere
  112. @ strada fabricii nr. 2
    Sunt multe nereguli la Asociația dumneavoastră si am sa incerc sa va raspund cat mai succint:
    - conform legii membrii comitetului executiv trebuie sa facă parte din Asociația de proprietari.
    - hotărârile acestu comitet sunt nule de drept
    - este de ajuns ca propunerea sa fie votata de către majoritatea membrilor prezenți. Ne este nevoie de alte formalități suplimentare.
    - nivelul fondului de reparații trebuie sa fie aprobat în adunarea generala
    - listele trebuie sa fie întocmite conform legii, semnate de administrator/contabil, avizate de cenzor și aprobate de președinte
    - Da, poate fi considerata legala.
    - Da, sunt legale
    - nu este normal ca listele sa nu fie semnate și aprobate de persoanele abilitate.

    RăspundețiȘtergere
  113. Sunt locatarul din str.Fabricii nr.2 si sunt nevoit sa revin ca sa inteleg mai bine:
    -daca legea prevede convocarea adunarii generale in prima parte a anului pentru aprobarea raportului cenzorilor pt.anul precedent si a a bugetului pe anul in curs si aceasta nu se tine si deci cele doua materiale nu se aproba, lucrurile sunt in regula? In cazul nostru cota mea in mai 2008 a fost de 92 lei,iar in mai 2009 de 275 lei.
    -s-a constitiut incepand cu 2009 un fond de reparatii in baza unor cote aberante de peste 1 miliard de lei cu care s-a platit unei firme falimentare din Constanta zugravirea casei scarilor si inlocuirea unor tevi din subsol(s-a pus polipropilena)la niste costuri astronomice(ex.pt cca 100 m de polipropilena care costa 7 lei la achizitie s-a platit suma de 34000 lei,deci un pret de cel putin 15 ori mai mare,considerand costul cu manopera si alte suplimente de 20 lei/ml)
    Urmare a acestor incalcari grave ale legislatiei,contributiile locatarilor au crescut intr-un an de 3(trei!) ori.
    Iata de ce ma surprinde usurinta cu care admiteti si Dvs. ca putem merge fara adunare generala si fara buget aprobat(legea e facultativa!). Din acest motiv,alesii AP se comporta ca niste Dumnezei in proportie de 90% si fraierii suporta consecintele.

    Cu consideratie,

    RăspundețiȘtergere
  114. Buna ziua,Am o problema datorata inundatiei pe care am produs-o involuntar vecinei de la nivelul inferior,prin ruperea unui furtun de la bucatarie.Eu nu am asigurare si pentru acest tip de inundatie,dar vecina da ,si refuza intelegerea amiabila pentru despagubire.Cum pot proceda pentru ca sa evit supraevaluarea pagubelor de catre firma de asigurari?Acum, la 5 zile de la inundatie,mai e valabila o comisie interna de evaluare?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  115. De regula firmele de asigurări efectuează o evaluare corecta.
    Daca vecina nu dorește sa se înțeleagă cu dvs. atunci nu aveți ce sa faceți.
    Oricum firma de asigurări va transmite un formular către Asociația de proprietari, iar administratorul și președintele vor indica pagubele produse.

    RăspundețiȘtergere
  116. nicolae spunea...

    "Este normal ca o asociație de proprietari sa funcționeze numai cu un președinte cere sa auto impus"

    Dle. Nicolae,
    Bineînțeles ca nu este normal ca o asociație sa funcționeze asa... Problemele semnalate de dumneavoastră se pot rezolva în cadrul unei Adunări Generale, bineînțeles dacă găsiți voință și la ceilalți membrii ai asociației.

    RăspundețiȘtergere
  117. In blocul care locuiesc nu are presedinte Când am intrebat-o pe administatoare cine e președinte mi-a spus numele personei care e de fapt CENZOR .Cheltuielile comune le afișează pe o coală de hârtie liniată de mână,care nu conține tote rubriciile necesare.Nu totdeauna sunt smnate de cenzor.Cenzorul spunându-mi ca administratoarea nu-i arată niciodată actele dar el semnează cănu vrea să aibă cu nimeni nimic.Intrebarea mea E corect și dacă nu Ce-i de făcut?

    RăspundețiȘtergere
  118. Nu este corect sa funcționați asa, fără președinte, iar cenzorul sa nu vadă actele care stau la baza calculării cotelor de întreținere.

    Ce-i de făcut? ... Problemele semnalate de dumneavoastră se pot rezolva în cadrul unei Adunări Generale, bineînțeles dacă găsiți voință și la ceilalți membrii ai asociației.

    RăspundețiȘtergere
  119. Mulțumesc pentru raspuns dar v-am intrebat dacă e corect să nu scrie cheltuielile pe foi tipizate .vreau să mă duc cu lecțiile invățate la primărie.Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  120. Listele se pot afișa și pe foi liniate atâta timp cat ceea ce este scris este corect. Nu este obligatoriu sa scrie pe foi tipizate. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  121. Buna ziua.doresc si ieu raspuns la citeva probleme cu blocul in care locuiesc;1)de 10 luni nu avem administrator,desi in primarie suntem trecuti cu administrator, dar blocul este condus de presedinte si comitet si impart bani de admn nu vor administrator chiar daca in sedinta s-a votat pentru adm.2)s-au vindut doua garsoniere care au fost ale icralului si care aveau datorii de 80.000lei vechi nu se stie cine si cum a dat advaerinta dar dupa citva ani s-a facut sedinta si s-a propus sa plateasca locatarii aceste datorii(in sedinta care s-a tinut au fost tot cele care au fost in perioada vinzarii )si tot ele sint si acum.Au decurs la pacalirea celor in virsta lund banii de debit asa sa numit lasindui datori pe ei la intret,la uni nu le-a primit intretinerea 2-3 luni,cei restanti la fel plateau debitul intii si restul ce raminea,NU s-au dat chitante pentru acesti bani luati nici macar la totalul chitantei nu specifica suma etc.Am fost la politie am deschis dosar penal ,dosarul zace si acum in sectia 13 pol.nu s-a facut nimic nu au dus acte nimic.Am fost la Asociatia de prop.la fel nu s-a facut nimic,am fost in audienta la primaria sect 3 de 4 ori tot la fel,nimic.3)Se string bani ptr.fond reparatii niciodata cind se strica ceva nu se achita din fond le pune pe lista de intretinere ,nu stim cit se stringe mai ales penalitatile ,internetul,caini bani care nu ii vedem nincaieri,nu arata nici un extras de cont .cind se fac sedinte fac procesul verbal separat de tabelul de semnaturi ,proces vb. este dupa aceia modificat si atasate semnaturile ca si cum ai fost deacord cu tot ce sa propus. Pot primi niste raspunsurii de la cineva in domeniu.MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  122. Buna ziua,
    As dori cateva lamuriri.
    Am fost ales administrator in luna ianuarie, dupa efectuarea cursului de administrator, urma sa preiau administratia de la fostul administrator. Din motive diverse ale dnei administrator (baiatul ca ii vine din strainatate, probleme medicale si multe altele), cu alte cuvinte numai dorea sa predea "actele". Si uite asa ne-a tinut pana la 18 iulie 2011, cand a binevoit sa incheie Procesul verbal de predare-primire.
    LOCATARII VENEAU IN FIECARE ZI SA MA INTREBE DE CE NU PREIAU ADMINISTRATIA.
    Deci am preluat. Pe luna IUNIE eu am facut calculele asociatiei, incasari, platit facturi, telefoane si de problemele aparute reparatii la subsolul blocului.
    CE A FACUT FOSTUL ADMINISTRATOR PE LUNA IUNIE: A PLATIT ROSALUL, SI-A INCASAT SALARIUL, PLATIT INGRIJITORUL, SI-A OPRIT BANII PT. TELEFON SI A STRANS LISTA PT.3 PERSOANE CU APOMETRELE DE APA CALDA-APA RECE.
    PROBLEMA MEA ESTE CA DORESTE SA FIE PLATITA SI PE LUNA IULIE, MOTIVAND CA A LUCRAT PANA PE 18 IULIE 2011. DAR CEA LUCRAT PE LUNA IULIE?

