- Dacă se constată avarii pe instalaţia comună de la contorul de bloc şi până la contoarele de apartament, administratorul şi preşedintele trebuie să ia de urgenţă măsuri de reparare sau de înlocuire a conductei de apă avariată.
- Contorul general şi toate contoarele individuale trebuie citite în aceeaşi zi.
- Consumurile individuale trebuie declarate corect de proprietari sau de chiriaşi. Proprietarii care declară consumuri foarte mici (sub 1 mc) trebuie să fie verificaţi. Administratorul face un control la instalaţia de apă şi la contoarele apartamentului suspectat.
- Atunci când un proprietar reclamă prezenţa apei calde pe conducta de apă rece, asociaţia de proprietari prin reprezentanţii legali trebuie să verifice de urgenţă instalaţiile din apartamentele de pe coloana respectivă, cauzele fiind fie bateriile de cadă, de duş sau de chiuvetă defecte din apartamente (bateriile ieftine sunt proaste şi predispuse la a se defecta), fie conectarea greşită sau cu rea intenţie a maşinilor de spălat automate.
- Furnizorul serviciului trebuie anunţat urgent în cazul defectării contorului de bloc dacă se constată o anomalie în funcţionare (stă sau se învârte prea repede la ore din zi în care de regulă nu se prea consumă). Această cauză se poate constata şi la primirea unor facturi care sunt sensibil mai mari decât facturile lunilor anterioare.
Diferenţele, inevitabile
În practică, pot exista diferenţe de până la 5 % inevitabile şi
fireşti datorită unor aspecte tehnice de natură metrologică (clase de
precizie, erori admise etc.), care nu pot fi eliminate decât prin
investiţii din partea proprietarilor. Pierderile, până la eliminarea
lor, se repartizează tuturor proprietarilor după cota-parte indiviză de
proprietate din proprietatea comună.
ma scuzati da am o intrebare.. daca presedintele de bloc abuzeaza de functia sa..asta presupunand trecerea la intrettinere a mai multor persoane decat au fost declarate ce trebuie facut?
RăspundețiȘtergereTrebuie schimbat prin Hot. AG
RăspundețiȘtergerenu inteleg de ce spuneti ca apa redistribuita sa fie impartita dupa cota-parte indiviza?
RăspundețiȘtergerePierderile se repartizează pe cota parte indiviza. Gândiți-va ca apa respectiva a fost folosita de femeia de serviciu pentru spălatul scărilor!
RăspundețiȘtergereMihai
RăspundețiȘtergeremai exact, ce inseamna cota parte indiviza ?
Mai exact ce inseamna cota parte indiviza ?
RăspundețiȘtergerela nr de persoane din bloc sau la nr de apartamente?
va rog sa ma mai ajutati cu o problema. Consum in general 6 sau 7 metri cubi de apa calda si pe langa acestia mai platesc inca 3 metri de pierderi. Este ok ?
RăspundețiȘtergereAm rugat doamnele de la asociatie sa mergem intr-o zi sa verificam apometrele in unele apartamente dubioase(2/3 pers cu consum declarat de 0 sau maxim 1 M3 /luna). Mi-au raspuns sec ca nu au voie sa mearga fara sa-i anunte cu macar 2 zile inainte.Nu e legal sa faca controale inopinante. Este adevarat ? Pai daca il anunt cu 2 zile innainte degeaba mai merg daca fura apa. Are timp sa faca sa fie totul ok pana venim noi sa verificam. VA MULTUMESC !
cota parte indiviză - reprezintă raportul dintre suprafaţa utilă a fiecărui apartament (SUap aşa cum ea este trecută în actele de proprietate sau stabilită în schiţele de cadastru) şi suprafaţa utilă totală a tuturor apartamentelor (SUtotală), înmulţit cu 100 [%].
RăspundețiȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergereAm centrala proprie de anul trecut din noiembrie mai exact.Instalatorul respectiv care a facut lucrarea a lasat ceasul de apa calda la bucatarie,insa, nu am mai consumat apa de la coloana blocului de cand am pus centrala. Acum presedinta de asociatie mi-a spus ca ma baga sa platesc pierderi de apa calda avand ceasul inca instalat. Intrebarea mea este urmatoarea: Este corect sa platesc aceste pierderi avand in vedere ca citirea ceasului meu este aceeasi de anul trecut(adica am avut 121 m cubi cand mi s-a montat centrala si in momentul de fata am tot 121 m cubi,din care reiese ca nu am folosit deloc apa calda de la ei)Astept raspuns urgent , va rog
Va multumesc anticipat!
din păcate, o astfel de situație nu este reglementata. Dar, daca apometrul este sigilat, iar consumul este același de la momentul instalării centralei, consideram ca asociația nu are de ce sa va mai pună sa plătiți pierderi suplimentare.
RăspundețiȘtergere