17 martie 2010

Cat costa o casa cu energie proprie?

Persoanele care isi doresc sa aiba o locuinta cu incalzire proprie trebuie sa stie ca pentru o casa de 100 de metri patrati cu panouri solare, plasme termice, pardoseala si boltari ecologici trebuie sa scoata din buzunar pana la 45.000 de euro.

Investitia initiala intr-o casa ecologica se amortizeaza in maximum cinci ani, timp in care facturile la utilitati pot fi reduse la zero, conform Adevarul.

Cei care sunt interesati sa isi achizitioneze astfel de echipamente pentru incalzirea locuintelor o pot face zilele acestea la Romexpo, unde are loc expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului.

"Poti folosi instalatii care sa-si asigure apa calda, curentul, caldura, sa-ti produci practic singur energia. Dar costa zeci de mii de euro", a spus Corneliu Iacob, director general la Acqua Service, producator de panouri solare.

Sistemul solar cu tuburi vidate pentru incalzirea apei menajere poate fi instalat pe casa, asigura alimentarea unei locuinte atat pe timp de zi, cat si noaptea. Instalatia functioneaza ziua intre orele 06.00 si 18.00 - 20.00, in functie de anotimp, iar noaptea se opreste.

Randamentul sistemelor solare este la maximum vara si mai slab iarna, iar zona din Romania propice pentru instalarea unor astfel de sisteme este sudul si sud-estul tarii.

O noua tehnologie de incalzit locuintele o reprezinta plasmele de caldura care arata exact ca niste televizoare si care pot fi instalate in orice locatie. Acestea reduc costurile cu pana la 50%.

Mai mult, plasma nu usuca aerul si nu antreneaza praful din incapere (deoarece nu pune aerul in circulatie), previne aparitia mucegaiului si a igrasiei si mentine umiditatea aerului la valori optime si constante. Aceste plasme costa intre 300 si 500 de euro.

O alta noutate in domeniu o reprezinta boltarii ecologici, facuti din spuma poliuretanica finisata sunt destinati peretilor portanti ale diverselor constructii, precum si la cladiri cu caracter rezidential.

16 martie 2010

Musafirii se iau în calcul la întreţinere

Găzduirea unei persoane peste 15 zile într-o lună trebuie declarată la asociație

Atunci când într-un bloc lucrurile nu merg bine nu este mereu vina celor din asociaţia de proprietari. Locatarii pot avea şi ei, la rândul lor, o contribuţie la această stare de fapt, de cele mai multe ori din cauza nerespectării obligaţiilor lor. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă spune care sunt acestea.

Principalele obligaţii ale proprietarului sunt:
să respecte statutul asociaţiei şi să se supună hotărârilor majorităţii proprietarilor în adunarea generală şi deciziilor comitetului;
dacă părerea proprie e în minoritate ori nu corespunde cu legea, trebuie să accepte în mod democratic situaţia;
să participe la îndeletnicirile celor din bloc, nu doar să critice;
să nu denigreze activitatea şi să respecte orice angajament făcut faţă de asociaţie;

Hotărârea majorităţii trebuie respectată

să respecte, la timp, plata dărilor la bloc;
să anunţe administraţia în cazul în care găzduieşte una sau mai multe persoane pentru o perioadă mai mare de 15 zile pe lună;
să reacţioneze la evenimentele nedorite petrecute în bloc;
să menţină în bune condiţii elementele proprietăţii comune;
să accepte accesul celor din asociaţie în casa sa când are loc o avarie la instalaţia comună;
să încheie cu asociaţia un contract de închiriere sau de folosinţă cu comitetul executiv, dacă doreşte să folosească suprafeţele comune.

12 martie 2010

Udrea mută mega-afacerea “Reabilitarea termică” în curtea propriului minister

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) susţine că va modifica legislaţia privind achiziţiile publice prin stabilirea unor standarde de cost pentru orice tip de lucrare pe care statul o execută, pentru a elimina fenomenul de dumping, des întâlnit şi în procesul de reabilitare termică.

Mai mult, Udrea vrea ca să propună şi o modificare prin care ministerul să poată decidă care sunt proiectele care urmează a fi finanţate. Cu alte cuvinte, să mute afacerea în curtea ministerului. 

Cotidianul.ro a prezentat mai multe cazuri de ţepe pe banii bucureştenilor în ceea ce priveşte reabilitarea termică. Deşi este o practică mai veche, se pare că Elena Udrea abia acum a aflat.

„Avem reabilitări termice de 30.000 de euro pentru un apartament, în timp ce media este de 3.000-4.000 de euro. O lucrare făcută pe bani publici trebuie să aibă o marjă de preţ, corectă, nu una de la 1 la 10.