Legislatie Asociatii de Proprietari

    1.050 de comentarii:

    1. Vom publica si alte legi de interes pentru Asociatiile de proprietari.

      RăspundețiȘtergere
    2. Buna ziua,

      Ma numesc Carmen Bucinschi si doresc sa va prezint o situatie administrativa de la blocul in care locuiesc si sa va cer un sfat.

      Situatia este urmatoarea:
      La subsolul blocului, administratorul a facut o lucrare de separare a tevilor de intrare a apei reci, respectiv apa calda pentru apartamentul meu (deoarece stau la parter si ca sa nu mai am probleme cu opritul apei pe coloana, in cazurile de inundatii). Una din tevi (cea de apa calda) s-a spart si administratorul a chemat instalatorul si mi l-a trimis la usa, sa ma descurc cu el, adica la pret, sa platesc eu. A trebuit sa platesc eu si materialele si manopera pentru ca era urgent - nu mai aveam apa calda.

      Intrebarea este:
      Daca eu sunt pusa sa platesc toate reparatiile la partile comune, inclusiv reparatiile la tevile altora, nu era normal sa plateasca administratia, din banii tuturor, aceasta interventie? Administratorul spune ca "e teava dumitale". Dar nu este la mine in casa!?!

      Inca o intrebare:
      Daca stau la parter, trebuie sa platesc functionarea liftului pe care nu il folosesc si a luminii de pe scara, care nu-mi trebuie?

      Va multumesc anticipat!

      Cu respect,
      Carmen Bucinschi

      RăspundețiȘtergere
    3. 1. NU, nu este normal sa plătiți dumneavoastră o cheltuiala care este la părțile comune. Ar fi trebuit sa fie suportata de asociație.

      2. DA, cheltuielile de întreținere ale liftului sunt suportate de toți membrii asociației conform cotei indivize. In ceea ce privește lumina, exista o prevedere legala care spune ca proprietarii de la parter și etajul 1 plătesc lumina doar 1/2 (jumătate). Deci si dumneavoastra trebuie sa platiti lumina, dar doar pe jumatate fata de ceilalti membrii ai asociatiei.

      Numai bine!

      RăspundețiȘtergere
    4. Asociaţia de proprietari a decis instalarea de dispozitive de citire prin radio a repartitoarelor de costuri instalate pe caloriferele din apartamente. Întrucât nu sunt de acord cu masura luată, reprezentantul firmei ISTA m-a informat că, pentru proprietatea mea, va calcula costul încălzirii în regim pauşal, pe motiv că firma nu poate trimite delegat pentru vizualizarea indexelor doar pentru un apartament. Apreciez că decizia este greşită întrucât ISTA denunţă unilateral un serviciu contractat şi plătit la termene stabilite. Chiar dacă Asociaţia a reînnoit contractul de prestări servicii, care prevede şi instalarea dispozitivelor de citire prin radio, apreciez că nu pot fi obligat la instalarea acestora în proprietatea mea. În plus, mi se pare incorectă poziţia preşedintelui Comitetului Executiv, care mă somează să accept măsura luată, pe motiv că a fost adoptată de Asociaţie. Rog punctul dvs. de vedere. Mulţumesc anticipat.

      RăspundețiȘtergere
    5. Locuim in Brasov intr-un bloc vechi in care majoritatea locatarilor sunt pensionari. Desi ne-am mutat de un an si jumatate dupa renovare si zugravire deja a aparut mucegaiul pe peretii exteriori si infiltratii la imbinarea placilor(desi locuim la etajul 2/4). Pentru asta am solicitat locatarilor din bloc sa izolam blocul si toti au fost de acord. S-au prezentat mai multe oferte de la diferite firme si am ales cea mai serioasa firma dar care e mai scumpa(pt 2 camere cu hidroizolatia terasei, termopane la intrarea in bloc si la geamurile de pe casa scarii si uscatorie costa 4000 lei), dar nu toti locatarii agreaza aceasta oferta considerand ca e scump. Am obtinut semnaturile a 12 locatari din 20 pentru a executa lucrarile cu aceasta firma si intrebarea ar fi daca celalti locatari conform legii ar putea fi obligati sa se supuna majoritatii si daca nu se poate legal face izolarea fara a le face si celor care nu au fost de acord cu firma respectiva? Care ar fi legea care prevede statutul si obligatiile locatarilor?

      RăspundețiȘtergere
    6. Legea 230/2007 si HG 1588/2007 reglementează obligațiile și drepturile membrilor asociației de proprietari.

      RăspundețiȘtergere
    7. Locuim in Bucuresti intr-un bloc la etajul 10 si avem o problema cu vecinul din fata noastra,are in casa o mizerie de nedescris nu are grup sanitar si degaja un miros insuportabil de nu poti sa stai pe hol sa astepti liftul,am anuntat in nenumarate ori presedintele asociatiei de locatari si ne-a raspuns ca nu poate lua nici o masura ca respectivul este prorietar.V-as ruga sa imi spuneti cui trebuie sa ma adresez pentru ca o sa vina vara si nu o sa mai putem sta nici in casa daca nu izolam usa bine nicidecum sa mai asteptam liftul pe palierul etajului nostru.MULTUMESC

      RăspundețiȘtergere
    8. vreau sa intreb sub ce varsta se baga copilul la cheltuielile cum ar fi salubritatea curentul de pe scara?

      RăspundețiȘtergere
    9. copilul se baga la cheltuielile menționate din prima luna de când vine pe lume :)

      RăspundețiȘtergere
    10. Buna ziua. As dori daca se poate sa ma ajutati cu niste raspunsunsuri> Locuiesc cu chirie intr-un bloc cu trei etaje din centrul Bucurestiului.De fapt locuinta a fost a mea cu contract la ICRAL pana a fost revendicata si castigata de proprietari. Acum ma judec cu proprietarul pentru ca acesta la randul lui a vandut unei terze persoane fara a -mi respecta dreptul de preemtiune. In concluzie sunt inca chirias. La noi in bloc este o situatie mai complicata, in sensul ca, desi este constituita asociatia de proprietari, nu avem un administrator care sa calculeze intretinerea. aceasta este calculata de un locatar din bloc , fara a fi abilitat legal de cineva in sensul acesta. deci nu stiu cum se calculeaza intretinerea, care sunt facturile si cum face calculele. Am de platit 5000 Ron la intretinere, doar pentru apa si gunoi la 3 persoane la o garsoniera de 23 mp, in 4 ani. Am refuzat sa platesc deoarece lista de intretinere se afisa o data la 6 luni si atunci eram obligata sa platesc si penalizari la penalizari si intretinerea pe 6 luni. Acum vor sa-mi taie apa. E corect? Ce ar trebuie sa fac? Cui sa ma adresez? Claudia Rizea

      RăspundețiȘtergere
    11. @Claudia Rizea

      E corect?
      Nu este corect sa se afișeze listele odată la 6 luni.
      Ce ar trebuie sa fac?
      In primul rând ar trebui sa plătiți pentru ce ați consumat.
      Cui sa ma adresez?
      Puteți face o reclamație la primărie împotriva administratorului.

      RăspundețiȘtergere
    12. Am o nedumerire cu vrivire la calculul efectuat de administrtatorul nostru cu privire la rvizia liftului. Suma totala a impartit la suprafata apartamentului si asa a stabilit cota parte de plata a fiacarui apartament.Eu consider ca nu este corect ,deoarece persoanele folosesc liftul ,nu metrii patrati.Eu locuesc singura intr-un apartament cu 4 camere,si sumama ce-mi revine de plata este exagerat de mare.Multumesc anticipat pentru raspuns

      RăspundețiȘtergere
    13. Va înțelegem nemulțumirea, dar conform legii, revizia/reparația liftului este considerata o cheltuiala comuna ce sa împarte apartamentelor pe cota parte indiviza.
      Administratorul a procedat corect.

      RăspundețiȘtergere
    14. Buna seara locuiesc in Craiova iar pe luna aceasta am platit exagerat ,fiind si luna de vara,nu stiu exact ce se plateste prin asociatie ,pentru ca eu platesc salariu angajati 20,0;chirie pentru asociatia de proprietari 11,5;canal,apa calda ,apa rece,gaze,electricitate scara,reparati aproape in fiecare luna ,ba un geam care se sparge,ba zugravit,ba interfon,ba tevi,in total luna aceasta am platit 130,0.As vrea sa stiu si eu daca este corect sa platesti si chiria pt spatiul folosit de asociatie si sa ti se puna si metri cubi in plus si cui as putea sa ma adresez?pe langa faptul asta anul trecut am platit si acoperisul 1500,0 lei de aprtament ,mentionez ca locuiesc la etajul 2.Astept un raspuns ,va multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    15. vecinul din apartamentul situat chiar deasupra mea s-a debransat de la incalzire centralizata ( RADET )fara acordul vecinilor si nu si a pus nici centrala de apartament. Din aceasta cauza la mine in aprtament este mai frig ca de obicei. Ce este de facut ?

      RăspundețiȘtergere
    16. Reclamati-l la Asociatie, la Primarie si la RADET.
      O sa primeasca amenda, dar situatia se poate remedia numai in instanta, fiind singura care-l poate obliga sa monteze la loc instalatia de incalzire pentru ca s-a debransat fara acordul vecinilor.

      RăspundețiȘtergere
    17. La mine in subsolul blocului sunt mari probleme cu tevile de apa calda, rece si caldura. O reparatie capitala este absolut necesara. Aceasta s-a intarziat din cauza catorva vecini care nu vor sa participe la strangerea banilor pentru reparatii. Din acest motiv reparatiile care se fac sunt intotdeauna facute la urgenta si pe portiuni mici, motiv pentru care sunt de doua ori mai scumpe. In eventualitatea in care la iarna vor ceda tevile de caldura, vom ramane in frig si se va plati golirea instalatiei de apa atat la scara noastra cat si la scara vecina care depinde de noi, pentru vreo carpeala la urgenta. Cum putem sa-i silim sa participe la chetuieli pe vecinii care refuza s-o faca? Este vorba si de o suma maricica cca 1000 lei de apartament, dar daca reparatia trebuie facuta??? Sunt cativa ani de cand toate celelalte scari ale asociatiei si-au facut subsolurile, dar la noi nu se poate. In schimb la fiecare 2-3 luni se baga 30 de lei/ap. in cheltuielile de reparatii pentru carpelile de care v-am vorbit, iar subsolul tot rau arata, desi banii se cheltuiesc.

      RăspundețiȘtergere
    18. Pentru valorificarea unor spatii comune cum ar fi inchirierea terasei pentru un panou publicitar este nevoie de acordul tuturor vecinilor sau obligatoriu al celor de la etajul patru (ultimul)? Dar pentru inchirierea unei boxe de la parter, in conditiile in care apartamentele incep de la etajul I? Este nevoie de votul unanim al proprietarilor?

      RăspundețiȘtergere
    19. 1, Pentru panou publicitar hotărârea se ia în Adunarea Generala cu votul majorităţii.

      2, şi pentru închirierea unei boxe la parter, dacă este în proprietatea comuna a asociaţiei, hotărârea se ia în Adunarea Generala cu votul majorităţii.

      Acestea sunt prevederile legii cu privire la părţile comune ale imobilului. Deoarece toţi au o cota parte indiviza, toţi au dreptul de a beneficia de pe urma acestora.

      RăspundețiȘtergere
    20. am doua apartamente unul in rm valcea, altul la pitesti. cei din familia mea sunt 4( patru), vara aceasta am platit 1 persoanala pitesti ca de altfel tot timpul anului si rm valcea 4 persoane, presedintele spune ca nu il intereseaza ca eu platesc utilitatile comune la alta propietate . vi se pare corect ? sau mai mine sete legal ce face asta ?

      RăspundețiȘtergere
    21. Trebuia sa plătiţi acolo unde locuiţi!

      RăspundețiȘtergere
    22. Buna ziua,
      Pentru a trece direct la subiect, vreau sa precizez faptul ca in scara in care locuiesc, a inceput de acum 2 saptamani instalarea conductelor pentru agentul termic in distributie orizontala. Pe scara sunt 17 apartamente, din care 9 au centrala termica de apartament, restul fiind racordate la CET. Seful de scara a precizat ca toate acestea(distributia pe orizontala se face din fondurile primariei). Intrebarile mele sunt urmatoarele:
      -inainte de a se incepe acest proiect, nu trebuia semnaturile tuturor proprietarilor pentru inceperea acestei lucrari? de prezentare a proiectului si de explicare, tuturor proprietarilor, de disconfortul ce-l va crea?(ma refer in general la santurile din fata scarii, gaurile de pe holul scarii, etc)
      -caloriferele de pe casa scarii, le-au luat cei care fac aceasta instalatie, dar ei sunt bunuri comune, ale tuturor proprietarilor din condomeniul respectiv, in acest caz, seful de scara sau administratorul nu ar trebui sa prezinte un document prin care sa ateste faptul ca au fost duse la fier vechi? ca acei bani sa fie folositi in interesul tuturor proprietarilor?
      -am intrebat seful de scara de ce nu se instaleaza conducte pentru agentul termic si in uscatorie(fiind un spatiu nelocuibil, dar care este de uz comun pentru toti cei din scara), iar el a precizat ca sunt doar 4-5 apartamente care folosesc uscatoria si ca restul nu mai vor sa plateasca cheltuieli comune pentru aceasta(dar neavand semnaturile acestora ca nu ar dori). Este legal? Mentionez faptul ca nimic nu-i impiedica pe aceia sa foloseasca uscatoria.
      -cine suporta cheltuielile de reparatie pe scara si la intrarea in scara, dupa terminarea lucrarii? se vor masca tevile care vor trece prin hol, ca sa poata face trecerea de la un vecin la celalalt?


      Va adresez aceste intrebari, datorita faptului ca seful de scara nu-si stie atributiile de a informa locatarii despre toate acestea.


      Multumiri anticipate,
      Catalin M

      RăspundețiȘtergere
    23. dl. Catalin
      1. aprobarea executării lucrării se face cu acordul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari. In cazul în care ar trebui sa semneze toţi, puteţi sa va gândiţi ca mai totdeauna se găseşte un "Gică contra" care sa se opună şi asa nu s-ar mai face nimic în bloc.

      2. este posibil ca în contractul de execuţie a lucrării sa se prevadă şi dezafectarea instalaţiei vechi, respectiv a caloriferelor de care menţionaţi dvs, astfel firma se ocupa de valorificarea lor la fier vechi. In caz contrar Asociaţia trebuie sa se ocupe de dezafectare şi valorificare.

      3. In mod normal tot firma care executa instalaţia ar trebui sa se ocupe de efectuarea reparaţiilor. Trebuie văzut ce scrie în contract.

      Numai bine!

