19 februarie 2011

"Ridicarea masinilor este ilegala". Vezi de ce!

Ridicarea masinilor este o operatiune ilegala pe care autoritatile o tolereaza, mai ales ca de aici vin destul bani la bugetele locale.
Pentru a putea ca "saltarea" sa fie legala, autoturismul trebuie sa fie parcat neregulamentar si sa reprezinte un obstacol pentru circulatie, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, citat de Realitatea.net

Codul Rutier prevede ca "politia rutiera poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila si care constituie un obstacol pentru circulatia publica. Ridicarea si depozitarea vehiculelor se realizeaza de catre administratiile publice locale sau de catre administratorului drumului public, dupa caz.

"Prin urmare, ratiunea legii - care trebuie respectata de toate regulamentele adoptate de administratia publica locala in aplicarea acesteia - este ca ridicarea sa reprezinte o masura exceptionala, luata in cazul autovehiculelor parcate intr-o asemenea maniera incat sa constituie un obstacol pentru circulatie", a spus avocatul.

S-au castigat multe procese in instanta

Potrivit lui, firma de avocatura pentru care lucreaza a castigat mai multe procese de acest gen, impotriva Politiei Rutiere, cei din urma fiind obligati de instante sa anuleze contraventiile date si sa ramburseze taxa luata.

"Ori de cate ori te duci cu o astfel de contraventie la instanta, se admite imediat si se dispune restituirea sumei. Numai ca, intre timp, cei care au facut o afacere din aceste parcari ilegale si-au dat seama de pericol", afirma Piperea.

El spune ca firmele care ridica masinile au si gasit o solutie de a evita neplacerile.

"Au facut la nivelul Consiliului Local o hotarare care sa completeze Codul rutier si care sa spuna ca nu mai vine politistul de la rutiera sa te asiste pe tine, firma care ridici masinile parcate ilegal, ci vine politistul de la comunitara si nu se mai emite un proces verbal de contraventie, ci se emite o dispozitie de ridicare, asupra caruia nu mai are rol judecatoria sa se pronunte", a mai spus Piperea.

Cum poti combate autoritatile cu propriile arme

In primul rand, se poate face o plangere contraventionala in care sa se considere ca de fapt dispozitia de ridicare este nimic altceva decat un proces-verbal de contraventie, in care va da in judecata Politia Comunitara si se va cere si restituirea banilor de la Politia Comunitara.

"Sau se poate alege o metoda de atacare in contencios administrativ, in care sa soliciti instantei anularea dispozitiei de ridicare emisa. In fine, se poate inainta o actiune civila, in pretentii, pe care o recomand pentru ca va fi cea mai eficienta, impotriva firmei respective, iar aceasta actiune sa nu fie numai a unei persoane, ci si a celorlate 10.000 de persoane potential a fi afectate", a spus avocatul. Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!