24 mai 2008

Investitiile din bloc se aproba cu votul majoritatii proprietarilor in cadrul unei adunari generale

Administratorul sau presedintele are dreptul sa oblige locatarii sa plateasca montajul la termopane la casa scarii fara licitatie sau fara a consulta locatarii? Si alta intrebare: administratorul are voie sa foloseasca fondul de rulment pentru lucrari care nu sunt urgente (termopane)?
Maria Radulescu, Bucureşti

Investitiile si procedura se aproba cu votul majoritatii proprietarilor in cadrul unei adunari generale si se pun in aplicare de catre comitetul executiv. Procedura poate fi: selectie de oferte sau licitatie. Licitatia este costisitoare si ineficienta. De regula, se practica selectia de oferte prin care se alege cea mai buna oferta din punct de vedere al pretului si al calitatii produsului sau serviciului din cel putin trei oferte.

Daca nu sunt membru al asociatiei de proprietari, cum mi se calculeaza penalitatile pentru partile comune? Si ar mai fi o neregula - administratorul a trecut pe lista membrilor asociatiei de proprietari in dreptul apartamentului alt nume si alta suprafata utila. Marioara Acatrinei, Sibiu
Intr-o asociatie de proprietari, toti proprietarii au obligatii, indiferent ca sunt sau nu sunt membri ai asociatiei de proprietari. Neplata obligatiilor financiare impune aplicarea de penalizari tuturor restantierilor conform sistemului propriu al asociatiei. Pentru corectarea numelui si a suprafetei utile trebuie sa prezentati administratorului un act care sa certifice corectitudinea acestor date personale.
Cum se face salarizarea persoanelor din asociatia de proprietari, pentru ca la noi, acestia vor sa se mareasca salariile? E vreo lege care sa reglementeze acest aspect? Fiecare persoana da 20 de lei pe luna pentru administrator. Ce sa facem? Cat poate fi salariul administratorului? Adriana Constantinescu, Bucuresti.
Stabilirea salariului se face prin negociere directa intre persoana in cauza si comitetul executiv, in limita maxima a fondului de salarii brut stabilit de adunarea generala la inceput de an. Comitetul executiv are obligatia sa negocieze suma in functie de calitatile profesionale ale persoanei. Calitatile profesionale pot fi dovedite cu recomandari de la institutii sau persoane avizate in domeniu sau cu prezentarea activitatii de la alte asociatii de proprietari. Nu se poate preciza cat este salariul pentru 44 de apartamente, intrucat acesta poate varia foarte mult de la persoana la persoana.
Conform carei legi se exonereaza posesorii de centrale termice de plata tevilor care trec prin casa si care sunt izolate? Gheorghe Bosneag, Pitesti

Nu exista lege care sa precizeze “daca tevile sunt izolate termic, acestea nu mai radiaza caldura in apartament, iar proprietarul nu are obligatie de plata”. Este logic si firesc ca orice este izolat nu mai radiaza, adica nu mai produce consum in apartament si ca atare nu exista costuri.

Radu Opaina
Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania,
www.fapr.ro

Sursa:
http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=205066


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!