16 februarie 2011

Convenţie civilă pentru angajatii Asociatiei de Proprietari!

- Administratorul, contabilul, îngrijitorul, instalatorul, mecanicul şi cenzorul din afara asociaţiei se pot angaja prin convenţie civilă de prestări servicii. În acest caz, asociaţia are ca obligaţii fiscale: impozitul, cotele pentru şomaj şi pensii pentru angajat. Nu se plătesc şomaj şi pensii în cazul pensionarilor şi al lucrărilor ocazionale. Contractul individual de muncă cu normă întreagă sau parţială e o altă variantă de angajare pentru administrator, contabil, instalator etc. În acest caz, obligaţiile fiscale sunt: impozitul, cotele pentru sănătate, şomaj şi pensii pentru angajat. Pentru angajator, există şi cotele pentru (ITM), accidente, boli profesionale, fondul de concedii şi creanţe salariale. Nu se plăteşte şomaj în cazul pensionarilor. Cea mai avantajoasă formă pentru asociaţie (plăteşte cu 30% mai puţine taxe) şi pentru persoană (aceleaşi drepturi pentru pensie şi şomaj ca în cazul unui contract de muncă) e convenţia civilă. Pentru toate taxele şi impozitele se completează Declaraţia unică 112, care se depune la Administraţia Financiară până la 1 iulie, după care se poate transmite online.

- Preşedintele, cenzorul, membrul de comitet se pot angaja prin contract de mandat. Obligaţiile fiscale sunt aceleaşi ca în cazul contractelor de muncă. Anul acesta, pentru contractele de mandat au crescut cheltuielile asociaţiei cu salariile cu 50%!

- Dacă prestatorul este persoană fizică autorizată, asociaţie familială, microîntreprindere, societate comercială sau altă formă juridică, există contractul de prestări servicii. Valoarea brută e mai mare, dar taxele nu mai sunt în sarcina asociaţiei.

79 Transmite comentarii:

Anonim spunea...

Pentru angajator NU mai exista comision ITM.

Anonim spunea...

Ordonanta 117/2011:
Art. 296 16 (3) Sunt exceptate de la plata contribuţiei pentru concedii şi
indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate următoarele
venituri:.......b) veniturile prevăzute la art. 296 4 alin. (1) lit. .........n) ADICA PRESEDINTI DE BLOC

La fel, art. 296 indice 16 alineat 4 lit. b) spune ca nici somaj nu se plateste, nici de catre PRESEDINTE, nici de catre asociatie pt. presedinte.

Anonim spunea...

as dori un raspuns din partea dv,pentru a intelege.Sint angajata cu cim la o firma din 01/03/2011 ,am un cim cu un cab. medical cu 4 ore/zi si din 2000 am 2 scarii de bloc asic ca administrator in Pitesti si ar trebui sa inchei cim cu 2 ore /zi . Langa sara unde locuiesc si sint administrator,sa imbolnavit cineva si ma roaga sa iau eu,mentionez ca 17 apt. au centrale si individual trasa apa rece. Celalalt admin. era
pensionar si avea conventie civila cu asoc.si vor ca si mie sa imi incheie conventie civila .Va rog sa imi raspunde-ti daca am voie si ce retineri sint la conventie.

Blocul Meu spunea...

Puteti sa va angajati pe conventie civila.

Obligaţiile fiscale sunt: impozit, cotele pentru şomaj şi pensii pentru angajat. Nu se plătesc şomaj şi pensii în cazul pensionarilor şi al lucrărilor ocazionale.

Anonim spunea...

lucrez cu conventie civila de 7 ani la o asociatie de proprietari.salariul este de 640 roni,eu iau net 500.ei au spus ca imi opresc impozit si asigurarile de sanatate.in cazul in care am 2 copii minori in intretinerea mea au dreptul sa-mi opreasca impozit?mi-au spus ca nu am dreptul la concediu de odihna.de ce?

Anonim spunea...

conventia civila se inregistreaza la itm?

Anonim spunea...

