Este sezonul concediilor si multe persoane pleaca de acasa pentru perioade mai lungi de timp, lucru care inseamna si o diminuare a cheltuielilor de intretinere. Pentru a nu fi pacaliti de administratorii prea zelosi sau care nu cunosc legea, Libertatea va spune care sunt platile pe care trebuie sa le faceti cand lipsiti de acasa mai mult timp si de ce anume sunteti scutiti.
Daca plecati de acasa doar pentru cateva zile, nu puteti fi scutiti de la plata utilitatilor pe care le consumati. Lucrurile se schimba insa atunci cand lipsiti mai mult de o luna din apartament si acesta ramane nelocuit. In acest caz, se considera ca temporar nu mai locuiti acolo si astfel puteti fi scutiti de la plata unor utilitati cum ar fi apa, gazele, gunoiul, salariul femeii de serviciu. 'Cheltuielile pe numar de persoane, adica ce nu consumam, nu se achita cand nu suntem acasa. In schimb se platesc reparatiile si service-ul liftului, lucrarile de reparatii la terasa, la interfon, la conductele comune, cheltuielile administrative - in afara salariului femeii de serviciu si orice consumuri pe parti comune', ne-a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Aceste obligatii legale de plata se numesc cota-parte indiviza care se calculeaza in functie de suprafata utila a casei, nu pe numar de persoane, si deriva din folosirea proprietatii comune din bloc.
Inainte de a pleca de acasa cel putin o luna, trebuie sa faceti o cerere scrisa catre administratia blocului prin care sa notificati acest lucru si sa mentionati perioada in care apartamentul va fi liber. In baza acesteia, veti fi scutiti de la plata intretinerii. Ramane insa sa achitati cheltuielile comune (pe cota-parte indiviza). In cazul in care apartamentul a fost nelocuit mai mult de o luna si, in ciuda faptului ca ati anuntat administratia in timp util despre aceasta, totusi sunteti trecuti la intretinere, acest lucru contravine legilor in vigoare si reprezinta un abuz din partea administratorului care poate fi reclamat la primarie.
Care sunt cheltuielile comune
- cheltuieli de reparatii, service (lift, centrala de bloc, interfon etc.) sau diverse investitii ale asociatiei;
- cheltuieli administrative si gospodaresti (detergent, mopuri, galeti, becuri etc.);
- salariile sau indemnizatiile administratorului, casierului, instalatorului sau mecanicului, presedintelui, cenzorului sau portarului, fara a fi inclus si venitul femeii de serviciu;
- consumurile sau pierderile din spatiile comune;
- antena colectiva (dupa caz). Sursa: Libertatea.ro
- cheltuieli administrative si gospodaresti (detergent, mopuri, galeti, becuri etc.);
- salariile sau indemnizatiile administratorului, casierului, instalatorului sau mecanicului, presedintelui, cenzorului sau portarului, fara a fi inclus si venitul femeii de serviciu;
- consumurile sau pierderile din spatiile comune;
- antena colectiva (dupa caz). Sursa: Libertatea.ro
Servicii de administrare imobile: www.administrator-imobile.net
Sant stabilit in Spania de mai bine de 5 ani.In Romania,am un apartament de 2 camere,proprietate particulara,contorizat:apa,gaz,curent,cu centrala proprie pt. apa calda si incalzire.In acest apartament nu a locuit si nu locuieste nimeni de 5 ani.Va rog ,raspundeti la o intrebare pe care o am de tot atata timp: Ce cheltuieli sant obligat sa platesc la intretinere sau consum?
RăspundețiȘtergereplatiti cheltuielile comune, necesare pentru intretinerea partilor comune ale imobilului:
RăspundețiȘtergere- cheltuieli de reparatii, service (lift, centrala de bloc, interfon etc.) sau diverse investitii ale asociatiei;
- cheltuieli administrative si gospodaresti (detergent, mopuri, galeti, becuri etc.);
- salariile sau indemnizatiile administratorului, casierului, instalatorului sau mecanicului, presedintelui, cenzorului sau portarului, fara a fi inclus si venitul femeii de serviciu;
- consumurile sau pierderile din spatiile comune;
- antena colectiva (dupa caz).
se intimpla ca unde locuiesc eu,intr-o scara cu 12 apartamente,8 sint plecati in strainatate,atunci,cine plateste femeia de servici ca ea oricum,spala si curata de paianjeni toate etajele?
RăspundețiȘtergereIn cazul dumneavoastră, se poate hotărâ în Adunarea Generala ca salariul femeii de servici sa fie calculat pe cota parte indiviza, ținând cont și de particularitățile imobilului.
RăspundețiȘtergereSi totusi femeia de serviciu este o cheltuiala calculata pe cota parte indiviza, casa scarii bun comun se spala si cand esti plecat fapt pentru care se plateste si cand apartamentul este nelocuit.
RăspundețiȘtergereDa, spala scările, dar nu după dumneavoastră ci după cei care locuiesc în bloc. Eu sunt de părere ca salariul femeii de serviciu sa fie calculat în continuare pe nr. persoane prezente și nu pe cota parte indiviza.
RăspundețiȘtergereSuntem plecati din tara din ianuarie 2012. Cand am plecat, am anuntat la asociatie lucrul asta, dar nu am facut nicio cerere de scoatere de la intretinere. In octombrie asociatia impreuna cu locatarii scarii noastre au facut o lista de semnaturi cu cei care nu au centrale, sa nu se mai ia in considerare repartitoarele si sa se treaca la pausal. Noi nu am semnat nimic pentru ca eram plecati. Mentionez ca in apartament nu locuieste nimeni de aproape un an de zile. Acuma asociatia ne obliga sa platim caldura pe perioada iernii plus cheltuielile adiacente comune cu scara. Nu sunt de acord sa platesc o caldura pe care nu o consum. Spuneti-mi va rog daca este legal sa mi se ceara asa ceva. Ce trebuie sa platesc eu in conditiile in care apartamentul este nelocuit ? Trebie sa fac o cerere de scoatere de la intretinere ? Multumesc de raspuns. Aura.
