24 mai 2008

Termoizolatia unui apartament de bloc

Termoizolaţia se poate face cu vata minerala sau polistiren expandat la interior si doar cu polistiren expandat la exterior (vata minerala nu rezista foarte bine la umezeala, iar ca sa te chinui sa o pui la exterior si apoi sa ii faci tot felul de straturi de protectie, cred ca nu se justifica. Deci, daca faci termoizolatia la interior te poti gandi la oricare dintre cele doua variante, pentru exterior insa, eu personal iti recomand polistirenul expandat.

Acum sa vedem cum e cu asezarea izolatiei. In principiu, lucrurile stau cam asa:
  • daca pui termoizolatia la interiorul pereților, scapi mult mai ieftin si mai usor cu toata treaba, dar ai mai multe dezavantaje: in primul rand, in varianta asta, peretele exterior ramane NE-termoizolat; prin urmare, va fi tot timpul rece (cand e frig afara, evident ) si, in consecinta, zona dintre termoizolatie si acest perete va fi si ea mereu rece. Din aceasta cauza, vaporii de apa din locuinta, care tind sa migreze spre exterior, vor condensa in aceasta zona (intre termoizolatie si peretele exterior); astfel ca, pentru a contracara acest lucru, extrem de daunator oricum, dar "fatal" in cazul vatei minerale, se foloseste asa numita "bariera contra vaporilor", care este de fapt o folie de polietilena asezata la interiorul camerei, in fata termoizolatiei, in asa fel incat sa opreasca vaporii sa mai treaca dincolo de aceasta. In cazul vatei minerale, aceasta se gaseste de cumparat gata protejata, sub forma unor saltele de vata minerala imbracate in folie. Oricum, aceasta metoda rezolva problema condensului la interiorul peretilor, dar are dezavantajul ca opreste "respiratia" normala a casei.Un alt neajuns in cazul asezarii termoizolatiei la interior este urmatorul: in mod normal, peretii si in cazul de fata peretii exteriori se comporta ca un tampon termic intre interior si exterior. Ei ofera, daca vrei, o anumita "inertie termica" necesara confortului interior.
    Astfel, in momentul in care afara incepe sa se schimbe temperatura, fie ca se face foarte frig sau foarte cald, peretii casei pastreaza inca o buna bucata de vreme temperatura interioara a casei. Daca pui termoizolatia la interior, te izolezi practic de propriul tampon termic, si, mai important, il izolezi pe acesta de mediul interior al casei: peretii tai nu vor mai primi iarna caldura din interiorul casei (pentru ca exista o termoziolatie eficienta intre ei si interior), in schimb vor avea in continuare contact direct cu frigul de afara, ceea ce inseamna ca se vor raci mult mai repede. Reciproca e valabila vara.
  • In cazul in care așezi termoizolatia la exterior, atunci efectul este exact invers, adica unul foarte bun, in sensul ca peretii tai vor ramane in contact cu mediul interior al locuintei, dar vor fi foarte bine izolati de exterior. Ce înseamnă asta concret: înseamnă ca la venirea iernii vei porni căldura mult mai târziu, iar la venirea verii la fel cu aerul condiționat (daca e cazul ).
In concluzie, acolo unde este posibil, e preferabila termoizolatia la exterior. In cazul unui apartament de bloc cred ca este ceva mai greu, in primul rand pentru ca trebuie sa "ingrosi" fatada blocului, in dreptul apartamentului tau cu 7-10 cm si in al doilea rand pentru ca iti trebuie autorizatie pentru asta .

Dar, asa cum spuneam mai sus, daca nu e posibil de executat termoizolatia exterioara, merge si cea la interior; oricum, diferenta de confort fata de absenta totala a acesteia e foarte mare.


Sursa: http://www.arhimag.ro/

Recomandare: Firmă de termoizolatii si hidroizolatii
Ofertă: Termoizolatie bloc

8 comentarii:

  1. Nu este nevoie de autorizatie pentru izolatiile exterioare!
    Consultati OUG nr. 214/2008 - modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, art 11 litera h

    Numai bine,
    Stefan Militaru
    www.jiului.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua,
    citesc si eu aceeasi lege si inteleg cu totul altceva:
    srt.11-(1) se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor:
    .
    .
    .
    h)lucrari de reparatii, inlocuiri ori reabilitari fara modificarea calitatii si formei arhitecturale a elementelor de fatada, daca aceste lucrari nu se executa la constructiile prevazute la art.3 alin (1) lit b), astfel:
    1.finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea
    2.trotuare, ziduri de sprijin ori scari de acces
    3.lucrari de reabilitare energetica a anvelopei si/sau a acoperisului - daca nu se schimba sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasa/sarpanta - la cladiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istoric sau in curs de clasare, respectiv situate in afara zonelor de protectie a monumentelor si/sau zonelor construite protejate stabilite potrivit legii.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu ce sa inteleg? daca locuiesc la parterul unui bloc si pe colt cu privire in spatele blocului pot sa fac izolare termica(reabilitare energetica a anvelopei)pe exterior pt ca in interior camerele sunt foarte micifara autorizatie.? Ma trezesc cu amenda si sa dau jos tot ce pun pe pereti.Mentionez ca si vecinu de la et I si II vor sa faca

    RăspundețiȘtergere
  4. f bun articolul...am dormitorul izolat pe interior si totusi e frig in camera...cu toate ca incerc sa mentin in camera o temperatura constanta, pe peretele cu fereastra au aparut urme de mucegai...astept sa ne fie anvelopat termic blocul, poate se remediaza ceva...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua! Am si eu o problema cu izolatia cred eu. De curand m-am mutat intr-un apartament aflat intr-un bloc nou construit. Cand a venit iarna am observat ca in dormitor este foarte frig si ca este o diferenta de 3 grade in minus fata de restul apartamentului. In vara am inlocuit fereastra cu alta de tip tripan si cu toatea astea o diferenta tot exista. Nu stiu daca este aceeasi diferenta dar se simte. Intrebarea mea este daca exista vreo modalitate prin care pot afla daca izolatia exterioara este corect efectuata fara a da tot polistirenul jos de pe perete?

    RăspundețiȘtergere
  6. Building Manager13 oct. 2013, 23:14:00

    DA, trebuie sa chemați un expert in certificare energetica! Acesta are aparate speciale cu care poate verifica izolația apartamentului dvs.

    RăspundețiȘtergere
  7. A fost cineva din Bucuresti amendat si obligat sa-si dea jos termoizolatia cu polistiren de 10 la exterior daca a efectuat izolarea fara aprobare? De unde se ia aprobare? Se da aceasta aprobare? Asociatia are facuta solicitare de termoizolare de aprox 3-4 ani si... se pare ca se efectueaza dupa anumite criterii aceasta izolare cu (PCR pt cei care stiu)!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu unul nu am auzit sa fie cineva pus sa o dea jos sau sa fie amendat.
    Aprobarea se ia de la Primărie.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!