Va rog spuneti-mi daca un cenzor de bloc,avand 250 Ron lunar..poate primi indemnizatie crestere copil,neavand alte venituri ,decat acesta,multumesc

Blocul Meu spunea...

daca s-au platit asigurarile de sanatate min. 6 luni, poate primi indemnizatia.

Anonim spunea...

Sant angajata cu cmi in mai multe pati incepind cu data de 01/03/2011 si am primit raspuns de la dv.ca pot cu conventie civila sa fiu administrator
as vrea sa imi spuneti daca trebuie pt.conventie civila sa deschid vector fiscal deoarece administratorul care a fost pe aceasta scara a fost pensionar si platea doar impozit pe salarii.

Anonim spunea...

angajati ocazionali ce obligati fiscale au?

Anonim spunea...

comitetul executiv poate mari salariul presedintelui pe o perioada determinata si daca a facut-o cine raspunde in instanta.

membru comitet spunea...

Bugetul de salarii este aprobat în adunarea generala.
Tot în adunarea generala se aproba și salariul președintelui. Daca hotărârea AG lasă posibilitatea comitetului sa stabilească nivelul de venit al celor care conduc asociația, atunci nu-i nicio problema.

Oricum bugetul de salarii trebuie sa se încadreze în cel aprobat de AG

Anonim spunea...

administratorul de bloc si pensionar poate beneficia de concediu?

Buiding Manager spunea...

depinde de contractul pe care l-a încheiat cu asociația.

Anonim spunea...

instalatorul persoana fizica neautorizata se poate angaja cu conventie civila?

Building Manager spunea...

DA, dar nu pentru activități ce au caracter de regularitate. adică puteți sa-i faceți convenție civila pentru o avarie, o desfundare de coloana pluviala, etc.

Anonim spunea...

este normal ca presedintele unei asociatii de proprietari sa incaseze tot el cotele de intretinere ce lege incalca

Buiding Manager spunea...

nu este legal ca președintele sa încaseze cotele de întreținere. încalcă legea 230/2007

Anonim spunea...

daniel daca vechiul administrator a intrat in somaj se poate angaja alta persoana sau trebuie angajata o persoana obligatoriu tot somera?

Anonim spunea...

Buna ziua, administrator de bloc pensionar agajat cu conventie civila, dupa 1 iulie 2012 ce taxe trebuie sa platesc ? acestea se calculeaza din salarul minim pe economie ?Multumesc!

Anonim spunea...

Marta G

Un pensionar poate fi angajat administrator de bloc cu conventie civila? prestarea lui este socotita ocazionala sau permanenta? va multumesc

Building Manager spunea...

Administratorul, contabilul, îngrijitorul, instalatorul, mecanicul şi cenzorul din afara asociaţiei se pot angaja prin convenţie civilă de prestări servicii. În acest caz, asociaţia are ca obligaţii fiscale: impozitul, cotele pentru şomaj şi pensii pentru angajat. Nu se plătesc şomaj şi pensii în cazul pensionarilor.

Anonim spunea...

Marta G
Un locatar din asociatia de proprietari poate fi cenzor in asociatie ? cu ce tip de contract?
va multumesc

Blocul meu spunea...

Marta
Cenzorul poate sa fie și din cadrul asociației de proprietari și din afara acesteia, adică un expert sau o firma, angajați prin contract de prestări servicii sau convenție civila.

Anonim spunea...

marta

Va multuesc mult ptr raspuns

Anonim spunea...

Marta
buna seara , va rog sa-mi spune-ti cine trebuie sa intocmeasca statele de plata la asociatie in situatia in care comitetul este format din: 1 presedinte, 2 vicepresedinti, 1 administrator si 1 cenzor?
va multumesc

Building Manager spunea...

Buna seara Marta,
Comitetul poate sa fie format din cei doi membrii plus președinte, celelalte functii nu fac parte din comitet și ma refer la Administrator și Cenzor, acestea fiind funcții reglementate distinct de lege și cu atribuții separate fata de comitet..

Iar ca răspuns la întrebarea ta, Administratorul este cel care trebuie sa facă statele de plata, conform atribuțiilor legale ce-i revin.

