5 ianuarie 2010

Fiecare proprietar are o cotă-parte indiviză din suprafeţele comune

Asociaţiile de locatari care au în componenţă şi apartamente proprietate personală, şi de stat percep aceleaşi cote de întreţinere tuturor celor din asociaţii. Nu este corect. În plus, nu există nici un contract între proprietar şi asociaţie prin care primul să-i ceară celui de-al doilea să presteze servicii. Aşadar, acest lucru se petrece unilateral şi fără acordul proprietarului. De asemenea, nu se găseşte nici un contract pentru plata energiei electrice. Ce facem în acest caz? D., Botoşani

Răspuns: Asociaţiile de locatari se referă la locatari, adică la chiriaşi. Asociaţiile de proprietari se referă la proprietari, indiferent de statutul acestora, fie că sunt privaţi, fie că sunt de stat. A fi deţinător de apartament într-un bloc înseamnă că fiecare proprietar deţine o cotă-parte indiviză din suprafeţele comune (terasă, subsol, faţadă, instalaţii de apă, de căldură din subsol şi pe verticală etc.) cu drepturile şi, mai ales, cu obligaţiile de rigoare, şi nu după cum ar vrea fiecare. Calitatea relaţiilor dv. cu furnizorii depinde de cea a activităţilor proprii de organizare, de funcţionare şi de administrare a asociaţiei din care faceţi parte.

Am avut de plată la apă aproximativ 100 de milioane de lei vechi într-o perioadă de 7 ani, dar din acest interval, vreo patru ani nu am avut apometru individual. Există vreo lege care spune că nu au voie să te încarce cu mai mult de 10 metri cubi de apă de persoană pe lună? Dacă da, unde ar trebui să mă duc ca să rezolv această problemă? A. S., Târgovişte

Răspuns: Pentru perioada când nu aţi avut apometru individual, administratorul care v-a calculat întreţinerea trebuie să demonstreze cu acte normative că măsurile pe care le-a aplicat în cazul dv. sunt legale cu privire la apa rece.

De asemenea, dv. trebuie să vă calculaţi, pentru aceeaşi perioadă, cât ar fi trebuit să plătiţi în mod normal pentru apa rece înmulţind, pentru fiecare lună, nr. de persoane din apartamentul dv. cu 10 m.c. şi cu preţul pentru un m.c. de la vremea respectivă, pe care îl puteţi afla de la furnizorul de apă rece.

Ar fi bine ca pe aceeaşi adresă către furnizor să solicitaţi acestuia să vă precizeze care era norma de consum/ persoană/lună pe localitate la apa rece în perioada când apartamentele din blocuri erau necontorizate individual. Dacă primiţi răspuns, atunci înlocuiţi în calcul acei 10 m.c. cu ceea ce vă dă furnizorul.

9 comentarii:

  1. BAI PRIETENE, IO TE DADEAM AFARA DIN CASA LA 3 LUNI DUPA CE NU PLATEAI INTRETINEREA.
    1. APA SE CALCULEAZA DUPA INDEX-UL APOMETRULUI
    2. DACA N-AI APOMETRU, SE CALCULEAZA IN FUNCTIE DE NUMARUL DE PERSOANE CARE LOCUIESC. PUNCT! ADICA PENTRU CEI CARE NU INTELEG, SE IMPARTE METRII CUBI TOTAL LA NUMARUL DE PERSOANE. CE DRACU E ASA DE COMPLICAT?!! SUBLINIEZ: NU EXISTA UN CONSUM MAXIM DE PERSOANA!
    CLAR?!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Corina
    Sunt proprietara a unui apatament intr-un bloc cu 6 apartamente. Ca urmare am cota-parte din partile comune, inclusiv din subsolul tehnic. In urma cu 40 de ani fostii proprietari si-au delimitat cu gratare de lemn boxe individuale. Ca urmare, au iesit 5 boxe si un spatiu care sustin ca mi se cuvine mie, dar care contine toata instalatia blocului de canalizare a apei menajere, wc, pluviale, de apa rece cu coturi si robineti. Ca urmare ori de cate ori se infunda teava trebuie sa deschid "boxa", sa scot lucrurile si sa permit accesul meseriasilor. De cateva ori pe an. Este un fel de bun comun. Intrebarea mea: Este legala prezenta mea in acea boxa care ar trebuie sa fie libera cu acces facil la instalatii in situatia in care boxa reprezinta propietate individuala, spatiul este insalubru (colectare apa menajera, wc), iar impartirea celorlalte boxe s-a facut la mica intelegere?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. locuiesc la ultimul etaj(11),iar deasupra ap.meu este spalatoria ocupata de oamenii care fac curatenie in bloc.au televizor,frigider,caldura si nu platesc nimic la intretinere.Mentionez ca blocul are 5 scari,dar celelalte uscatorii sunt ocupate de proprietarii scarilor respective .va rog spuneti-mi ce trebuie sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  4. Trabuie sa plateasca chirie la asociatie si cotele de intretinere!

    RăspundețiȘtergere
  5. In subsolul blocului in care locuiesc o vecina a depozitat pe spatiul comun tot felul de obiecte: usi, mobila, frigider etc. Este legal sa aruncam "bunurile" depozitate pe spatiul comun daca vecina nu le indeparteaza singura in urma unei instiintari semnate de presedintele asociatiei?
    Exista clar specificat in lege ca asociatia de proprietari are dreptul sa faca asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu exista clar in lege,doar ca va raportați la dreptul comun.
    NU se pot depozita materiale pe proprietatea comuna, mai ales in spațiul tehnic, cum este subsolul blocului. Ii transmiteți o notificare cu termen, iar dacă nu le va înlătură de buna voie, puteti sa le evacuați dvs.
    Aveați o problema dacă se aflau pe proprietatea ei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Se pare ca multi opteaza ptr. asociatiile de scara la care cheltuielile scad foarte mult. Treaba amestecata intotdeauna a ..............





    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziuas,
    am si eu o intrebare,
    cota parte indiviza comuna este mentionata in actul de proprietate?
    va multumesc,
    Maria Stoica

    RăspundețiȘtergere
  9. am o problema cu uscatorul blocului vecinul care detinea uscatorul si-a vandut apartamentul dar uscatorul tot el il detine mentionez ca nu are act de proprietate pe uscator doar niste semnaturi de la ceilalti proprietari cum procedez ptr a avea acces la uscator multumim

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!