Nimic nu este mai neplăcut decât să ajungi acasă şi să constaţi că apa ţi-a “invadat” locuinţa. Vezi cine suportă costul reparaţiilor dacă eşti inundat din cauza zăpezii
topite de pe terasă sau dacă vecinul a uitat robinetul de apă deschis.
Ce faci atunci când apa se infiltrează în apartament din cauza zăpezii topite de pe terasă:
• Proprietarul trebuie să anunţe
administratorul. Acesta din urmă comunică în scris preşedintelui
necesitatea lucrării pentru terasă, inclusiv costurile estimative;
• Toate obligaţiile reparaţiilor
intră în sarcina asociaţiei, care trebuie să ia rapid măsuri pentru a
stopa infiltrările de apă şi pentru a reface terasa, inclusiv
stricăciunile din apartamentele afectate;
• Dacă nu se iau măsuri, proprietarul sau proprietarii afectaţi pot acţiona asociaţia în instanţă pentru despăgubiri.
Buna ziua caut cu disperare un raspuns pe care nu stiu de unde sa-l iau.Iata faptele pe foarte scurt.Stau la et2 al unui bloc ,am balcon loja geamul bucatariei avind deschidere spre balcon,iar balconul nu este inchis.Vecinul de la etajul 1 care sta sub mine,de ceva ani se naita ca peretele de la balcon plinge si are mucegai ,iar pe mine ma acuza ca il inund si asta este cauza dezastrului de la el.Precizez ca atunci cind s-a mutat a spart peretele de beton care avea geam ce dadea in balcon,si-a inchis balconul,dar intre balconul inchis si bucatarie nu exista usa pentru ca spatiul este foarte mic(bucataria nu are mai mult de 3 metri cu indulgenta)si tot aburul de la bucatarie iese in balcon.S-a dus la asigurator sa ceara despagubire pentru paguba si tare ma tem ca acesta ii va da banii.VREAU SA STIU CARE ESTE VINA MEA ,CE SANCTIUNI SE POT LUA IMPOTRIVA MEA SI DACA ACEST INDIVID ARE DREPTATE. VA ROG DIN SUFLET UN RASPUNS URGENT.MULTUMESC ANTICIPAT.
RăspundețiȘtergereDA, are dreptate vecinul dumneavoastră, dacă dvs. nu aveți balconul închis este posibil sa-l inundați, iar din cauza frigului, la el fiind balconul comun cu bucătăria se poate crea condens și mucegai. Mucegaiul și condensul se creează din cauza diferenței de căldură dintre balconul de jos, cel al vecinului, și balconul dumneavoastră.
RăspundețiȘtergereFirma de asigurări, va face o evaluare, cat costa reparațiile din casa vecinului, iar dacă firma va decide sa-i achite costurile reparației, aceștia în final, au dreptul sa va acționeze în judecata, pentru recuperarea pagubelor create vecinului.
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereMa aflu in urmatoarea situatie extrem de neplacuta. S-a produs o avarie la instalatie de apa la vecinul de deasupra mea, apa ce s-a infiltrat aproape pana la parterul blocului. Apa este oprita pe coloana noastra de 5 zile iar proprietarul este de negasit (administratia are doar un nr de telefon, care este inchis). Cum putem proceda pentru remedierea avariei? Am sunat chiar si la politie, dar nu ne-au putut da niciun sfat. Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Trebuie sa găsiți proprietarul. Încercați prin politie sau primărie. Altfel nu aveți cum sa intrați în casa acestuia.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereva rog foarte mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: vecinul meu de la etajul superior are cosul de la hota pozitionat cu gura in jos,iar atunci cand gateste mancare tot mirosul imi vine mie.Cand am geamul deschis se simte mirosul ca si cum s-ar gati la mine in casa, iar cand este geamul inchis imi intra mirosul pe cosul meu de la hota.Ce este de facut? Mentionez ca el are un cos tip cot dintr-un material dur gen pvc, iar cand s-a reabilitat blocul practic acest cos a fost incorporat.Am incercat sa rezolv cu el pe cale amiabila,insa l-a luat pe "nu pot" in brate si mi-a spus ca nu are cum sa scoata sau sa modifice cosul.As vrea sa va intreb daca se poate rezolva cumva,pentru ca initial pare o problema banala,insa este foarte deranjant ceea ce se intampla.Efectiv nu pot deschide fereastra cand se gateste la ei si nu mi se pare in regula.Va rog sa ma ajutati.Multumesc!