Anonim spunea...

Marta
va multumesc pentru raspuns.
vin cu aceste intrebari deoarece am schibat adm. si sunt discutii pe aceste teme. mai am cateva intrebari daca ma puteti ajuta:
-cine semneaza contractele incheiate cu administratorul si femeia de serviciu?
-este corect in situatia in care fem.serv. are contract individual, sa se calculezesa se retina,sa se declare si sa se plateasca contributii cf codului fiscal?
-asociatia are obligatia de a depune declaratie privind vectorul fiscal?
va multumesc

Blocul Meu spunea...

Marta,
Contractele sunt semnate de președinte, în calitatea sa de reprezentant al asociației de proprietari.
la celelalte întrebări răspunsul este DA.

Anonim spunea...

Maria
Ce tip de contract se incheie pentru functia de administrator bloc in situatia unui pensionar si care sunt datoriile fiscale? va multumesc

Anonim spunea...

Va rog sa imi spuneti daca idemizatia administratorului se plateste de catre proprietarii apartamentelor nelocuite si daca da ce lege specifica asta.

Building Manager spunea...

Da, se plătește de toți proprietarii în funcție de cota parte indiviza, fie ca locuiesc sau nu în bloc.

Legea 230/2007 si HG 1588/2007.

Anonim spunea...

ROMINA ROTARU
BUNA SEARA,
ESTE CORECT CA INDEMNIZATIA DE PLATA PT ADMINISTRAROR SI RESTUL COMITETULUI SA SE FACA DIN BANI ACUMULATI DIN VENITURILE ASOCIATIEI (CHIRII ANTENE ETC )?

Building Manager spunea...

NU, nu este corect. Banii obținuți din chirii se folosesc doar pentru investiții în imobil.

Anonim spunea...

Va rog sa-mi raspundeti:
"Pentru administrator si femeia de servici (din interiorul asociatiei)este obligatoriu din 2013 sa fie angajati cu C.I.M., sau pot ramane in continuare angajati cu conventii civile?"
Cu stima,

Anonim spunea...

buna ziua va rog sa -mi spuneti si mie pentru ad-tor cu conventie civila ce contributii se platesc atit ca angajat cit si ca angajator multumesc

Administrator spunea...

Asociația are ca obligații fiscale: impozitul, sănătatea, cotele pentru șomaj și pensii pentru angajat. Nu se plătesc șomaj și pensii în cazul pensionarilor.

Este indicat sa va angajați un contabil dacă aveți probleme în înțelegerea legislației fiscale, mai ales datorita faptului ca schimbările sunt foarte dese în acest domeniu.

In momentul de fata nu mai este recomandat sa folosiți convenția civila pentru Administrator. Convențiile civile se folosesc doar pentru activități ce nu au caracter de regularitate.

Anonim spunea...

Aurica
Va rog să mă lămuriti intr-o problemă:
- sunt salariat cu contract de munca 8 ore, mai am un contract de 4 ore ca adminitrator la o asociaţie de proprietari şi vă rog să-mi spuneţi dacă mai pot să închei încă un contract de muncă cu 4 ore tot ca administrator la o alta asociatie de proprietari. Vă mulţumesc.

Building Manager spunea...

DA, puteti sa mai aveti un contract de munca part-time.

Anonim spunea...

Conform legii , reprezentantii Asociatiei de proprietari raspund de proprietatea comuna. Ce se intampla cand, pentru a avea acces la proprietatea comuna,trebuie sa intervii afectand proprietatea individuala? Concret:pentru a avea acces la conductele de apa rece sau calda avariate in apartamente trebuie spart zidul respectiv, proprietate individuala. Asociatia este obligata sa plateasca pentru reparatia partii comune, dar cine plateste refacerea zidului, faiantei(proprietate individuala)?
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Building Manager spunea...

Refacerea zidului ca urmare a intervenției la proprietatea comuna se suporta tot de către Asociație.