      RăspundețiȘtergere
    24. Buna ziua!
      Am sa trec direct la subiect.
      1. Sotul meu este plecat din tara drept pt care am facut o cere pt a-l da in scadere de la apa si intretinere. In luna august el s-a intors doar pt 3 saptamani si nu am stat in apartament ( in aceasta luna) ci la tara. Era corect ca d-na de la asociatie sa il treaca la plata fara vreun document ci doar dupa spusele vecinilor care ne-au mai vazut pe acasa ( in vizite scurte pt luat corespondenta ori haine)? Sau mai pe scurt : Daca noi nu am locuit in acea luna la bloc ci doar eram in trecere, trebuia sa-l adauge si pe el la plata ca fiind a doua persoana?
      2. Platesc foarte mult la apa( desi nu consum atat cat platesc) si de aceea doresc sa imi pun apometre. Stiu ca in acest caz se platesc si pierderile care apar in fiecare luna. Am inteles ca exista o posibilitate sa nu platesti aceste pierderi in momentul in care te intepi direct in coloana principala de apa .As vrea sa stiu mai multe despre aceasta metoda, daca este legal, ce acte mi-ar trebui si cam la ce costuri sa ma astept ( cu aproximatie).
      Va multumesc !

      RăspundețiȘtergere
    25. 1. nu este corect sa-l treaca la intretinere pe sotul dumneavoastra, mai ales daca in acea luna ati fost impreuna plecati la tara si ati trecut doar 2-3 zile.

      2. este mai bine cu apometre, dar sa fie contorizat tot blocul, sau cel puţin peste 80%, pierderile repartizandu-se in mare parte celor necontorizati. Ceea ce spuneţi dumneavoastră cu înţeparea direct în coloana comuna, probabil inainte de apometru, nu credeţi ca este o ilegalitate?

      RăspundețiȘtergere
    26. Buna seara!

      La o intrebare aparent banala, raspunsul ar fi una foarte importanta pentru mine.
      In blocul unde locuiesc cheltuielile de bloc pot fi platite in fiecare marti de la ora 17-19. Din cauza programului de lucru nici eu, nici sotia mea nu ajungem in acest interval de timp. Dupa nenumarate incercari si discutii purtate cu administratorul blocului, acesta nu ma primeste la plata in afara programului. Argumentul sau este ca pe el nu il obliga nici o lege sa faca acest lucru. Este vorba de simpla reaintentie. Ce se poate face???

      RăspundețiȘtergere
    27. Buna seara!
      Este simplu, puteţi sa lăsaţi banii la un vecin şi sa-l rugaţi sa plătească pentru dumneavoastră. De asemenea, puteţi sa efectuaţi plata direct în contul asociaţiei prin virament bancar, în acest fel nu sunteţi ţinut de niciun program.
      Succes!

      RăspundețiȘtergere
    28. Despre plata prin banca, găsiţi informaţii şi în acest articol:

      http://blocul-meu.blogspot.com/2011/03/puteti-plati-intretinerea-si-la-banca.html

      RăspundețiȘtergere
    29. Intr-un ansamblu de blocuri construite acum 3 ani s-a constituit asociatie numai anul trecut. Pana la formarea asociatiei apa a fost platita catre firma constructoare a ansamblului aceasta primind factura de la Apa Canal.Colectarea banilor se facea de catre o dna administrator pe baza a ceea ce declara fiecare ca a consumat fara sa se citeasca contoarele si fara sa se elibereze nici un fel de chitanta.Acum s-a schimbat administratorul si s-a efectuat citirea contoarelor in fiecare apartament si supriza....trebuie sa platim din urma sute de metri cubi de apa pentru ca nimeni nu poate dovedi ca inainte de infiintarea asociatiei a platit macar 1 data apa(pt per urmatoare infiintari asoc. avem chitante).Ce putem face?La receptia apartamentelor nu s-a intocmit proces verbal cu citirea contoarelor.Ce baza au solicitarile noului administrator?El a considerat ca toate contoarele au fost la zero si facand diferenta cu citirea de acum a ajuns la aceste enorme diferente.

      RăspundețiȘtergere
    30. In primul rand, este vina Dvs. pentru ca aţi lăsat asa ceva sa se întâmple. Cum daţi bani fără sa primiţi o chitanţa.

      Totuşi, solicitaţi factura de la apa nova sa vedeţi dacă acolo sunteţi restanţi. Este greu de crezut ca Apa Nova va lăsat 3 ani sa acumulaţi restante fără sa va sisteze furnizarea apei.

      Puteţi sa mai solicitaţi şi un desfăşurător al facturilor pe ultimii 3 ani, ca sa vedeţi consumurile facturate, dacă au fost estimate sau citite.

      RăspundețiȘtergere
    31. Buna ziua
      Am o nelamurire
      Am o firma intrun bloc, administratorul ma obliga sa platesc o asa numita "taxa firme" pentru spune el acele servicii care se incadreaza la legea pausalului, servicii care eu deja le platesc in intretinere (paza,curatenie,lumina pe scara,etc)
      Intrebare : cat de legala este aceasta taxa?

      RăspundețiȘtergere
    32. Buna ziua,
      Daca aceasta taxa este aprobata in Adunarea Generala, atunci este legala.

      RăspundețiȘtergere
    33. BUNA ZIUA ,
      Am o problema , asociatia de proprietari de care apartin a afisat cum ca la un bloc de 10 apartamente , daca mai sunt 1 -2 apartamente racordate la reteaua de termoficare nu mai primesc caldura anul acesta. Este corect sa se intample asta?

      RăspundețiȘtergere
    34. Buna ziua
      Tevile comune care alimenteaza caloriferul din dormitorul meu sunt in apartamentul vecinului meu de perete.Deoarece legaturile nu au fost facute bine in urma inlocuirii tevilor caloriferul meu nu se incalzeste.I-am comunicat vecinului aceasta problema si i-am spus ca vreau sa refac legaturile la caloriferul meu pe cheltuiala mea.Acesta a zis ca nu-l intereseaza si ca nu ma lasa sa intru la el in casa.Mai mult decat atat acesta si-a mai modificat si instalatia montand in plus un calorifer pe balcon care pleaca din teava respectiva ,acesta nefiind in schita instalatiei initiale.Ce pot sa fac deoarece eu nu pot sa stau fara caldura in dormitor mai ales ca vine si iarna acum si cu un copil mic de 9 luni in casa.Unde ma pot adresa pt. rezolvarea acestei probleme?

      RăspundețiȘtergere
    35. Buna ziua,
      Deoarece sunt țevi comune, trebuie sa va acorde accesul.

      Puteți sa faceți o solicitare scrisa în atenția președintelui, prin care prezentați situația. Președintele este obligat sa va răspundă și sa ia masuri.

      Daca nu se iau masuri, puteți sa-l reclamați la Primăria de sector, la furnizorul de energie termica, pentru ca nu are voie sa intervină asupra instalațiilor comune fără autorizație și fără acordul vecinilor, fiind pasibil de amenda.

      De asemenea, puteți sa-l acționați în judecata, instanta îl va obliga sa refacă instalațiile și sa plătească cheltuielile aferente.

      Numai bine și așteptam vesti!

      RăspundețiȘtergere
    36. Buna ziua am si eu o problema cu vecii ,stau la ultimul etaj si am probleme cu apa care se infiltreaza pe la teava de scurgere care trece prin debara si a ajuns infiltratiile pana la etajul 2 adik 2 etaje sub mine,eu am incercat sa fac un acoperis dar cu panta spre interior si apa tot se infiltreaza si de la ceilati locatari de la etajul 4 si pe la gura care se iese pe bloc, si am vb cu locatarii de sub mine am facut calculul iar ei nu vor sa dea parte la cat face reparatia.

      RăspundețiȘtergere
    37. Buna ziua,
      Reparația terasei blocului este o cheltuiala comuna ce se repartizează la toți proprietarii în funcție de cota parte indiviza, indiferent de etajul la care locuiesc.
      Administratorul trebuie sa contacteze o firma specializata in execuția lucrărilor de acest fel, lucrare pentru care trebuie sa se acorde și o garanție.

      RăspundețiȘtergere
    38. buna ziua, locuiesc la etajul 3, nu am datorii , restante la intretinere, am centrala termica si contract individual cu Apa Canal, deci platesc doar lumina si femeia de serviciu pe scara. Ne-am trezit zilele acestea cu suma de 180 lei la coloana "caldura" pe lista de cheltuieli. Administratorul ne-a spus ca aceasta suma reprezinta de fapt o parte din cheltuiala comuna cu hidroizolatia apartamentului de la etaj 4, ca toate aparatamentele de pe tronson trebuie sa plateasca cota parte.Ce ne deranjeaza este ca noi nu am fost informati, intrebati, in prealabil, nici nu stim cand s-a lucrat la asa ceva, nu stim daca s-a gasit cea mai buna solutie financiara pt lucrare, nici macar vecinul nu a venit sa ne informeze...vreau sa cer explicatii in scris, cum pot face, la ce lege sa apelez, ce criterii trebuiau sa respecte? in mod abuziv ne-a fost trecuta o suma de bani pe cheltuiala fara sa fiu anuntata macar verbal??!!ajutati-ma, multumesc

      RăspundețiȘtergere
    39. Buna ziua,
      Lucrarea pentru hidroizolarea terasei se face de către o firma autorizata, în urma unei selecții de oferte făcută de către administrator sau de către comitetul executiv.

      Aceasta cheltuiala este o cheltuiala comuna și se repartizează asa cum a procedat administratorul dumneavoastră, adică pe cota parte indiviza.

      De regula lucrările pentru hidroizolarea terasei sunt urgente și nu este nevoie de acordul tuturor proprietarilor ci doar al comitetului executiv. In cazul în care nu se reface hidroizolația, proprietarul afectat de la ultimul etaj poate acționa asociația în judecata.

      Dumneavoastră puteți doar sa faceți o solicitare scrisa către președinte, sa va comunice dacă firma aleasa pentru execuția lucrării este autorizata și dacă a fost aleasa în uram unei selecții de oferte. In cazul în care nu s-a procedat asa, este posibil sa se fi făcut o cheltuiala păguboasă pentru asociație.

      RăspundețiȘtergere
    40. Buna seara, multumesc pentru raspuns, dar vreau sa stiu care este termenul legal maxim de plata a ratei fiecaruia dat fiind ca intreaga suma a fost trecuta ca datorie.
      Ma intereseaza conform carei legi, articol pot cere copii dupa actele care au stat la baza calculului cotei parti din cheltuielile comune cu acoperisul:factura materiale, manopera etc.Daca asociatia nu imi prezinta cele trei oferte de pret ce pot face? daca nu platesc suma de bani intr-o luna mi se vor aplica penalitati?multumesc

      RăspundețiȘtergere
    41. Buna seara,
      Daca faceți o solicitare în scris, conform legii 230/2007 și normelor de aplicare, președintele este obligat sa va răspundă. Daca nu au nimic de ascuns, pot sa va pună la dispoziție copii de pe actele doveditoare ale cheltuielii, aveți dreptul sa le vedeți ca și membru al asociației.

      Cheltuiala trebuie plătită în termenul scadent menționat în lista de plata.

      De asemenea, dacă se depășește termenul scadent, asociația poate aplica penalități de întârziere conform aceleiași legi.

      RăspundețiȘtergere
    42. Daca se pune carton pe acoperis,restul locatarilor de pe palier , sunt obligati sa contribuie cu aceeasi suma ca cel de la etajul 4 care face lucrarea pe cont propriu si fera sa anunte vecinii ?,dar in schimb da asociatia in judecata ptr asi recupera banii. Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    43. Restul locatarilor sunt obligati sa plateasca in functie de cota parte indiviza a fiecaruia. Daca proprietarul de la etajul 4 si-a recuperat banii de la asociatie, nu mai are de ce sa o actioneze in judecata.

      RăspundețiȘtergere
    44. Buna,
      As dori sa stiu ce se poate face legal pentru o rezolva urmatoarea situatie: locuiesc la parter, iar la subsolul blocului curge apa rece dintr-o teava sparta, de mai bine de o luna. Am chemat un instalator pentru a vedea care este problema, iar el a spus ca exista o defectiune la instalatia vecinului de vis- a vis, si ca trebuie sa intre la el, sa vada exact care e problema.
      Insa acel vecin nu locuieste acolo, si desi a fost chemat de seful de scara sa permita accesul instalatorului in locuinta, aceasta nu vrea sa vina.
      Seful de scara spune ca nu poate face nimic, iar la subsol apa acumulata are cca 20 cm.
      Mi-a aparut mucegai in casa. Ce credeti ca ar trebui sa fac sau cui sa ma adresez?
      Multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    45. Buna seara,
      Într-o astfel de situație când vecinul nu cooperează, puteți rezolva problema doar acționându-l în judecata. Poate dacă asociația ii va trimite o somație prin care îl va înștiința ca va suporta cheltuieli de judecata, cheltuieli de reparații la subsol cauzate de inundație și cheltuieli pentru a repara în apartamentul vecinului afectat, va binevoi sa înțeleagă sa fie mai cooperant.

      RăspundețiȘtergere
    46. buna ziua
      as dori si eu sa va intreb cui trebuie sa ma adresez pentru situatia in care subsolul blocului este inundat, si este foarte multa mizerie, iar asociatia de proprietari nu ia nici o masura. primariei? sanepid-ului?
      mentionez ca s-a vb cu administratorul de cateva ori in legatura cu acest subiect, dar degeaba. noi, locatarii, suntem obligati sa suportam acest focar de infectie deoarece asociatia nu are bani!
      va multumesc!
      cami_

      RăspundețiȘtergere
    47. Este o problema interna ce ar trebui rezolvata prin înțelegere cu ceilalți vecini ai dumneavoastră.
      In primul rand, puteți sa va adresați Președintelui și sa-i aduceți la cunoștință despre problemele de la subsol, dacă încă nu știe. Acesta este obligat sa-i solicite Administratorului sa verifice starea instalațiilor comune de la subsol și sa ia masuri pentru repararea acestora, respectiv sa contacteze o firma în acest sens.
      Bineînțeles, aceasta este o cheltuiala comuna și trebuie suportata de toți vecinii în funcție de cota parte indiviza a fiecăruia.

      Cei care nu-și plătesc cotele de întreținere pentru o perioada mai mare de 90 zile pot fi acționați în judecata.

      RăspundețiȘtergere
    48. dar daca asociatia nu vrea sa ia nici o masura? daca stie de aceasta situatie si nu ii pasa?
      noi ca locatari nu putem face nimic? suntem pur si simplu la mana lor?

      RăspundețiȘtergere
    49. Asociația de proprietari este formata din toți membrii acesteia. Toți au drepturi egale. Dacă cei câțiva care au fost aleși sa conducă asociația nu-și fac treaba, ce va tine sa-i schimbați.

      Convocați o adunare generala sau adunați semnături în bloc de la mai mult de jumătate din membrii asociației și schimbați-i.

