11 iunie 2008

Procentul pentru spatiile comune nu poate depasi 10% din valoarea facturii

Procentul pentru spatiile comune nu poate depasi 10% din valoarea facturii
In bloc suntem câteva familii care avem centrale de gaze. Se pune problema schimbării ţevilor de apa calda si de căldura. Suntem obligaţi sa plătim? Daca da, care e cuantumul cu care putem sa participam, având in vedere ca noi nu mai folosim serviciile respective?
Constantin Comsa, Bucureşti
Raspuns: ţevile comune de apa calda si căldura fiind in proprietate comuna sunt in responsabilitatea financiara a tuturor proprietarilor, din punctul de vedere al lucrărilor de întreţinere si reparaţii. In plus, trebuie sa ţineţi cont si de aspectul practic, potrivit căruia cel puţin 20 de ani, de fapt de când blocul a fost dat in funcţiune, ţevile de apa si căldura au fost utilizate, deci exploatate, si de către cei care s-au debransat ulterior. Pentru folosinţa, proprietarii care s-au debransat de la aceste tevi sunt scutiti de la plata consumului individual (apa, caldura), cu exceptia consumului de pe spatiile comune (subsol, casa scarii, holurile comune). Din practica, procentul pentru spatiile comune nu poate depasi 10 % din valoarea facturii, procent care se repartizeaza tuturor proprietarilor, in functie de cota-parte indiviza a fiecarui proprietar.
Daca nu se plateste chiria in luna curenta, se aplica majorari?
Marin Coman, Bucuresti
Raspuns: Sanctiunile pentru restanta la plata chiriei pot fi mentionate sau nu in contractul de inchiriere, incheiat intre proprietar si chirias. Daca nu exista o clauza cu privire la majorari, atunci acestea nu se pot aplica.
Detin un apartament proprietate personala, in care nu locuieşte nimeni, dar plătesc cheltuielile aferente pentru partile comune. De curand m-am apucat sa-l renovez si administratorul mi-a spus ca-mi va trece doua persoane la intretinere, pentru ca am muncitori in casa. E corect? Ce prevede legea?
Lidia Chis, Bucuresti
Raspuns: Conform prevederilor legale in materie, se trec la plata cheltuielilor pe persoana cei care locuiesc sau care desfasoara activitati in apartament. Daca prezenta este de cel putin 15 zile pe luna, atunci aceste persoane se trec la plata in contul proprietarului de apartament. Aceste persoane, logic, consuma pe perioada activitatii: produc gunoi menajer, utilizeaza ascensorul etc.
Sotul meu sta acasa cam 6-7 zile pe luna. Vreau sa stiu daca-l pot scoate de la intretinere. Suntem asociatie de locatari si administratorul nu vrea sa tina cont de nimic.
Cristina Varzaru, Bucuresti
Raspuns: Da, puteti sa-l scoateti pe sotul dumneavoastra de la intretinere, pe baza de cerere scrisa catre presedintele asociatiei de proprietari, cu o singura conditie: dupa 4 luni de scutire, a 5-a luna se introduce la plata, dupa care urmeaza iarasi 4 luni de scutire s.a.m.d. Se impune introducerea dupa 4 luni, pentru ca prezenta de 7 zile in fiecare luna inseamna in 4 luni practic o luna de prezenta. Administratorul nu decide, doar executa documentele pe care le primeste si de la presedintele asociatiei de proprietari.

Specialistul nostru, Radu Opaina
Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, www.fapr.ro
Sursa: www.libertatea.ro

3 comentarii:

  1. Buna ziua!in urma depunerii dosarului de debransare individuala radet mi-a emis aviz nefavorabil .am intentat proces impotriva radet-lui.M-am debransat de la radet si am montat centrala termica.Administratorul asociatiei nu vrea sa scoata apatamentul dela plata caldurii.Am obtinut si un certificat de grefa ,acesta se poate folosi pt.neplata caldurii la asoc.?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua!Am depus dosar indv.de debransare la redet si am primit aviz nefavorabil.Am intentat proces impotriva radet-lui.M-am debransat de la radet ai am montat centrala termica,iar administratorul nu vrea sa scoata ap. de la plata caldurii.Am obtinut si un certificat de grefa.Ce se poate face?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa contestati listele imediat dupa afisare, iar daca Administratorul refuza sa va scoata de la calculul energiei termice, trebuie sa urmati calea legala, pana la obligarea acestuia sa puna in aplicare hot jud. Veti ramane cu plata energiei termice pentru partile comune.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!