19 noiembrie 2011

Cum pot fi tratate neintelegerile dintre vecini?

Neînţelegerile dintre vecini la bloc sunt inerente. Fie că nu sunt respectate orele de linişte, fie că locul de parcare v-a fost ocupat abuziv de un locatar care nu plăteşte pentru el, cel mai bine este să vă rezolvaţi problemele pe cale amiabilă.

Nerespectarea orelor de linişte se sancţionează cu amendă de minimum 500 lei de către agentul de poliţie, conform Legii nr. 61/ 1991 cu modificările şi completările ulterioare. Proprietarul afectat trebuie să sune la secţia de poliţie din zonă.
Pentru locul de parcare legal contractat cu primăria, proprietarul trebuie să îşi asigure locul astfel încât nimeni altcineva să nu îl poată ocupa. În caz de ocupare abuzivă şi neeliberare amiabilă, se va chema agentul de circulaţie apelând la 112.
  • Pentru verificarea existenţei autorizaţiei de construire în cazul modificărilor din apartamente, proprietarul afectat va reclama situaţia la Serviciul Disciplină în Construcţii din primăria de sector sau locală, conform Legii nr. 50/1991 cu modificările şi completările ulterioare.
  • Dacă în apartamentul vecinului se aude constant un zgomot care deranjează, se va chema poliţia şi se va reclama situaţia la Direcţia de Mediu din primăria de sector sau locală.
  • În cazul inundaţiilor neremediate amiabil şi la timp, proprietarul afectat va iniţia procedura de recuperare a pagubelor în următoarea ordine: somaţie prin executor judecătoresc, expertiză tehnică cu evaluarea tuturor pagubelor, acţiune în instanţa civilă de judecată. Dacă apartamentul este asigurat pentru astfel de situaţii, proprietarul afectat va contacta direct asiguratorul.
  • Proprietarii de câini care deranjează vecinii pot fi reclamaţi preventiv la primăria de sector sau locală, la Serviciul pentru supravegherea animalelor, precum şi la poliţie. 
  • Dacă are loc un conflict între locatari, vătămarea corporală este o faptă de natură penală, iar proprietarul care este victimă poate face plângere penală la Parchetul de pe lângă judecătoria de sector sau de localitate.
Sursa:  Libertatea

5 comentarii:

  1. Ce sanctiuni risca un proprietar in cazul in care si-a facut 2 balcoane, la parter, fara autorizatii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Proprietarul care și-a făcut 2 balcoane la parter, risca o amenda usturătoare din partea Primăriei, precum și posibilitatea demolării balcoanelor.

    S-ar putea și mai rău, dacă prin acțiunea sa a afectat structura clădirii.

    Puteți sa-l reclamați la primărie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum dovedesc nerespectarea orelor de liniste? Am o vecina care ma obliga sa ascult Kanal D pana la 1-2 noaptea... Chiar se intelege ce vorbesc oamenii aia la televizor. Azi noapte m-am pus la curent cu stirile despre Elodia...

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Adriana!
    Pentru tulburarea liniștii publice la bloc, puteți sesiza oricând politia la 112, mai ales la orele 1-2 noaptea. O sa-i dea un avertisment și dacă mai continua și o amenda.

    De asemenea, este bine ca Asociația de Proprietari printr-o hotărâre a Adunării Generale sa stabilească programul de liniște în bloc.

    Oricum, în cazul dumneavoastră, la orele 1-2 noaptea nu aveți nevoie de o hotărâre ca sa sesizați politia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tocmai am avut o experienta neplacuta cu cei care locuiesc in apartamentul de deasupra, intre 4 si 6 dimineata au tropait, au tipat si au tot mutat obiecte prin casa, lovindu-le cu zgomot de parchet (nu au covor). Am ezitat sa chem politia, de teama ca vor face mai rau, ceea ce oricum s-a intamplat dupa ce le-am batut in tavan. Incerc sa gasesc o solutie astfel incat sa nu creez sau sa adancesc un conflict un conflict, dar sa ma si pot odihni. Orice sfat e binevenit. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Vă rugam să specificați "Numele" pentru o identificarea mai ușoară a răspunsului.... Mulțumim!

Dacă vă place acest Blog, va rugăm să-l susțineți printr-un click pe anunțul de mai jos. Mulțumim!