    DORESC SA-MI SPUNETI EU ACTUALUL ADMINISTRATOR CARE AM LUCRAT INCEPAND CU LUNA IUNIE, IULIE, Septembrie etc., POT DEMONSTRAT CE AM LUCRAT, SE VAD DOSARELE, FACTURILE PLATITE DE MINE.
    EU DE CAND TREBUIE SA FIU PLATIT?
    DORESTE SA FIE PLATITA 75% PE LUNA IULIE.

    VA MULTUMESC,

    RăspundețiȘtergere
  123. Nu este normal sa funcționați fără administrator, de asemenea, nu este corect sa se încaseze bani și sa nu se taie chitanță.
    Fondul de reparații se aproba în Adunarea generala.

    Pentru celelalte probleme semnalate de dumneavoastră le puteți rezolva în cadrul viitoarei ședințe a Adunării generale, bineînțeles dacă găsiți voință și la ceilalți proprietari.

    RăspundețiȘtergere
  124. @ salariu administrator
    Dumneavoastră ar trebuie sa încasați salariul pentru administrator, efectiv din data în care ați început lucrul, iar fostul administrator sa fie plătit pana la data în care a lucrat.

    Puteți sa faceți o ședință de comitet, care în urma analizării activității fiecăruia sa ia decizia cu privire la plata salariului.

    RăspundețiȘtergere
  125. Locuiesc la bloc,et.4,si am microcentrala plus alimentare separata de gaze si apa.Prin apartamentul meu nu trece nici-o teava de la temoficare[cap de coloana este apartamentul de sub mine].Uscatoria,spalatoria si casa scarii,au incalzirea desfiintata la cererea locatariilor.Cu toate acestea sunt obligat sa platesc 20% din cota de caldura al apartamentului meu,pentru conducta de termoficare de la subsolul blocului.Bani acestia merg in factura de caldura a celorlalti locatari.Spuneti-mi daca este bun acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  126. Locuiesc la bloc[p+4]la et.4si detin o microcentrala.Prin apartamentul nu trec conducte ale termoficarii,pe casa scarii, in uscatorie sau spalatorie,nu mai avem termoficare deoarece au desfintato ceilalti locatari,pentru anumai platicaldura.Cutoate acestea sint pus sa platesc 20%[din caldura apartamentului,pe care il detin],pentru conducta ce trece pe la subsol.Banii sunt trecuti la factura celor care apartin de termoficare.

    RăspundețiȘtergere
  127. buna seara !
    politia din localitate spune ca nu poate interzice activitatea desfasurata de administrator sub pretex ca acesta a obtinut pe un tabel semnatura majoritatii locatarilor.Acest administrator nu are contract sau conventie cu asociatia.NE DERANJEAZA CIND SI CUM VREA EL,DUMINICA,NOAPTEA TIRZIU !Legea 230/2007 spune ca administratorul poate intra in apartamentul unei persoane in conditii deosebite(avarii,situatii de exceptie),dar nu precizeaza cum ,in baza caror documente si care sint orele la care este permisa intrarea intr-un apartament.Administratorul meu se comporta abuziv ! Ma deranjeaza cind vrea si vine cind vrea ! Imi incalca dreptul de a-mi folosi locuinta in conditii normale ! DIN CITE STIU POLITIA si PROCURATURA sint investite cu dreptul de a intra intr=o locuinta in baza unui mandat.CE SA FAC SI CUM SA MA APAR DE ADMINISTRATOR ? El, in asociere cu politistul de zona, invocind Legea 230/2007 au devenit mai stapini decit mine pe apartament.VA ROG SA-MI SPUNETI dpv juridic de ce mi se incalca dreptul elementar,constitutional, de a-mi folosi casa in conditii normale ?ESTE Legea 230/2007 cu puteri discretionare pt ADMINISTRATOR ? SINT o persoana in deplinatatea facultatilor mintale,muncesc,imi achit obligatiile ca orice cetatean cinstit si corect.

    RăspundețiȘtergere
  128. Proprietatea este apărată prin constituție. Nimeni nu are dreptul sa va violeze intimitatea și mai ales sa intre în casa dumneavoastră fără drept.

    In cazuri de forță majora, avarii, incendii, sau când este necesar sa se facă reparaţii la proprietatea comună, respectiv ţevi, coloane comune, etc. atunci trebuie sa asiguraţi accesul, în caz contrar prin inacţiunea dvs. puteţi să-i afectaţi pe ceilalţi proprietari din bloc. Acestea sunt condiţiile pe care trebuie sa le acceptați dacă locuiţi la bloc.

    RăspundețiȘtergere
  129. buna seara !
    va multumesc frumos pentru raspunsul dat privind situatiile in care sint obligata sa asigur accesul in locuinta mea,dar va rog frumos daca se poate sa-mi mai raspundeti :
    1) -atit administratorul cit si politistul invoca faptul ca eu sint obligata sa -l primesc pe administrator oricind vrea el,la orice ora, sub pretext ca el citeste apometrele si repartitoarele.Va mentionez ca am facut verificarea metrologica a apometrelor,pentru repartitoare am apelat la firma ce se ocupa de repartiroare sa vina sa le citeasca.Asociatia nu are birou si nici program de incasari.PRESEDINTELE nu se preocupa de acest lucru.Cum pot eu sa am liniste ? Sa nu-mi mai fie tulburata viata personala ?Sa nu mai vina adiministratorul la usa mea cind vrea el?
    2)- Pt ca sint o persoana cinstita si corecta am luat de pe listele de plata si am platit direct IN NUMELE ASOCIATIEI la Electrica,la Termoficare,la Gaze si la APA .Am facut copii la chitante si indexii apometrelor si i le-am trimis cu borderou prin posta administratorului la domiciliul lui.Nu vreau sa-l vad la usa mea si nici cu datorii nu vreau sa fiu .Am facut asa pt ca nu mai stiu cum sa scap de hartuila acestui om;stimulat intr-o anumita masura chiar de politie si alte autoritati.
    VA MULTUMESC !