Facem referire la dreptul comun, "oricine cauzează cuiva un prejudiciu este obligat al repara"

Cu alte cuvinte, dacă Asociația va cauzează dvs. un prejudiciu prin distrugerea proprietății individuale, este obligata sa-l repare, în caz contrar pot plăti și cheltuielile de judecata...

catalin spunea...

Un presedinte de asociatie de proprietari, pensionat medical, gr II, poate ramane angajat cu conventie civila(contract de mandat)?

catalin spunea...

Un presedinte de asociatie, angajat cu conventie civila (contract de mandat)poate ramane presedinte daca este pensionat medical gradul II?

Building Manager spunea...

Da, puteți fi președinte în baza unui contract de mandat!

catalin spunea...

multumesc!Pot fi remunerat? care este legea care imi asigura acest drept?

Building Manager spunea...

Însuși contractul de mandat oferă posibilitatea ca mandatarul sa fie remunerat, conf. codului civil și legii asociațiilor de proprietari.

catalin spunea...

Multumesc! Puteti sa ma ajutati cu trimitere exacta la codul civil si legea asociatiilor de proprietari(art.,etc)?

catalin spunea...

Va rog sa precizati conform carui aeticol, aliniat, deci sa faceti o trimitere directa in codul civil si legea asociatiilor de proprietari care stipuleaza dreptul unui presedinte de asociatie, pensionat medical gradul II, ulterior alegerii sale, de a fi remunerat prin contract de mandat. Va multumesc din suflet!

Administrator spunea...

nu exista un articol special pentru un Președinte de asociație de proprietari,... contractul de mandat nu este contract de munca.

Anonim spunea...

ce se intimpla cind clica din asociatie NU vrea sa dea socoteala nimanui de activitatile ...?administratorului ,presedinte,cenzor .refuza convocarea AG anuale .nu s-a convocat adunare generala de ani buni.CUI putem sa ne adresam ?

Building Manager spunea...

Puteti sa strangeti dvs. semnaturi si sa convocati AG. Legea va permite!

Anonim spunea...

buna ziua ...sunt presedinte de citeva luni si ma comfrunt cu urmatoarea situatie:omul de servici vrea concediu de odihna si bani pe conediu,administratorul spune ca este prima oara cind cere asa ceva dupa multi ani,precizez ca este angajat cam de doi ani cu contract de munca dar cu doua functii; OM DE SERVICI functie care o are de 12 ani(pina acum 2 ani angajat fara carte de munca)si om care incarca gunoaiele, care pina acum 2 ani o facea altcineva,i sa propus lui si a zis ca accepta numai cu carte de munca,deci are 2 functii.are dreptul la co?va multumesc...

Building Manager spunea...

Are drepturile prevazute în contractul de munca! In cazul in care nu-i sunt respectate drepturile se poate lăsa cu sancțiuni.

Angy spunea...

Buna ziua,
sunt angajata cu carte de munca si am preluat functia de administrator (cu atestat). Conventia civila trebuie inregistrata la ITM? Ce obligatii de plata % sunt?
multumesc

Anonim spunea...

ma numesc marga si sunt pensionata pe caz de boala cu program redus si lucrez la o firma 4 ore.As dori sa preiau ca administrator cu conventie civila o asociatie de proprietari cu 2 ore pe zi .Va rog sa-mi spuneti daca este legal si ce impozite sau taxe ar trebui sa platesc.Mentionez ca pe decizia de pensii nu se specifica numerul de ore pe care pot sa le prestez ci doar capacitatea de munca pierduta jumatate si pensia este gradul 3.

Anonim spunea...

un administrator nu poate lucra cu conventie civila si nici un igrijitor,azi am fost chemta la primarie si amendata pt lucrul asta ...sunt presedintele unei asociatii si am lucrat pe conventie ..urgent trebuie sa fac contract de munca desi administratorul este pensionar

Ion Stanescu spunea...

Stanescu,
Nu avem salariati la Asociatia de proprietari. Pentru curatenie avem o firma specializata care ne emite factura/luna. Pentru ca majoritatea proprietarilor au datorii la banca, ne gospodarim singuri pentru a reduce la maxim cheltuielile. Intocmim lista de plata respectand legea privind impartirea pentru apa, enel,rosal,curatenie, consumabile. Ne platim facturile si nu avem restante. Avem registru de: casa, rulment, reparatii, penalizari. CE OBLIGATII MAI AVEM FATA DE STAT?