      RăspundețiȘtergere
    50. Buna ziua.
      In blocul meu asociatia de proprietari ne-a obligat sa platim toti pentru hidroizolatie la ultimul etaj.Eu stau la etajul 1 sipardoseala sufrageriei mele se afla pe scara blocului,exact la intrarea in bloc,m-am dus la asociatie sa intreb daca am si eu dreptul prin asociatie sa-mi faca izolatie la pardoseala din sufragerie fiind pe scara blocului .Raspunsul a fost nu si ca urmare mi-a bagat si copilul la plata .intretinerii.precizez ca baiatul are 2 ani.Este corect cum procedeaza presedintele de asociatie?Pentru hidroizolatie da,pentru izolatie parsoseala nu?NU facepartetot dincasa scarii?Si la ce varsta se baga copilul la plata?Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    51. Buna ziua,
      Copilul se baga la întreținere din luna în care a venit pe lume.

      Terasa blocului nu este numai acoperișul celui de la ultimul etaj ci și al celor de la etajul 1 sau de la parter. este o parte comuna a imobilului, iar reparațiile la aceasta se suporta de toți proprietarii.

      In ceea ce privește solicitarea dumneavoastră pentru izolarea termica scării de la intrarea în bloc, aceasta este o parte comuna, ca și terasa, dar de asemenea ca și subsolul. Daca se izolează la dumneavoastră, poate și cei de la parter care au pardoseala peste subsol doresc aceasta izolare termica.
      O astfel de decizie privind îmbunătățirea confortului termic trebuie luata în adunarea generala.
      In ceea ce privește terasa, lucrarea trebuie executata cu prioritate, pentru ca afectează clădirea. Gândiți-vă dacă dvs. ați locui la ultimul etaj și v-ar ploua în casă.

      Numai bine şi viaţă liniștită la bloc!

      RăspundețiȘtergere
    52. In cazul unui proprietar restantier peste 90 zile legea vine in ajutorul asociatiei de proprietari si prevede ca restantierul sa fie actionat in instanta pentru recuperarea datoriilor.
      Cum apara legea un proprietar care nu este de acord sa plateasca suma exagarata care i s-a impus spre plata (reprezentand placare exterioara), pentru care cere si nu primeste explicatii (mod de calcul si facturi) de la presedintele asociatiei, presedinte care da dispozitie casierului sa nu incaseze intretinerea daca nu se plateste integral aceasta suma si care asteapta termenul de 3 luni pentru actionarea in instanta.
      Multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    53. In cazul în care asociația nu poate face dovada cheltuirii banilor conform legii, adică cu acte justificative și cu aprobarea adunării generale sau a majorității, de asemenea, pot fi acționați in judecata. In acest caz, președintele și administratorul vor răspunde daca au încălcat lege.

      RăspundețiȘtergere
    54. buna seara, cum se procedeaza in cazul in care dorim sa ne scadem de la plata impozitelor si taxelor cu cheltuiala cu hidroizolatia?ce lege mentioneaza acest lucru?multumesc

      RăspundețiȘtergere
    55. Buna ziua, vecina de sub mine este acea persoana care incaseaza banii de intretinere a intregului bloc,eu am probleme cu hidroizolatia blocului de imi curge apa in debarale si pe hol,asa de mult curge ca a ajuns apa pana la etajul 2 "mentionez ca stau la ultimul etaj la etajul 4" cand m-am dus sa platesc intretinerea mai erau vecini de la etajul 2 si ma trageau la raspundere pe mine ca a ajuns apa de la ploaie pana la ei si ca sa fac ceva ca altfel stiu ei ce e de facut. Eu chiar nu stiu la ce sa ma astept de la acestia. Am incercat sa pun un acoperis pe cheltuiala mea facut din internita cu bile de lemn cum se face dar tot curge .
      Intrebarea me e ce trebuie sa fac ce sa le spun celor de la asociatie care stie sau care poate sa ma ajute, imi e ca vine veciini de la 2 si strica ce am facut ,le-am zis ca sa fac acoperisul ne costa aproape 20 mil vechi ei imi raspund ca nu imi fac ei mie acoperisul cu toate ca il faceam eu doar materialele costau atat, va rog care a mai trecut prin asa ceva sau care stie exact cum trebuie sa procedez, mentionez ca ceilalti proprietari de la etajul 4 si-au facut hidroizolatia din buzunarul lor .

      RăspundețiȘtergere
    56. Nu este corect sa plătiți doar dumneavoastră reparația terasei.

      Reparația terasei blocului este o cheltuiala comuna ce se repartizează la toți proprietarii în funcție de cota parte indiviza, indiferent de etajul la care locuiesc, ... este acoperișul tuturor.

      Administratorul trebuie sa contacteze o firma specializata în execuția lucrărilor de acest fel, lucrare pentru care trebuie sa se acorde și o garanție.

      RăspundețiȘtergere
    57. buna ziua,locuim la un bloc in care majoritatea sunt pensionari,femeia de serviciu nu este angajata legal,asa ca fiecare platim doar 5 lei/luna.care nu se factureaza.3 familii nu vor sa plateascaasa cafemeia nu mai afce curatenie,si doamna de laasociatie spune ca nu ii poate obliga sa plateasca acei 5 lei, ca nu vor din rautate(lor nu le trebuie femei ede servici).cum sepoate rezolva legal aceasta problema sa se factureze si sa se treacala restante dacanu vor saplateasca,sau nu se include cheltuialain cheltuieli comune. care ar fi legislatia pt acesta problem, nus e poate s astam in mizeriepentru 3 familii.va multumesc

      RăspundețiȘtergere
    58. Sigur, nu este normal ca din cauza a cateva famil;ii sa stati in mizerie.

      Legal este sa încheiați o convenție cu femeia de serviciu, sa repartizați salariul acesteia în liste conform legii, astfel, toți vor plăti.

      RăspundețiȘtergere
    59. Buna seara

      De doua zile ma confrunt cu o problema. Intr-o camera a apartamentului meu curge apa de la instalatia vecinului aflat la etajul 4 al scarii vecine. Problema e ca acest apartament este nelocuit, proprietarul fiind plecat din tara iar seful de scara si asociatia de proprietari nu are nici-o persoana de legatura pentru situatii neprevazute.
      Ce fac?... opresc distributia apei pe coloana, ii sparg usa, stiu ca se face asta in situatii de forta majora, este in cazul asta forta majora?
      Nu ar trebui sa existe obligativitatea ca asociatia de proprietari sa aiba in evidenta persoane de contact pt. apartamentele nelocuite?
      Multumesc.
      Astept opinii

      RăspundețiȘtergere
    60. Buna ziua, am participat la cheltuielile cu hidroizolatia acoperisului de la etajul 4, noi fiind la etajul 3, stiu ca exista o lege prin care ne puteam deduce aceste cheltuieli la Directia de Impozite si taxe.
      As dori sa stiu cum se procedeaza, merg acolo si arat chitantele de plata privind acoperisul si imi scade din impozitul pe cladire sau trebuie sa fac scris la Asociatie sa efectueze acest demers,
      ce lege este in vigoare in acest sens?Se aplica anul urmator ?multumesc

      RăspundețiȘtergere
    61. Buna ziua

      Locuiesc intr-un bloc in care nu exista contoare individuale de caldura. In vara administratorul a hotarat sa incheie un contract cu o firma ca sa calculeze costurile cu energia termica pentru fiecare apartament conform unui Ordin al Presedintelui ANRSCE despre care nu a fost in stare sa imi comunice care ar fi. S-au masurat caloriferele si apoi cand au venit facturile pe octombrie pe foaia de consum individual au aparut unitati nu KW sau orice alte unitati de masura pentru caldura. As vrea sa stiu care este formula de calcul a energiei termice la blocurile necontorizate individual. Multumesc

      RăspundețiȘtergere
    62. Locuiesc intr-un bloc cu 4 nivele si pe scara respectiva sunt singura care am centrala termica instalata legal de mai multi ani. In acest an au facut niste reparatii la instalatia de termoficare de care eu nu beneficiez. Este corect sa platesc si eu aceste reparatii?
      Multumesc anticipat.

      RăspundețiȘtergere
    63. stau in gazda intr-un apart cu 2 camere in Bucurest. A fost afisata intretinerea pe luna octombrie *luna in care nu am avut caldura pentru ca a fost taiata in tot blocul din cauza datoriilor*ok...sunt rubricile de apa,gaza,suprafata dar mai apare o rubrica - cheltuieli cota- in val de 280lei!? ce inseamna asta??sunt obligata sa o platesc??:( mentionez ca la rubrica fond rulment,reparatii,etc valorile sunt 0 ! deci ce intra in aceasta suma?? astept cu nerbadare un raspuns,sunt disperata ! Anca

      RăspundețiȘtergere
    64. Nu, nu este normal sa plătiți și dumneavoastră dacă nu mai folosiți instalația de termoficare.

      RăspundețiȘtergere
    65. Cheltuielile la care va referiți - cheltuieli cota- se refera la cheltuielile repartizate pe cota parte indiviza.
      Deoarece sunt cam mari, întrucât nu ați avut căldură, puteți sa solicitați administratorului sa va comunice ce cheltuieli au fost repartizate în luna respectiva la aceasta rubrica.

      RăspundețiȘtergere
    66. Buna ziua, este a treia oara cand scriu si nu inteleg de ce nu mi se raspunde, ma puteti lamuri cu acele cheltuieli legate de acoperis/hidroizolatie cum se pot deduce la impozite si taxe anuale?multumesc, daca am pus intrebarea gresit sau nu se pot deduce raspundeti-mi cel putin sa stiu acest lucru, multumesc

      RăspundețiȘtergere
    67. Buna ziua, Ne cerem scuze pentru răspunsul întârziat. Din păcate nu exista o prevedere legala prin care sa deduceți cheltuielile cu reparația terasei.

      Singurul mod în care cheltuielile cu reparația terasei sa fie deduse este sa intrați în programul național de reabilitare. Mai nou acum printr-un împrumut la CEC cu dobândă subvenționata de stat.

      RăspundețiȘtergere
    68. buna ziua,locuiesc la parter am deschis o mica afacere,toate utilitatile le platesc prin contracte cu firmele din oras,intrarea prin scara blocului nu o mai folosesc de 6 ani.Acum dupa o perioada administratorul imi impune ca eu sa platesc (femeia de servici,salariu de administrator,curent pe scara)cheltuieli la care eu nu sunt de accord,in schimb sunt de accord cu cheltuieli privind reparatiile de la subsol tot pentru ca sunt direct interesat .va rog sa-mi dati si mie un raspuns ,este normal?logic zic ca nu ar trebui sa platesc fiindca nu beneficiez de multe neiintrand pe scara,Va multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    69. DA, dacă locuiți într-un condominiu aveți obligația sa plătiți cheltuielile comune, reparații, curățenie, evacuare gunoi, salarii, etc. Este obligație legala.

      RăspundețiȘtergere
    70. ... și eu am încercat sa intru pe geam ca sa nu mai fiu pus la cheltuielile comune, dar nu am reușit nimic, tot degeaba .... :) m-au văzut pensionarii din bloc și m-au dat în gât la Administrație...

      RăspundețiȘtergere
    71. Buna ziua , am si eu o intrebare la dumneavoastra . Sunt chiriasul unui apartament dintr-un bloc care are pierderi la apa calda respectiv apa rece . Conform legii , daca eu dau in mod corect indexul cine trebuie sa plateasca aceste pierderi , eu ca si chirias sau proprietarul ? Va multumesc si va urez un sincer ,,La multi ani ''

      RăspundețiȘtergere
    72. Buna ziua și La multi ani!

      Dumneavoastră dacă locuiți în apartament trebuie sa suportați și pierderile de apa, acestea se repartizează la persoanele prezente din imobil in luna de referință.

      Daca sunt pierderi, administratorul trebuie sa ia masuri pentru diminuarea acestora, efectuând reparațiile necesare la instalațiile comune. In caz contrar nu este un administrator eficient.

      Proprietarul suporta cheltuielile cu reparațiile comune la imobil.

      RăspundețiȘtergere
    73. Bina seara
      am si eu niste nelamuriri.In luna aceasta noul administrator al blocului ne-a pus la plata lunara a asociatiei pe langa cele standard (apa,gunoi,etc) 5 lei regie, de persoana care locuieste in apartament (tot blocul avand apometre deci nu mai este nimeni in regie) Cand l-am intrebat ne-a spus ca este salariul lui ,al femeii de serviciu, dar problema este ca numai pe scara noastra sunt vreo 51 de persoane ,iar blocul nostru are 4 scari iar asociatia vreo 4 blocuri .La un calcul minor reiese vreo 32 de milioane pt administrator si femeia de serviciu in conditiile in care programul la asociatie este de 4 ore pe saptamana.Intrebarile mele sunt.
      1.Este normal asa suma mare si calculul pentru salariile lor sa fie pe persoane si nu dupa apartamente.
      2.Este undeva inregistrat contractul sau conventia administratorului de bloc si se poate vedea de oricine salariul pe care il are (pot vedea acest lucru)
      si in afara de L230 si HG 1588 mai exista si alte legi despre atributiuniile salarizare etc.ale administratorilor de bloc
      VA MULTUMESC SI LA MULTI ANI

      RăspundețiȘtergere
    74. Buna seara,
      1. conform legii salariul administratorului se calculează pe cota parte indiviza si nu pe persoana. Logica reglementarii juridice este ca si cei care nu locuiesc sa plătească salariul, întrucât atribuțiile administratorului țin de întreținerea imobilului, spatiilor comune, etc.
      In ceea ce privește salariul femeii de serviciu, acesta poate fi calculat pe nr. persoane prezente, întrucât se presupune ca aceasta face curățenie în bloc și evacuează gunoiul pentru cei care locuiesc efectiv.

      2. contractul sau convenția trebuie sa fie păstrate de președinte, iar acesta le poate pune la dispoziția membrilor asociației, la solicitarea acestora. Administratorul este angajat prin decizia comitetului executiv.

      RăspundețiȘtergere
    75. Buna seara!
      Am si eu o problema legata de indexul la apa consumata, in sensul ca pentru o luna de vara cand am fost in concediu si nu am putut citi si transmite indexul ,am aparut cu un consum de 10mc apa rece si 15 mc apa calda.In luna urmatoare am fost plecat 2 saptamani si dupa ce am trimis indexul am aparut cu 0 mc consum.In urmatoarea luna , in care am locuit efectiv eu si sotia, am depus indexul citit si am aparut cu 2.84 apa rece si 3.60 apa calda.N-am inteles de ce a trebuit sa treaca un consum asa mare de apa , fapt pentru care am facut o cerere sa-mi dea si mie ce index avea dumneaei atunci cand am transmis eu indexul.Aceasta mi-a transmis exact indexul pe care eu l-am dat in ultima luna.
      Sperand ca nu v-am plictisit cu aceasta problema va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat legat de acei mc de apa care i-am platit in plus , din simplul fapt ca am fost plecat din localitate si nu am putut citi indexul.
      Multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    76. In mod normal evidenta consumurilor trebuie sa o țineți și dumneavoastră, dar dacă nu o mai aveți puteți sa o solicitați la administrație.