    RăspundețiȘtergere
  130. Buna seara!
    1.Nu au voie sa vina sa va deranjeze când vor ei. Citirea apometrelor se face de regula la sfârșitul lunii, iar ziua trebuie anunțată la avizier. Daca nu sunteți acasă puteți sa lăsați citirea la un vecin sau sa o duceți dvs. la administrație. La câteva luni trebuie făcută și verificarea de către administrator.
    2.Ar trebui ca administrația sa aibă program de încasări și sa plătiți întreținerea în cadrul acestui program. Nu este normal sa nu aveți program de încasări, sau sa mergeți dvs. la furnizorii de utilități sa faceți plata.
    Mai degrabă va recomand sa plătiți prin virament bancar în contul asociației.

    Ceilalți vecini sunt mulțumiți de acest mod de lucru al administrației, dacă NU ar trebui sa faceți o adunare generala și sa-i schimbați.

    RăspundețiȘtergere
  131. buna dimineata !
    va multumesc pt raspuns !
    Privitor la accesul in apartament asa se intimpla;prevalindu-se de apometre si de faptul ca nu are sediu asociatia,retineti ASOCIATIA NU ARE SEDIU ,administratorul a devenit stapin pe casa mea ,vine cind vrea.Sintem 20 de apartamente in aceasta asociatie,din care 11 cu centrala termica;administratorul ii favorizeaza pe acestia;fie nu le trece toate persoanele la intretinere;fie ca nu-i pune sa plateasca caldura pt parti comune,fie nu ii trece cu consum la apa(a ajuns pina intr-acolo incit la apt cu 3 persoane nu i-a trecut nici o cantitate de apa consumata intr-o luna).Deci el isi asigura majoritatea manevrind cheltuielile cum vrea el.Deci nici Adunarea generala nu-mi rezolva problema !
    Nu are cont bancar asociatia ! Are declarate vreo 3 sedii;la fiecare prestator au dat cite o adresa,iar la Finante a ramas cu o adresa a altui bloc cu care era prin 2003 la un loc ca asociatie.Administratorul tine evidenta pe Lista de plata atit;nu face Registru de casa;nu isi face Stat de plata pt indemnizatie.Va precizez ca el nu locuieste in scara noastra de bloc.
    Nu stiu cum sa-mi rezolv aceasta problema ! Nu stiu cum sa am liniste la casa mea ! M-am gindit sa ma retrag si din Asociatie,dar avocatul cu care am vorbit mi-a spus ca tot nu-i o rezolvare.

    RăspundețiȘtergere
  132. Bun dimineața!
    Da, este o situație dificila la dumneavoastră în bloc, mai ales datorita faptului ca, prin ilegalitățile pe care le face și-a atras majoritatea de partea lui.

    Cu toate astea, nu are voie sa intre la dvs. în casa când vrea el ci doar anunțat, o zi pe luna când va face citirea apometrelor.

    Soluția în cazul asociației dvs. este sa apelați la o firma specializata în administrarea imobilelor, bineînțeles dacă veți găsi înțelegere și la ceilalți vecini.

    RăspundețiȘtergere
  133. Locuiesc in str. BACIULUI ,este normal ca asociatia de propritari sa nu aiba un presedinte legal ales,fara administrator si in mod special fara comisie de cenzori de cca 3 ani ? Au angajat o casiera din afara care nu are nimic cu asociatia noastra.Se fac lucrari care nu au nimic de a faca cu blocul, fara documente legale s-au conventii,nu vor sa de-asocoteala pentru nimic.Au un dosar penal deschis la Sectia 24 Politie de 6 luni dar se bate pasul pe loc fiindca anchetatoarea nu vrea sa dea curs la ancheta intrucat fiica asa zisului presedinte are o crescatorie de porci in afara capitalei.Se pare ca interesul material este m-ai important al unora decat interesul unei comunitati de locatari.Sper sa nu am dreptate in privinta anchetei dar totul da de banuit.CE se m=ai poate face pentru a se intra intro normalitate ?

    RăspundețiȘtergere
  134. Baicului,
    Trebuie sa faceți în cel mai scurt timp o Adunare Generala si sa intrați în legalitate. Sa alegeți președintele, administratorul și comisia de cenzori.

    Nu este normal sa funcționați asa cum ați descris dumneavoastră în mesaj.

    RăspundețiȘtergere
  135. Buna ziua
    Stau la etj 3 dintr-un bloc cu 9 etaje,Vecinul meu de la et3 a contractat o firma pentru a-si anvelopa apt cu polistiren de 10 cmm. Muncitorii au montat o schela pana la etajul 4 ptr a-si desfasura activitatea.Aici intervine problema mea: Montand acea schela AU SPART EFECTIV AU SPART DIN BALCONUL MEU pana au ajuns la fierul beton pentru a-si lega schela de acel fier beton sa nu se clatine schela.Eu nu am fost acasa cand s-a intamplat asta .Cand am vazut le-am cerut sa-mi refaca stricaciunile deoarece stam intr-un bloc cu bulina si ei au spart din structura de rezistenta a balconului.Mi-au zis ca la terminarea lucrarii vor veni si vor repara.Nu s-a intamplat asta.Si-au strans schela si au plecat.I-am cerut vecinului sa nu-i plateasca pana nu -mi repara.Nu a facut asta.aM FACUT RECLAMATIE LA ADMINISTRATIE NICI UN RASPUNS, Ba nu mi-a zis Administratorul" Ca de unde stie el ca nu a fost stricat balconul meu dinainte"
    Va rog sa-mi spuneti ce sa fac. Doamne fereste cade acum bucati din acel balcon la cineva an cap si sunt direct raspunzator.
    Si pana la urma avea voie vecinul meu sa-si puna polistiren pe fatada blocului fara autorizatie ?
    Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  136. Buna ziua,
    In primul rand puteți sa faceți o reclamație la primărie, împotriva vecinului și a administratorului deoarece a lăsat sa se întâmple acest lucru. Cei de la disciplina în construcții din cadrul primăriei pot aplica și amenzi.

    Daca vecinul nu reface balconul asa cum era înainte, puteți sa-i acționați în judecata, respectiv pe vecin și pe administrator. Administratorul este direct răspunzător de integritatea clădirii.

    RăspundețiȘtergere
  137. buna ziua.va rog spuneti0mi si mie cum sa imi recuperez fondul de rulment de la asoc si daca exista vreo lege obligatorie

    RăspundețiȘtergere
  138. dumitrescu tatiana8 dec. 2011, 22:39:00

    Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari,cu terasa comuna,subsol comun,coloane comune(apa + caldura).Este conform legii 230/2007 ca cheltuielile la partile comune sa fie impartite pe scara unde s-a facut reparatia sau pe bloc?

    RăspundețiȘtergere
  139. Buna ziua,
    Conform legii, fondul de rulment îl recuperați în momentul în care vindeți apartamentul.