Administrator spunea...

daca nu aveți salariați nu aveți ce taxe sa plătiți către stat.

Anonim spunea...

Andreas,
Buna ziua. Dupa multe nereguli constatate, s-a impus dupa doua adunari generale, schimbarea conducerii actuale din asociatia noastra de LOCATARI (presedinte, administrator, cenzor). Urmeaza in scurt timp sa devenim si noi ascociatie de PROPRIETARI. Dupa ce am ramas fara nici un ban din fondul de rulment (se regaseste in plata facturilor, datorita rau-platnicilor din bloc care au fost lasati in pace luni, si chiar ani de zile), vrem sa reducem cheltuielile la maxim:Intrebarile mele:
1. presedintele poate fi onorific si fara salar? In acest caz trebuie sa se incheie ceva contract cu el?
2. administratorul, cum poate fi angajat? conventie civila sau C.I.M? pt. care din ele taxele catre stat sunt mai mici?

Multumesc anticipat!

Building Manager spunea...

Buna ziua,
1.Pentru Președinte puteti sa încheiați un contract de mandat fără remunerație. conf. aprobării AG
2. pentru administrator acum puteți încheia doar CIM.... eventual cu timp parțial de munca.

Pentru recuperarea retantelor de la proprietarii rau-platnici puteti sa apelati la serviciile unui mediator specializat. va recomandam: mediator.vlad@mail.com, telefon 0727.847.092

Anonim spunea...

(Cami)
Buna ziua,

As vrea sa stiu, va rog: daca administratorul (sau ingrijitorul) este pensionar, trebuie sa fie angajat cu CIM sau e posibil si cu conventie? De asemenea, daca ingrijitorul are deja un CIM in alta parte, e necesar, cf legii, sa-i facem si noi CIM?

Oprescu spunea...

Oprescu:
Blocul nostru nu are lumina naturala pe coridoare. Pe fiecare palier sunt 4 apartamente si 2 surse de lumina.
Pe un palier o sursa de lumina nu a functionat timp de 15 zile -apartamentele de langa acea sursa erau in semiintuneric, pe vizor era imposibil sa recunosti chipul unei persoane, cu cheia la fel era dificil sa gasesti orificiul aferent -doar din incercate nimereai.
Administratorul nu a facut nimic 15 zile spunand ca un fir electric era ars si ca persoana pe care blocul o platea pentru o serie de mici servicii lunare, plecase in concediu "fara voie" si ca la reintoarcere aceasta persoana va repune lumina in functiune.
Notez si ca acea persoana "buna la toate" era de fapt instalator de meserie - adica nicio legatura cu electricitatea......
Gasiti normal faptul ca administrtaorul cu buna stinta nu a vrut sa faca nimic timp de 15 zile?
I-am reprosat ca nu conta ca persoana "buna la toate" era plecata si ca trebuia gasita o rezolvare cu atat mai mult cu cat asociatia avea bani in fondul de reparatii peste 12000 RON si de asemenea bani din dobanzi/penalitati de peste 4000 RON.
Intr-un final mi-a raspuns ca "si ce voiai sa stric depozitele sa pierdem dobanda"?
Ca si cum prioritatea nr. 1 a administratorului era sa maximizeze fondurile si nu aceea de-a asigura intretinerea normala a instalatiilor/ reparatiille in bloc.
Va rog, nu este prima data cand am problema de aceasta natura cu administratorul. Intr-o problema similara cu un neon defect am anuntat comitetul executiv si presedintele a spus "ce este ea buricul pamantului?" Acelasi presedinte spune ca nu-l intereseaza legea 230/2007 sau alte legi ...ca in bloc el face legea!
La asemenea raspunsuri mie imi este evident ca voi avea de tras constant cu administratorul si presedintele.
Va rog, cum pot proceda astfel incat administratorul sa repare sursa de lumina la timp?