      RăspundețiȘtergere
    77. buna seara am si eu o problema foarte mare !am sediul social si punctul de lucru al unei firme intr-un apartament situat la parterul unui bloc!firma este call center iar ca numar de persoane angajate sunt 17!programul de lucru al persoanelor este de 8 ore pe zi!Azi m-am trezit la asociatie cu 17 persoane trecute la intretinere !tin sa precizez ca aceste persoane nu locuiesc in acest apartament ci doar presteaza servicii conform specificului firmei!Cum pot proceda pentru a rezolva aceasta problema deoarece atat eu cat si angajatele platim la locuintele noastre intretinerea si nu este logic sa o platim de 2 ori!Exista o legein acest sens sau care ar fi rezolvarea?va multumesc anticipat!Alexandru!

      RăspundețiȘtergere
    78. Buna seara și la multi ani Alexandru!

      In cazul dumneavoastră, dacă 17 persoane își desfășoară zilnic activitatea în acel apartament, care este și sediul firmei, administrația a procedat corect.
      Legea spune ca vor fi trecute la cote persoanele care își desfășoară activitatea în apartament.
      Ca și exemplu este și cazul în care cineva din imobil își angajează o bona pentru îngrijirea copilului. Aceasta chiar dacă își plătește întreținerea acolo unde locuiește trebuie sa fie introdusa la cote și la apartamentul unde lucrează.
      Ca și logica, cele 17 persoane, produc gunoi, se face curățenie după ele, folosesc părțile comune ale imobilului, căile de acces, consuma apa, etc.

      RăspundețiȘtergere
    79. buna ziua si la multi ani!
      in scara unde locuiesc eu, s-au tot legat diversi agenti economici, cu acordul presedintelui si a catorva dintre proprietari( din 16 apart., doar 11 sunt locuite)lista cu semnaturi nefiing completa ( eu unul nu am semnat). ce e de facut?de cate semnaturi ar fi trebuit sa fie nevoie pentru asa ceva. suntem prima scara si sincer sa fiu m-am cam saturat sa se tot gauresca scara.

      RăspundețiȘtergere
    80. Buna ziua!
      Am si eu o intrebare la d-tra:Este normal ca eu cu centrala termica sa platesc la caldura pentru tevile care trec prin apartament(stau la etajul1)suma de 200ron/luna noiembrie???iar cei care au repartitoare sa plateasca 230ron.Cum calculeaza cei de la Techem aceasta suma la un apartament cu 3 camere?Va rog poate ma puteti lamuri si pe mine.Multumesc frumos si La multi ani.

      RăspundețiȘtergere
    81. Accesul la parțile comune ale imobilului pentru diverși agenți economici se face cu acordul tuturor proprietarilor din bloc. Toți proprietarii dețin o cota parte indiviza.

      RăspundețiȘtergere
    82. noi nu mai locuim in ap din 2003 akm am fost la administrator sa ma interesez de ce suma avem mi-a spus k avem 1200 fara penalizari. pe luna sunt 15 lei lumina si femeia de serv . lumina pe scara nu este de 6 luni si femeia de serv vine din joi in pasti . eu de ce sa platesc suma asta pe luna dak nu stau akolo

      dakpltesc toata suma mi se face vreo majorare?

      RăspundețiȘtergere
    83. 1200 lei din 2003 pana in prezent este o suma buna, chiar mica, tinand cont de costurile intretinerii in zilele acestea. Chiar daca nu ati locuit acolo, trebuie sa platiti cheltuielile comune.

      RăspundețiȘtergere
    84. Sunt un debransat, cu sistem propriu de incalzire,intr-un bloc contorizat in fiecare apartament cu calorimetre, pentru sistemul centralizat de incalzire.
      Pentru luna Noiembrie 2011 cota parte, calculata de firma care a montat calorimetrele, pentru partile comune este de 120 RON, cam 1/2 din pausalul la energie termica pentru un apartament.
      Ce se ia in calcul pentru cota parte , cum se calculeaza , ce se intampla daca platesc intretinerea fara cota parte?

      RăspundețiȘtergere
    85. La cota parte pentru încălzire se iau în calcul de regula următoarele: țevile comune care trec prin apartamente, caloriferele care se afla în spatiile comune (exemplu: în scara blocului sau pe etaje) și țevile care trec prin subsolul blocului.

      Dacă nu s-a montat repartitor martor la subsol, este posibil ca aceasta cota parte sa ajungă la 50% din consum, conform reglementarilor în domeniu.

      Chiar dacă sunteți debranșat, trebuie sa plătiți cota parte ce va revine la consumul de energie termica.

      RăspundețiȘtergere
    86. Lege nr. 61/1991 (republicata 2011)
      pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala,
      a ordinii si linistii publice

      nu am gasit nici o sanctine pentru aruncarea resturilor menajere pe fereastra sau pe toboganul ghenei de gunoi a unor obiecte ce ar putea deteriora sau al face inutiluzabil pt ceilalti locatari (toboganul).

      RăspundețiȘtergere
    87. buna seara,ma confrunt cu o mica problema, dtin un apartament in care nu locuieste nimeni iar asa zisa asociatia de locatari ma obliga sa platesc femie de servici spunandu mi ca de nu platesc peste 6 luni ma da in judecata ca este o lege aparuta vreau sa stiu ce lege este aparuta cu privire la cest lucru

      RăspundețiȘtergere
    88. Salariul femeii de serviciu se plătește raportat la numărul de persoane. Sunt asociații care prin hotărârea adunării generale au decis sa plătească salariul femeii de serviciu raportat la cota parte indiviza.
      Oricum, asociația are dreptul sa va acționeze în judecata pentru o restanta mai mare de 90 zile, caz în care, în instanta trebuie sa dovedească faptul ca au calculat corect listele.

      RăspundețiȘtergere
    89. Blocul meu , sunt Daniela , de ce nu ai raspuns la ce am scris?

      RăspundețiȘtergere
    90. Buna Daniela,
      Răspunsul la întrebarea ta este la următoarea adresa:

      http://blocul-meu.blogspot.com/2011/12/ce-obligatii-are-administratorul-la.html

      Scuze pentru întârziere!

      RăspundețiȘtergere
    91. Buna seara si La multi ani pe 2012.

      Am niste curiozitati si totodata si niste probleme legate de administratia unui bloc.

      Este vorba de mama mea.Eu (fica) nu locuiesc cu ea am resedinta in alta parte . Din Septembrie pana in Decembrie eu am avut-o pe mama la mine, deci nu a locuit in apartamentul unde are resedinta trecuta in buletin acte etc... ea a facut cerere la administratie (presedinte) pt a fi scoasa de la intretinere ( sau ma rog sa plateasca mai putin) pe perioada in care nu a locuit la ea acasa . Acea cerere pe care ea a facut-o din pacate nu i-a facut o copie xerox iar administratorul, presedintele, nici nu i-au dat un numar de inregistrare si nici nu am cunostinte sa fi fost stampilata (asta din pacate am aflat-o tocmai acum ca trebuia sa fie inregistrata desi in mod normal si ortodox nu ar trebui sa existe asemenea manarii la mijloc si sa se ascunda informarea CORECTA a locatarilor in mometul in care se fac cereri ... asta in cazul in care nu am fost informata gresit despre acest numar de inregistrare).

      Acum ea a platit intretinerea sept - oct (cu reducerea cuvenita) iar pe luna noiembrie vroiau sa-i ia intretinerea intreaga , cu toata cererea facuta :| ... normal ca mama si-a cerut dreptul ...din care a iesit un taraboi fantastic in care mama mea a fost grav jignita fara motive ...

      O alta problema este legata de mine cand ma duc la ea ... vara - iarna ... Acesti prepotenti masculi (administrator presedinte etc ... ) .... vor cu tot dinadinsul sa ma bage la intretinere desi eu nu stau la mama mea mai mult de 15 zile consecutive sunt pur si simplu in vizita . Subliniez faptul ca presedintele blocului isi creste nepotul de vreo cativa ani si nu a fost trecut niciodata la intretinere cu o persoana in plus .... acuma eu inteleg ca eu sunt o diva si ei trec invizibili prin viata dar asta nu inseamna ca daca inchidem ochiu o data il inchidem mereu ...

      Mama vrea sa faca o cerere la presedinte pentru ai fi explicate aceste sume pe care ea le-a platit pt lunile in care nu a fost acasa si in cazul in care nu va primi raspuns are intentia sa faca reclamatie si la primarie .

      Intrebarile mele sunt :
      1.Cum ar putea fi potoliti acesti oameni ?
      2.Cum ar trebui sa procedeze mama ca sa fie controlati, si de cine , unde sa se duca unde sa apeleze mai exact ?
      3.Cum ramane cu jignirile ( desi sunt realista ca traim in tara lu' Peste)
      4.Au dreptul sa ma bage la intretinere desi nu stau mai mult de 15 zile consecutiv la mama?
      5.Cu nepotul presedintelui ne trecut la intretinere cum sa faca?

      Luminati-ma!!!!Ajutati-ma!!! Sincer m-au cam secat oamenii astia .

      Astept nerabdatoare un raspuns si VA MULTUMESC ANTICIPAT.

      RăspundețiȘtergere
    92. Ah ... am uitat o intrebare ..mama nu are nici un venit ... exista vreo lege, ceva ,prin care sa plateasca redus sau ceva de genul?

      RăspundețiȘtergere
    93. Buna seara și La multi ani pe 2012!

      Din păcate cele semnalate de dumneavoastră se întâlnesc la majoritatea asociațiilor de proprietari, acolo unde administrarea nu se face de o echipa de profesioniști sau de o firma de administrare.

      1. Nu pot sa va spun cum sa-i potoliți, pentru ca aici discutam de educație.
      2. Pentru a fi controlați, puteți sa va adresați compartimentului specializat din cadrul primăriei.
      3. ....
      4. Daca locuiți 15 zile, au dreptul sa va treacă la întreținere, sau dacă în 2 luni cumulat locuiți 30 zile, va pot trece la întreținere pt. 1 luna. Pentru vizite de câteva zile nu au voie sa va treacă la cotele de întreținere.
      5. Semnalați acest lucru printr-o cerere adresata comitetului executiv, solicitați nr. înregistrare și răspuns.

      RăspundețiȘtergere
    94. Va multumesc din suflet

      RăspundețiȘtergere
    95. buna seara,locuiesc intr-un bloc cu gaze si radet ,eu am gaze si sint obligat sa platesc la radet tevile din subsol(incalzirea lor) .as dori sa stiu ce lege ma obliga .va multumesc

      RăspundețiȘtergere
    96. Buna seara,
      Este vorba de ordinul nr. 343 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunale (ANRSC)

      La cota parte pentru încălzire se iau în calcul de regula următoarele: țevile comune care trec prin apartamente, caloriferele care se afla în spatiile comune (exemplu: în scara blocului sau pe etaje) și țevile care trec prin subsolul blocului.

      Dacă nu s-a montat repartitor martor (etalon) la subsol, este posibil ca aceasta cota parte sa ajungă la 50% din consum, conform reglementarilor în domeniu.

      în facturile lunare procentele pentru părţile comune vor fi diferite de la lună la lună în funcţie de consumuri şi că în cazul în care nu se vor putea face măsurători şi monta repartitoare etalon asociaţiile vor plăti pentru părţile comune procentele prevăzute în Ordinul ANRSC.

      RăspundețiȘtergere
    97. Buna seara,

      In blocul nostru asociatia nu a fost infiintata, desi salariile le platim-pt administrator si femeie serviciu. Administratorul nu plateste deci impozite si taie chitantele in nume propriu. Din pacate am observat ca din fondul de rulmenti incasat se fac diverse achizitii cu care eu personal nu sunt de acord, gen flori scumpe, cutii postale, obiecte decorative, etc. Deciziile de achizitie se iau fara consultarea tuturor proprietarilor, doar vorbind cu 2-3 proprietari din cercul de prieteni. Pot sa nu mai platesc fondul de rulmenti, sau cum sa fac sa nu mai particip la aceste cheltuieli nebunesti si fara rost?

      RăspundețiȘtergere
    98. Buna seara, In primul rând, din fondul de rulment nu se fac cheltuielile menționate de dumneavoastră. De asemenea, cheltuielile efectuate trebuie sa aibă aprobarea comitetului executiv sau a adunării generale.
      Daca Administrația face cheltuieli nejustificate, cu încălcarea legii, dreptatea o puteți obține doar în instanta, acolo trebuie sa dovediți încălcarea legii.
      Mai puteți sa reclamați neregulile și la Primărie, la departamentul specializat pentru relația cu asociațiile de proprietari.

      RăspundețiȘtergere
    99. Buna seara,
      Am o mica nelamurire: acum trei ani am fost debransat de la caldura (in mod legal), dar pe coloana de incalzire comuna ce trece prin sufragerie au aparut scurgeri in zona in care s-a facut debransarea.
      Drept urmare vecinul de dedesupt a fost inundat si acum imi cere despagubiri.
      Intrebarea mea este: avand in vedere ca problema este la conducta comuna de incalzire, dar scurgerea este in dreptul apartamentului meu, a cui este responsabilitatea despagubirii: a mea sau a asociatiei?
      Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    100. Buna seara,
      Daca este vorba de o coloana comuna, verticală ce face trecerea de la apartamentul de jos la apartamentul de deasupra dumneavoastră, atunci sarcina reparării acestei coloane este a Asociației, costul urmând a fi suportat de către toți proprietarii în funcție de cota parte indiviza.

      Daca scurgerile de apa sunt de la țevile vechi, orizontale, care făceau legătura la caloriferele Dvs. atunci sarcina reparării este a dumneavoastră, de asemenea si costul reparațiilor la vecinul de jos trebuie sa le suportați tot dvs.

      RăspundețiȘtergere
    101. Buna ziua,

      In vara anului trecut au fost schimbate tevile pentru apa calda si rece, la baie si bucatarie, pentru fiecare apartament in parte. Pentru bucatarie, am fost anuntat de aceasta schimbare, am semnat pentru reparatie si am suportat costul. Pentru baie in schimb, nu am fost anuntat, au venit intr-o zi instalatorii care au spus ca este obligatoriu sa execute reparatia, deoarece eu stau la etajul 2. Nu am semnat nimic referitor la reparatie. As vrea sa stiu daca trebuie in mod obligatoriu sa suport costul sau nu. multumesc

      RăspundețiȘtergere
    102. Daca aprobarea lucrării s-a făcut cu mai mult de jumătate din numărul membrilor asociației de proprietari, atunci toți proprietarii trebuie sa se supună majorității.

      In caz contrar, lucrarea nu s-a executa cu respectarea cerințelor legale si Președintele împreună cu administratorul trebuie sa justifice efectuarea lucrărilor de schimbare a țevilor comune de la baie.