    RăspundețiȘtergere
  140. Este normal ca cheltuielile pe parti comune(subsol,terasa;coloane)sa fie imparite dupa bunul plac al administratorului(pe fiecare scara in parte)daca nu exista decat un singur contor(apa,caldura)pe fiecare bloc'subsolul si terasa fiind comune.Asociatia este formata din 2 blocuri cu 2 respectiv 5 scari. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  141. Am fost presedinte de asociatie timp de 2 ani,pana la data de 8 nov.2011.Actuala conducere a asociatiei refuza sa plateasca perioada 1nov.-8nov.Este corect? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  142. Nu este normal ca Administratorul sa repartizeze cheltuielile după bunul plac, ci numai conform prevederilor legale.

    RăspundețiȘtergere
  143. Daca ați lucrat în perioada menționată (1nov.-8nov.), trebuie sa fiți plătit.

    RăspundețiȘtergere
  144. In blocul nostru sunt proprietari care lucreaza in strainatate.Ei refuza sa platesca obligatiile catre administratie pretinzand ca nu locuies aici. Care sunt obligatiile financiare ale acestora, numai acele care sunt repartizate ca cote indiviz.

    RăspundețiȘtergere
  145. Celor care nu locuiesc în bloc NU li se vor repartiza cheltuielile pe persoana, ci restul cheltuielilor.

    RăspundețiȘtergere
  146. Buna ziua,
    Suntem 4 familii la etajul 1 si niciunul nu detine o mica parte din uscatorul nostru de la etaj , detine o vecina de la parter , la parter este un uscator de 2 persoane dar il foloseste doar o singura persoana, mai este un uscator unde tin femeile de serviciu matura si alte ustensile. Vecina de la parter detine singura uscatorul de 4 ani si ceva cred si nu ne da de inteles ca vrea sa elibereze , chiar am facut si o hartie la spusele doamnei de la asociatie cu toate semnaturile de la etaj si vad ca nu ne ajuta , de o luna ne promite ca o da la parter si nu stiu ce sa fac ... in data de 15 trebuia sa vina sa ne predea uscatorul , si nimic vre-un semn.

    RăspundețiȘtergere
  147. Uscătoria este parte comuna a proprietarilor și trebuie sa beneficiați și dumneavoastră, nu numai o persoana. Rezolvarea trebuie sa se facă în cadrul asociație.

    RăspundețiȘtergere
  148. Buna ziua,
    Ma numesc Luminita Floria, administrator la o Asociatie de proprietari formata din 8 blocuri cu cate 20 apartamente. Pentru buna functionare a Asociatiei am si eu niste intrebari:
    1. Eu trebuie sa detin si sa completez Cartile de imobil pentru toate blocurile?
    2. Avand in administrare un numar mare de apartamente, am program la biroul administratiei de doua ori pe saptamana, cand proprietarii pot plati cheltuielile comune. In acest caz este imposibil sa afisez valoarea penalitatilor calculate pentru sumele restante, atata timp cand nu stiu in care zi sunt platite. Cum procedez in acest caz?
    3. In unul din blocurile pe care le administrez sunt 2 apartamente care, dupa divortul proprietarilor au ramas in proprietatea doamnei. La administratie nu am nici o instintare in acest sens (eu am preluat Asociatia cu aceste probleme, iar vechiul administrator a decedat), totul mi s-a transmis verbal. Deci apartamentele proprietatea doamnei care pleaca in Italia la munca lasand apartamentele in administrarea fostul sot. Acesta le inchiriaza dar chiriasii pleaca fara a se plati cheltuielile, lasand contra valoarea cheltuielilor de bloc fostului sot (cel putin asa sustin ei), care nu le achita. Acum ma gasesc in situatia imposibila de a soma doamna proprietara la plata neavand dovada ca este proprietara, si care nu stiu unde locuieste, unde sa-i trimit somatia de plata. Singura legatura este telefonul si adresa parintilor proprietarei. Telefonic mama proprietarei ma "abureste: ca va veni sa plateasca fostul sot, ca va veni in tara proprietara la inceputul lunii decembrie (nu a venit), ca va face tot ce poate ..., dar facturile vin in continuare si eu trebuie sa le platesc. Cum pot proceda in aceasta situatie?

    RăspundețiȘtergere
  149. Buna ziua, am o societate de administrare imobile care pe linga serviciile de contabilitate, caserie si administrare tehnica doreste sa ofere clientilor(membrilor sociatiilor de proprietari) si serviciul de cenzorat.Este legal? Daca nu atunci sotul meu care are o societate de contabilitate poate oferi acest serviciu? Va multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  150. cenzor. Se poate dacă este o firma separata de firma de administrare. Cenzorul trebuie sa verifice activitatea administratorului, iar dacă aceștia sunt rude, va dați seama ca nu este în regula..... și nici legal nu este.

    RăspundețiȘtergere
  151. Buna ziua .AM un apartament in care nu locuieste nimeni as vrea sa stiu care sint obligatiile mele de plata .multumesc

    RăspundețiȘtergere
  152. Buna ziua, In cazul în care nu locuiește nimeni în apartament, sunteți exceptat de la plata cheltuielilor pe persoana. Veti plati cheltuielile pe cota parte indiviza, reparatiile, fondul de reparatii, salariile, etc.

    RăspundețiȘtergere
  153. Si eu am un apart in care nu locuieste nimeni.Platesc lunar cheltuielile pe cota parte indiviza.Problema este ca, pe lista din luna dec mi s-a impus la plata, caldura(255lei),cu toate ca admnistratorul stia ca nu locuieste nimeni.Cand am vrut sa platesc cheltuielile si partea comuna de caldura+citirea repartitoarelor adm a refuzat impunandu-mi sa platesc tot.Mentionez ca avea tabelul de la ISTA cu cheltuielile(comune,proprii, citirea)si putea sa-mi incaseze banii.Cei de la ISTA au pus la pausal, nestiind ca nu locuieste nimeni in apart.In situatia mea mai sunt cateva apart.Ce este de facut?

    RăspundețiȘtergere
  154. Daca administratorul nu a repartizat cheltuielile corect, atunci puteți sa faceți o reclamație scrisa la Președinte pentru remedierea situației.
    Solicitați răspuns în scris cu privire la modul în care s-au calculat listele în cazul dumneavoastră. Așteptăm vesti!

    RăspundețiȘtergere
  155. Buna ziua am cateva intrebari:
    se poate sa ai administrator de bloc dar blocul sa nu aiba presedinte de bloc?
    In blocul in care locuiesc eu administratorul nu a achitat facturile la apa calda,caldura de cateva luni desi toti locatarii si-au platit intretinerea.Avem o restanta de aprox 100 de milioane vechi,ne-a fost taiata apa calda si incurand ne vor debransa si de la apa rece sau caldura.Am schimbat adiminstratorul dar banii de la el nu i-am recuperat.Ce sa facem cum sa procedam sa ne recuperam banii,vrem sa il dam in judecata sau la politie la primarie dati-ne un sfat.Multumim

    RăspundețiȘtergere
  156. Buna ziua,
    1. Nu este legal sa aveți doar administrator de bloc, fără președinte. Președintele împreună cu, Comitetul executiv reprezinta asociația și ei îl angajează pe administrator.
    2. Daca administratorul a sustras banii membrilor asociației de proprietari trebuie sa-l reclamați la politie sau chiar direct la procuratura. Bineînțeles, trebuie sa aduceți dovezi în acest sens. Va sfătuim sa apelați și la un avocat specializat.