RăspundețiȘtergereAveți dreptate, multe lucruri nu sunt normale la noi, dar nu aveți ce face, dacă s-a decis sa se treacă pe paușal, atunci trebuie sa plătiți costul energiei termice necesare pt. încălzirea apartamentului dvs. O soluție ar fi sa va debranșaseți.
RăspundețiȘtergerebuna,intr-un ap cu 3 camere stau 3 persoane, la intretinere sunt trecute numai 2 pers, cum se plateste intretinerea, la numarul de persoane sau la suprafata apartamentului?
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereIn listele de întreținere sunt cheltuieli care se repartizează pe număr de persoane prezente și cheltuieli care se repartizează pe suprafață sau cota parte indiviza, în funcție de natura fiecărei cheltuieli.
Spre exemplu, electricitatea consumata în spatiile comune se repartizează pe număr de persoane, iar reparațiile efectuate la spatiile comune se repartizează pe cota parte indiviza.
Am facut cerere de a scoate 2 persoane de la intretinere .In prima luna am observat ca sa scazut cheltuielile doar la consumul de gaze restul este identic cu vecinul de palier .Mentionez ca avem acelas numar de camere si persoane.asta inseamna ca deca imi bag gaze separat nu se mai reduce nici o cheltuiala la intretinere.
RăspundețiȘtergerecum se plateste administratora, in funtie de suprafata apartamentului sau de numarul de persoane ce locuiesc , avad in vedere ca totul este contorizat in bloc
RăspundețiȘtergere?
Pe cota parte indiviza!
RăspundețiȘtergereCe trebuie sa fac ca administratorul sa ia masuri pentru pierderile de apa rece si calda foate mari care sunt din decembrie si pana acum si daca sunt obligata sa platesc aceste pierderi
RăspundețiȘtergereTrebuie sa faceti o reclamatie crisa in atentia presedintelui si sa-i solicitati lamuriri cu privire la modul de repartizare a pierderilor. daca nu sunteti de acord cu raspunsul, puteti sa contestati listele in instanta.
RăspundețiȘtergereconstantin
RăspundețiȘtergeream o problema cu adiministratorul cind am venit din spania in loc de o persoana la adiministratie am gasit puse trei persoane eu locuiescla o camera de camin ce trebuie sa fac .Va multumesc pentru ajutorul dat
RăspundețiȘtergereva rog tare mult sa imi spuneti eu sunt plecat din tara si am o camera de camin am lasat o persoana trecuta la adiministratie ca sa nu fiu nevoit sa tai caloriferul dar cind am venit am gasit in loc de una, trecute trei persoane ce trebuie sa fac ca sa nu platesc pentru trei persoane, este un abuz facut de adiministrator.Va multumesc tare mult pentru raspuns
RăspundețiȘtergeretrebuie sa faceti o cerere de scoatere de la cote, eventual sa inregistrati in cartea de imobil, datele de identificare ale persoanei care locuieste in imobil
RăspundețiȘtergereLocuiesc intr-un apartament cu 2 camere, care a fost proprietatea parintilor.. Din 2008, mi-au facut vânzarea ap., deci de atunci eu cu sotul meu suntem proprietari, parintii mutandu-se la tara. Luna aceasta, oct. 2015, am descoperit ca platesc cheltuielile comune si pentru parintii mei pe motiv ca administratorul n-a stiut ca noi suntem proprietari si ca exista o lege care spune ca trebuie platite cheltuielile si pentru proprietarii ap. chiar daca acestia nu mai locuiesc in imobil. Exista asa o lege si e normal sa platesc cheltuielile pentru 4 pers. in loc de 2? Unde pot sa reclam acest abuz?
RăspundețiȘtergereTrebuie sa platiti cheltuielile care se repartizeaza pe numar de persoane, raportat la numarul de persoane care a locuit in apartament in acea perioada. De asemenea, cand parintii dvs au parasit apartamentul, aveati obligatia sa depeneti o cerere de scoatere a acestora de la cotele de intretinere.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,un apartament nelocuit timp de 17 ani fara caldura pe timpul iernii debransat provoaca daune locatarilor??????????/ doresc sugestii si comentarii .............CE TREBUIE FACUT???????
RăspundețiȘtergereBuna ziua, Oricine provoacă un prejudiciu este obligat al repara. Dați in judecata proprietarul.
RăspundețiȘtergereBuna ziua.este normal sa platesc pausal la caldura daca am o garsoniera nelocuita cu repatitoare?cum pot proceda mai departe sa mi se restituie banii platiti pt ceva ce nu am folosit? Mentionez ca asociatia este informata si nu sunt trecuta la intretinere dar firma ce se ocupa de citirea repartitoarelor refuza sa imi ia citirea motivand ca tb sa le platesc pt acest serviciu pe toate lunile de iarna.ei incaseaza cind fac citirea si eu nu sunt prezenta.multumesc anticipat
RăspundețiȘtergereCum ati rezolvat problema? Si eu am un apartament nelocuit si tocmai s-au hotarat vecinii mei sa platim pausal (chiar daca avem repartitoare de cativa ani).
ȘtergereMultumesc !