      RăspundețiȘtergere
    103. este normal ca mie sa mi se masoare diametrul tevilor(implicit spatiul de caldura-pentru ca sunt debransat)iar celorlalti proprietari sa nu li se masoare spatiul de incalzire datorita caloriferelor marite sau peretilor daramati din apartamente?

      RăspundețiȘtergere
    104. Este normal sa fie măsurate țevile, chiar dacă sunteți debranșat. De asemenea, se vor măsura în tot blocul, în caz contrar datele obținute nu sunt de folos firmei responsabile cu repartizarea consumului de energie termica.

      RăspundețiȘtergere
    105. Buna ziua,
      Am incercat sa citesc cam toate discutiile in cautarea unui raspuns la problrema mea. Nu am fost suficient de atenta sau nu s-a discutat aceasta tema. Asadar...
      In blocul in care locuim (este constituita Asoc. de Proprietari)s-a descoperit in luna decembrie 2011 o datorie fff veche la Apa Nova. Dupa ce cam 8 zile am fost debransati, Apa Nova a reesalonat datoria si, din calcule, tb ca fiecare apartament sa plateasca 55 ron/lunar timp de 1 an pt stingerea acestei datorii. In cadrul unei sedinte, s-a hotarat si semnat acest lucru de catre majoritate.
      Apartamentul meu are centrala proprie. In bloc sunt inca 6-7 apartamente ce au centrala. Este lesne de inteles ca oprirea apei reci din motive de neplata afecteaza intr-o masura uriasa aceste apartamente. Noi nu avem astfel nici apa rece, nici calda si, eventual (daca instalatia e proasta si pierde presiunea..)nici caldura!
      In bloc exista un apartament cu restanta ffff mare. Proprietara a semnat ca plateste esalonat datoria acumulata. Nu numai ca nu a platit transele esalonate, dar nu plateste nici intretinerile curente.

      Am 2 intrebari si am rugamintea unui raspuns urgent!!! (Diseara este sedinta!)
      1. Ce putem face, intr-o maniera radicala, cu acest apartament? Sa dam in judecata [proprietara...e lung si pana atunci ea beneficiaza de utilitati platite de Asociatie, acumuland astfel si mai multe datorii. Pe scurt, putem sa o debransam?

      2. Presedinta si Cenzorii au decis sa plateasca prioritar oricare alte utilitati in detrimentul apei reci. Justificare fiind ca "nu pot lasa 18 apartamente fara...gaze sau caldura...ca sa avem noi, cele 8 apartamente ce au centrala, apa." Dat fiind ca noua , celor 8, ni se stopeaza posibilitatea de a avea astfel 3 utilitati lipsa : apa rece, calda si caldura, cum putem sa fortam Administratia sa plateasca prioritar aceasta utilitate? Cui sa ne adresam?
      Mentionez ca niciun apartament cu centrala proprie nu are restante , mai mult, noi am fost aceia care au dat bani in avans pt deblocarea situatiei cu Apa Nova.

      RăspundețiȘtergere
    106. Buna ziua,
      Înțelegem problemele dumneavoastră și am dori sa va propunem o soluție minune, dar din păcate aceasta nu exista. Măsurile trebuiau luate din timp de Administrator.

      In primul rând, din ce spuneți dumneavoastră, se pare ca administratorul și chiar președintele se fac vinovați de neglijenta, nu și-au făcut treaba cum trebuie și din acest motiv s-a ajuns în aceasta situație... va spunem și de ce...

      In primul rând, asociația nu trebuia sa ajungă în aceasta situație, în plina iarna, cu datorii mari la furnizori. Pentru ca acest lucru sa nu se întâmple, administratorul trebuia sa ia măsuri din timp, și anume doua măsuri foarte importante:
      - actualizarea fondului de rulment, pentru a putea plații facturile pe timp de iarna;
      - acționarea în judecata a restanțierilor. Conform legii, pentru o restanta mai mare de 90 zile, asociația poate acționa în judecata restanțierii.

      1. In ceea ce privește proprietara restanta, din păcate nu puteți sa o debranșaseți, pentru ca instalațiile comune nu permit acest lucru. Cea mai "rapida" soluție pentru recuperarea restantelor este acționarea în judecata. Poate dacă veți lua aceasta decizie în cadrul ședinței, va lua la cunoștință și va plăti restanta până nu va fi prea târziu.

      2. Pe timp de iarna trebuie sa aveți asigurata căldura și apa rece, considerăm că acestea sunt prioritare, Președintele și comitetul executiv trebuie sa se gândească ca factura de apa rece este mult mai mica decât cea de energie termica și aceasta poate fi plătită (măcar cea curentă), iar furnizorul de energie termica nu o sa sisteze furnizarea în toiul iernii ci o sa accepte eșalonarea datoriei. Pana la urma este și vina lor ca s-a ajuns în aceasta situație.
      De asemenea, puteți sa solicitați la primărie efectuarea unui control la administrația Dvs. întrucât cineva nu și-a făcut treaba cum trebuie și de aceea s-a ajuns în aceasta situație. Cine știe, poate în urma controlului o sa descoperiți ca banii Dvs. nu au fost folosiți exact asa cum trebuie.

      Va uram sa treceți cu bine prin iarnă și vă așteptăm cu veşti.

      RăspundețiȘtergere
    107. Buna seara,

      Va multumim pt informatii si pt suport! Chiar in acest moment pleaca sotul meu la sedinta. Sa aperam ca vor pricepe!

      O seara buna!

      RăspundețiȘtergere
    108. sunt plecata din tara de 6 ani,in apartament nu locuieste nimeni m-am debransat de la caldura,am izolat tevile si totusi ni se ia bani pentru femeea de servici,limina in scara,si teava izolata.spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc toate astea.multumesc

      RăspundețiȘtergere
    109. DA, trebuie sa plătiți pentru cheltuielile comune, sunt cele necesare pentru întreținerea proprietatii comune, salarii, reparații la părțile comune, întreținere spații comune, căldură spatii comune, femeia de serviciu, etc.

      RăspundețiȘtergere
    110. Situatie: sunt debransat din 2004,am centrala termica. S-a facut inventarul corpurilor de incalzire din apartamente si spatiile comune. S-au descoperit vecini care si-au dublat suprafata radianta din apartamente fata de cea oficiala. Cota parte de 30% deci este foarte mare deoarece consumul in bloc este foarte mare ca urmare a montarii de calorifere uriase in apartamente. Sunt si vecini debransati din motive financiare si vecini care respecta suprafata prevazuta in planul blocului.
      Intrebari: Este légal ce au facut cei care si-au montat calorifere care nu respecta planul blocului.? Vecinii debransati din motive financiare ajung sa plateasca mai mult parti comune decat caldura din apartament? Ce este de facut pentru ei ? Cei cu centrale ajung si ei sa plateasca din cauza consumului aberant sume mari.

      RăspundețiȘtergere
    111. Ceva este în neregula la imobilul dumneavoastră cu privire la modul în care se face repartizarea energiei termice de către firma responsabila cu acest lucru. Nu ar strica sa le faceți o solicitare în scris sa va prezinte modul în care au calculat consumul.

      In ceea ce privește întrebările dvs., inventarierea corpurilor de încălzire se face chiar în scopul remedierii celor semnalate de Dvs. astfel încât calculul sa se facă corect, în funcție de suprafața radiantă a fiecăruia.

      Nu este normal sa plătiți mai mult pentru părțile comune decât pentru căldura din apartament, este posibil ca firma care repartizează consumul sa nu o facă corect.

      Trebuie sa faceți reclamație la ANRSC, Protectia consumatorului.

      RăspundețiȘtergere
    112. Buna, am si eu o intrebare,daca-mi puteti raspunde va rog. Am la apartamentul meu 2 coloane de apa.Una la care sunt racordat eu si trece prin baie pe la mine(2 tevi,apa rece si calda) si mai o coloana tot cu apa rece si calda care trece prin bucatarie la mine si la care este legata vecina mea.A inceput sa picure apa pe la un cot de la teava de apa rece care duce la dansa.Am sunat la instalator sa vina sa rezolve sa nu se sparca sa ma inunde si sa-l inunde si pe cel de sub mine,a venit instalatorul si a constatat ca trebuie schimbata teava de la coloana la vecina deoarece este adaugata in mai munlte locuri si nu o poate repara pe asta(precizez ca e de plastic) iar vecina nu lasa pe nimeni sa faca nimic.a zis ca nu o intereseaza,chiar si dupa ce a vorbit administratoarea cu ea.Ce e de facut?nu exista o lege prin care ea e obligata sa ne dea voie sa reparam? va rog sa raspundeti.sunt disperat va multumesc

      RăspundețiȘtergere
    113. Buna ziua,

      Am si eu o problema.
      de curand am mostenit un apartament unde statea bunica mea, si am observat ca sumele trecute la intretinere nu sunt tocmai corecte - mai precis sunt restante foarte mari, nejustificabile.
      Am incercat sa vorbesc cu administratorul blocului sa imi arate o situatie financiara si a refuzat categoric, pretinzand ca eu nu am locuit acolo ca sa cer socoteala.
      Este drept ca inca nu am un certificat de mostenitor, dar actele se vor finaliza luna viitoare.

      Exista vreo dispozitie legala prin care as putea cere, formal, administratorului sa imi presinte bilantul pe o perioada de 5 ani? Dansul sustine ca sunt restante pe luni neconsecutive, (2 luni 2007; 2 luni 2008, 4 luni 2009; 1 luna 2010.)

      Va multumesc mult pentru raspuns, si pentru orice indrumare.
      Adrian

      RăspundețiȘtergere
    114. Buna seara,
      1. In legătura cu doamna care nu permite accesul pentru reparația coloanei comune, conform legii ii transmiteți o înștiințare în scris, prin care ii dați un termen de max 15 zile pentru a permite accesul în vederea efectuării reparației. Prin aceasta înștiințare ii aduceți la cunoștință ca dacă va refuza accesul instalatorului pentru a intervenii asupra coloanei comune, va veți adresa instantei de judecata și ca totodată, va trebui sa suporte eventualele pagube suportate de vecini, cheltuielile cu refacerea zugrăvelii și cheltuielile de judecata. Cred ca asa va înţelge sa accepte varianta mai ușoară pentru toată lumea.

      2.Adrian, în legătură cu apartamentul moștenit, pentru a vedea dacă listele au fost calculate corect la apartamentul moștenit, trebuie sa-i solicitați administratorului sa va pună la dispoziție fișa apartamentului. Conform atribuțiilor cei revin, administratorul este obligat sa completeze o fisa a apartamentului, din care sa reiasă întreținerea lunara precum și plățile efectuate. De asemenea, dacă mai doriți și alte situații din care sa reiasă calculul întreținerii, administratorul trebuie sa vi le pună la dispoziție.
      Solicitarea o faceți în scris în atenția Președintelui. Daca nu sunteți mulțumit de răspuns, sau dacă refuza sa va răspundă, din păcate, ultima varianta este sa apelați la instanta de judecata.

      RăspundețiȘtergere
    115. Buna ziua!De vreo 10 ani,de cand s-au mutat in bloc,vecinii care stau la etajul superior mie,nu mai inceteaza cu modificatul,spartul,gauritul etc,iar pe deasupra mai au un copil,care de cand intra in casa,si pana se culca,se bate de pamant intruna.Nu se aude niciodata un atentionament din partea parintilor,cu privire la ceea ce face acel copil.Aceasta familie,deranjeaza un bloc intreg,iar noi nu mai stim ce sa facem,unde sa apelam,le-am spus frumos,le-am spus urat....nimic.Parca tot blocul l-au cumparat ei,si toate apartamentele sunt ale lor.Noi ne culcam cand termina ei de batut,si ne trezim cand incep sa bata.Nu se mai poate trai asa.Intrebarea mea este,ce se poate face,daca exista o lege in privinta respectului reciproc si daca mai exista ore de liniste?!!Vreau sa mai specific,ca in momentul in care i s-a adus la cunostinta ca o sa-l reclamam la politie,pt deranjul si zgomotul pe care il face,ne-a raspuns ca o sa rezolve el acolo,dansul lucrand in cadrul politiei.Va rog sa-mi dati un raspuns,si sa-mi spuneti,cum ar trebui sa procedam cu aceasta familie care ne terorizeaza de atatia ani,si daca exista vreo lege cu privire la deranjarea vecinilor intr-un bloc de locuinte!Va multumesc anticipat!

      RăspundețiȘtergere
    116. Buna ziua!Doresc sa va intreb daca exista o lege care sa ne permita noua locatarilor sa avem un moment de liniste in apartamentele noastre proprietate personala?Deoarece vecinul care locuieste in apartamentul de deasupra apartamentului meu,nu se mai opreste din spart,modificat,gaurit,si ca sa fie complect tot tacamul,mai are si un copil care se joaca trantidu-se de pamant,de cum intra in casa,pana se culca.Eu si familia mea,si vecinii care stau langa ei,ne facem programul in functie de ceea ce-si modifica el in casa.Va rog sa-mi spuneti ce se poate face legal,daca mai sunt ore de liniste,pt ca i-am vb frumos,i-am vb urat,dar nimic.Iar cand i-am zis ca o sa-l reclam la politie pt ca ne tot deranjeaza,a zis ca acolo rezolva el,deoarece dansul,lucreaza in cadrul politiei.Va multumesc anticipat!

      RăspundețiȘtergere
    117. DA, exista Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

      De asemenea, asociația de proprietari poate hotărâ cu majoritate de voturi orele de liniște pe care trebuie sa le respecte toți proprietarii.

      Chiar dacă lucrează la politie, legea este aceeași și pentru vecinul dvs. care tulbura liniștea. Cu atât mai mult dacă lucrează în politie trebuie sa aibă o conduita buna și în viata privata. Sancțiunile împotriva acestui vecin pot fi și cele prevazute de lege și chiar de ordin disciplinar la serviciul dumnealui. Va sfătuiesc sa apelați la politie de fiecare data când va deranjează, la numărul unic de urgenta 112.

      RăspundețiȘtergere
    118. Buna Seara
      La vanzarea apartamentului mi se solicita sa platesc un fond de reparatii(450lei) pentru niste reparatii inca neefectuate,in caz contrar nu vor sa-mi elibereze adeverinta.Este legal?
      Multumesc,

      RăspundețiȘtergere
    119. Daca fondul de reparații de care vorbiți (450 lei) este o restanta și este afișat pe lista de plata, aveți obligația sa-l plătiți pentru a putea fi eliberata adeverința de vânzare.