    RăspundețiȘtergere
  157. Buna ziua Corect si la obiect raspunsurile privind obligatiile conducerilor asociatiilor de proprietari O singura nelamurire CU CE BANIse fac tot ce s-a scrisaici Asociatiile nu au bani Banii ce se incaseaza daca se incaseaza in totalitate sint pentru plata furnizorilor si al serviciilor Fondul de rulment fondul de reparatii sint considerate fonduri facultative de unii proprietari

    RăspundețiȘtergere
  158. am fost desemnat presedinte de bloc ,vreau sa stiu cum trebuie sa preiau asociatia de la vechiul presedinre ,administratorul are stampila asociatie si refuza sa mi o dea ,nu stiu cum sa procedez ,stiu bine ce presupune functia de presedinte ,stiu legea 230/2007 dar nu stiu ce sa fac cu administratorul ....multumesc

    RăspundețiȘtergere
  159. Buna seara,
    Administratorul este angajatul Asociației de proprietari și trebuie sa se supună deciziilor Comitetului executiv. Asa cum angajarea acestuia se face cu acordul Comitetului executiv, se poate lua și decizia demiterii lui. Garantul respectării legii în cadrul asociației de proprietari este Președintele.

    Stampila asociației se păstrează de Președinte.

    Daca Administratorul nu vrea sa o predea, o declarați pierduta, iar dacă o va folosi se va supune rigorilor legii. Dumneavoastră puteți sa creați o noua stampilă distincta de cea veche.

    RăspundețiȘtergere
  160. cum se calculeaza pretul caldurii intr-un bloc de 13 apartamente:3 cu centrala si 10 racordate la reteaua de termoficare a orasului? ce cota trebuie sa plateasca cei cu centrale la cheltuieli comune? cum se calculeaza pretul la cele 10 apartamente fara centrala? se plateste in functie de suprafata incalzita fara a tine cont de etajele la care sunt situate acestea?multumesc anticipat pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  161. multumesc mult pt raspuns ,eu sunt la inceput de drum si sunt intr o mare ceata ,am fost ales presedinte de bloc dar dupa parerea si dorinta administ numai pe hirtie .Probl e ca vechiul presed a plecat in prov si nu mai dau de el ,eu ce treb sa fac conform legilor in riguare pt primirea asoc.vreau sa precizez ca avem si un proces pe rol cu restantierii dar administ vrea sa l reprezinte ,invocand ca atunci cind sa inaintat procesul nu eram eu presed.ce crede ti ca e corect ca eu sa ma constitui parte civila in proces intrucit eu reprez asociatia cu drepturi deplice ,asoc fiind parte reclamata in proces.Va rog din suflet sa ma ajutati ca eu sincer nu stiu prea bine cum sa ma comport in fata unui administ care se crede patron.Mai vreau sa stiu daca legea 175 .16 iulie 2011 scuteste si restantierii blocului in care locuiesc si au venit sub 1000 lei la plata penalitatilor???asta ca sa stiu daca se mai merita sa continuam in instanza ca practic scopul cauzei e PRETENTII....va multumesc ca existati

    RăspundețiȘtergere
  162. Răspunsul este la fel de complicat ca și întrebarea Dvs..

    Cei cu centrala plătesc energia termica pentru parțile comune, respectiv coloane comune pe verticala, coloane comune la subsol, caloriferele din spatiile comune, dacă sunt. Daca nu exista repartitor martor costurile cu părțile comune pot ajunge în lunile decembrie și ianuarie pana la 50% din valoarea consumului.

    Ceilalți 10, care nu au centrala, dacă au repartitoare plătesc conform unităților de consum înregistrate pe acestea, iar dacă nu au repartitoare plătesc conform suprafeței utile. La ambele variante se adaugă consumul pentru părțile comune, asa cum am specificat mai sus la cei cu centrale.

    RăspundețiȘtergere
  163. sunt presedinte de asociatie de prop.vreau sa stiu cite ceva de legea 175 /16 iulie 2011.referitor la anularea penalizari

    RăspundețiȘtergere
  164. Buna seara,
    Va atașam mai jos extrasul din lege:
    Art. II. — (1) Proprietarii care își achita integral cotele de contribuție la cheltuielile asociațiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiți de la plata penalităților generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contribuție la cheltuielile asociațiilor de proprietari se înțelege datoria cu titlu de baza fără suma rezultata din penalități.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplica și chiriașilor care dețin spațiu locativ în baza unui contract de închiriere cu autoritățile administrației publice locale, centrale sau cu orice instituție a statului.
    (3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplica familiilor al căror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depășește suma de 1.000 lei.
    (4) Sumele cu titlu de penalități datorate către asociațiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate și din obligațiile contractuale existente intre asociațiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii.

    Din textul legal, rezulta 2 condiții de baza:
    1. se aplica Proprietarilor care își achita integral cotele de contribuție la cheltuielile asociațiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    2. vor fi scutiți de la plata penalităților generate de suma restanta cu titlu de baza.

    Deci dacă nu și-au achitat cotele de contribuție integral în cele 12 luni, prevederile legale nu li se aplica.

    RăspundețiȘtergere
  165. multumesc din suflet au achitat o parte din datorie ,dar ca termen limita e pina in data de 25 iulie 2012 cind pract expira cele 12 luni ,eu ce trebuie sa fac sa ast aceea data ,dupa care sunt obligati sa si achite si penalizarile .

    RăspundețiȘtergere
  166. Legea a fost publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 502 din 20 iulie 2010. Deci, aceasta se aplica celor care au plătit integral cotele de contribuție la cheltuielile asociațiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a acestei legi. Reglementarea nu mai este valabila acum, ia a fost valabila pana la data de 19 iulie 2011.

    Inca o condiție pe care am omis sa o scriu mai sus, este ca s-a aplicat familiilor al căror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depășește suma de 1.000 lei.

    In final, pe dvs. va interesează perioada 20.06.2010 - 19.06.2011 și cei care și-au plătit integral cotele în aceasta perioada.

    RăspundețiȘtergere
  167. Am citi cu interes aceasta lege de care nu stiam ,va rog sa-mi spune-ti o persoana ,care are restanta la intretinere si isi achita in 12 luni debitul e scutit de plata penalizarilor ,e vorba de un venit de 700 ron

    RăspundețiȘtergere
  168. Publicam mai jos un text, mai complet cu privire la modul cum s-a aplicat aceasta lege. Acum nu mai este valabila:

    Potrivit art.II din Legea nr.175/2010 actul normativ invocat are o aplicare limitată în timp, anume a fost reglementat un termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii, şi anume perioada cuprinsă între 20 iulie 2010 - 20 iulie 2011.