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereCând locuiți la comun trebuie sa respectați regulile unei bune conviețuiri intre cetățeni. Din acest motiv exista și blocurile.
Tehnic, vecinul dumneavoastră poate sa remedieze deficienta, poate chema o firma specializata și sa prelungească coșul hotei. Ar trebui sa va înțelegeți amiabil.
In caz contrar, exista soluția unei reclamației la primărie, la disciplina în construcții, amenda este peste 1000 lei și se aplica pana rezolva problema.
Am avut o situație similara, iar proprietarul cu pricina când a primit vizita inspectorilor de la primărie, nu a mai stat mult pe gânduri și a rezolvat problema cu hota.
Buna ziua, am nevoie de un sfat, va rog.
RăspundețiȘtergereBlocul meu este in reabilitare termica si inainte de Paste s-a lucrat la terasa de deasupra apartamentului meu (aplicare de polistiren peste toata lucraraea existenta si turnare de sapa). Lucrarea nu a fost terminata (teava pluviala nu a fost prelungita cu lungimea sapei noi si a izolatiei de polistiren, este doar o gaura in ciment, fara izolatie, fara nimic, nu este pus carton, smoala sau altceva). Din noaptea de Inviere traim un cosmar din cauza ploilor (am fotografii si filmulete), ne este teama ca va lua foc instalatia electrica (suntem mai multi vecini afectati, iar vecinei mele i-a bubuit de doua ori instalatia)
Ce putem face dupa ce se ternima ploile? Cine plateste despagubirile pentru nepasarea celor care trebuiau sa incheie lucrarea inainte de venirea ploilor?
Multumesc mult!
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereIn cazul dumneavoastră este vina exclusiva a constructorului, acesta trebuia să-și asigure lucrare astfel încât sa nu cauzeze prejudicii beneficiarilor.
De asemenea, este clar și ca acesta nu și-a făcut treaba profesionist, având în vedere ca nu a finalizat gura de scurgere pluviala. Putem crede ca nu este specializat în execuția acestui tip de lucrări.
In final, conform codului civil, cel ce cauzează cuiva un prejudiciu este obligat al repara. In cazul în care nu va înțelegeți amiabil cu executantul lucrarii, puteți urma calea judecătorească pentru a obține o hotărâre împotriva acestuia, respectiv repararea prejudiciului.
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereAm rugamintea de a ma lamuri cu urmatoarea problema: unul dintre peretii dormitorului nostru (pe care noi nu avem nicio teava) este plin de igrasie de la inceputul anului. In urma discutiei cu administratorul imobilului, ni s-a spus ca pe acolo nu trece coloana blocului, ci ca sunt tevile din baia vecinei noastre. Din pacate, de 4 luni de zile aceasta vecina refuza sa intreprinda vreo lucrare de reparatie care ar presupune spargerea faiantei si a peretelui, pe motiv ca nu are bani. V-as intreba care este solutia in acest caz, cui ne putem adresa? Noi ne gandeam sa spargem peretele si sa-i taiem pur si simplu teava, dar banuiesc ca pentru asa ceva este nevoie de autorizatie…Multumesc
Daca nu va intelegeti cu vecina, nu poteti sa o obligati sa faca reparatia decat printr-o hotarare judecatoreasca.
RăspundețiȘtergereInainte de Judecatorie, mai puteti sa-i transmiteti o somatie prin avocat pentru obligatia de a face, poate se va speria si va lua masuri
Vă rog frumos să mă lamuriți cum pot să-mi achit cheltuielile de intreținere la bancă.Mulțumesc.
RăspundețiȘtergerePentru a efectua plata prin banca, aveți nevoie de numărul contului Asociației și de codul fiscal.
RăspundețiȘtergereAstfel puteți plăti la orice banca prin ordin de plata, prin internet banking de la calculator sau la ghișeul băncii unde își are contul asociația.
