12 iunie 2011

Toti locatarii blocului sunt obligati sa contribuie cu o cota parte indiviza la plata reparatiilor terasei blocului


Indiferent de modul in care a fost realizat acoperișul blocului de locuințe, toți locatarii blocului sunt obligați sa contribuie cu o cota parte indiviza la plata reparațiilor acoperișului sau a terasei blocului în care locuiesc conform Legii nr. 230 din 2007, care a intrat în vigoare la data de 23 august 2007.

Legea 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 490 din 23 iulie 2007.

Aşadar, printre alte prevederi legale, începând cu intrarea ei in vigoare, reprezentanţii asociațiilor de proprietari, în speță, președintele, administratorul şi cenzorii pot fi traşi la răspundere pentru neîndeplinirea sarcinilor care le revin mai ales cu privire la reparatiile spatiilor comune, acoperisului sau subsolului comun..

Marea problemă a celor care locuiesc la ultimul etaj dintr-un bloc este legată de starea precară a acoperişului, care este considerat spaţiu comun, la fel ca şi instalaţiile de apă sau cele termice din subsol sau de pe partile comune ale imobilului . În consecinţă, conform normelor legale toţi proprietarii dintr-un imobil  ar trebui să se implice în repararea acestuia.

Există cazuri în care locatarii chiar au simţul proprietăţii şi îşi dau interesul ca acesta să fie reparat sau chiar înlocuit. De partea cealaltă, sunt cei care nu dau doi bani pe acest aspect şi consideră că singurii răspunzători sunt cei care locuiesc la ultimul etaj.

În ultima perioadă această situaţie a cam luat amploare, poate şi pentru faptul că disperaţi să le tot intre apa în casă, cei de la ultimul etaj s-au apucat să repare pe cont propriu acoperişul comun, în speranţa că vor recupera banii investiţi de la Asociaţia de Proprietari. Lucru care, de obicei, nu se întâmplă.

În mare parte, vina aparţine preşedinţilor, administratorilor şi cenzorilor de asociaţie care, cu toate că sunt retribuiţi de locatarii din bloc, uită că au anumite obligaţii faţă de aceştia, şi implicit faţă de spaţiile comune.

Acesti romani care au plătit din propriul buzunar costurile de reparatie a acoperisului comun, pot sa cheme in judecata Asociatia de Proprietari, in solidar cu ceilalti coproprietari care au refuzat participarea la aceste costuri, si pe baza facturilor si devizelor de lucrari, pot obtine pe cale judecatoreasca obligarea acestora la plata diferentei care le-ar reveni conform numarului de apartamente din imobilul respectiv.

Preşedinţii, administratorii şi cenzorii pot fi amendaţi  conform legii 230 din 2007 daca nu isi respecta atributiile care le revin. Noua lege prevede contravenţii serioase faţă de cei răspunzători care nu iau măsurile necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a acoperişurilor şi nu numai.
Amenda aplicată în astfel de cazuri este de la 500 RON la 3000 RON.

Constatarea acestor contravenţii se aplică celor vinovaţi de către reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii, primari sau reprezentanţii acestora la sesizarea oricărei persoane interesate.

Mai mult de atat , noua lege prevede că proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Potrivit legii, comitetul executiv va pregăti şi va prezenta adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune se vor face din fondul de reparaţii.

Mai mult, art. 46 din lege prevede că toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari , inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari , pentru constituirea fondului anual de reparatii la spatiile comune ale imobilului. Sursa: www.urbaniulian.ro

Anunt: Firma specializata in lucrarile de hidroizolatii terase: Hidroizolatii-Profesionale.blogspot.com

Un comentariu:

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!