    În acest termen, pentru a beneficia de scutirile prevăzute de lege, o primă condiţie cere ca orice locatar/proprietar care înregistrează la data prezentei restanţe la plata datoriei curente şi a penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază, este obligat să îşi achite integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari. Prin cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari se înţelege datoria cu titlu de bază fără suma rezultată din penalităţi. Aceste sume cuprind inclusiv cheltuielile pe consumuri individuale ale proprietarilor, cheltuielile pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari, cheltuielile pe consumatori tehnici, precum şi orice alte cheltuieli/obligaţii financiare ale asociaţiei sau membrilor acesteia, astfel cum sunt definite la art.3, lit.i) din Legea nr.230/2007.

    Cât priveşte penalităţile generate de suma restantă cu titlu de bază, înţelegem că legiuitorul face trimitere la penalităţile calculate la cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, până la data intrării în vigoare a Legii nr.175/2010 şi anume 23 iulie 2010, penalităţi care urmează a fi scutite în măsura în care restanţierul înţelege să achite integral în termenul de graţie de 12 luni, anume până la data de 23 iulie 2011 cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari fără suma rezultată din penalităţi.
    O altă interpretare ar conduce la încurajarea neplăţii penalităţilor de la data intrării în vigoare a Legii nr.175/2010, câtă vreme există beneficiul scutirii în condiţiile legii.

    Ca atare, penalităţile la cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, generate după data intrării în vigoare a Legii nr.175/2010 şi anume după data de 23 iulie 2010, calculate în condiţiile art.49 din Legea nr.230/2007 vor fi achitate şi plătite de bună-voie ori în condiţiile art.50 din Legea nr.230/2007, fără a putea fi scutite la plată în conformitate cu art.II din Legea nr.175/2010.

    Astfel, acest beneficiu se acordă în condiţiile menţionate mai sus şi chiriaşilor care deţin spaţiu locativ în baza unui contract de închiriere cu autorităţile administraţiei publice locale, centrale sau cu orice instituţie a statului.

    O a doua condiţie de acordare a acestui beneficiu face ca scutirea să fie aplicată doar familiilor al căror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depăşeşte suma de 1.000 lei.

    De asemenea, potrivit art.II, alin.(4) din Legea nr.175/2010, „Sumele cu titlu de penalităţi datorate către asociaţiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii.”

    Sursa: http://www.avocatnet.ro

    RăspundețiȘtergere
  169. DA, este scutit de plata penalizărilor, dar ne raportam la penalizările din acea perioada, respectiv 20.06.2010 - 19.06.2011.

    Asa cum scrie mai sus, nu sunt luate în considerare penalitățile pe care deja le avea la momentul când a apărut legea.

    Dar trebuie ca în cele 12 luni să-și achite în întregime cotele la întreținere și nu parțial, pentru ca atunci nu ne mai putem raporta la lege.

    RăspundețiȘtergere
  170. un administrator e retribuit pe baza un contract de munca sau conventie ce taxe impozite e obligat sa plateasca??

    RăspundețiȘtergere
  171. Buna ziua
    Blocul in care locuiesc este P+8
    La parterul blocului finteaza mai multe firme si anume: un restaurant tip fasfud care sa extins atat in spatele blocului construind o bucatarie si in fata blocului o terasaocupand atat trotuarul cat si o parte din spatiul verde, o firma de iramat, o firma pentru geamuri termopane, un magazin cu rochii de mireasa si o alta firma care nu stiu cu ce se ocupa.
    Aceste firme trebuie sa contribuie la cheltuielile asociatie cu cota parte indiviza corespunzatoare suprafetelor acestora?
    Proprietarii de la ultimul nivel au facut acoperis cu acordul celorlalti proprietari.Acoperisul este proprietatea lor, ceilalti proprietari nu au voie sa foloseasca acoperisul.Se poate considera acoperisul ca proprietate individuale alta decat de locuit si sa fie inclusa functie de suprafata ca cota parte indiviza pentru acesti proprietari.
    Administratorul blocului poate sa se inscrie la licitatie pentru realizarea unor lucrati de reparatie , sau fratele acestuia, nu exista conflict de interese.

    RăspundețiȘtergere
  172. Buna ziua
    Blocul in care locuiesc este P+8
    La parterul blocului finteaza mai multe firme si anume: un restaurant tip fasfud care sa extins atat in spatele blocului construind o bucatarie si in fata blocului o terasaocupand atat trotuarul cat si o parte din spatiul verde, o firma de iramat, o firma pentru geamuri termopane, un magazin cu rochii de mireasa si o alta firma care nu stiu cu ce se ocupa.
    Aceste firme trebuie sa contribuie la cheltuielile asociatie cu cota parte indiviza corespunzatoare suprafetelor acestora?
    Proprietarii de la ultimul nivel au facut acoperis cu acordul celorlalti proprietari.Acoperisul este proprietatea lor, ceilalti proprietari nu au voie sa foloseasca acoperisul.Se poate considera acoperisul ca proprietate individuale alta decat de locuit si sa fie inclusa functie de suprafata ca cota parte indiviza pentru acesti proprietari.
    Administratorul blocului poate sa se inscrie la licitatie pentru realizarea unor lucrati de reparatie , sau fratele acestuia, nu exista conflict de interese.

    RăspundețiȘtergere
  173. Buna ziua,
    1. Acoperișul este proprietatea comuna a tuturor proprietarilor, indiferent la ce etaj locuiesc.

    2. Toți proprietarii și firmele de la parterul blocului contribuie în funcție de cota parte indiviza la cheltuielile de reparații, respectiv la hidroizolarea terasei blocului.

    RăspundețiȘtergere
  174. un administrator e retribuit pe baza un contract de munca sau conventie ce taxe impozite e obligat sa plateasca??...va rog sa mi raspundeti

    RăspundețiȘtergere
  175. Buna ziua,

    1. Pentru administrator, contabil, îngrijitor, instalator, mecanic sau cenzor din afara asociaţiei:

    Se poate încheia Convenţia civilă de prestări servicii, iar obligaţiile fiscale sunt: impozit, cotele pentru şomaj şi pensii pentru angajat. Nu se plătesc şomaj şi pensii în cazul pensionarilor şi al lucrărilor ocazionale.

    De asemenea, se poate încheia și contractul individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parţial, iar obligaţiile fiscale sunt: impozit, cotele pentru sănătate, şomaj şi pensii pentru angajator şi pentru angajat şi, în plus, pentru angajator, cotele pentru accidente, boli profesionale, fondul de concedii şi creanţe salariale. Nu se plăteşte şomaj în cazul pensionarilor.

    2. Pentru aleşi (preşedinte, cenzor, membru comitet):

    Contract de mandat. Obligaţiile fiscale sunt: impozitul şi cotele (angajat, angajator) pentru sănătate şi pensii.

    3. Dacă prestatorul e PFA (persoană fizică autorizată); AF (asociaţie familială); IMM (micro-întreprindere); societăţi comerciale sau alte forme juridice:

    Contractul de prestări servicii. Valoarea brută este mai mare, dar taxele şi impozitele nu mai sunt în sarcina asociaţiei de proprietari.