Pastrati chitanta sau ordinul de plata.
Intrebare,la caldura la noi in bloc teava de 2 toli turul care urca sus este afectata si curge deci aceasta teava e pe verticala,in ce masura revine costurile reparatiei?
RăspundețiȘtergereBuna Sorin,
RăspundețiȘtergereCostul reparației se suporta de toți proprietarii pe cota parte indiviza, deoarece vorbim despre o țeavă comuna.
locuiesc intr-un bloc de 4 etaje la etajul 2!aveam 2 tevi de scurgere pluviala in apartament!vecina de sub mine avea una dintre ele taiata pentru ca si-a marit bucatatria si teava venea chiar pe mijloc! mi-a zis ca a infundat-o cu ziare si ciment si nu curge apa pe ea( mentionez ca blocul are acoperis dar nu prea bine realizat) la sfatul ei am taiat-o si eu daca a zis ca nu curge apa! zilele acestea a plouat si mi s-a infiltrat apa pe tavan, o pata de marimea unei mingi! ce e de facut!sa pun teava la loc sau se poate rezolva cu o izolatie pe bloc!
RăspundețiȘtergerep.s. am mers pe bloc si am constatat ca teava este deja infundata cu ceva dar probabil exista crapaturi si s-a infiltrat apa deoarece cei deasupra de mine inca o au! CE E DE FACUT! SUNT DISPERATA!
trebuie sa montați țeava la loc și dvs și vecinul de jos.
RăspundețiȘtergereLocuiesc intr-un bloc de 10 etaje si de vreo doi ani cand se topeste zapada sau este o ploaie torentiala mi se inunda peretele dormitotrului, deci sunt probleme cu conducta de apa pluviala.Am sesizat mereu administratia dar acum mi-au spus sa am rabdare vreo cateva luni pana cand se va termina de reabilitat blocul.Nu prea inteleg de ce din tot blocul doar la mine se inunda si nu stiu daca izolarea terasei va rezolva problema pe termen lung.Va rog sa-mi dati un sfat, cum pot determina administratorul sa ia masuri acum nu sa mai astept sa se slabeasca structura blocului si eu sa stau in igrasie si umezeala in sec. XXI?Multumiri anticipate
RăspundețiȘtergereBuna Corina,
RăspundețiȘtergereTrebuie sa-i solicitați Administratorului dumneavoastră sa repare țeava pluviala, în caz contrar poate sa suporte pagubele create apartamentului dumneavoastră. Puteți sa-i transmiteți o somație, după care îl puteți acționa în judecata.
Dan va roaga sa raspundeti la urmatoarea problema:
RăspundețiȘtergereUrmare a lucrarii de inlocuire partiale a tevii de scurgere apa pluviala de la etajele 2 si 3, odata cu o ploaie torentiala puternica, imbinarea dintre teava noua de pvc si teava veche de fonta, neasigurata cu nimic(nici macar cu silicon) a cedat si apartamentul de la etajul 2 a fost inundat in totalitate. Cum eu locuiesc la etajul 1 toata apa s-a scurs pe unde a putut in apartamentul meu provocandu-mi pagube serioase. Asiguratorul refuza plata despagubirilor pe motiv ca inundatia s-a produs in timpul efectuarii lucrarii. Avand in vedere ca in apartamentul nostru nu era in curs nici un fel de lucrare la momentul inundatiei va rog sa ne spuneti cine trebuie sa ne despagubeasca pentru pagubele produse. Va multumesc
Daca nu suporta asigurătorul, conform contractului de asigurare, atunci asociația va suporta costurile de reparații, urmând a se îndrepta împotriva firmei care nu a executat lucrarea corespunzător.
RăspundețiȘtergereBuna ziua!
RăspundețiȘtergereAm si eu o intrebare. Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje. La ultima ploaie din 10 iulie 2013, datorita cantitatii fff mari de apa cazuta, la etajul 3 a cedat conducta pluviala(s-a deplasat/dezlipit din imbinari). Ce a urmat a fost un dezastru, inundindu-se si apartamentul la nivelul caruia a cedat pluviala, si cel de jos, de la 2.