Multumesc

Administrator spunea...

Trebuie sa propuneți schimbarea acestuia in prima ședință de comitet executiv, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Anonim spunea...

Madalina
Am si eu o intrebare.Daca presedintele de asociatie de proprietari are o remuneratie de 450 lei mai poate beneficia de somaj?

Anonim spunea...

Buna ziua, am incheiat un contract de mandat pentru cenzorat cu o asociatie de proprietari. Intr-o luna voi naste si intru in concediu de maternitare. Pot in continuare sa mai fiu cenzor in aceste conditii? MIHAELA.

Administrator spunea...

Indemnizația pentru creșterea copilului se acorda numai in condițiile in care beneficiarul nu are niciun fel de venit profesional. Concluzia este ca dacă lucram, nu avem dreptul la indemnizație, ci numai la acel stimulent de 100 ron, care se acorda in cazul întoarcerii la munca înainte de sfârșitul celor 2 ani.

Plata indemnizației se va suspenda/sista dacă veți înregistra venituri de natura profesionala supuse impozitului pe venit!

Ana Ilie spunea...

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca un om de serviciu in bloc, angajat cu carte de munca si salar net 500 lei, poate fi ales si presedinte de bloc si retribuit cu inca 250 lei, de aceeasi Asociatie de proprietari? Multumesc!

Ana Ilie spunea...

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca un om de serviciu in bloc, angajat cu carte de munca si salar net 500 lei, poate fi ales si presedinte de bloc si retribuit cu inca 250 lei, de aceeasi Asociatie de proprietari? Multumesc!

Administrator spunea...

Daca este proprietar în bloc poate fi ales în funcția de Președinte! Nu poate cumula funcția de președinte cu cea de om de serviciu, deoarece este un conflict de interese, documentul de angajare al îngrijitorului il semnează președintele!!....

Roxana spunea...

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie: avem o ingrijitoare cu contract de colaborare pt 4 ore, insa mai are la un alt bloc contract de munca de 8 ore ,de unde stiu ca i se plateste atat salariul cat si concediul medical.Intrebarea mea este de ce si de la blocul nostru vrea sa i se plateasca concediul medical? Va multumesc

Adm spunea...

Buna ziua, Concediul medical i se plătește de la locul unde are contractul de munca.

Anonim spunea...

Administratorul blocului este angajat cu C.IM.la o S.C.privată,ptr suma încasată ptr adm.unui bloc ce dări trebuie sa plătească la stat? Aceeasi intreb ptr femeia de serviciu-pensionata de boala???

Anonim spunea...

Buna ziua,la asociatie erau 3 femei de serviciu insa una a avut probleme medicale si dupa aprox 6 luni de medical si-a bagat somajul pt ca nu mai poate lucra,cele 2 fac si scarile care le avea ea ,muncesc foarte mult abia fac fata ,administratorul spune ca nu are voie sa angajeze decat dupa 1 an este adevarat?

Anonim spunea...

Pana acum ceva timp cei de la primarie bagau gunoiul de la asociatie in tomberoane si il luau cu masina,acum doar vin si incarca nu mai strang gunoiul de pe jos de langa tomberoane ,au zis sa bage femeile de serviciu de la asociatie ,ele merg si sambata,duminica de dimineata si fac treaba asta insa nu sunt platite?este normal ?alta asociatie plateste angajatele pt munca asta in plus

Anonim spunea...

Buna ,as avea o intrebare daca lucrez la o asociatie de locatari femeie de servici si nu sunt angajata ,doar cu conventie civila trebuie sa mi se traga din salar ceva impozit ?Ana

Anonim spunea...

Buna am o intrebare daca lucrez la o asociatie de locatari cu conventie civila trebuie sa mi se traga ceva impozit din salar?

administrator spunea...

Da, sigur, impozitul și sănătatea.

Anonim spunea...

Ce trebuie sa plateasca presedintele feneia de serviciu si cenzoru daca sint toti pensionari florian

Anonim spunea...

Ce trebuie sa plateasca presedintele cenzoru si femeia de serviciu daca sint pensionari

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!