18 octombrie 2011

Fii ecologist: Invaţă cum să reciclezi deşeurile

Pământul este suprapopulat, iar din aceasta cauză, dacă nu suntem atenţi, riscăm să ne îngropăm în deşeuri. Specialiştii de la www.economisestepentrutine.ro ne învaţă cum să recliclăm şi să păstrăm curată planeta pe care trăim.

Iată cum trebuie depozitate deşeurile în locuri special amenajate şi, pe cât posibil, pe următoarele categorii:
-Hârtie şi cartoane (ziare, reviste, tipărituri, cutii de detergenţi, de cereale etc.), care pot fi vândute la tonetele special amenajate;
-Ambalaje PET şi alte materiale plastice (pungi, folii, cutii de iaurt, butelii de la produse cosmetice şi de curăţenie etc.), care pot fi reciclate;
-Sticle şi cioburi; vânzarea ambalajelor din sticlă la centrele care se ocupă cu achiziţionarea acestora;
-Deşeuri feroase (fier, tablă ş.a) şi doze metalice, ce pot fi valorificate la punctele "REMAT";
-Deşeuri umede (resturi vegetale, animale etc.).
Principalul avantaj al reciclării este dat de reducerea consumului resurselor naturale (petrol, apă, energie), precum şi al nivelului emisiilor nocive în aer. Spre exemplu:
Hârtia - materie refolosibilă. Materiile prime utilizate pentru fabricarea hârtiei sunt: lemnul, celuloza, hârtia veche. Hârtia reciclată permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate şi a 90% din cantitatea de apă (300 l) necesare pentru producerea a 1 kg. de hârtie albă. De asemenea, prin reciclarea deşeurilor de hârtie, se elimină clorul toxic, necesar producerii hârtiei albe.

Sticla - materie refolosibilă

Sticla se produce folosind următoarele materii prime: nisipul de cuarţ, calcarul, soda (produs poluant) ş.a. Reciclarea sticlei menajează mediul şi economiseşte în timp bogăţiile naturale, apa şi electricitatea.
O mare parte din aluminiul, sticla, hârtia sau oţelul folosite astăzi în întreaga lume sunt deja provenite din reciclare. Sticla şi oţelul pot fi reciclate nu doar o dată, ci de nenumărate ori. Reciclarea aluminiului şi oţelului utilizat la cutiile de băuturi, a hârtiei şi cartoanelor, a sticlei, precum şi a anumitor mase plastice constituie peste tot în ţările occidentale o industrie înfloritoare.
De asemenea, reciclarea permite comunităţilor să reducă costurile de depozitare a deşeurilor. Consumul de energie este şi el influenţat pozitiv de reciclare.

Mai mult: Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!