      RăspundețiȘtergere
    120. Poate fi o restanta daca reparatia pentru care este alocata nu este efectuata inca?Este vorba de terasa.Vanzarea se va face in cursul acestei luni si este evident ca nu se v-a putea efectua reparatia in conditiile metereologice existente
      Multumesc,

      RăspundețiȘtergere
    121. Buna seara, DA, chiar dacă lucrarea nu s-a efectuat, dar fondul de reparații a fost afișat pe parcursul mai multor luni, acum fiind restanta, trebuie sa îl plătiți. Administratorul nu va poate acorda adeverința dacă dumneavoastră aveți aceasta restanta.
      Puteți dumneavoastră sa va înțelegeți cu noul proprietar sa plătească aceasta restanta în numele Dvs. având în vedere ca el va beneficia de efectul reparației.
      In cazul în care administratorul v-ar da adeverința de vânzare fără sa tina cont de aceasta restanta, ulterior, după vânzare administrația poate sa aibă probleme în recuperarea banilor de la noul proprietar.

      RăspundețiȘtergere
    122. Buna seara.Intentionez sa-mi montez la primavara o centrala de apartament.Evident motivele sunt platile enorme pe care le fac in fiecare iarna:intretinere luna decembrie 800 ron, apartament de 56 m patrati.Repartitoarele ne-au facut viata un cosmar pe timp de iarna ,platind si cu 250 ron mai mult decat vecinii nostri din blocul de vis a vis care nu au repartitoare.Ma rog...Ideea este ca as avea nevoie de indrumare in ceea ce priveste scaderea cheltuielilor pt partile comune.aberatia cu incalzitul la tevile comune m-a dat gata in contextul in care in acest moment cu caloriferele date drumul am 18 grade in casa.Am tot citit dar nu gasesc legea care reglementeaza acest lucru.Daca imbrac tevile comune in rigips si vata minerala mai platesc tevile din casa?

      RăspundețiȘtergere
    123. Buna seara,
      Este un lucru bun sa va montați centrala de apartament și sa nu mai fiți la comun cu consumul de energie termica.

      In legătură cu țevile comune care trec prin apartamentul dumneavoastră, sa știți ca acestea reprezinta foarte putin din consumul de energie termica facturat la nivelul blocului pentru părțile comune. Părțile comune mai reprezinta și caloriferele de pe scara, din alte dependințe ale imobilului, țevile care trec prin subsolul blocului sau prin alte părți comune ale blocului, acestea fiind consumatorul cel mai mare de energie termica pentru părțile comune. In cazul în care va veți monta centrala termica, veți suporta și dumneavoastră o parte din aceste consumuri reprezentate de părțile comune.

      O alta problema majora din cauza căreia dumneavoastră puteți sa plătiți mai mult acum la energia termica este dacă în cadrul imobilului Dvs, nu au fost inventariate țevile comune si caloriferele comune, pentru determinarea corecta a consumului comun, asa cum este prevazut de ordinul 343/2010 al ANRSC. Astfel puteți plăti cu 50% mai mult pentru părțile comune.

      1. Va sfătuim sa cereți administratorului detalii dacă au fost inventariate țevile comune, iar dacă nu au fost inventariate, sa ceara firmei care gestionează consumurile de pe repartitoare sa facă inventarierea.

      2. De asemenea, dacă nu aveți căldură în casa, deși plătiți foarte mult, va sfătuiesc sa faceți urgent reclamație la furnizorul de energie termica și la Protecția Consumatorului.

      RăspundețiȘtergere
    124. Buna Seara,
      Nici nu stiu cu ce sa incep si cum sa explic..sa ma fac inteleasa. Voi povesti pe scurt pe etape:--anul trecut in luna ianuarie s-a spart conducta de apa rece in apartamentul meu.
      -am facut reparatia pe banii mei dar anuntand asociatia de proprietari de avaria aparuta, administratorul doar a venit s-a uitat si a plecat.
      - anul acesta mai precis saptamana trecuta am patit-o din nou
      -acum am chemat instalatorul recomandat de administrattor si cheltuielile cu materialele si cele legate de manopera le-am suportat tot eu,
      - in seara aceasta s-a intamplat din nou sa curga apa..acolo unde a fost mufata teava
      -am sunat administratorul si instalatorul care ulterior a venit si mi-a oprit apa rece pe tronson si dus a fost cu promisiunea ca va veni maine sa remedieze cu administrator cu tot,-
      -acum fiind patita am citit legea asociatiilor si am dedus ca aceste ch se fac cota parte cu toti locatarii de pe tronsonul alimentat de la aceasta teava ..deci aceasta fiind proprietate comuna,
      Sunt curiasa sa aflu si parerea dumneavoastra..maine vine si administratorul la fata locului sa vedem.
      Cu respect
      Simona Bucur

      RăspundețiȘtergere
    125. Buna ziua
      Multumesc tare mult pt raspuns..si fara sa-mi dau seama nu am precizat este vorba despre conducta de apa rece care vine din subsol si alimenteaza tot tronsonul cu apa..deci dupa legea asociatiilor si parerea mea este teava comuna verticala.
      Cu respect Simona Bucur

      RăspundețiȘtergere
    126. Cu placere! In cazul acesta este clar vorba de o țeavă comuna, iar costul reparației trebuie suportat de toți membrii asociației.

      RăspundețiȘtergere
    127. Daca este vorba de o țeavă verticala, comuna, care face trecerea de la apartamentul Dvs la alt apartament, atunci este o cheltuiala comuna si trebuie suportata de toți proprietarii în funcție de cota parte indiviza a fiecăruia.

      Daca în schimb, este o țeavă orizontala, care face legătura intre țeava comuna și instalațiile dvs din apartament, atunci aceasta cheltuiala trebuie sa fie suportata de dumneavoastră.

      In concluzie, nu este legal ca dumneavoastră sa suportați o cheltuiala comuna, iar administratorul ar face un abuz dacă va forțează sa plătiți dvs. reparația la o țeavă comuna.

      RăspundețiȘtergere
    128. Suzati-ma ca insist: toti membrii asociatiei sau doar locatarii care se alimenteaza de la aceasta teava? adica parterul de sub mine si pana la etajul 4 deasupra mea. Oricum referitor la ch-le facute saptamana trecuta adica 180 ron , materiale si manopera, am ramas cu buza umflata, pt ca administratorul a tacut malc. Doar azi a cotizat cu 39 ron pt o mufa cu gheara nu stiu exact sa ma exprim, nu am retinut exact de nervi.Lucrarea mi-a facut-o instalatorul recomandat de dansul, de administrator...,.instalator care azi luat la intrebari de ce numai dupa o saptamana a cedat lucrarea ..mi-a raspuns obraznic ca ce ma iau de el, ca la o adica isi ea sculele si pleca si o sa zica ca nu el a fost la lucrare..adica ce fac atata caz..s-a intamplat si gata..dar pe mine cine ma crede fratilor ca am devenit paranoica si la cel mai mic zgomot la teava ma duc si verific teava sa nu curga apa, si cine imi face masca de rigips la loc..si tot asa..cu scuzele de rigoare, dar am rabufnit nu mai pot
      O seara buna

      RăspundețiȘtergere
    129. De regula, toți membrii asociației trebuie sa suporte cheltuielile comune, precum aceasta reparație la o țeavă comună. Sunt situații când prin Adunarea Generala se hotărăște ca aceste cheltuieli sa fie suportate de către proprietarii direct afectați de pe acel tronson, dar dacă ar fi asa, ar trebui sa fie dovedit cu procesul verbal al Adunării Generale.
      Oricum, în nicio situație nu trebuie sa suportați Dumneavoastră singura aceasta cheltuiala.

      O seara liniștită în continuare!

      RăspundețiȘtergere
    130. Buna ziua,
      Dupa o perioada in care am platit apa calda si rece pe baza apometrelor (fiind singurul de pe scara cu apometre), comitetul asociatiei a decis pe 31 ianuarie ca sa nu mai ia in calcul apometrele si sa trec pe sistem pausal. as avea doua intrebari.
      1. Daca au acest drept, conform legii.
      2. Daca pot sa aplice aceasta hotarare retroactiv, adica sa nu ia in calcul apometrele pe lunile decembrie si ianuarie, desi hotararea a fost luata pe 31 ianuarie.
      Multumesc,

      RăspundețiȘtergere
    131. Cum putem sa reducem costurile cu energia termica pierduta de tevile de la subsol?

      RăspundețiȘtergere
    132. Buna ziua,
      1. Da, din pacate pentru Dvs. au acest drept. Contorizarea prin apometre este eficienta si luata in considerare, doar daca mai mult de 80% din apartamente sunt contorizate individual, nu spun ca lege cere 100%. Au mai fost imobile si cu mai putin de atat(50%), dar in niciun caz nu este in regula sa fie doar un apartament contorizat.

      2. Din punctul meu de vedre, dacă hotărârea au luat-o la 31 ian. de atunci ar trebui sa nu le mai ia în considerare și nu retroactiv.

      RăspundețiȘtergere
    133. Reducerea costurilor cu energia termica pierduta la subsol, se poate face in primul rand prin izolarea țevilor. Izolarea se poate face de o firma specializata sau de reprezentanții RADET, contra cost.

      RăspundețiȘtergere
    134. buna ziua,
      locuiesc la parterul blocului,cu suprafata de 24 mp conform extrasului de la cartea funciara si din contractul de vanzare-cumparare,la toate blocurile sunt hotii,dar aici le intrec pe toate.
      - admimistratorul,"administreaza" vreo 50 de blocuri cu 9.00 ron de apartament,il vad o singura data pe luna la incasari,in general sambata intre orele 17-19,
      - comisia de cenzori,o adunatura de prosti si naivi,printre care si eu,marele cenzor,care nu am vazut nici un act,document,factura,balanta,liste cheltuieli ale acestui bloc,chiar daca le-am cerut nu mi se prezinta nimic deoarece sint multe nereguli pe care le stiu si pe care le acopera in acte.
      -ciudat suprafetele apartamentelor la cheltuieli difera de la etaj la etaj,suprafata totala a blocului difera fata de cea din CF.
      -din marea adunare de prosti sunt o pensionara de 60 ani,una de 58,un muncitor necalificat,un ungur si o maturatoare de scari.Aceste"minti luminate"ne conduc blocul,banii si viata.
      Intrebare:unde pot sa fac o sesizare pentru verificarea tuturor actelor ,ce apartin blocului nostru,de la administrator.

      RăspundețiȘtergere
    135. Buna ziua,
      Sesizarea o puteți face la Primăria de care aparține imobilul dvs.

      RăspundețiȘtergere
    136. Buna ziua,

      Administratorul blocului nostru doreste sa schimbe toate tevile de caldura din bloc, insa eu nu as vrea sa imi schimbe la mine in apartament. restul locatarilor probabil vor semna insa eu nu vreau sa fac acest lucru. este vreo lege care sa ma oblige sa efectuez aceasta lucrare?

      RăspundețiȘtergere
    137. DA, dacă este vorba de coloanele (țevile) comune, verticale, care fac legătura intre apartamente și dacă majoritatea membrilor asociației sunt de acord cu execuția lucrării, atunci și dumneavoastră trebuie sa permiteți accesul pentru înlocuirea țevilor.

      RăspundețiȘtergere
    138. Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: locuiesc la parter intr-un imobil cu 4 etaje. De aproximativ 3-4 luni, intr-una din camere (care are perete comun cu ghena, situata cumva in exteriorul imobilului)unul din pereti se uda in partea de sus si s-a format si mucegai. Intrebarea mea este: cheltuielile de reparatie pot fi considerate cheltuieli comune, exista o lege in aces sens?
      Multumesc anticipat pentru raspuns.

      RăspundețiȘtergere
    139. Buna ziua,
      S-ar considera cheltuiala comuna, doar daca pe acolo s-ar infiltra apa de la ploaie sau de la o țeavă comuna deteriorata.
      In cazul în care se produce mucegai de la peretele rece, acesta trebuie termoizolat, cheltuiala fiind una individuala.

      RăspundețiȘtergere
    140. Bună Ziua!
      Am o problemă mai veche legată de încălzirea din apartamentul meu.Stau la etajul 4, într-un bloc cu 7 etaje.Ţevile de tur sunt calde peste tot in apartament, dar tevile retur sunt reci.Coloanele verticale (tur şi retur) au fost schimbate acum 12 ani. După nenumerate de plângeri şi scandaluri, acum 5 ani s-au schimbat toate ţevile de încălzire din subsol, însă fără rezultat, caloriferele din două camere erau calde numai pe partea superioare, caloriferul din baie şi bucătărie erau reci. În 2009 am depus sesizare la Asociatie- fără rezultat, la Primărie - fără rezultat. În 2011 am schimbat din nou ţevile de încălzire din apartamentele de la etajele 4-7, pe coloana noastră.( din cheltuieală proprie). Vecinii de mai jos n-au vrut să schimbe ţevile, deşi la tăierea lor s-a văzut cât de înfundate erau.Rezultatul schimbarii: caloriferul de la baie e rece in continuare, în bucătărie şi 2 camere este caldă doar în partea de sus. Tevile de tur sunt calde, de retur sunt reci în continuare.Am calorifere noi, robineti, aerisitoare noi.Administratorul nu face şi nu vrea să facă nimic.In decembrie am mai depus o sesizare la Asociaţie, iar alta in februarie la Primarie, fără speranţe mari.Ce aş mai putea să fac? Pe luna ianuarie am de plătit 450 ron factura la asociatie, din care 310 ron reprezinta încălzirea !(locuiesc singură într-un apartament cu 2 camere)Enorm de mult, mai ales că nici nu beneficiez de încălzire. Mai plătesc şi curentul electric în plus, deoarece sunt nevoită să încălzesc apartamentul cu radiator elecric.
      Daca dau in judecata Asociatia de proprietari, oare am sanse că după 8 ani se va rezolva problema de incalzire?

      Multumesc. Cu stima

      Mariana

      RăspundețiȘtergere
    141. Buna ziua!Am si eu o intrebare? Locuiesc la etajul 4 din 4,si am sufrageria pe colt.Din acest motiv am pb si cu mucigaiu.Am vb cu vecinii si ar fi de acord sa izolam exteriorul pe partea noastra.Vreau sa stiu daca trebuie ceva autorizatii,si daca putem sa facem acest lucru.Am observat ca sunt blocuri izolate in acest mod.Multumesc mult.

      RăspundețiȘtergere
    142. Bună Ziua! Am si eu o intrebare? Locuiesc la etajul 4/4 si am sufrageria pe colt.Din aceasta cauza am pb cu mucigaiu.Am vb cu vecinii ca sa izolam exteriorul pe partea noastra. Vreau sa va intreb daca trebuie autorizatie sau altceva.Am observat ca mai sunt blocuri izolate in acest mod.Multumesc mult.

      RăspundețiȘtergere
    143. D-na Mariana,
      Din ce spuneți dvs. se pare ca problema este cauzata de o aerisire defectuoasă a instalației de încălzire. Aersisirea se face si local, pe calorifer, dar si pe intreaga instalatie din bloc.

      Pe langa demersurile pe care le-ati facut, puteti sa reclamati si la furnizorul de energie termica, acesta fiind obligat sa remedieze deficientele, iar daca acesta nu vine cu o solutie, mai puteti face reclamatie si la protectia consumatorului.