Mentionez ca nu s-au identificat modificari sau inlocuiri neautorizate pe portiuni de teava pluviala, pur si simplu teava a cedat din cauza vechimii blocului(peste 30ani). Ambele apartamente sunt asigurate. In acest caz, ce vina are asociatia de proprietari de pagubele produse???????
Administratorul are obligația sa inspecteze părțile comune și sa propună comitetului executiv sa aprobe lucrările necesare pentru funcționarea clădirii in condiții optime. O țeavă pluviala veche de 30 de ani trebuia cumva sa-i atragă atenția.
RăspundețiȘtergereFirma de asigurări se poate îndrepta împotriva asociației pentru recuperarea prejudiciului.
Buna ziua, locuiesc intr-un bloc de 7 etaje, la etajul 5. In urma reabilitarii proaste, cand ploua foarte tare apartamentul de la etajul 7 este inundat in unele locuri, inclusiv apa curge pe jos in bucatarie. Problema este ca de la ei, curgand pe la teava de calorifer, ajunge la 6 si la mine la etajul 5. Ei se pare ca intentionat nu astupa-izoleaza in acel loc, ca sa se eevacueze apa ! In aceasta situatie, cine raspunde ? Asociatia da vina pe primarie si pe firma de reabilitari. dar eu gandesc ca, chioar in situatia in care inundatiile de la etajul 7 sunt din cauza proastei reabilitari, ei ar avea posibilitatea sa faca in asa fel incat sa nu curga apa mai jos, fiindca aceasta nu curge prin pereti, ci asa cum spuneam, fix in jos de-a lungul tevii de calorifer, ajungand sa imi ploua in bucatarie si sa se faca un lac pe jos. Ori asta nu s-ar intampla daca nu ar exista acel orificiu. va rog, in aceasta situiatie, imi puteti spune daca ma pot indrepta cu o actiune in instanta impotriva vecinilor de la etajul 7, am sansa sa castig ? Va multumesc, Daniel F
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereCe înțeleg din mesajul dvs, problema este la scurgerea pluviala, dacă infiltrațiile apar de fiecare data când ploua.
Lucrarea fiind în garanție, Asociația trebuie sa reclame la Primărie și la Executant.
Daca aceștia nu iau măsuri, asociația poate efectua reparația pentru diminuarea pagubelor, pe cheltuiala sa, urmând sa se îndrepte împotriva executantului printr-o acțiune judecătorească.
Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje la etajul 1. De fiecare data cand ploua pe la teava de apa pluviala se inunda bucataria si apa se infiltreaza de a ajuns si in camera. Acelasi lucru se intampla si la vecina de la et 2 si la parter. Am fost la administratie si nu s-a luat nici o masura si la fiecare ploaie noi stam cu ligheane si prosoape si adunam apa. Vecina de la parter a adus pe cinevs si a reparat zice ea pe bloc la teava de apa pluviala dar la prima ploaie...din nou apa. Am fost iarasi la asociatie si din nou nici o rezolvare. Ce as putea face sa nu imi mai ploaie in casa ca nu mai soport umezeala si mucegaiul. Va multumesc
RăspundețiȘtergereTrebuie sa notificați președintele și administratorul in scris, au obligatia de remedia problema. Cheltuiala se suporta de toti proprietarii pe cota parte indiviza. daca nu remediaza ii puteti da in judecata si vor suporta inclusiv pagubele create..
RăspundețiȘtergereVa multumesc pentru raspuns. Deci pana la urma trebuie sa ii dau in judecata ca sa remedieze problema k si la administratie si seful scarii ridica din umeri
RăspundețiȘtergereelena
RăspundețiȘtergerelocuiesc intr-un bloc si din cauza unei fisuri la instalatia comuna de canalizare din dreptul apartamentului meu am fost inundata si am infiltratii pe pereti.
am remediat problema din surse proprii dar administratorul blocului nu vrea sa imi elibereze nici un document care sa justifice producerea inundatiei justificand ca nu vrea sa fie dat in judecata de firma de asigurari la care am polita incheiata. este posibil ca firma de asigurari sa dea administratorul in judecata chair daca nu elibereaza nici un document? cine raspunde pana la urma si cum pot sa fiu despagubita totusi de firma de asigurari? multumesc
am avut o infiltratie de la instalatia verticala de apa care s-a fisurat in dreptul apartamentului meu. am remediat-o din bani proprii.
