7 octombrie 2011

Cât costă să-ţi montezi centrală în apartament

Bucureştenii care nu mai vor să se încălzească la comun şi vor să îşi regleze temperatura în apartament după bunul plac mai au la dispoziţie foarte puţin timp ca să se debranşeze.

Debranşările pot fi făcute numai până în momentul în care se începe furnizarea agentului termic către populaţie, iar caloriferele se vor încălzi atunci când temperatura de afară coboară, trei zile consecutiv, sub 10 grade Celsius. Regula este respectată în aproape toată ţara. Acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, avizul vecinilor de apartament, atât de pe orizontală cât şi de pe verticală, sunt alte condiţii care trebuie îndeplinite pentru montarea unui sistem individual de încălzire a locuinţei.

Nu vrei căldură deloc, nu te debranşează
Potrivit legii, dacă se intenţionează deconectarea numai a unor calorifere sau se cere debran şarea, fără a face dovada că sistemul de încălzire centralizat va fi înlocuit cu altul, proprietarul nu va primi acceptul.

"În procesul verbal al adunării generale se va consemna faptul că locatarii au înţeles că deconectarea corpurilor de încălzire conduce la scăderea confortului termic în acel apartament, iar costurile încălzirii pentru o locuinţă vor creşte", se mai specifică într-o hotărâre a Consiliului General al Capitalei, care reglementează cum şi când Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice aprobă debranşarea (RADET).

Cât te costă debranşarea

Bucureştenii care vor să renunţe la căldura furnizată de RADET trebuie să achite aproximativ 73 de lei -taxă de eliberare a avizului - şi să plătească între 58,28 şi 105,4 de lei pentru fiecare calorifer care va fi debranşat. Tariful diferă în funcţie de numărul de etaje ale blocului şi de tipul de legături folosite pentru debranşări, potrivit hotărârii 126 a Consiliului, care a fost adoptată de aleşii generali în 2008.
Pentru montarea unei centrale pe gaze într-un apartament cu două camere, situat la etajul doi al unui bloc cu opt etaje, a construirii sistemului de gaze şi pentru montarea caloriferelor sunt necesare aproximativ 7.000 de lei, potrivit unui bucureştean care tocmai s-a debranşat şi şi-a angajat o firmă ca să-i monteze sistemul de încălzire independent.
Totuşi, acesta are noroc, pentru că are deja ţeava de gaze trasă până la uşa apartamentului. Dacă nu o avea, costurile ar fi crescut cu încă 500-1.000 de lei. Potrivit specialiştilor, numai centrala costă între 1.800-2.500 de lei, iar instalaţia de gaze alţi 1.500-2.500 de lei.

În ceea ce priveşte montarea de calorifere noi, această operaţiune costă încă aproximativ 1.200 de lei. Iar pentru debranşa re mai sunt necesare încă 800-1.000 de lei .
DECIZIE
Ajutor de căldură pentru 330.000 de familii
Aceasta va fi prima iarnă în care Executivul ar putea decide să nu mai subvenţioneze gigacaloria pentru familiile cu venituri mari.

Pe de altă parte, numărul celor care primesc ajutor de căldură ar putea creşte, potrivit ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu. Acesta a explicat că vor primi sprijin de la stat acei consumatori care vor fi consideraţi vulnerabili.

În această categorie se vor încadra cei care nu poate să menţină temperatura în locuinţă la cel puţin 21 grade C şi al cărui venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 615 lei. Vor primi sprijin şi familiile cu venituri de până în 786 de lei, dar şi persoanele singure care au câştiguri lunare de sub 1.082 lei.
7.000 de lei este suma necesară pentru a monta o centrală într-un apartament cu două camere, pentru a schimba toate caloriferele din locuinţă şi pentru a amenaja sistemul de gaze


Citiţi mai mult: EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!