7 iulie 2008

Asociatii de proprietari

Asociatii de proprietari

Nu am contoare de apa calda si apa rece si mi s-au adaugat lunar cate 30-40 de litri de apa calda si rece. Suntem trei persoane fara contoare in bloc si ni s-au trecut noua toate pierderile. Este corect sau nu?Virginia Negulici, Bucuresti

Modul de repartizare a pierderilor dupa consumul fiecaruia, indiferent ca acesta este in functie de contoarele individuale sau de numarul de persoane, este incorect si nelegal si produce mari prejudicii unora dintre proprietari, mai ales celor care consuma in mod civilizat apa. Exista solutii pentru toate situatiile, fara a afecta nici un proprietar, important este sa aveti un administrator bun, care sa le aplice. Raspunderea fata de administrator apartine presedintelui, caruia trebuie sa va adresati.

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Salariul femeii de serviciu se imparte la numarul de locatari sau la numarul de apartamente? Eugenia Dumitrescu, Bucuresti

Cheltuielile pentru evacuarea gunoiului menajer de la ghena se impart dupa numarul de persoane care locuiesc in mod curent in imobil, iar cheltuielile pentru curatenie dupa cota-parte indiviza. Femeia de serviciu sau ingrijitorul cladirii efectueaza ambele activitati.
Radu OpainaPresedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, www. fapr.ro

3 iulie 2008

Lista de plata trebuie sa cuprinda toate informatiile necesare

Întrebări și răspunsuri:

1. Locuiesc la bloc impreuna cu fiica mea. As dori sa stiu de ce asociatia de proprietari nu poate elibera factura cu sumele in detaliu pe care le platesc lunar. Mentionez ca pentru incalzire am centrala proprie si pentru luna ianuarie am platit 101 lei care nu stiu ce inseamna. As dori o factura detaliata cu ce reprezinta suma. In prezent, la asociatie e un carnet unde se scrie suma in litere si se pune o stampila pe care nu se vede nimic. As dori sa stiu unde sa ma adresez pentru a primi o factura amanuntita la ceea ce platesc. Daca pana acum a mers si asa, nu mai pot accepta acest lucru. In virtutea drepturilor omului, va multumesc. M. G., Bucuresti

Răspuns: Lista de plata afisata la avizierul asociatiei trebuie sa cuprinda toate informatiile necesare proprietarilor pentru a afla ceea ce platesc, conform O.M.E.F. nr. 1.969/2007, anexa nr. 2. Optional se pot emite de catre asociația de proprietari fise sau facturi individuale pentru fiecare proprietar. ...

2. La noi s-a decis de curând curatarea hornului blocului. Administratia a pus la calcul cota indiviza. Nu e normal sa platim toti la fel? G. P., Bucuresti

Răspuns: Cota-parte indiviza nu inseamna ca toti proprietarii platesc la fel. Plata se face in functie de suprafata utila a fiecărui apartament, deoarece calculul cotei-parti indivize se face dupa suprafata utila a apartamentului, raportata la totalul suprafetelor utile din bloc.

3. Am oprit caldura de la repartitoare, iar administratorul m-a pus totusi la plata. Unde sa ma adresez sa fac o plangere? Nu mi se pare corect deloc sa platesc ceva ce nu consum.D. D., Bucuresti

Raspuns: Repartitoarele nu inregistreaza consum. Este posibil ca ceea ce ați plătit sa se refere la căldura folosita pentru spatiile comune și atunci sa fie corect. Daca in bloc a fost caldura, daca ceea ce vi s-a impus se referă la caldura din apartamente prin modul gresit de calcul al firmei prestatoare, ati fost taxat in mod nejustificat. Trebuie sa va adresați, in ordine, firmei care trebuie sa va justifice suma, autoritatii de stat in domeniu A.N.R.S.C., Protectiei Consumatorilor.

4. Cine calculeaza statele pentru ajutorul de incalzire? Primaria sau vin din alta parte? G. I., Ilfov

Raspuns: Procentul si valoarea maxima de care poate beneficia persoana care solicita acest ajutor social se stabilesc de către primarie, iar calculul efectiv al costului caldurii si valoarea finala a ajutorului se calculeaza de administratorul asociatiei de proprietari, care transmite aceste date furnizorului de caldura.

5. Daca nu se plateste chiria in luna curenta, se aplica majorari? M. C., Bucuresti

Raspuns: Pentru neplata chiriei in termenul stabilit de comun acord cu proprietarul se aplica penalizarile sau sanctiunile prevazute in contractul de inchiriere.

Radu Opaina, Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, www.fapr.ro
Sursa: www.libertatea.ro

1 iulie 2008

Ce servicii medicale puteti primi gratuit

Daca sunteti salariati ori pensionari sau aveti contract de asigurare individual incheiat cu casele de asigurari de sanatate, trebuie sa stiti ca, potrivit Legii 95/2006, nu trebuie sa platiti pentru anumite servicii medicale. Libertatea va spune care sunt aceste drepturi pe care le aveti ca asigurat.
Potrivit legii, persoanele care fac dovada platii contributiei la fond se bucura de anumite facilitati fara nici un fel de discriminare. Acestea sunt:
Servicii de medicina primara- pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative;- servicii medicale pentru situatii de urgenta si eliberare de acte medicale;- retete prescrise de medicul de familie;- trimiteri pentru consultatii la specialisti, pentru internare sau pentru efectuarea de investigatii si interpretarea acestora;- supraveghere in cazul graviditatii si imunizari (dupa caz).
Asistenta medicala de specialitate - ca asigurati beneficiati de pachetul de baza de servicii de specialitate in ambulatoriu, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de alt medic specialist; - in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al afectiunilor in care au fost epuizate celelalte posibilitati de explorare, va pot fi recomandate servicii medicale de inalta performanta pentru stabilirea diagnosticului;- realizarea de investigatii medicale de specialitate si prescrierea de medicamente, la recomandarea medicului de specialitate.

Servicii medicale spitalicesti- internare in spital pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau specialistul din ambulatoriu;- decontarea serviciilor medicale acordate in cadrul unitatilor medico-sociale.
Medicamente compensate si gratuite- medicamente, in ambulatoriu;- medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%, dupa caz.
Tratamentele stomatologice pot fi decontate 100%
Servicii stomatologice- serviciile medicale preventive si tratamentele stomatologice incluse in pachetul de baza acordate copiilor sub 18 ani sunt decontate 100%;- asiguratii cu var-ste peste 18 ani beneficiaza de servicii medicale preventive si tratamente de medicina dentara incluse in pachetul de baza, decontate de casele teritoriale in cote de 40%, 60% si 100%, in functie de specificul acestora.
Daca doriti sa primiti mai multe informatii despre aceste facilitati acordate asiguratilor, va puteti adresa medicului de familie sau Casei de Asigurari de Sanatate de care apartineti.
Orteze si proteze
In cazul in care aveti nevoie de orteze sau proteze si sunteti asigurati puteti primi:- dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice;- dispozitive medicale acordate la recomandarea medicului de specialitate si cu aprobarea caselor teritoriale de asigurari de sanatate.
Diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de referinta suportat de casele teritoriale va fi achitata de catre asigurat direct furnizorului de dispozitive medicale.

Sursa: http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=208121