      Pentru persoana care locuiește la etajul 4/4 si dorește sa efectueze termoizolarea exterioara a apartamentului ii comunicam ca nu are nevoie de o autorizare speciala in acest sens.
      Lucrarea trebuie sa se execute de o firma specializata și ii recomandam sa transmită o solicitare la următoarea adresa de e-mail: termoizolatii@europe.com

      RăspundețiȘtergere
    144. Pentru persoana care locuiește la etajul 4/4 si dorește sa efectueze termoizolarea exterioara a apartamentului ii comunicam ca nu are nevoie de o autorizare speciala in acest sens.
      Lucrarea trebuie sa se execute de o firma specializata și ii recomandam sa transmită o solicitare la următoarea adresa de e-mail: termoizolatii@europe.com

      RăspundețiȘtergere
    145. Buna ziua,
      Pentru ca nu sunt jurist si continutul legii 50/1991 nu imi este clar, as avea si eu nevoie de o clarificare cu privire la necesitatea obtinerii de autorizatie de constructie si/sau acordul vecinilor pentru a modifica tevile de apa rece/calda din apartament si a muta amplasarea obiectelor sanitare din baie/bucatarie.
      Multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    146. Atâta timp cat nu modificați coloanele comune, va puteți schimba poziția obiectelor sanitare individuale.

      Atenție, sa nu mutați duşul pe peretele care are legătura cu dormitorul vecinului, pt. ca atunci puteți sa aveți probleme.

      Iar dacă vreți sa faceți lucrarea cu avize și aprobări, trebuie sa mergeți la primărie, la departamentul specializat, aceștia va vor da o lista cu ce avize și aprobări aveți nevoie.

      RăspundețiȘtergere
    147. Buna ziua! locuiesc intr-un bloc cu4 4 nivele la parter. Nu am balcon si locuim 4 persoane in 2 camere.Sunt foarte suparata pe administratorul si presedintele blocului deoarece platesc pierderi de apoximativ 3 m cubi desi am apometre. ei sustin ca sunt pierderi si ele se calculeaza pe nr. de persoane. bun. dar mie mi se pare anormal ca la 25 de ap. sa existe pierderi de 30 m cubi apa rece si20 m cubi apa calda. cineva fura si nu vrea sa ia nicio masura.Va mai intrb ceva....vreau sa folosesc uscatoria si nu-mi da voie pe motiv ca acolo sunt lucrurile administrariei...mi se pare un abuz...ce-as putea face?

      RăspundețiȘtergere
    148. buna ziua,avem centrala termica a scarii,dar daca se debranseaza toti inafara de unu,acel unu poate sa ne dea in judecata??

      RăspundețiȘtergere
    149. Buna ziua,
      In primul rand, aceste probleme trebuie sa le rezolvati in cadrul asociatiei. Respectiv, cineva din bloc (administratorul) trebuie sa citeasca lunar apometrele, astfel incat sa se reduca datele treansmise eronat.

      Nu este normal sa aveti o pierdere asa de mare de apa. La 2 ani apometrele trebuie reverificate metrologic, conform legii.

      In legatura cu uscatoria, aceasta este un spatiu comun, iar membrii asociatiei trebuie sa aiba acces la ea. Daca prin hotararea adunarii generale, aceasta este spatiu pentru administratie, atunci asa trebuie folosit.

      RăspundețiȘtergere
    150. Pentru "centrala termica a scării" aceasta poate fi închisa doar cu acordul tuturor membrilor asociației, fără excepție.

      RăspundețiȘtergere
    151. Buna seara,

      Sfatuiti-ma, va rog, cum as putea rezolva urmatoarea situatie: balconul meu are o placa de termopan drept acoperis (nu sunt balcoanele unele sub altele) si de pe bloc a cazut zapada (nu inteleg cum) distrugandu-mi o parte din acoperis. ce ar trebui sa fac?

      RăspundețiȘtergere
    152. Acum ar trebui sa refaceți acoperișul din placa de termopan. Nu puteți sa acuzați asociația de neglijenta pentru asa ceva.

      RăspundețiȘtergere
    153. Buna ziua! As dori sa stiu daca se poate face,legal,debransarea de la cotele comune(calorifere scara si uscator)in conditiile in care doar doua apartamente dintr-un total de 20 sunt impotriva. Pe scara blocului s-au strans semnaturi pentru aceasta debransare dar.. doi locatari au fost impotriva. Mergand cu acest tabel la asociatie "Domnul" administrator ne-a spus ca nu se poate face aceast adebransare decat daca TOTI locatarii sunt de acord. Va multumesc anticipat!

      RăspundețiȘtergere
    154. In privinta "debransarii de la cotele comune" ...

      Daca unul din locatari se opune, s-ar putea merge in instanta. Dreptul e pana acolo unde se aduce atingere celuilalt. Daca unul dintre ei se opune fara un motiv temeinic, poate fi considerat un abuz de drept.
      In instanta pot fi cantarite argumentele aduse de fiecare proprietar in parte, iar in cazul in care se dovedeste ca proprietarul care se opune nu are o motivatie intemeiata, judecatorul il poate obliga sa accepte soluția propusa de majoritate.

      Totuși, în cazul Dvs. este greu sa accepți sa renunti la căldura din spatiile comune.

      RăspundețiȘtergere
    155. Conf.legii 230/2007,eu am inteles ca femeia de serviciu se plateste in functie de cota indiviza

      RăspundețiȘtergere
    156. Suntem in postura in care un singur locatar din bloc se opune sa-si dea acordul pentru construirea unui acoperis, ceilalti fiind toti de acord. Locuiesc la etajul 4/4.Proiectul este gata. Ce am de facut in acest caz?

      RăspundețiȘtergere
    157. Buna seara. Locuiesc intr-un bloc la etajul 4/4.Am initiat si respectiv finalizat proiectul pentru sarpanta (acoperis din lemn cu invelitoare din tigla). Un vecin de la atajul 3 se opune Ce am de facut in acest caz?

      RăspundețiȘtergere
    158. In ceea ce privește proiectul pentru șarpantă, nefiind vorba de înstrăinarea proprietății comune, ca în cazul mansardării imobilelor, puteți sa executați lucrarea cu acordul a 2/3 din proprietari. In cazul dumneavoastră aveți majoritate, iar lucrarea se executa in beneficiul tuturor proprietarilor.

      Fiind o cheltuiala comuna, o investiție în refacerea acoperișului, proprietarul care se opune este obligat sa plătească, în caz contrar va puteți adresa împotriva lui în instanta.

      RăspundețiȘtergere
    159. vreau sa ma debransez de la centrala pe gaze de pe scara si sa mi instalez o sursa de caldura proprie . stau intr un bloc cu chirie in braila la parter un bloc social si nu am caldura . doresc sa mi instalez eu o centrala de apartament . ce sa fac? se poate? cfum se procedeaza si daca nu se poate de ce ? am in apartament frig si dca stau la parter nu am cum sa ma incalzesc in timp ce la etajele superioare este cald . platesc cat ce care au caldura si nu beneficiez de ea . ce sa fac ?

      RăspundețiȘtergere
    160. Daca sunteți Chiriaș, puteți sa va debranșați doar cu acordul Proprietarului, de asemenea, tot cu acordul proprietarului puteți și sa instalați un sistem individual de încălzire.

      In ceea ce privește încălzirea deficitara a sistemului actual, puteți sa reclamați la administrație și la furnizorul de energie termica, iar în final la protecția consumatorului.

      RăspundețiȘtergere
    161. Buna seara.Locuiesc intr-un bloc la etajul 4/4.Doresc sa efectuez izolatie exterioara, insa nu toti proprietarii sunt de acord. Pot sa efectuez lucrarea singur (doar pentru apart. meu? Imi trebuie autorizatie de constructie.Daca da, v-as ruga sa-mi spuneti si baza legala. Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    162. Buna seara, nu aveti nevoie de autorizatie. S-a mai discutat acest subiect intr-o postare. "termoizolarea unui apartament la bloc"

      RăspundețiȘtergere
    163. Revenim si cu legea care permite termoizolarea, este vorba de OUG 214/2008, art. 11, lit. h.

      RăspundețiȘtergere
    164. Buna seara
      La rubrica Articole importante http://blocul-meu.blogspot.com/2008/05/termoizolatia-unui-apartament-de-bloc.html specifica clar ca pentru termoizolatia la exterior este nevoie de autorizatie. Scuze, dar nu e clara informatia nici pentru mine. Mentionez ca si de la primaria orasului deasemenea mi sa spus ca trebuie autorizatie.

      RăspundețiȘtergere
    165. Buna seara!
      In ce baza poate fi obligata o societate comerciala cu sediul la parterul unui bloc sa incheie contract separat cu RADET.

      RăspundețiȘtergere
    166. Buna seara,
      In cazul unui condominiu cu mai multe apartamente separarea individuala la RADET se poate face doar acordul a 100% din membrii asociației, adică toate apartamentele sa încheie convenție separata cu RADET. Conf. ordinului ANRSC nr. 233/2004 art. 4 alin. (1), lit. c)

      Daca se vor îndeplinii cerințele din Ordin, atunci toți proprietarii din condominiu vor primii facturi direct de la RADET separat pentru fiecare apartament, la fel ca la electricitate.

      Va mai așteptăm și cu alte întrebări!

      RăspundețiȘtergere
    167. anonim sunt din targoviste locuiesc cu chirie intr-un bloc ANL apartamentul meu este situat la parter, si mi se percepe a plati pt LIFT. ceea ce mie mi se pare ceva incorect ,sau un abuz din partea administratorului. DATIMI J MIE UN RASPUNS VA ROG.DACA E LEGAL SAU NU

      RăspundețiȘtergere
    168. Da este legal, conform legii cheltuielile pentru întreținerea liftului sunt cheltuieli comune și trebuie sa plătească și proprietarii de la parter sau etajul 1, dar pentru ca nu îl folosiți trebuie sa fiți scăzut de la costul electricității. La electricitate, administratorul trebuie sa calculeze la Dvs. doar 1/2 fata de cei care folosesc liftul.

      RăspundețiȘtergere
    169. buna ziua. va supun atentiei urmatoarea problema: locuiesc intr-un apartament de 1 an de zile. in primele 6 luni am inregistrat niste restante(foarte mici ca suma si durata) dar am reusit ca acum 6 luni sa ajung cu platile la zi. Cand am ajuns la zi am solicitat o fisa a apartamentului pe care se poate vedea soldul zero la acel moment. In perioada urmatoare am achitat totul la zi neinregistrand nici un fel de restanta sau intarzire. In aceasta luna imi este afisata o restanta de 125 ron de plata singura explicatie primita este ca ar fi o gresala de calcul ce dateaza de acum un an. Cand am solicitat noua fisa am constatat ca aceasta nu mai concorda cu vechea fisa ce imi fusese inmanata(suferise modificari ale sumelor evidentiate ca de plata pentru martie 2011!!!).

      Intrebarile ar fi:
      1. au voie sa modifice fisa apartamentului dupa mai bine de 1 an.
      2. am vreo obligatie de plata daca nu ma fost instintat in nici un fel cu privire la aceasta datorie.
      3. daca aceasta datorie apartine construtorului (eu am achizitionat ap. pe 28 martie 2011 iar ei spun ca e datoria af luni martie 2011) mi-o pot solicita mie sau trebuie sa se indrepte catre constructor?

      RăspundețiȘtergere
    170. Buna ziua,
      1. Nu au voie sa modifice fisa apartamentului.
      2. Când cumpărați un apartament preluați și datoriile acelui apartament, dumneavoastră trebuie sa va îndreptați împotriva constructorului, iar Asociația trebuie sa justifice aceasta datorie din punct de vedere legal.
      3. am răspuns mai sus.

      RăspundețiȘtergere
    171. buna ziua, am nevoie de un raspuns la o intrebare, deoarece am copil mic si eu marg la munca mama mea sta la mine de luni pana vineri, sambata si duminica sta la ea acasa. Intrebarea este daca mama (eu) ar trebui sa mai plateasca ceva la bloc la mine avand in vedere ca ea plateste la ea la bloc toate chieltuielie care se prevad pt. un locatar care ar locuieste in permanenta acolo?

      RăspundețiȘtergere
    172. Daca locuiește mai mult de 15 zile într-o luna trebuie sa plătească întreținerea la bloc la dvs.

      In cazul Dvs. ar trebui sa facă cerere de scoatere de la cote la la bloc la Dumneaei, acolo unde nu locuiește decât 8 zile pe luna.

      RăspundețiȘtergere
    173. Buna seara,
      Sunt administrator de bloc si pana luna aceasta nu am avut deaface cu restantieri. Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatoarele situatii:
      1)cum trebuie penalizati restantierii după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, in cazul in care asociaiatia de proprietari nu a hotarat un sistem de penalitati.
      2)daca conform Art.50 Leg.230/2007 proprietarii restantieri nu pot fi actionati in judecata mai repede de 90 de zile cum sa procedez cu plata facturilor. In cele 90 de zile acesti proprietari vor acumula restante pe doua luni sume care nu sunt acoperite de fondul de rulment al respectivilor proprietari. Stiu ca fiecare proprietar beneficia de propriul fond de rulment pentru acoperirea cheltuielilor curente. In acest caz asociatia risca intreruperea utilitatilor.
      3)avem un proprietar care nu doreste sa participe timp de 6 luni la plata fondului de reparatii (5.00RON lunar) iar aceasta suma este parte din cheltuielile comune (nu exista rubrica separata pe lista de plata) ca atare luna urmatoare suma de 5.00RON va fi trecuta in lista de plata la rubrica de restante cheltuieli comune. Intrebarea mea este: se pot incasa cheltuielile comune de pe luna in curs fara a fi achitate restantele. Exista Lege sau OG unde este specificat cum se procedeaza? Proprietarul in cauza nu are un motiv intemeiat pentru neplata acestei sume in conditiile in care toata iarna a beneficiat de subventii la incalzire. Consider ca urmareste a folosi mai tarziu drept subiect de disputa in cazul in care voi gresi la incasari.

      Multumesc!

      RăspundețiȘtergere
    174. Se poate sa-mi raspundeti?

      RăspundețiȘtergere
    175. Buna ziua,
      In blocul in care locuiesc sunt doua scari; exista un singur contor de caldura pentru tot blocul, dar fiecare scara are asociatia ei.
      In bloc sunt apartamente care au centrala termica si apartamente care nu au centrala.
      Apartamentele care au centrala sunt obligate conform legii sa plateasca caldura pe scara(partile comune).
      Intrebarea este: de ce la unele apartamente cu centrala caldura comuna se plateste pe suprafata de 19 mp si la alte apartamente cu centrala caldura se plateste pe 39 mp, tinand cont de faptul ca toate apartamentele au aceeasi suprafata?
      Problema este ca fiind contor comun unele apartamente cu centrala platesc mai mult si unele mai putin(mentionez ca pe o scara caldura comuna pentru apartamentele cu centrala se calculeaza la 19 mp si pe alta scara la 39 mp).
      Cum se poate rezolva aceasta situatie?
      SC XXXX care calculeaza spune ca acestea sunt informatile primite si calculeaza asa.
      Cine este raspunzator de datele eronate si cum se pot remedia?

