24 octombrie 2008

Panouri solare, pompe geotermale si minieoliene platite de stat.

The Money Channel

Statul va da maximum 25.000 lei pentru fiecare instalaţie ce foloseşte energie regenerabilă, în 2009
Joi, 23 Octombrie 2008

Ministerul Mediului va acorda cel mult 25.000 lei (circa 6.900 euro) pentru fiecare persoană care va dori să-şi monteze, anul viitor, panouri solare, minieoliene şi pompe de căldură pentru înlocuirea sau completarea sistemului clasic de încălzire, a declarat, joi, ministrul de resort, Attila Korodi.

"Banii nu vor fi daţi cetăţenilor în mână, ci vor fi viraţi direct în contul instalatorului (firmă care a agreat să le instaleze panourile solare, pompa de căldură sau altă instalaţie care produce energie alternativă), aşa cum se procedează şi la programul Rabla", a spus şeful Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD).

Programul pentru ecologizarea caselor, - numit "Casa verde" - va începe în 5 ianuarie, va fi finanţat din taxa de poluare auto şi va avea un buget total de 520 milioane lei în 2009, din care cetăţenii, asociaţiile de locatari şi organizaţiile non-guvernamentale vor beneficia de 400 milioane lei (circa 110 milioane euro).

"În anii următori, în funcţie de încasările din taxa de poluare, bugetul ar putea fi extins sau restrâns", a completat ministrul.

Orice persoană din România poate primi o finanţare de 90% de la fondul de mediu, dar nu mai mult de 25.000 lei pentru fiecare sistem, dacă alege să-şi monteze panouri fotovoltaice, pompe geotermale, minieoliene pentru diminuarea consumului de combustibili fosili.

"Am gândit această sumă pentru ca un număr cât mai mare de cetăţeni să poată fi sprijiniţi să folosească tehnologii prietenoase cu mediul", a mai spus Korodi.

Pentru a putea lua bani de la stat, persoana va trebui să depună, la una din firmele validate, un dosar cu cererea de finanţare pentru montarea unui astfel de echipament, copie după actul de identitate, copie după actul de proprietate - dacă este chiriaş are nevoie de acordul proprietarului -, iar, dacă este cazul, copii după actul de căsătorie, divorţ etc. Va trebui, de asemenea, să facă dovada că dispune de cei 10% cât este contribuţia proprie pentru acest program.

În cazul asociaţiilor de locatari trebuie să existe acceptul tuturor proprietarilor de locuinţe.

Alegerea instalatorului se face în funcţie de tipul instalaţiei dorite. De la instalator, solicitantul va trebui să obţină o notă de acceptare, în care firma respectivă se angajează să proiecteze, să monteze şi să răspundă de calitatea instalaţiei.

"Panourile solare - ce pot fi folosite în special în sudul ţării - costă între 2.000 euro şi 5.000 euro şi pot asigura încălzire pentru o casă de 200 metri pătraţi şi apă caldă pentru patru persoane. Pompele de căldură (care i-ar putea interesa pe cei care locuiesc în zonele de munte) sunt ceva mai scumpe, însă cheltuielile se amortizează în timp. Instalaţiile de energie alternativă duc la scăderea facturii de apă caldă cu 60%, iar costurile cu încălzirea se reduc cu 30%", a precizat ministrul.

MMDD şi Administraţia Fondului de Mediu (AFM) vor valida între 1 şi 28 noiembrie 2008 firmele care vor putea să instaleze panouri solare, pompe de căldură şi alte tehnologii curate. Acestea trebuie să nu aibă datorii fiscale sau de mediu, să respecte legislaţia română, să fie specializate în procurarea, comercializarea şi montarea de astfel de echipamente.

De asemenea, vor trebui să acorde garanţie pentru 3 ani, service şi să răspundă de calitatea lucrării efectuate. Instalatorul este cel care sfătuieşte persoana în legătură cu tipul de instalaţie pe care-l suportă casa.

"Fiecare instalator validat va avea un buget clar (la fel ca la programul de înlocuire a parcului auto), astfel că nu pot fi primite cereri la nesfârşit. Fiecare va şti exact cât poate finanţa. Se va merge după principiul 'primul venit, primul servit'. Instalaţia va trebui dată la cheie, se va încheia un proces verbal de punere în funcţiune, iar ministerul va face verificări, spre a nu avea loc fraude", a spus preşedintele AFM, Mihai Toti, care a adăugat că "firmele care vor fi prinse că au făcut aranjamente cu cetăţenii vor fi eliminate din program, iar solicitantul va fi obligat la plata integrală a instalaţiei".

Firmele de la care vor putea fi achiziţionate instalaţiile vor putea fi aflate de pe paginile de internet ale MMDD (www.mmediu.ro) şi AFM (www.afm.ro).

Termenul de montare şi dare în funcţiune a instalaţiei nu trebuie să depăşească 11 luni.

Pentru 2009, Ministerul Mediului a prevăzut 120 milioane lei (33,05 milioane euro) pentru finanţarea proiectelor firmelor, autorităţilor locale, dar şi unităţilor de învăţământ pentru montarea de instalaţii alternative de producere a energiei.

Plafoanele de finanţare pentru acestea sunt diferite faţă de procentul prevăzut pentru persoanele fizice. Astfel, companiile primesc 50% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 250.000 lei, în timp ce primăriile şi unităţile de învăţământ pot beneficia de 60%, dar fără să depăşească 300.000 lei.

Sursa: NewsIn

Un comentariu:

  1. Panouri solare3 apr. 2013, 11:01:00

    Fac un lucru foarte bun oferind asa posibilitati. Era si timpul sa ne facem mai multe griji de mediul in care traim.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!