    Cea mai avantajoasă formă, atât pentru asociaţie (mai ieftină cu 30 %), cât şi pentru persoană (aceleaşi drepturi pentru pensie şi şomaj) e Convenţia civilă.
    Pentru toate taxele şi impozitele se completează Declaraţia 112, iar în cazul în care se datorează la stat doar impozitul de 16%, se depune Declaraţia 100.

    RăspundețiȘtergere
  176. Buna seara ,vreau sa va rog sa-mi dati si mie un sfat ,sunt un nou presedinte de as de prop,vreau sa stiu pt a intra in legalitate ce trebuie sa fac intrucit pina acum administ si fem de serviciu au lucrat fara contract de munca si nici conventie ,cine are obligatia sa faca contractele de munca si unde sa ne adresam .multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  177. Asociația de proprietari prin reprezentantul ales (președintele) trebuie sa se ocupe de intrarea in legalitate, respectiv prin încheierea contractelor/convențiilor.

    RăspundețiȘtergere
  178. AJUTOARELE RADET NU SUNT SACAZUTE DIN LISTA DE INTRETINERE ,E CORECT ...PRECIZEZ CA ATUNCI CIND SE FACE PLATA SE SCADE SUNA DE LA AJUTOARE ...E CORECT?

    RăspundețiȘtergere
  179. administratorul s a demis o parte sunt pro una contra ce trebuie sa fac eu ca si presedinte?

    RăspundețiȘtergere
  180. Dvs. ca și Președinte, trebuie sa convocați o ședință de comitet și sa decideți angajarea unui nou administrator. Conform legii Administratorul este angajat de președinte împreună cu comitetul executiv.
    Pentru a scăpa de griji, va recomandam sa apelați la o firma specializata în administrarea imobilelor.

    RăspundețiȘtergere
  181. multumesc pt raspuns ...o intrebare mai am ,dupa demisie cit mai trebuie sa stea la dispozitia asoc. fostul administrator si mai vreau sa stiu pina la angaj unui alt administrator ,eu ca presedinte pot face incasari ,vreau sa evit intirzieri de plata

    RăspundețiȘtergere
  182. Dvs. ca și Președinte nu aveți voie sa faceți încasări.
    Fostul Administrator trebuie sa facă predarea către noul Administrator și asta cât mai curând pentru asigurarea continuității actului de administrare.

    RăspundețiȘtergere
  183. e posibil ca la 2 persoane in 2 camere sa vina intretinerea 7 milioane?/ va rog sa imi raspundeti

    RăspundețiȘtergere
  184. Intradevar, este o întreținere foarte mare pentru o luna de zile la un apartament de 2 camere cu 2 persoane.. Ar trebui sa solicitați administratorului sa va prezinte cheltuielile pentru luna respectiva repartizate apartamentului Dvs, iar după ce le aveți putem sa discutam dacă este corect sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  185. Cum este legal calcularea consumului de apa pe lista de plata? - la rublica ap. rece sa se treaca si apa rece pt. prepararea apei calde sau pe aceasta sa o insuma-m cu suma de la radet(agent termic pt. apa calda)

    RăspundețiȘtergere
  186. Apa rece pentru apa calda, se facturează de Apa Nova și se repartizează proprietarilor în funcție de consumul de apa calda înregistrat de apometre în metrii cubi. In concluzie, la rubrica de apa rece se poate trece si apa rece pt. prepararea apei calde, având același preț. De asemenea, se poate menționa și pe o coloana separata pentru a putea fi evidențiat consumul de apa calda. Puteți alege oricare dintre cele doua variante.

    Nu este corect sa o însumați cu factura de la RADET, întrucât acolo plătiți doar energia necesara încălzirii apei calde.

    RăspundețiȘtergere
  187. Multumesc mult pt. raspuns.Eu extrageam din factura apanova suma apei reci pt. prepar. ap.calde si o adunam cu factura radet si o imparteam la consumul de apa calda!

    RăspundețiȘtergere
  188. Acelasi anonim.Mai am o intrebare personala :am 60 de ani sunt pensionar(de boala cu capacitate de munca irecuperabila)am lucrat ca administrator din anul 1981 pana in 2009.Oare nu se tine cont si de experinta si corectitudine cand vrei un atestat?(primaria sec.4 m-a refuzat).Mentionez ca am 10 cls.scoala prof.si scoala tehnica de maistri.

    RăspundețiȘtergere
  189. Din păcate, uneori legea poate fi considerata ca nedreapta, dar trebuie respectata. Conform legii, pentru a putea desfășura activitatea de administrator, trebuie sa aveți absolvit cel putin Liceul.

    Dumneavoastră, puteți sa fiți mult mai calificat pentru aceasta funcție, decât multi alții care au absolvit liceul, dar cu toate acestea, legea trebuie respectata.

    Acum, ma gândesc ca în situația dumneavoastră, fiind pensionar pe caz de boala cu capacitate de munca irecuperabila sa nu mai aveți voie sa desfășurați astfel de activități, pentru ca dacă legea v-ar permite, ați putea sa dețineți funcția de responsabil tehnic în cadrul imobilului și astfel sa puteți sa desfășurați o parte din activitatea de administrator.

    RăspundețiȘtergere
  190. Eu sunt debransata de la Radet,acum 2 zile s-a spart teava de apa calda si m-am trezit cu vecinii la usa cerandu-mi bani pentru reparatie.Nu am de ce sa dau bani pentru ca eu nu folosesc apa calda.Eu nu sunt de acord sa platesc un serviciu pe care nu-l folosesc. Ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  191. DA, dacă sunteți debranșata, dvs nu trebuie sa mai plătiți pentru reparația țevii comune de apa calda. Cheltuiala se împarte proprietarilor care sunt conectați la RADET.

    Mie mi se pare logic, nu?

    RăspundețiȘtergere
  192. Da dar ei vin la usa si spun ca nu conteaza ca suntem debransati ca asa scrie in nu stiu ce lege.Daca nu platim suma ceruta de ei ne-o baga la intretinere.Ce as putea face? Pot face o reclamatie ceva?

    RăspundețiȘtergere
  193. Dar nu trebuie sa le dați banii la ușa. Cheltuielile trebuie sa fie afișate în liste, la cheltuieli comune și încasate în baza unei chitanțe.

    Este posibil dacă ei doresc sa va ia banii la ușă, ca aceasta cheltuiala sa nu fie tocmai legala.

    RăspundețiȘtergere
  194. Care este modalitatea legala prin care se poate trece de la incalzirea centralizata la incalzire cu centrala termica de apartament in conditiile in care niciun alt apartament din bloc nu este debransat de la RADET? Solicitarea facuta catre Asociatia de Proprietari a fost respinsa invocand Ordinul ANRSC nr. 91/2007 art. 246-249 si Legea 325/2006 art. 30.
    Consider abuziv acest raspuns deoarece avand in vedere ca majoritatea locatarilor sunt pensionari si nu detin posibilitati materiale pt. montarea unei centrale individuale, insa in mod sigur folosesc si incalzirea cu aragazul (in conditiile in care gazele se platesc pe numar de persoane)in vreme ce salariatii lipsesc minim 10 ore/zi din spatiul locativ si nu folosesc gazele de la aragaz pentru a se incalzi, platindu-le totusi.
    Cred ca Presedintele face un abuz obligandu-ma sa raman vasal RADET-ului si sa impart cheltuielile cu ceilalti locatari in conditiile in care are "acoperirea legala de a se impotrivi".
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  195. Dna. Daniela,
    In primul rand trebuie sa va adresați unei firme specializate in efectuarea acestui tip de lucrări, respectiv instalarea conductei de gaze separata, precum și montarea centralei de gaze, astfel încât sa vedeți care sunt costurile și actele necesare.