RăspundețiȘtergeream anuntat firma de asigurari, am asigurare facultativa.
insa presedintele de asociatie de proprietari nu vrea sa elibereze nici un document precum ca a avut loc avarierea pe motiv ca nu vrea sa fie implicat in procese cu firma de asigurare. cine ma despagubeste pe mine in situatia asta? poate firma de asigurari sa dea in judecata asociatia chiar daca nu au eliberat nici un document constatator?
Buna ziua.
RăspundețiȘtergereAsa o problema, vecinul meu de sus are balcon deschis, cand ploua sau ninge se umple balconul de apa sau zapada, balconul nu are scurgere, prin balcon trece tseava de gaz, prin teava aia de gaz se scurge apa la mine in apartament.
Asa cum vecinii cred ca locuiesc doar dansii in blocul dat nu vor sa rezovle problema, zic ca e problema mea.
ce pot face ? legea ii poate trage de urechi ?
va multumesc.
Buna ziua,
ȘtergereDA, daca vorbim de proprietatea individuala, au obligatia sa repare., daca in schimb zona respectiva tine de proprietatea comuna, atunci lucrarea trebuie facuta de asociatie.
Buna ziua, Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc cu 4 etaje, atat iarna cat si cand ploua se infiltreaza si se uda peretii. Cand ne-am mutat am patit la fel si a trebuit sa facem din banii proprii reparatia. Dupa cativa ani la fel am procedat si am reparat tot din banii nostrii pt ca administratorul si presedintele au spus ca nu sunt bani de reparatii...don fondul de reparatii se suporta platile datornicilor din tot blocul. M-am saturar sa repar pe banii din banii proprii de parca as avea un copac la usa si culeg bani in fiecare zi. Spuneti-mi va rog ce este de facut pt ca in ritmul asta ajung la sapa de lemne, unde sa ma duc si ce sa fac, am bagat niste bani in apartamentul asta si ma ia groaza. Multumesc.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
ȘtergerePentru reparatie si pentru restituirea banilor platiti de dvs, trebuie sa va adresati conducerii asociatiei cu cerere scrisa si inregistrata. Daca nu iau masuri nu va ramane decat calea instantei de judecata. Trebuie sa aveti facturi pentru lucrarile facute la proprietatea comuna.
Buna ziua, locuim in sectorul 4,intr-un bloc cu 4 etaje la etajul 4. Atunci cand a nins si s-a topit zapada am avut surpriza sa se ude peretii, la fel patim si in prezent si cand ploua, asta dupa ce am reparat de 2 ori din banii proprii si l-am anuntat pe administrator si presedinte dar au spus ca nu sunt bani pt aceste reparatii. Bani ar fi doar ca se platesc datoriile la cei care sunt restantieri. Spuneti-mi va rog ce este de facut si cui sa ma adresez ca o sa innebunesc, am platit si am facut din banii mei si nu mai pot suporta asta, este parte comuna, nu e blocul si nici terasa mea.
RăspundețiȘtergereBuna ziua, Ana Maria! avand in vedere nepasarea conducerii asociatiei, din pacate, nu va ramane decat sa le faceti o cerere de chemare in judecata, sa vedeti atunci daca o sa le convina sa plateasca din banii lor.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergerebuna ziua tuturor!sunt responsabil de scara de bloc si de mai bine de 1 an fac eforturi disperate de a opri infiltrarea apei in bloc la ploi puternice au fost facute doau reparatii ale tablei zincate cu care este acoperit blocul de9 ani.S-a folosit la cea de-a 2 a reparatie silicon bituminos atat pt cuie cat si pt lipirea tablelor s-au aranjat din nou jgeaburile care oricum erau noi.Degeaba, in bloc continua sa ploua ,nu la fel de tare insa dar tot ploua.Este posibil sa nu fie suficent de mare jgheabul? Ori conducta pluviala sa nu faca fata la cantitati f mari de apa?Deja sunt disperata ,am facut tot ce s-a putut si totusi
RăspundețiȘtergere