      Multumesc anticipat pentru raspuns.

      RăspundețiȘtergere
    176. Buna ziua,
      Daca s-a făcut inventarierea coloanelor comune și a fost calculata suprafața echivalenta termic, este posibil ca pe scara cu 39 mp, sa existe mai multe țevi comune (pe o suprafață mai mare) și astfel sa rezulte o suprafață comuna mai mare.

      In caz contrar calculul se face greșit.

      Daca administratorul dvs. este depășit de situație, va sfătuim sa apelați la o firma specializata în administrarea imobilelor, una o găsiți aici: Administrator Imobile

      RăspundețiȘtergere
    177. Buna ziua doamna Florentina,
      1. Asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depăşi suma cotei restante la care s-a aplicat. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.
      Va rugam sa consultați legislația în materie, și anume: HG 1588/2007 Art. 6 alin. 6, lit. h, Art. 17, lit. j, Art. 22 alin 7, Art. 25 alin. 1 si 2.
      Legea 230/2007 Art. 30 lit. j, Art. 49 alin. 1 si 3.
      2. Trebuie sa reactualizați fondul de rulment la nivelul lunii în care a fost întreținerea cea mai mare, spre exemplu ianuarie 2011. Fondul de rulment se folosește pentru plata facturilor. Restanțierii pot fi acționați în judecata dacă nu și-au plătit fondul de rulment. Nu mai faceți confuzia ca fondul de rulment se folosește doar pentru cei care au plătit.
      3. Si pentru fondul de reparații, restanțierul poate fi acționat dacă nu plătește mai mult de 90 de zile. Ordinea în care se încasează banii,... mai întâi restantele după care se încasează cotele lunare curente. Se poate lua o decizie in Comitet.

      RăspundețiȘtergere
    178. Va multumesc frumos pentru raspunsuri.

      RăspundețiȘtergere
    179. Buna seara,
      ... sunt tot eu ...persoana din blocul cu doua scari:).
      Nu exista mai multe tevi comune, scarile sunt identice ca suprafata si tevi comune, (au doar administatii diferite); am trimis acest mesaj catre dumneavoastra pentru a-mi confirma ca este o greseala de calcul. Asa consider si eu, ca acest calcul este gresit; ideea este ca nu stiu catre cine sa ma adresez pentru a rezolva problema; ... daca SC XXX care ne calculeaza sumele de plata nu-mi ofera un raspuns pertinent(ma ignora),de ce la scara X (cu centrala si acelasi nr de mp)se plateste mai mult decat la scara Y (cu centrala si acelasi nr de mp), pot face o reclamatie la protectia consumatorului impotriva firmei Sc XXX?
      Va solicit aceste informatii pentru ca nu stiu daca este corect sau nu; nu vreau sa acuz pe nimeni, dar vreau sa fie corect pentru toti.
      Dansii sustin ca scara X (din care sunt si eu au pus la dispozitie datele solicitate), in schimb scara y nu a trimis ce trebuia.Avand un contor comun firma XXX trebuie sa-si incasese banii; pentru suma totala pe contor.
      Daca eu sunt corecta , de ce platesc mai mult?(in aceleasi conditii?)
      Multumesc, mult, mult, pentru intelegere si ajutor.

      Gura lumi spune:
      Firma XXX noteaza ce primeste de la asociatie; nu inventariaza personal; daca datele depuse de asociatie sunt gresite ... scara X sa ceara socotela scarii Y. Este corect?

      RăspundețiȘtergere
    180. Consideram ca aceasta problema trebuie rezolvata de către Administrația Dvs. împreună cu firma de repartitoare.

      Aveți și opțiunea sa faceți reclamație la Protecția Consumatorului, reclamația fiind întemeiată de cele semnalate de dvs.

      RăspundețiȘtergere
    181. Buna seara, as vrea sa va intreb si eu , e normal sa fiu pusa sa platesc pierderile de apa calda din scara dupa nr de persoane din casa (4 persoane)desi am montata centrala termica ? Iar cheltuielile pt ''lista'' sa fie facuta in functie de metri patrati ai apartamentului? Iar cheltuielile pt presedinte, cenzori si ce mai sint ei pe acolo se fac in functie de nr de persoane di casa? Unde pot merge sa verific daca lista e facuta corect? Mentionez ca aproape de fiecare data cand merg sa platesc, la asociatie, este cate o problema cu ''calculul'' din partea administratei. Am patit-o si eu, si mama mea, si alte vecine, cum ca nu am platit cheltuielile intr-o luna anume, iar pana nu am dus chitanta, nu m-a crezut administratora. Multa lume a amenintat-o cu garda financiara, iar la auzul acestui nume, administratora isi schimba imediat comportamentul. As putea sa merg personal sa imi platesc datoriile fata de stat, cum trebuie sa procedez? Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    182. Tot eu de mai sus sint, as vrea sa va mai intreb de ce femeia de sevici o platim mai mult (noi cei 3 proprietari din bloc cu apartament cu 3 camere)decat cei cu 2 camere, ce vine cumva si imi matura metri patrati din casa sau noi cu 3 camere avem 2 usi si ne matura la fiecare usa ? La fel si cheltuieli de lista+administrator, noi cei cu 3 camere platim mai mult. De ce, e normal asa? Astept un raspuns, va multumesc mult

      RăspundețiȘtergere
    183. Buna seara,
      locuiesc la bloc si am centrala de apartament.
      In uscatorii au fost montate apometre.Nu folosesc aceasta uscatorie.
      Sunt obligata sa platesc caldura consumata in uscatorie?
      multumesc,

      RăspundețiȘtergere
    184. Probabil au fost montate repartitoare. Da, toți proprietarii trebuie sa suporte căldura consumata în parțile comune ale imobilului.

      RăspundețiȘtergere
    185. Buna ziua,
      Am si eu o intrebare pentru dv.
      Sunt divortata si am 2 copii. Copiii mei stau la mine 4-5 zile pe luna iar eu stau in apartament doar cand vin ei la mine, in rest locuiesc la prietenul meu. Am facut o cerere la seful de scara in care am solicitat sa ma treaca o persoana la intretinere. Dansul nu vrea, ma trece 3 persoane pe motiv ca nu conteaza numarul de zile, ca nu existe o lege in care am dreptul sa nu trec copiii la intretinere, chiar daca ei nu stau la mine decat 4-5 zile pe luna. Precizez ca vin la mine de la ora 18 pana dimineata in fiecare marti.
      Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
    186. Buna ziua,
      In septembrie 2011 administratia blocului in care locuiesc m-a actionat in instanta pentru restante la intretinere de 5500 RON(cote intretinere+penalizari). Problema este ca niciodata nu am avut astfel de restante, la data respectiva inregistram restante de aproape 2000 ron, informatie care poate fi verificata pe listele lunare afisate la avizier. Pentru ca administratora si presedinta asociatiei, la sesizarea mea, m-au asigurat ca or sa stopeze procesul, nu m-am prezentat la niciun termen de judecata ca sa aflu acum ca s-a dat o decizie definitiva conform careia eu sunt obligata sa platesc suma de 5500 RON si cheltuielile de judecata. Ce pot sa fac in aceasta situatie? Sa actionez eu administratia in judecata? Se poate face apel/recurs la procesul lor initial? Se poate anula pur si simplu decizia daca prezint actele necesare prin care sa dovedesc faptul ca administratia a mintit in legatura cu restantele mele?

      Multumesc anticipat pentru ajutor!

      RăspundețiȘtergere
    187. am cumparat in luna 09 2011 un apartament si nu am dat indexul la apa rece fapt care administratorul imi baga mereu foarte multi metri, eu ma platit multii metri de apa si acum nu se poate

      RăspundețiȘtergere
    188. am cumparat in luna 09 2011 un apartament si nu am dat indexul la apa rece fapt care administratorul imi baga mereu foarte multi metri, eu ma platit exIN in luna 08 2011 index este de 100
      in luna 02 2012 index index este de 500
      eu consum in medie 8 metri de apa rece dar administratorul imi baga 20 metri de apa , ce pot sa fac

      RăspundețiȘtergere
    189. Trebuie sa transmiteți consumul, în caz contrar vi se calculează la paușal.

      RăspundețiȘtergere
    190. "restante la intretinere de 5500 RON"

      Trebuia sa va prezentați in instanta si sa dovediți restanta conform înscrisurilor, iar dacă s-a dat o hotărâre de care nu sunteți mulțumit, trebuia sa urmați căile legale de atac, apel, recurs.. dar în termenele specificate de lege. In situația actuala nu va rămâne decât sa plătiți suma pentru care aveți hotărâre sau sa solicitați pdv de la un avocat sa vedeți dacă mai puteți sa remediați ceva.

      RăspundețiȘtergere
    191. administrator de bloc29 mar. 2012, 20:52:00

      "restante la intretinere de 5500 RON"

      Platiti-va restantele pentru care ati cazut de comun acord cu Asociatia si cu siguranta isi va retrage acuzatia. Dar scuze ca intreb, de ce ati ajuns in aceasta situatie? Nu va cunoasteti obligatiile de proprietar intr-o asociatie? Nu aveti doar drepturi aveti si obligatii!
      Hmm, dupa ce ca sunteti rau platnica nici nu va prezentati la audieri!!!!Romanii sunt prea saraci ca sa-si permita sa ramana restantieri. Tineti minte asta!

      RăspundețiȘtergere
    192. Va mulțumim pentru răspuns!
      Si noi suntem de aceeasi părere cu dvs. "Nu aveti doar drepturi aveți și obligații!"

      Va mai așteptăm sa comentați și alte întrebări!

      RăspundețiȘtergere
    193. Buna seara,

      Cum sa procedez in cazul in care doresc sa-mi depun demisia si Asociatia la care sunt administrator nu are Presedinte, comisie de cenzori, comitet. La cine sa depun demisia? Cum ma descarc de gestiune? Nu pot sa nu intocmesc listele de plata chiar daca nimeni nu vrea sa le contrasemneze pentru ca si eu sunt proprietar al acestei asociatii si imi pasa de plata la zi a facturilor.
      Mentionez ca la data la care am fost angajat cu Conventie civila Asociatia avea Presedinte si functiona conform legii.
      In decursul anilor situatia s-a inrautatit in sensul ca, coproprietarii considera ca toate obligatiile imi revin mie. Pana si organizarea sedintelor din punctul lor de vedere eu trebuie sa o fac. Deasemenea considera ca administratorul de bloc are doar obligatii si nici un drept pentru ca este platit! Nu mai pot sa lupt cu indolenta coproprietarilor cu care convietuiesc. Nu exista luna in care sa nu comenteze un proprietar cum ca nu plateste pentru reparatia cutare, ca nu participa la fondul de rulment (lucruri care ma incurca in contabilitate) si mai pot enumera multe alte comentarii de acest gen pe care le suport din partea lor. Mai nou primesc in posta bilete nesemnate la care se insista (cu un alt bilet tot nesemnat) sa le dau raspuns. Cui oare sa raspund? Mi-e si rusine sa afisez la avizier informatia ca orice adresare referitoare la problemele de administratie se face Presedintelui nu administratorului. Eu sunt un simplu angajat si mi se poate intrerupe Convetia civila oricand. Dar cine sa o faca ca nici nu am pe cine sa rog sa faca asta? Daca va puteti imagina ca un proprietar a venit la mine sa ma intrebe de ce plateste el asa de mult curentul (din apartamentul proprietate personala). La ultima sedinta pe care bineinteles ca eu am organizat-o in Ian. s-a stabilit un comitet, un presedinte, o comisie de cenzori, la sedinta procesul verbal nu au vrut sa-l semneze si pe parcursul a doua luni au renuntat toti la functii.
      Blocul in care locuim este foarte bine intretinut deoarece ma preocupa sa avem un bloc curat si frumos. Consider ca este un atu foarte important la vanzarea proprietatii.
      Nu as vrea nici sa reclam la Primarie functionarea ilegala a Asociatiei din acelasi motiv pe care l-am mentionat mai sus.

      Va multumesc anticipat pentru raspuns!

      RăspundețiȘtergere
    194. Buna seara Florin,
      Trebuie sa mai faceți o ședința de bloc, tot convocata de dumneavoastră și sa le mai aduceți la cunoștința încă odată situația în care se afla blocul, sa le spuneți răspicat ca nu mai doriți sa continuați în aceste condiții... sa se aleagă președintele, comitetul și cenzorii. Trebuie sa expuneți problema la fel cum ați expus-o aici, pentru ca înțeleg ca demisia dumneavoastră acum nu este posibila.
      Discutarea problemelor în ședința poate rezolva aceasta situație. In final le puteți recomanda, după alegerea președintelui sa solicite serviciile unei firme de administrare dacă vor sa nu mai aibă bătăi de cap cu administrarea imobilului.

      In momentul de fata nu vad alta soluție.

      Succes și va așteptăm cu vesti!

      RăspundețiȘtergere
    195. buna ziua.am un apartament in care nu locuiesc deoarece sant plecata din tara.cand ma intorc platesc platesc penalizari dupa femeia de servici si pentru administratoare este normal?? ce ar trebui sa fac?va multumesc anticipat.

      RăspundețiȘtergere
    196. Da, trebuie sa plătiți cheltuielile cu întreținerea imobilului chiar dacă nu locuiți acolo, pentru ca aveți o proprietate în cadrul condominiului.

      RăspundețiȘtergere
    197. buna seara,vreau sa va intreb si eu o treaba:administratorul blocului poate sa bage retroactiv un anumit numar de peroane la intretinere???adica noi pana acum am fost 3persoane la intretinere fara cei 2 copiii ai mei,insa niste vecini au facut sesizari la administratorul blocului si au decis sa bage si cei 2 copii,insa el a ajuns la concluzia k trebuie sa mai adauge inca 3 persoane in plus fata de cei 2 copiii ca sa compesnseze cei 2 ani jumate in care unul din copii nu a fost bagat la intretinere.
      intrebarea mea este:este legal asa ceva?????va rog mult sa mi raspundeti

      RăspundețiȘtergere
    198. buna seara,vreau sa va intreb si eu o treaba:administratorul blocului poate sa bage retroactiv un anumit numar de peroane la intretinere???adica noi pana acum am fost 3persoane la intretinere fara cei 2 copiii ai mei,insa niste vecini au facut sesizari la administratorul blocului si au decis sa bage si cei 2 copii,insa el a ajuns la concluzia k trebuie sa mai adauge inca 3 persoane in plus fata de cei 2 copiii ca sa compesnseze cei 2 ani jumate in care unul din copii nu a fost bagat la intretinere.
      intrebarea mea este:este legal asa ceva?????va rog mult sa mi raspundeti

      RăspundețiȘtergere

    Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

    Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!