    Din experienta, va spun ca, pentru a va debranșa de la RADET aveți nevoie de acordul vecinilor dumneavoastră, de sus, de jos și stanga-dreapta. Dupa ce aveți acordul vecinilor va adresați Asociației de Proprietari, aceștia verifica sa aveți acordul vecinilor, după care va acorda avizul. In final va adresați RADET-ului pentru debranșare și plătiți o taxa.

    Dupa ce faceți acești pași, va puteți adresa unei firme autorizate pentru montarea centralei.

    RăspundețiȘtergere
  196. Buna ziua,detin centrala de apartament,nu am tevile izolate si pentru 3 luni am platit 250ron pentru caldura(cota indiviza).Este exagerat de mult avand in vedere ca incalzirea cu gaz lunar a fost 100ron /luna,Doresc sa nu mai platesc aceasta cota indiviza,am inteles ca solutia este izolarea tevilor din apartament,dar cum ramane cu subsolul caci am inteles ca acolo ar fi problema ca sunt pierderi de caldura pe tevile neizolate(nu furnizorul de caldura ar trebui sa izoleze aceste tevi??).
    Locuiesc la partier,iar vecinul de deasupra de mai bine de 10 ani are plantata vie ce urca pana la etaj 1,gradina din fata blocului este imprejmuita cu gard inalt de 1.8m cu spini si sarma ghimpata.Am facut numeroase sesizari pentru a taia aceasta vie dar primaria si asociatia nu a facut nimic.Va rog sa-mi spune-ti care ar fi pasii de urmat pentru a solutiona aceasta problema.
    Va multumesc pentru ajutor!!!
    Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  197. Buna ziua și Sănătate!
    In primul rand, vreau sa va spun ca este enorm de mult 250 lei pentru parțile comune.

    - Daca imobilul nu are repartitoare este clar ca administratorul a calculat greșit consumul de energie termica. Reclamați-l la Președinte, Primărie și la furnizorul de energie termica. Administratorul trebuie sa dovedeasca cum a calculat.

    - Daca imobilul este prevazut cu repartitoare, atunci trebuie sa faceți reclamație la firma care citește repartitoarele și repartizează consumul în imobil. De asemenea, trebuie sa va interesați dacă au fost inventariate coloanele comune din bloc, dacă nu, sa se ia masuri urgente pentru inventarierea acestora.

    Sa știți ca țevile (coloanele comune) care trec prin apartamentul Dvs. reprezinta foarte puțin din parțile comune. Parțile comune sunt reprezentate în cea mai mare parte de conductele de la subsol, calorifere din spatii comune și alte coloane din spatii comune.
    Găsiți la aceasta adresa care sunt coloanele comune:
    http://www.administrator-imobile.net/Legi/Detalii%20Ordin%20343.pdf

    Deci, soluția izolării coloanelor comune din casa, este indicata, dar nu rezolva total problema.

    In ceea ce privește gradina din fata blocului, trebuie sa faceti o solicitare la ADP dacă acesta mai exista sau la compartimentul specializat din cadrul primăriei.

    RăspundețiȘtergere
  198. La Asociatia de Proprietari CT3 Nr 5, din cartierul Micro XIV Buzau, ce au bsediu in Bloc 26 A toti FURA PE CAPETE ! presedintele e neales de mai mult de 10m ani si nu tine alegeri anuale de alegerio. Administratorul merge prin mostenire:actuala administratora(de fapt casiera incasatoare ca nu se ocupa de administratie ci NUMAI de incasari)este fiica fostei administratore ce a decedat si aceasta i-a urmaty la tronul regal. Nu se poate face o similitudine intre locatarii asociatiei si cei alesi si angajati cu Codul Muncii ? Nu trebuie sa stim si noi FISA POSTULUI LA FIECARE,sARCINILE DE SERVICIU, SALARIUUL ? Noi proprietarii suntem contribulabili la sumele incasate de cei alesei sau angajati si remunerati din banii nostri.De ce pe lista de plata nu se defalca separat(conform formularului) cota parte pentru salariul, Presedintelui, opentru salariul administratorei si a ingrijitoarei ? Cui sa ne adresam noi pentru a se intra in legalitate si iontre noi e normal sa fie relatie angajator-angajat, deoarece noi le platim salariile.

    RăspundețiȘtergere
  199. in afara faptului ca Presedintele este ales si ca administratorul angajat, oare intre noi proprietarii si cei din cadrul conduceriim asociatiei nu poate fi stabilit un raport ca intre angajator -angajat ? Doar noi suntem cei ce contribuim cu banii nostri la salariul lor. E posibil ca ei intre ei sa-si propuna prime (premieri) de Craciun ,Anul nou, etc ? Este legal ca sa nu se faca adunari generale de alegeri de cca 10 ANI ??|?|? Cui sa ne adresam pentru a intra in legalitate ?

    RăspundețiȘtergere
  200. "Asociația de Proprietari CT3 Nr 5, din cartierul Micro XIV Buzău"

    Ce semnalați dumneavoastră, este efectul nepăsării majorității proprietarilor care fac parte din aceste asociații. Nu este numai cazul dumneavoastră, sunt mai multe asociații în orașul Buzău în aceeasi situație.

    In primul rand, conform legii, Președintele și Comitetul Executiv, trebuie sa fie aleși din rândul membrilor asociației de proprietari, aceștia fiind aleși cu majoritate de voturi în urma Adunării Generale. Mandatul Președintelui expira la 2 ani, iar Adunările Generale trebuie convocate periodic, cel puțin o data pe an.

    La rândul sau, Comitetul executiv, în frunte cu Președintele trebuie sa angajeze un administrator, care potrivit normelor legale, trebuie sa aibă minim studii liceale, cursuri de specialitate în domeniul administrării de imobile, precum și autorizare eliberata de Primărie.

    In cazul în care, Președintele nu a fost ales de Adunarea Generala cu majoritate de voturi din rândul membrilor asociației de proprietari, la fel și comitetul executiv, atunci puteți reclama aceasta situație la primăria de care aparțineți, primărie, care prin departamentul specializat, va soma Asociația sa intre in legalitate, în caz contrar aplicându-se amenzi.

    Soluția cea mai rapida ar fi ca membrii asociației, în marea lor majoritate sa intervină pentru remedierea deficientelor. Puterea este în mana majorității nu în mana acelor câteva persoane care va "conduc".

    Lista de plata trebuie sa prezinte transparent toate cheltuielile asociației.

    Sper ca am răspuns complet la cele semnalate de Dvs, dacă nu am acoperit ceva, va rog sa reveniți.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!